Касапницата на междунар. пазари се пренесе и на българския
- Green Light
Касапницата на междунар. пазари се пренесе и на българския
9:50 часа - Първи 20 минути на търговия. Касапницата на международните пазари се пренесе и на Българска фондова борса. Основните индекси като SOFIX и BG40, които се изчисляват на база цена на последна сделка, за момента губят по близо 8 на сто.
Поредният "черен" вторник за всички капиталови пазари идва след като Камарата на представителите в САЩ отказа да приеме спасителния план на американското правителство за финансова система в размер на 700 млрд. долара. Американските индекси се сгромолясаха с близо 8-9 на стo, a европейските изтриха нови 5-6% днес.
Според някои анализатори вече може би е неуместно сравнението на случващото се на глобалните финансови пазари с Голямата Депресия от 1929 г. Депресията може би е била по-лека. Анализаторите говорят за края на Уолстрийт, такъв какъвто го познава света през последните 75 години.
Отзвукът на Българска фондова борса се пренесе и върху синият чип "Химимпорт" (6C4). Акциите на компанията са малко над 5 лв., при емисионна цена от 4 лв. през септември 2006 г. , което е над 8 на сто понижение от началото на сесията. Това е най-ниската му цена след борсовия му дебют.
"Монбат" (5MB), другият най-ликвиден син чип, пък вече е твърдо на 9 лв. за акция и се понижава с над 6 на сто.
За момента търговията с акции възлиза на малко под 1.2 млн. лв. Заради кризата и днес ръководството на борсата разшири ценовите диапазони за търговия с кации с 30%.
http://pazari.dnevnik.bg/show/557016/
Поредният "черен" вторник за всички капиталови пазари идва след като Камарата на представителите в САЩ отказа да приеме спасителния план на американското правителство за финансова система в размер на 700 млрд. долара. Американските индекси се сгромолясаха с близо 8-9 на стo, a европейските изтриха нови 5-6% днес.
Според някои анализатори вече може би е неуместно сравнението на случващото се на глобалните финансови пазари с Голямата Депресия от 1929 г. Депресията може би е била по-лека. Анализаторите говорят за края на Уолстрийт, такъв какъвто го познава света през последните 75 години.
Отзвукът на Българска фондова борса се пренесе и върху синият чип "Химимпорт" (6C4). Акциите на компанията са малко над 5 лв., при емисионна цена от 4 лв. през септември 2006 г. , което е над 8 на сто понижение от началото на сесията. Това е най-ниската му цена след борсовия му дебют.
"Монбат" (5MB), другият най-ликвиден син чип, пък вече е твърдо на 9 лв. за акция и се понижава с над 6 на сто.
За момента търговията с акции възлиза на малко под 1.2 млн. лв. Заради кризата и днес ръководството на борсата разшири ценовите диапазони за търговия с кации с 30%.
http://pazari.dnevnik.bg/show/557016/
- Green Light
Един много добър коментар. Може би, де. Може би
От Тупак Манго:
"Не е време за купуване!
В момента КУЦО И САКАТО се завъртва на към златцето, платинката, силвърчето...
Т. е. влизаме в системата ПРОДАВАЙ НА КАКВАТО И ДА Е ЦЕНА!
От това, разбира се ще скочи цената на благородните метали и ще се сгромоляса цената на всички акции!
В същото време банките отвъд океана, а малко пошкъсно и европейските ще започнат ОБЕДИНЯВАНИЯ, ПОГЛЪЩАНИЯ, СЛИВАНИЯ и т.н. - ОЗДРАВИТЕЛНИ И СПАСИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ!
След около 2 седмици - планът 700 ЩЕ ЗАРАБОТИ, макар и под друго име!
Тогава ОЦЕЛЕЛИТЕ БАНКИ ще се впуснат в бясно изкупуване на акции.
Следва, че МАКСИМАЛНО УДОБНИЯ МОМЕНТ ЗА ИЗКУПУВАНЕ ЩЕ Е след 10-тина дни. Тогава, когато инерцията от ПРОДАВАЙ НА КАКВА ДА Е ЦЕНА е все още силна, но ситуацията се е постабилизирала.
Също както при опит за убийство - пострадалия е с опасност за живота, но състоянието му е стабилно!"
"Не е време за купуване!
От това, разбира се ще скочи цената на благородните метали и ще се сгромоляса цената на всички акции!
