Това вече е добро.Метаморф написа:ох, ама много мразя да споря с теб... после се ядосвам...БоЕВ написа: Ха-ха, трай си бе Грийн!
Дискусията придобила вид на масонска сбирка с булеварден привкус.
Са, по-простичко - кой трепа кокошката със златните яйца?! Никой. Еми кредитите у бг се обсужват, лихвите са доволно високи и ще се вдигат. Извод - всеки сам. Пък и ко стаа със задължителният резерв на съхранение у БНБ - гарантиращ вложенията - а? Тех можели Чуждият собственик на бянков клон у нас да изнесе навън? Митове-митове...пък после аз съм пускал стресиращи теми.
Ако нещо ще прави проблеми и въртел това е отрицателното салдо, а не м/уфирмената задлъжнялост. Пусти и напразни приказки - шаблони. Е и статия пуснаха хората - намколкокинти профукани зза возила само в един ден. Пари има - няма къде да се влагата и продължават традиционно - в коли и НИ, та скоро време НИ и строитлният бизнес няма да закъсат, поне не и в бг.
и си прав и не си...
сега ще ти кажа и защо
да, банковото ни законодателство е доста строго (защото все още лижем рани от 1996 година)... затова и банките ни не са напълно застрашени. но отдруга страна рязкото намаление на кредитирането на бизнеса в българия намалява и инвестициите в реални активи, което може да ни извади от блатото. по тази причина ще има проблем...
относно фирмената задлъжнялост... нея си я влачим от много отдавна... аз лично говоря за проблем със задлъжнялостта на световния пазар... нашия е прекалено малък, за да е нещо страшно за него... е, да... вътрешния дълг е достигнал БВП... и какво от това... по-голямата част от него е просто на хартия (от дълга де), защто е между свързани лица...
мдааам... виж отрицателното салдо е сериозен проблем, защото това означава, че сме купили повече отколкото сме произвели и продали... т.е. кредитирали са ни (предимно стоково) от чужбина...
стоскайте палци (щото това инфо го нямам) отрицателното салдо да е предимно от внесени машини за производство, щото... бедна ни е фантазията... дълга на байко ще ни се види песен, в сравнение с дълга който трупаме в момента...
Аз не споря, просто се опитвам да пречупя "теорията" през родната действителност.
Проблемите ни ще доидат от намалено кредитиране -> намален ръст на разстежа->застои->инфлация...
Само лека поправка относно салдото - с по-голям внос, повече валута напуска страната, сиреч ние кредитираме чужди икономики.