13-те български простотии

Все същите
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Mila написа:
vyara написа:

Ако щете вярвайте. Само обръщайте внимание понякога и ще видите, че е така. Просто се заслушайте следващия път някой като негодува или плюе срещу някого.
Ама аз съм съвсем сериозна, въпреки шеговития ми тон. За другите не мога да съдя, но за мен е вярно. Дори с една моя приятелка, когато ни се бяха позатегнали отношенията, и седнахме да си поговорим и изясним нещата, точно в това се оказа проблема - аз й се сърдех за някакви неща, дето и аз ги правя, и тя на мен - по съответния начин. Така че знам за какво говоря.
Ето някакво по-научно обяснение, което преди малко четох:

Начинът, по който проектираната енергия или потенциал се обръща срещу нас, може лесно да бъде проследен. Представете си, че в Аз-а се появява импулс или подтик към работа, ядене, учене или игра. Какво ще стане с този импулс или подтик, ако, използвайки четвъртичния дуализъм, го проектираме? Импулсът ще се появи, но ние няма да имаме чувството, че той ни принадлежи – ще го възприемаме като появяващо се извън нас, в околната среда и вече няма да чувстваме подтик към околната среда, а подтик на околната среда към
нас! Вместо подбуда към действие, ще се чувстваме бутнати в действието; вместо интерес, ще изпитваме натиск; вместо желание – задължение. Енергията си остава наша, но поради четвъртичния дуализъм, възприемаме нейния източник като външен и вместо да притежаваме тази енергия, ние се чувстваме притиснати от нея, подхвърляни и тласкани от това, което възприемаме като външни сили. И така ние подобно на марионетка биваме безжалостно управлявани от привидно дърпащата конците околна среда.

Нещо повече ние можем да проектираме не само положителните си емоции на интерес, любопитство и желание, но и негативните чувства на гняв, възмущение, омраза, отхвърляне и др. Получава се същото нещо вместо да се ядосаме на някого, чувстваме, че светът ни е ядосан, вместо да почувстваме времена омраза към даден човек, ще усетим, че той ни мрази; вместо да отхвърлим ситуацията, ние ще се чувстваме отхвърлени. Като не осъзнаваме своите малки негативни тенденции, ние ги проектираме върху околната среда и по този начин населяваме своят свят с въображаеми, но доста страшни торбалани, дяволи и призраци: ние се страхуваме от собствените си сенки.
Изображение
esti

Мнение от esti »

vyara написа:
Mila написа:
esti написа:
И недей да си мислиш, че в очите на хората се отразяват вярно твоите недостатъци или достатъци.
....
Не в очите на хората, а в твоя поглед към тях.

Тука подкрепям Вяра напълно - защото аз например ставам непреклонна и безкомпромисна към недостатъците си, когато ги забележа в друг.:grin:
Ако щете вярвайте. Само обръщайте внимание понякога и ще видите, че е така. Просто се заслушайте следващия път някой като негодува или плюе срещу някого.
Добре де, ако сега ти кажа, че си голяма досада, това какво ще означава:
- че ти приемаш това, като твой непризнат недостатък (щото нали хората не си ги признавали, затова трябва другите да им ги посочват)
- че не ти, а аз съм досада, щото се дразня само от това, което считам за свои недостатъци.
- или, че просто съм ти показала собствения си праг на търпимост за момента (щото те и праговете варират)
- че искам да те обидя използвайки дума от която аз много се обиждам
-
-
Какво?

И друго - аз пуша и считам това за мой недостатък, но изобщо не се дразня от другите около мен, които пушат. Тоест моя недостатък не го виждам, като такъв в другите. А според психолозите би трябвало много да се дразня и да бъда безкромпромисна към другите пушачи.
esti

Мнение от esti »

vyara написа:
Това би могло да се отнесе към някаква патология. Но към хората, като цяло - не.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

esti написа:
vyara написа:
Това би могло да се отнесе към някаква патология. Но към хората, като цяло - не.
Аз пък не разбрах какво е "четвъртичен дуализъм".
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

esti написа:
-
Какво?

