Ма вий ща ма амбицирате да са науча да готвя!frisky lioness написа:Сладкишът ти е СТРАХОТЕНМнемозина написа:Първото, което правя, когато счупя яйце на пода, е да хвана някоя налична котка и да проверя дали няма да прояви някакъв ентусиазъм към проблема.
Тестото наистина става доста гъсто и се налага да се прехвърля и разпределя в тавата с лъжица. Така и трябва да бъде.
Пече се в умерена фурна, да. На 170-180 градуЗа - като кейк.![]()
![]()
и вчера беше добре след изпичането, но се га е поомекнал и е просто приказка:-)
Проза..
Един познат получи по реституци и по линия на тъща си няколко декара сливи. Цяло лято се занимава с тях - реже дръвчета, варосва ги, полива ги и т.нStranniche написа:Четох някакви лозунги от времето на социализЪмЪ. Един от тях, на някакво ТКЗС, гласеше:
"ДА НЕ ОСТАВИМ СЛИВА НЕОДРУСАНА"
Накрая и име му излезе - "Къде е Х?" - питат на разпивка
- На сливата на тъща си!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това специално е бързо и лесно и................вкусно:-)pocti_bezobidna написа:Ма вий ща ма амбицирате да са науча да готвя!frisky lioness написа:Сладкишът ти е СТРАХОТЕНМнемозина написа:Първото, което правя, когато счупя яйце на пода, е да хвана някоя налична котка и да проверя дали няма да прояви някакъв ентусиазъм към проблема.
Тестото наистина става доста гъсто и се налага да се прехвърля и разпределя в тавата с лъжица. Така и трябва да бъде.
Пече се в умерена фурна, да. На 170-180 градуЗа - като кейк.![]()
![]()
Мнемо е голяма готвачка Вяра също:winkw: Правила съм и други мнемозински рецепти и всички са ми харесвали:-)
Опитай!:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Лесно?! Прочетох рецептата и хич не ми се видя лесноfrisky lioness написа:
Това специално е бързо и лесно и................вкусно:-)
Мнемо е голяма готвачка Вяра също:winkw: Правила съм и други мнемозински рецепти и всички са ми харесвали:-)
Аз съм пълна трагедия в кухнята, стигам до яйца некви пържени или по панагюрски и сичко друго е полувабрикат или нарязано от магазина само да се пъхне във фурната.
(Ми, срам ме е, ама това е горчивата истина!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Никой не се е родил научен. Може пък да си намериш някой мъж като звеневиpocti_bezobidna написа:Лесно?! Прочетох рецептата и хич не ми се видя лесноfrisky lioness написа:
Това специално е бързо и лесно и................вкусно:-)
Аз съм пълна трагедия в кухнята, стигам до яйца некви пържени или по панагюрски и сичко друго е полувабрикат или нарязано от магазина само да се пъхне във фурната.
(Ми, срам ме е, ама това е горчивата истина!:crying:)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аз що съм си го избрала мислиш преди 20 годин...frisky lioness написа: Никой не се е родил научен. Може пък да си намериш някой мъж като звеневи:winkw: Доказано е, че мъжете така или иначе са по-добри готвачи, но каквото и да е, трябва да е с мерак и от сърце, още повече ако говорим за храна, защото по време на приготвянето на храната, тя поема от енергията на готвача и ако той е сърдит, ядосан, недоволен, озлобен, изнервен и т.н. подобности....по-добре да не готви
:winkw:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Хайде, хайде. Можеш, знам тъ...Ти щот има на кой да разчиташ:winkw::-)4avdar4e написа:Аз що съм си го избрала мислиш преди 20 годин...frisky lioness написа: Никой не се е родил научен. Може пък да си намериш някой мъж като звеневи:winkw: Доказано е, че мъжете така или иначе са по-добри готвачи, но каквото и да е, трябва да е с мерак и от сърце, още повече ако говорим за храна, защото по време на приготвянето на храната, тя поема от енергията на готвача и ако той е сърдит, ядосан, недоволен, озлобен, изнервен и т.н. подобности....по-добре да не готви
:winkw:
И аз като Безобидна можех едни яйца и таратор да направя
Не че сега много съм напреднала, ама все пак..