В същото време банките отвъд океана, а малко пошкъсно и европейските ще започнат ОБЕДИНЯВАНИЯ, ПОГЛЪЩАНИЯ, СЛИВАНИЯ и т.н. - ОЗДРАВИТЕЛНИ И СПАСИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ!
Следва, че МАКСИМАЛНО УДОБНИЯ МОМЕНТ ЗА ИЗКУПУВАНЕ ЩЕ Е след 10-тина дни. Тогава, когато инерцията от ПРОДАВАЙ НА КАКВА ДА Е ЦЕНА е все още силна, но ситуацията се е постабилизирала.
Също както при опит за убийство - пострадалия е с опасност за живота, но състоянието му е стабилно!"
- Dark Angel
- Света вода ненапита
Re: Един много добър коментар. Може би, де. Може би
донякъде е прав...Green Light написа:От Тупак Манго:
"Не е време за купуване!
аз лично бих посъветвал евентуалните "инвеститори" да купуват сега акции на наистина работещи и перспективни предприятия...
ако естествено целта на инвеститора е дългосрочно получаване на дивиденти, а не спекулативно очакване на "капиталова" печалба...
точно сега е момента да се "напазаруват" акции на добри корпорации, от които ще се очавак дългосрочна възвръщаемост... просто да се прегледа в последните 3-4 години кои предприятия са раздавали дивиденти с приемлива доходност... и купувай народееее...
П.П. това напълно сериозно и отговорно го заявявам!!!
Виж подводницата!
- Dark Angel
това е баси и тъпия съветМетаморф написа: донякъде е прав...
аз лично бих посъветвал евентуалните "инвеститори" да купуват сега акции на наистина работещи и перспективни предприятия...
ако естествено целта на инвеститора е дългосрочно получаване на дивиденти, а не спекулативно очакване на "капиталова" печалба...
точно сега е момента да се "напазаруват" акции на добри корпорации, от които ще се очавак дългосрочна възвръщаемост... просто да се прегледа в последните 3-4 години кои предприятия са раздавали дивиденти с приемлива доходност... и купувай народееее...
и кво ще направи евентуалния инвеститор с х броя пикливи акции?
съвета на директорите ще си го клати как си иска......
- Green Light
Не, той за доходност говори. Инвестиция с цел доход от дивиденти.Dark Angel написа:това е баси и тъпия съветМетаморф написа: донякъде е прав...
- Света вода ненапита
не те карам насила да го следваш...Dark Angel написа:това е баси и тъпия съвет
Виж подводницата!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Касапницата на междунар. пазари се пренесе и на българск
Куида затова ли го нЕма
и сега кво правим?
Пак ли ние ще духаме супата?
и сега кво правим?
Последно промяна от frisky lioness на 30.09.08, 10:36, променено общо 1 път.

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Dark Angel
ехххххGreen Light написа: Не, той за доходност говори. Инвестиция с цел доход от дивиденти.
година 2007 съвета решава да не разпределя дивидент
година 2008 съвета не разпределя дивидент - купува активи
година 2009, 2010 и 2011 съвета решава да прави експанзия в Албания.... провал.....
инвститора пие студена вода 5 години......
- Света вода ненапита
мноого обичам да ме четеш, както дявола чете Евангелието...Dark Angel написа:ехххххGreen Light написа: Не, той за доходност говори. Инвестиция с цел доход от дивиденти.
година 2007 съвета решава да не разпределя дивидент
година 2008 съвета не разпределя дивидент - купува активи
година 2009, 2010 и 2011 съвета решава да прави експанзия в Албания.... провал.....
инвститора пие студена вода 5 години......
там да видя, че казах да се погледне кои фирми са раздавали приемливи дивиденти последните 3-4 години?
защото има такива фирми в България...
Виж подводницата!
Re: Касапницата на междунар. пазари се пренесе и на българск
Естествено.frisky lioness написа:Куида затова ли го нЕма
и сега кво правим?
Ние кога ли не сме духали супата. От как сме държава след турското робство- все духаме...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Е ся ако кажеш и кои корпорации са "добри", съветът ти цена няма да има.Метаморф написа:
донякъде е прав...
А нЕкаква идейка за имотите дали има някой?:lol:
- Света вода ненапита
Виж подводницата!
- Света вода ненапита
да бе! като за без пари, толкоз!Амаранта написа:Е ся ако кажеш и кои корпорации са "добри", съветът ти цена няма да има.