И друго - аз пуша и считам това за мой недостатък, но изобщо не се дразня от другите около мен, които пушат. Тоест моя недостатък не го виждам, като такъв в другите. А според психолозите би трябвало много да се дразня и да бъда безкромпромисна към другите пушачи.
Става въпрос за изтласканите, неосъзнати или непризнати недостатъци.
В случая с пушенето - правило ли ти е впечатление, колко нетърпими към дима са бившите пушачи?!:grin:
Аватар
сър Айвънхоу

Re: 13-те български простотии

Мнение от сър Айвънхоу »

Приятелю, най-лесно е да се плюе...
Трудното е да се почисти плюнката на изхрачилия се...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

esti написа: Добре де, ако сега ти кажа, че си голяма досада, това какво ще означава:
- че ти приемаш това, като твой непризнат недостатък (щото нали хората не си ги признавали, затова трябва другите да им ги посочват)
- че не ти, а аз съм досада, щото се дразня само от това, което считам за свои недостатъци.
- или, че просто съм ти показала собствения си праг на търпимост за момента (щото те и праговете варират)
-
-
Какво?
Ще приема, че за момента съм ти станала досадна. Защо трябва да го усложнявам. Просто спирам да досаждам като ми кажат, защото и аз очаквам другите да реагират като им кажа нещо. Това не е обида някаква.
Изображение
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Mila написа: Става въпрос за изтласканите, неосъзнати или непризнати недостатъци.
В случая с пушенето - правило ли ти е впечатление, колко нетърпими към дима са бившите пушачи?!:grin:
Съвсем го отплесна, начи! :lol:
Щерка ми (на 6) не понася цигарения дим. Това неосъзнат недостатък ли е? :shocked:
Нетърпимостта към цигарения дим няма нищо общо с това. По-скоро, като подушат дим им се припушва, а не искат да палят. :-)
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Влад написа:... Не е готино да имаш диплома, готино е да имаш хубаво тяло (60-90-60 дано не бъркам така и не ги научих кое какво означава)...
Гръдна обиколка - Талия - Ханш
Това дет си го изтипосал, верно на вретено мяза. :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

maggot написа:
Влад написа:... Не е готино да имаш диплома, готино е да имаш хубаво тяло (60-90-60 дано не бъркам така и не ги научих кое какво означава)...
Има и друга интерпретация, оказва се... :grin::grin:

Изображение

ПП. И една интересна класация:

Изображение
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

maggot написа:

нееее, мерките са 90-60-90.
гръдна 90, талия 60, ханш 90
влад говори за мацка дето циците и дупето са по-тесни от талията. нещо като гърне за боб.
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:Това направо като серия от щампи вече го възприех!

Кога пък толкова привикнах с този начин на писане? :shocked:

Между другото, авторът е Иво Сиромахов - един от сценаристите на Слави.
Това обяснява факта, че нищо не се споменава за едно предаване, което е пълна скука, но се води "Шоу". Предаване, което пледира да е "искрено и лично", "забавно и гледано от целия народ", а е всъщност лична трибуна на 2-4 души, които си говорят каквото са си решили и се изживяват като съвестта на нацията. Ама нацията не кара големи джипове и не си изкарва слабостите на екрана, не ползва телевизията за личните си проблеми и болежки и не се тупа в гърдите с колко силиконови красавици се познава и с колко холивудчани се е ръкувала.

По принцип ужасно рядко гледам тази скука, но специално гледах излиянието на Слави преди няколко дена и се убедих за пореден път, че в наистина трудна ситуация си личи дали си мъжкар, както все се пишеш и убеждаваш околните, или си една мижава личност, дето не си знае мястото, пътя и възможностите. Тъжно и жалко. Все пак - дано се оправи човекът - и слабите имат право на живот и дай Боже да са здрави и добре.

Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа: нееее, мерките са 90-60-90.
влад говори за мацка дето циците и дупето са по-тесни от талията. нещо като гърне за боб.
Който си знае, той си го може :blum: И си го има :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:
ухааа, имам. и знаеш къф боб правя - да си оближеш пръстите.
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
ELBI написа:
Колко пъти го говорим тук - на думи не вярваме. Покажи ... и ще потвърдим. Било за боб, било за мерки, било за ... :blum:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:
Колко пъти го говорим тук - на думи не вярваме. Покажи ... и ще потвърдим. Било за боб, било за мерки, било за ... :blum:[/quote]

най-най-официално каня всички клубари, вкл. теб, на боб в гърне! мисля, че ще успея да ви събера на тиферич в двора на рилската ни вила. да речем последния уикенд на септември, тъкмо ще се брои за начало на всенародните тържества по повод рождения ми ден.
just perfect
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Съвършено вярно, съгласен съм с всяка една точка, бих добавил и още.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

bead_ написа:
най-най-официално каня всички клубари, вкл. теб, на боб в гърне! мисля, че ще успея да ви събера на тиферич в двора на рилската ни вила. да речем последния уикенд на септември, тъкмо ще се брои за начало на всенародните тържества по повод рождения ми ден.
Ти внимавай какво си пожелаваш, щото може да ти дойде до главата :grin:
Ние май само за еденье и пиенье се организираме :grin:

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
ELBI написа:
Колко пъти го говорим тук - на думи не вярваме. Покажи ... и ще потвърдим. Било за боб, било за мерки, било за ... :blum:
най-най-официално каня всички клубари, вкл. теб, на боб в гърне! мисля, че ще успея да ви събера на тиферич в двора на рилската ни вила. да речем последния уикенд на септември, тъкмо ще се брои за начало на всенародните тържества по повод рождения ми ден.[/quote]

Не може ли по-рано? Инак и аз трябва да готвя и нося за пиене, че и моето р.д. тогава... :blum: Явно септември ще откараме цял месец във всенародни тържества...
Звенения

Мнение от Звенения »

Gaspode написа:Ние май само за еденье и пиенье се организираме :grin:
Що бЭ???
Ако предложиш добър терен маже и една "групавиха" да спретнем!
Аз ще снимам! :grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Звеневия написа:
Що бЭ???
Ша видиш като отидете само мъжете :2tooth:
Изображение
Звенения

Мнение от Звенения »

vyara написа:
Звеневия написа:
Що бЭ???
Ша видиш като отидете само мъжете :2tooth:
Брей, ква завистлива, маллиии!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа: Ша видиш като отидете само мъжете :2tooth:
Ъхъ
И ще стане:
- пийнахме... пое.ахме се... пак пийнахме... пак се по.ебахме... и така целия уйкенд...
- горките момичета
- кви момичета бе? те не дойдоха...

:grin::grin:

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Звеневия написа: Брей, ква завистлива, маллиии!
:rotfl24: Добре, че само ще снимаш :blum:
Изображение
Звенения

Мнение от Звенения »

vyara написа:
Звеневия написа: Брей, ква завистлива, маллиии!
:rotfl24: Добре, че само ще снимаш :blum:
Гасподе, а викаш само за пиеньие и еденьие ставаме??? :mad:
Скиий, как съ повиши рейтинга! :rotfl24:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Gaspode написа:
Ти внимавай какво си пожелаваш, щото може да ти дойде до главата :grin:
Ние май само за еденье и пиенье се организираме :grin:
добре дошли! хич няма да ме уплашите, аз там обикновено посрещам все големи компании.
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа:
Не може ли по-рано? Инак и аз трябва да готвя и нося за пиене, че и моето р.д. тогава... :blum: Явно септември ще откараме цял месец във всенародни тържества...
може, кога предлагаш?
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
ELBI написа:
може, кога предлагаш?
Краят на юни, юли или август :cool:
esti

Мнение от esti »

Mila написа: Става въпрос за изтласканите, неосъзнати или непризнати недостатъци.
Е, добре де, щом са бивши пушачи, значи те вече нямат нито неосъзнат, нито изтласкан, нито непризнат недостатък. Напротив - осъзнали, признали са си недостатъка, че дори и са го премахнали.
Нещо не разбрах примера с бившите пушачи.:shy:

Освен това, не може да се изтласка нещо неосъзнато - трябва първо да се осъзнае.

Аз вероятно съм опровержение някакво на теориите на психолозите. Грешка някаква.:lol:
Ако видя някой свой недостатък в друг човек и някак си започвам да го чувствам, като сродна душа - съчувствам му, разбирам го...Ех горкия и той на същия огън.:grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

esti написа:Ако видя някой свой недостатък в друг човек и някак си започвам да го чувствам, като сродна душа - съчувствам му, разбирам го...Ех горкия и той на същия огън.:grin:
... или почваш да правиш лицеви опори до припадък ...:blum:
esti

Мнение от esti »

vyara написа:
esti написа: Добре де, ако сега ти кажа, че си голяма досада, това какво ще означава:
-
-
Какво?
Ще приема, че за момента съм ти станала досадна. Защо трябва да го усложнявам. Просто спирам да досаждам като ми кажат, защото и аз очаквам другите да реагират като им кажа нещо. Това не е обида някаква.
И как правиш разлика между това, дали някой те обижда, или ти посочва недостатък, или просто за момента не може да те понася?
Продължавам да твърдя, че обидите, които се използват не са отражение на това, което нас самите ни обижда.
Верче, за да успееш да обидиш наистина някой, трябва да можеш да надушваш комплексите му.
Ако кажа на някой дребосък "ей тапа", при положение, че аз съм 1,72 - ръст над средното за жена....Е, как ми кажи това ще означава, че ако на мен ми кажат тапа, ще се обидя. И дългуч да ми кажат, пак няма да се обидя, защото аз нямам никакви комплекси на тема ръст.
Та издиша ми малко тази теория с обидите.:lol:
esti