Да, бе! Нали ти пуска по Коледа някаква рецепта за някакъв сладкиш специален, дето колкото повече време минава, толкова по хубав става? Чак се зашеметих, начи! - виж още помня!4avdar4e написа: Аз що съм си го избрала мислиш преди 20 годин...И аз като Безобидна можех едни яйца и таратор да направя
Мен проблема с готвенето ми е следния - що да се мъча, като тва нещо нито ще го излагам някъде, нито нищо, ами ще се изяде? Пък да се моткам около печката, да се въртя насам-натам - само като си помисля и ме обхваща мирова скука. От друга страна обаче, имам една приятелка, която страхотно готви напарво, и все си викам, глей сега, и аз трябва да се науча, колко готино, нали! Ама йок!
Обаче мога да правя гювечета! Щото комбинации да наблъскаш вътре всякакви, нали
И палачинкова торта - солена. Не за друго, ми заради пълнежите, щото можеш да си импровизираш на воля. И дотук.
Най ме отчайват кюфтетата - редовния пиниз е отгоре да изгорят, пък вътре да останат сурови.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Сигурно говориш за щолен, ама то при него си е така. Трябва да стои:-) Иначе си е почти като кекс, само дето съставките са му повече:-)pocti_bezobidna написа:Да, бе! Нали ти пуска по Коледа някаква рецепта за някакъв сладкиш специален, дето колкото повече време минава, толкова по хубав става? Чак се зашеметих, начи! -4avdar4e написа: Аз що съм си го избрала мислиш преди 20 годин...И аз като Безобидна можех едни яйца и таратор да направя

Знам ли го как се казва? И в магазина пордават - едно такова много твърдо, с трион да го режеш... май.frisky lioness написа: Сигурно говориш за щолен, ама то при него си е така. Трябва да стои:-) Иначе си е почти като кекс, само дето съставките са му повече:-)
Тоя сладкиш току виж съм го пробвала, обичам сливи, вкъщи почти постоянно се анмират по това време на годината...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Да. Щолен е. Може да се приготви цял месец преди Коледа:-)pocti_bezobidna написа:
Знам ли го как се казва? И в магазина пордават - едно такова много твърдо, с трион да го режеш... май.
Тоя сладкиш току виж съм го пробвала, обичам сливи, вкъщи почти постоянно се анмират по това време на годината...
Пробвай сливовия, няма да съжаляваш:winkw: После ще се похвалиш или ще се оплачеш:-):winkw:

Правиш ги мънички - като на коктейл - и ги пържиш в много олио като периодически разтръскваш (фнимателно!!!) тиганя или ги разбъркваш (аз ги обръщам с решетеста лъжица). Дребното им вика "На мама вкусните кюфтета".pocti_bezobidna написа: Най ме отчайват кюфтетата - редовния пиниз е отгоре да изгорят, пък вътре да останат сурови.
А гювечетата направо ги правим в микровълновата, с квото има
Радвам се.frisky lioness написа:
Сладкишът ти е СТРАХОТЕН![]()
![]()
Гледам по-нататък темата - пак сте ме изпонахвалили незаслужено. Ако ви кажа, че почти съм я зарязала тази дисциплина...
Сладкиши през последните месеци правих само за:
Коледа - цялата програма
Нова година - пак цялата програма
Цветница - 1 брой
Великден - цялата програма
и една торта за рождения ден на мъжа ми.
Толкова.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Тези малките с картофено пюре как се казваха по цариградски ли...Вкусотия:-)4avdar4e написа:Правиш ги мънички - като на коктейл - и ги пържиш в много олио като периодически разтръскваш (фнимателно!!!) тиганя или ги разбъркваш (аз ги обръщам с решетеста лъжица). Дребното им вика "На мама вкусните кюфтета".pocti_bezobidna написа: Най ме отчайват кюфтетата - редовния пиниз е отгоре да изгорят, пък вътре да останат сурови.Ако правиш големи, трябва да са посплескани.
А гювечетата направо ги правим в микровълновата, с квото има