а за имотите... абе... там първо ще удари кризата, ама как, какво и колко... ще има да гледаме...
Виж подводницата!
- Green Light
Още не е дошло. Догодина пак ми пусни статията за панаираМетаморф написа:абе, касапница, ама гледай какво правят хората по време на кризаGreen Light написа:
- Света вода ненапита
абе... гледай сега... в България винаги ще има хора, които ще играят в постановката "Пир по време на чума"...Green Light написа:Още не е дошло. Догодина пак ми пусни статията за панаираМетаморф написа:абе, касапница, ама гледай какво правят хората по време на кризаGreen Light написа:
Виж подводницата!
Бизнесът е разнолик. За едни рецесия, за други тотални печалби.Метаморф написа:
абе... гледай сега... в България винаги ще има хора, които ще играят в постановката "Пир по време на чума"...
Това му е очарованието.
Memento mori.
- Света вода ненапита
прав си...Set написа:Бизнесът е разнолик. За едни рецесия, за други тотални печалби.Метаморф написа:
абе... гледай сега... в България винаги ще има хора, които ще играят в постановката "Пир по време на чума"...
Това му е очарованието.
в първите серии на "Гадът на капитала" имаше един лаф на един от дилърите:
"Някъде в света някой размахва свободни пари и номера е аз пръв да се докопам до тях." (нещо такова беше, не помня точния цитат)...
Виж подводницата!
- Dark Angel
не само в БГМетаморф написа: абе... гледай сега... в България винаги ще има хора, които ще играят в постановката "Пир по време на чума"...
навсякъде по света е така
големи риби се ловят у мътна вода
събираш сили и се мяташ в бурното море
толкоз
който не му стиска пие ракия и псува вечер.....
- Света вода ненапита
а може ли бира?Dark Angel написа:който не му стиска пие ракия и псува вечер.....
Виж подводницата!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ами ти кога очакваш да го правят, аМетаморф написа:абе, касапница, ама гледай какво правят хората по време на кризаGreen Light написа:
То баш у такива времена стават работите:winkw:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ще падатАмаранта написа:

- Света вода ненапита
мдаааам... ако са строени лошо, ще падат... така е...frisky lioness написа:Ще падатАмаранта написа:
Виж подводницата!
И тук вица за концлагера да кажа.frisky lioness написа:Ще падатАмаранта написа:
Влезли евреите в газовата камера.
По едно време някакво малко почнало да вика:
- Газа се вдига! Газа се вдига!
А от тълпата:
- КУПУВАЙ!
Memento mori.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
За цените говоря бе, маймуно:winkw::blum:Метаморф написа:мдаааам... ако са строени лошо, ще падат... така е...frisky lioness написа:Ще падатАмаранта написа:
К'во са праиш...
Те някои си падат, верно и без финансови и други трусове.....

- Света вода ненапита
frisky lioness написа: За цените говоря бе, маймуно:winkw::blum:
К'во са праиш...
Те някои си падат, верно и без финансови и други трусове.....
Нищо не чувам,
чорапа си обувам!
П.П. Мнемо да поздравиш щерка си за готиния лаф!
Виж подводницата!
Мда, а ако се метнеш, после направо у гробищата - познавам не един и двама такива.Dark Angel написа:
не само в БГ
навсякъде по света е така
големи риби се ловят у мътна вода
събираш сили и се мяташ в бурното море
толкоз
който не му стиска пие ракия и псува вечер.....
Искам да кажа, че рискуващият не винаги печели, и че е много важно да играеш с разумен залог. И ако нямаш с какво да играеш разумно, ракийката и псувните вечер хич не са лоша алтернатива.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не го знаех:lol::lol::lol:Set написа:И тук вица за концлагера да кажа.frisky lioness написа:Ще падатАмаранта написа:
Влезли евреите в газовата камера.
По едно време някакво малко почнало да вика:
- Газа се вдига! Газа се вдига!
А от тълпата:
- КУПУВАЙ!

- Green Light
Знам че така е най- лесно и не издава някаква супер предприемчивост, обаче аз съм най- добре, когато всички са добре. Предлагам каквото имам да предложа и когато има движение, стабилност и може да си направиш сметката за поне един месец напред, тогава мога да разчитам на клиенти и клиентите виждат полза. Това е креативния и полезен начин, ако щете и средната класа(тъпо име) така се създава и прави мускули и як гръбнак. В мътната вода не ме търсете. Няма да седна да купивам злато, ще си работя, ще рискувам както досега, все с това се занимавам нито ме е страх нито нищо, обаче знам че ще е клизма. Тъпотия.