Мнение от esti »

ELBI написа:
esti написа:Ако видя някой свой недостатък в друг човек и някак си започвам да го чувствам, като сродна душа - съчувствам му, разбирам го...Ех горкия и той на същия огън.:grin:
... или почваш да правиш лицеви опори до припадък ...:blum:
До припадък мога само шоколад да ям.:lol:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

esti написа: Ако кажа на някой дребосък "ей тапа", при положение, че аз съм 1,72 - ръст над средното за жена....Е, как ми кажи това ще означава, че ако на мен ми кажат тапа, ще се обидя. И дългуч да ми кажат, пак няма да се обидя, защото аз нямам никакви комплекси на тема ръст.
Ти няма да кажеш тапа, защото не си ниска.
Сега се сещам за един мой познат - сигурно е около метър и шейсе и малко. Та той често използва думата "тапа", а също така и "кюфте" и "трътка", а той си е трътлест за мъж. Та така. Аз съм намерила доказателства за това, което ти казвам от реалния живот и нека не е вярно според теб. От това фактите така или иначе не се променят.
Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

esti написа:
Е, добре де, щом са бивши пушачи, значи те вече нямат нито неосъзнат, нито изтласкан, нито непризнат недостатък. Напротив - осъзнали, признали са си недостатъка, че дори и са го премахнали.
Нещо не разбрах примера с бившите пушачи.:shy:

Освен това, не може да се изтласка нещо неосъзнато - трябва първо да се осъзнае.

Аз вероятно съм опровержение някакво на теориите на психолозите. Грешка някаква.:lol:
Ако видя някой свой недостатък в друг човек и някак си започвам да го чувствам, като сродна душа - съчувствам му, разбирам го...Ех горкия и той на същия огън.:grin:
Не ми се искаше да задълбаваме с пушенето, ама като така и така започнахме...

Пушенето, както и всички други пристрастявания, са само външната проява на някакъв психологически проблем. Пристрастяването е широка тема, но общото във всички видове е, че то представлява липса на контрол, зависимост от нещо извън личността и съответно - (във връзка със съседната ти тема:blum:) по-малко свобода.:winkw: Разбира се, човек може да се напъне и да спре, но ако не разреши и проблема си, свързан с това, се получава един доста неприятен, хм, дисбаланс. Затова и битува мнението, че няма бивш пушач, алкохолик, наркоман и т.н. Ох, не знам дали точно това исках да кажа:shy:, ама както и да е...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Mila написа: Пушенето, както и всички други пристрастявания, са само външната проява на някакъв психологически проблем.
Дрън-дрън, драга ми Мила...
esti

Мнение от esti »

vyara написа:
esti написа: Ако кажа на някой дребосък "ей тапа", при положение, че аз съм 1,72 - ръст над средното за жена....Е, как ми кажи това ще означава, че ако на мен ми кажат тапа, ще се обидя. И дългуч да ми кажат, пак няма да се обидя, защото аз нямам никакви комплекси на тема ръст.
Ти няма да кажеш тапа, защото не си ниска.
Сега се сещам за един мой познат - сигурно е около метър и шейсе и малко. Та той често използва думата "тапа", а също така и "кюфте" и "трътка", а той си е трътлест за мъж. Та така. Аз съм намерила доказателства за това, което ти казвам от реалния живот и нека не е вярно според теб. От това фактите така или иначе не се променят.
Напротив, ще кажа тапа и още как .:lol:
Но си права, че няма сми да спорим.:kiss:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

4avdar4e написа:
Mila написа: Пушенето, както и всички други пристрастявания, са само външната проява на някакъв психологически проблем.
Защо?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Присъединявам се.

Според мен човек, който не е пристрастен към нищо, има много сериозни психологически проблеми.
Panta rhei...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

esti написа:
аз съм търпим
не може сички в един кюп
е ... не ми е приятно на задимено
ма си траа
довчера нали кадях:grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Mila написа: Защо?
Щото изобщо не е задължително зад пушенето да се крие психологически проблем.
Публикувай отговор