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Че това да не е малко:blink::shocked:Мнемозина написа:
Коледа - цялата програма
Цветница - 1 брой
Толкова.
Какво е "цялата програма":blink::shocked:

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Абсилютно4avdar4e написа:Аха, сервират се върху пюрето. А ако ги оваляш в галета вместо в брашно става ... божественярскоfrisky lioness написа: Тези малките с картофено пюре как се казваха по цариградски ли...Вкусотия:-)
Обилно слюноотделих................... кап

Ми малко е, разбира се! Беше време, когато правех поне по един сладкиш седмично.frisky lioness написа:Че това да не е малко:blink::shocked:Мнемозина написа:
Коледа - цялата програма
Цветница - 1 брой
Толкова.
Какво е "цялата програма":blink::shocked:
А пълна програма... примерно за Великден е козунаци, пасха и колаци. За Коледа - ясно, за Нова година - баклава, торта и още някакви работи. Не помня вече.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Като изключим евентуално удоволствието от приготвянето, цялата галимация си е доста трудоемка и икономически крайно нерентабилнаМнемозина написа:
Ми малко е, разбира се! Беше време, когато правех поне по един сладкиш седмично.
А пълна програма... примерно за Великден е козунаци, пасха и колаци. За Коледа - ясно, за Нова година - баклава, торта и още някакви работи. Не помня вече.

4avdar4e написа:Начи, като се опитам да пържа, отхлупвам тигана иии - хоп! - веднага скок назад, че много фърчи.pocti_bezobidna написа: Правиш ги мънички - като на коктейл - и ги пържиш в много олио като периодически разтръскваш (фнимателно!!!) тиганя или ги разбъркваш (аз ги обръщам с решетеста лъжица). Дребното им вика "На мама вкусните кюфтета".Ако правиш големи, трябва да са посплескани.
Чат-пат фритюрник ползвам, ама в него всичко става адски мазно...
Баба ми прави страхотни цариградски кюфтенца! И бухтички.
Ама нали съм инат, не се отказвам и периодическ се опитвам да сготвя нещо като големите
С тоя ритъм след 10-15 години може и да ставам за нещо в куфнята
- frisky lioness
- Обратна връзка:
След пържене ги вадиш върху домакинска хартия/селфетки, за да се поеме мазнината:-)pocti_bezobidna написа:
Начи, като се опитам да пържа, отхлупвам тигана иии - хоп! - веднага скок назад, че много фърчи.
Ама нали съм инат, не се отказвам и периодическ се опитвам да сготвя нещо като големите