За имотите: Имотите ще падат наравно с доходие, и ще се вдигат пак с тях. Ако примерно един апартамент ти е струвам петнайсе години труд, то той ще си струва все толкова. Това е моята прогноза.
За имотите: Имотите ще падат наравно с доходие, и ще се вдигат пак с тях. Ако примерно един апартамент ти е струвам петнайсе години труд, то той ще си струва все толкова. Това е моята прогноза.
zlatoto nikoga ne e bilo "mutna voda"...osven ,ako zad pridobivaneto mu ne se krie nqkoe prestyplenie...Green Light написа:Знам че така е най- лесно и не издава някаква супер предприемчивост, обаче аз съм най- добре, когато всички са добре. Предлагам каквото имам да предложа и когато има движение, стабилност и може да си направиш сметката за поне един месец напред, тогава мога да разчитам на клиенти и клиентите виждат полза. Това е креативния и полезен начин, ако щете и средната класа(тъпо име) така се създава и прави мускули и як гръбнак. В мътната вода не ме търсете. Няма да седна да купивам злато, ще си работя, ще рискувам както досега, все с това се занимавам нито ме е страх нито нищо, обаче знам че ще е клизма. Тъпотия.
dosega e bilo i shte bude samo nagore ,nagore, nagore...
dori i da si v srednata klasa...
p.s. samo utochnqvam de...
- Green Light
Не, не, кризи си има. Не е само нагореdoktorka написа:zlatoto nikoga ne e bilo "mutna voda"...osven ,ako zad pridobivaneto mu ne se krie nqkoe prestyplenie...Green Light написа:Знам че така е най- лесно и не издава някаква супер предприемчивост, обаче аз съм най- добре, когато всички са добре. Предлагам каквото имам да предложа и когато има движение, стабилност и може да си направиш сметката за поне един месец напред, тогава мога да разчитам на клиенти и клиентите виждат полза. Това е креативния и полезен начин, ако щете и средната класа(тъпо име) така се създава и прави мускули и як гръбнак. В мътната вода не ме търсете. Няма да седна да купивам злато, ще си работя, ще рискувам както досега, все с това се занимавам нито ме е страх нито нищо, обаче знам че ще е клизма. Тъпотия.
dosega e bilo i shte bude samo nagore ,nagore, nagore...
dori i da si v srednata klasa...
p.s. samo utochnqvam de...
И аз съм така. И съм зле, когато другите са зле. Не искам да се връща 96- та. Или не дай Боже, да става още по- зле. Тогава мизерствахме с жена ми, сега ще мизерствот и децата. Изтръпвам като си помисля само...Green Light написа: обаче аз съм най- добре, когато всички са добре.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- Глас в пустиня
Ха-ха. Интересно време - интересни хора.
Това е как да кажа...световната топлофикация. Система поддържана дълго време на изкуствено дишане и сега спасителният план се свежда до "намеса на държавата" или казано с прости думи - държавата да "изкупи"/плати лошите задължения. Тия задължения които някой е раздал и е получил заплати, премии, а други са трупнали печалба, и сега обикновеният американец/европеец/българин...трябва да възстанови тия пари от изстънелият си джоб. Е няма да стане - да гърмят, да фалират и да идват други - нов ред.
Януари месец писахме пак по подобна тема - имаше прогнози за петрол над 200$ в края на годината, масови фалити, инфлация, крица и куп други нерадостни картинки..е, пак ще кажа, кризата у нас няма да е толкова голяма/силна, по простата причина че нямаме развит пазар ФБ, а банките са под строг контрол.
И като казах ФБ се сетих - бахти съветите, имали представа някой колко много пари му трябват и как става врътката с акциите. Моето скромно мнение е, че няма човек в 3о4о разполагащ с ресурс за тоя вид(борсова) търговия, но все пак ще бъда приятно изненадан ако някой ме опровергае.
Имотите няма да поевтиняват, а само отделни сегменти. Проста сметка - купуваш жилище което ще изплащаш 30год. Към какво ще се ориентираш, панел който е на 50/60г и селд 30 вече ще е само бетон и стърчащи железа или "ново" строителство па макар и "лошо".
Най-добрата "гаранция" е комбинирани(евро и левове) влогове в различни банки - спестяванията в банка са гарантирани от държавата до 20 хиляди лева в банка.