Не трябва да го захлупваш, защото така се кондензира вода по капака и оттам идва цялото фърчене на олио.pocti_bezobidna написа: Начи, като се опитам да пържа, отхлупвам тигана иии - хоп! - веднага скок назад, че много фърчи.
П.П. Пък аз сега се сетих.. Млада булка
1.аз ползвам за отхлупен тиган скиорски очила, мно помагатНачи, като се опитам да пържа, отхлупвам тигана иии - хоп! - веднага скок назад, че много фърчи.
2. във фритюрник е вредно и скъпо да се готви, аз като младоженец навремето доста митках из варна да търся някакво палмово масло за пържене във фритюрник....не намерих и подарихме фритюрника на кръстницата..
3. всички Баби са прими в кухнята обикновено:-)
4. пристани на готвач и проблема е офф
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
4avdar4e написа:pocti_bezobidna написа: Начи, като се опитам да пържа, отхлупвам тигана иии - хоп! - веднага скок назад, че много фърчи.То ясно, ама пък иначе хвърци в цялата кухня...4avdar4e написа:Не трябва да го захлупваш, защото така се кондензира вода по капака и оттам идва цялото фърчене на олио.
Моят хитов удар е сладкиш някакъв - 4 чаши брашно, 1 чаша захар. Пък аз напарвих обратното4avdar4e написа:П.П. Пък аз сега се сетих.. Млада булка, чета някаква рецепта, дето се слага лъжица вода в олиото. Дотук добре, ама аз да я сложа след като олиото се сгорещи
Беше гадничко.. Пък как правих първия път бухти с лингвистична грешка вече съм разправяла (мама тъй казва, че готвя с правописните грешки
)
Тогавашното ми гадже още ме бъзика с тоя сладкиш.
Пък баба ми, като иска да илюстрира готварските ми умения разказва следния виц:
Млада булка ще готви кокошка. Звъни на майка си да попита кое-как, майката обяснява, момата си води записки. След около 20 минути звъни отново:
- Мамоооо, ама тя ме кълвеееее!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Късно, чадо, мандалото лопнаvyara написа:Още рецепти със сливи
В момента в куфнята тече бурна дейност: Сладко "Мнемо", сладкиш "Мнемо" и мус "Звеневия", пада едно бъркане, едни миризми на подправки се носят.....
Това звучи като в друг един стар виц от 1970 г. - по случай светлата 100-годишнина пуснали парфюм с аромат на Ленин.4avdar4e написа:Късно, чадо, мандалото лопнаvyara написа:Още рецепти със сливи
В момента в куфнята тече бурна дейност: Сладко "Мнемо", сладкиш "Мнемо" и мус "Звеневия", пада едно бъркане, едни миризми на подправки се носят.....
Panta rhei...
Социализъмът сливи да яде.Stranniche написа:Четох някакви лозунги от времето на социализЪмЪ. Един от тях, на някакво ТКЗС, гласеше:
"ДА НЕ ОСТАВИМ СЛИВА НЕОДРУСАНА"
Я вижте тук какво ще става и обърнете внимание на датата.
Panta rhei...
Поне три теми, сбрани на едно мястоМнемозина написа: Социализъмът сливи да яде.
Я вижте тук какво ще става и обърнете внимание на датата.
Трябва да се синтезират нещата от време на време.4avdar4e написа:Поне три теми, сбрани на едно мястоМнемозина написа: Социализъмът сливи да яде.
Я вижте тук какво ще става и обърнете внимание на датата.:rotfl24::rotfl24:
Panta rhei...
Забравих да докладвам, Мнемо! Сладкото стана страОтно!! Разбира се, не мина без подобрения (иначе просто нямаше да е Зв.Мнемозина написа:
Много се радвам - а целувките ти ги пратих на едно друго място, ама ето и тук4avdar4e написа:Забравих да докладвам, Мнемо! Сладкото стана страОтно!! Разбира се, не мина без подобрения (иначе просто нямаше да е Зв.Мнемозина написа:) Ти да видиш как с бормашина и части от комбайн (на много слаба скорост, за да не идат зян новите ни бели стени) се смилат сливи
:rotfl24: Та това е - не са печени на половинки, а смлени и варени. Едно голямо цунк от мен
Голям е ентусиаст тоя твой мъж.
Предай му, че при разбъркването по време на печене се получава горе-долу същият резултат.
Panta rhei...
Ми, казА, че винаги е мразел люспите в сладкотоМнемозина написа: Голям е ентусиаст тоя твой мъж.
Предай му, че при разбъркването по време на печене се получава горе-долу същият резултат.Но знам, че той е държал на тънката и изключително важна
разлика между конфитюююююр и мармалааааад.
Днес наред е сладкишът
П.П. Вчера предупреди децата, че до изяждане на всичките буркани, няма да се купува никакъв салам за закуска. Само сладко! Освобождаването става само срещу лекарска епикриза и поява на пъпки