Това е как да кажа...световната топлофикация. Система поддържана дълго време на изкуствено дишане и сега спасителният план се свежда до "намеса на държавата" или казано с прости думи - държавата да "изкупи"/плати лошите задължения. Тия задължения които някой е раздал и е получил заплати, премии, а други са трупнали печалба, и сега обикновеният американец/европеец/българин...трябва да възстанови тия пари от изстънелият си джоб. Е няма да стане - да гърмят, да фалират и да идват други - нов ред.
Януари месец писахме пак по подобна тема - имаше прогнози за петрол над 200$ в края на годината, масови фалити, инфлация, крица и куп други нерадостни картинки..е, пак ще кажа, кризата у нас няма да е толкова голяма/силна, по простата причина че нямаме развит пазар ФБ, а банките са под строг контрол.
И като казах ФБ се сетих - бахти съветите, имали представа някой колко много пари му трябват и как става врътката с акциите. Моето скромно мнение е, че няма човек в 3о4о разполагащ с ресурс за тоя вид(борсова) търговия, но все пак ще бъда приятно изненадан ако някой ме опровергае.
Имотите няма да поевтиняват, а само отделни сегменти. Проста сметка - купуваш жилище което ще изплащаш 30год. Към какво ще се ориентираш, панел който е на 50/60г и селд 30 вече ще е само бетон и стърчащи железа или "ново" строителство па макар и "лошо".
Най-добрата "гаранция" е комбинирани(евро и левове) влогове в различни банки - спестяванията в банка са гарантирани от държавата до 20 хиляди лева в банка.
- Green Light
световни ли? Последните петдесет години световна кризи нямйа. То е имало само една- Голямата депресия през 29та година. Тогава няма спечелил, има устояли. Устоялите спечелили в дългосрочен план защото, предполагам, заели мястото на фалиралите, имало ниша просто. Иначе регионални кризи има. Комунизма не падна от самосебе си. Имаше икономическа криза, заради това падна. Имаше икономическа криза и срив на финансофата система в България през 96,97ма година. Парите които се правеха тогава от мутрите не са от спекулации ами от рекет, проституция и две години по- късно голямата лапачка от ембаргото на петрол и оръжие за Сърбия. В тези кризи няма спечелили, според мен. Тези които идват на местата на фалиралите печелят косвено. Не можеш да ги подозираш защото е трябвало да прогнозират дългосрочно и с голям риск, да инвестират страхотни усилия в предизвикването на такива кризи с неясната цел да се наместят на овакантените места. Райфайзенбанк примерно да бутне финансофата система през 97ма година, та да застане на местото на Балканбанк, шест години по- късно? Чел съм "анализи" които обясняват че криза няма, че това е изкуствено предизвикано за да могат спекулантите, този рак на обществото, да спечелят. Звучи ми все едно да събориш един блок защото знаеш че на апартамента на петия етаж в ляво на масичката има една диамантена огърлица. Може и да я гепиш, обаче трябва бая да се охарчиш за барут и да имашстрашен късмет след взрива тая огърлица баш пред теб да тупне. Има кризи, истински са, не е заговор.doktorka написа:daj mi primer.Green Light написа:
Не, не, кризи си има. Не е само нагоре
bez zaqjdane.
ot blizkoto minalo ..da rechem poslednite 50 godini.
- Света вода ненапита
гледай какво става, батко... САЩ, бананова републикаGreen Light написа:.
наистина става страшничко...
Виж подводницата!
- Света вода ненапита
- Green Light
И да и не! Хехехе, напоследак все така отговарям.БоЕВ написа:Ха-ха. Интересно време - интересни хора.
.....
Прав си, защото и аз мисля, че губещите фирми са идиотщина. Отлагането на един проблем не го решава. Обаче тия Топлофиакции не случайно са продавали на загуба. Комисията за енергийно и водно регулиране не случайно има последната дума при определяне на цената към крайния потребител. Ние сме си гласували и сме си приели държавата ни да е социална. А социалната държава преразпределя кинтите от печеливши към губещи сектори с цел запазване на нейната идея за социална справедливост. Това не е моя идея, аз винаги гласувам за обратната, либерална политика, не защитавам тоя модел, само ти казвам как са започнали нещата. Щом са започнали така, нека държавата да бъде така добра да довърши нещата. Сори, държаво, да не си се месила, в тая попара и ти доста си надробила!