Проза..
Проза..
.. в куфнята
Сдобихме се с огромно количество сини сливи. Искам да ги направя на нещо, на сладко примерно. Четох някакви рецепти с гелфикс на д-р Йоткер (не че знам какво е, но го срещнах на доста места). Ама реших да си ви питам и вас. Давайте идеи, моля, щото новобоядисаната ни кухня се напълни с винарки и скоро сливите ще стават само за ракия май 
- Dark Angel
- Dark Angel
- Piqndurnik
Аз какво открих: махат се костилките и се цепят на две. Посипват се със захар (май беше на кило плод половин захар, което на мен ми се вижда множко обаче..), слага се от туй чудо гелфикс (нещо като желатин било, специално за сладка :eek:) и се оставят да престоят една нощ. После се пекат, слагат им се орехи и се тъпчат в буркани. Ама туй не е изпитано. Та ако не ти е проблем, давай я тука рецептата.Мнемозина написа:Печени във фурната с разни подправки, обаче пак ядат много ток.
Ако искаш, да търся рецептата.
Имам и една рецепта за сладкиш, но тя е към жанра "поезия".
Нямам нищо против да сменим жанра, само да не отидем към епоса или трагикомедията
Значи във всички случаи се махат костилките и се цепят на две, но за точната рецепта ще трябва да ме поизчакаш малко - нещо не я намирам в момента.4avdar4e написа: Аз какво открих: махат се костилките и се цепят на две. Посипват се със захар (май беше на кило плод половин захар, което на мен ми се вижда множко обаче..), слага се от туй чудо гелфикс (нещо като желатин било, специално за сладка :eek:) и се оставят да престоят една нощ. После се пекат, слагат им се орехи и се тъпчат в буркани. Ама туй не е изпитано. Та ако не ти е проблем, давай я тука рецептата.
Нямам нищо против да сменим жанра, само да не отидем към епоса или трагикомедията
Виж, поезията си е при мен винаги:
Сливов пай
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно с 1 ванилия и 1 бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио. Разбива се в този ред и се слага в намазнена и набрашнена тава. Върху тестото се нареждат плътно разполовените сливи като панички и във всяка се слага парченце орех и бучица масло. Наръсва се с 3 с.л. захар, 3 с.л. галета и 1/2 ч. л. канела (аз тези трите ги смесвам за по-бързо наръсване, освен това ако не обичате канела, може да се пропусне).
Лелееее, как съм ги изпозабравила тези работи...
Panta rhei...
Сакън!4avdar4e написа:Цопи и пасте веднагическиМнемозина написа: Виж, поезията си е при мен винаги:
Сливов пай
Тамън кръщелничката ти отдавна не е изполвана..
Туй се прави в правоъгълна тавичка, не много голяма.
И после всяка сливка определя гранците на едно парченце от сладкиша.
П.П. Не съм дочула още да я използвате кръщелничката ми като възпитателно или аргументационно средство...
Panta rhei...
- Dark Angel
Ти пък ще ми кажешМнемозина написа:
Сакън!
П.П. Не съм дочула още да я използвате кръщелничката ми като възпитателно или аргументационно средство...
Я виж кво намерих, много прилича на твоя сладкиш и е в КРЪГЛА тава
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=1954
Тц.4avdar4e написа:Ти пък ще ми кажешМнемозина написа:
Сакън!
П.П. Не съм дочула още да я използвате кръщелничката ми като възпитателно или аргументационно средство...![]()
Я виж кво намерих, много прилича на твоя сладкиш и е в КРЪГЛА тава
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=1954
Сливите са обърнати наопаки.
Виж сега, идеята е да са малки парченца, за да има за целия блок по едно.
Аз ти казвам основното положение, пък вие правете квото искате.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Абе, мнемо, тези половинки сливи не потъват ли в тестото?Мнемозина написа:
Сливов пай
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно с 1 ванилия и 1 бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио. Разбива се в този ред и се слага в намазнена и набрашнена тава. Върху тестото се нареждат плътно разполовените сливи като панички и във всяка се слага парченце орех и бучица масло. Наръсва се с 3 с.л. захар, 3 с.л. галета и 1/2 ч. л. канела (аз тези трите ги смесвам за по-бързо наръсване, освен това ако не обичате канела, може да се пропусне).
Лелееее, как съм ги изпозабравила тези работи...

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Закачам се, беееМнемозина написа: Тц.
Сливите са обърнати наопаки.
Виж сега, идеята е да са малки парченца, за да има за целия блок по едно.
Аз ти казвам основното положение, пък вие правете квото искате.
Твоята рецепта е много по-лесна за такива Майсторки като мене
П.П. Докат ремонтирахме, открихме една консерва ананас, още от оная торта от Коледа стои :eek:
П.П.П. Обърнах сичкото дискове да намеря рецептата на ОНАЯ торта, и нищо
Последно промяна от 4avdar4e на 27.08.07, 16:01, променено общо 1 път.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Цъ, благодаря4avdar4e написа:Да ти пратя малко сливи по куриер?frisky lioness написа: Аку го пробвам ш'съ пОхваля:-):winkw:
Вчера братчедката донесе къде 5-6 кила:blink::shocked:, та и ние се чудим кво да ги правим, щот яденето в оригинал ни Омръзна:-):winkw:
Ама ако не сколасам със сладкиЖът можеш от него да ми пратиш
или да ми запазиш за началото на септември

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Довечера ще ми кажат точната проста рецепта за туй сладко с д-р Йоткер. Ще споделя, ако искаш.frisky lioness написа: Вчера братчедката донесе къде 5-6 кила:blink::shocked:, та и ние се чудим кво да ги правим, щот яденето в оригинал ни Омръзна:-):winkw:
Тази година на село дърветата се чупят от плод, здрав и сладък, за разлика от зеленчуците, които са изгорели..
Ще идваш по наше село???frisky lioness написа:или да ми запазиш за началото на септември
4avdar4e написа:
П.П.П. Обърнах сичкото дискове да намеря рецептата на ОНАЯ торта, и нищоАко не те затруднявам мноооого, пусни ми я пак, обещавам, че ще си я запиша на хАртия
Чавеее, Чаве!
Сега да ти покажа за какво служат архивите:
Арабски сладкиш.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
- Stranniche
- Обратна връзка:
Ето ти и прозата (с елементи на епос е, Фнимавай
)
Почистваш от костилките и разполовяваш (абе трябва да е обратното всъщност
) сливите и ги слагаш в дълбока тава.
Пропорциите са следните: за 5 кг сливи наръсваш килограм - килограм и половина захар, 1 ч.ч. бяло вино или 1/2 ч.ч. оцет, добавят се 10-12 зрънца карамфил и по желание 1-2 пръчки канела.
Пече се, докато остане малко и гъст сос. Периодично се разбърква, разбира се.
Хайде, успех, пък после ще ти кажа и подходящ сладкиш за този конфитюр.
Почистваш от костилките и разполовяваш (абе трябва да е обратното всъщност
Пропорциите са следните: за 5 кг сливи наръсваш килограм - килограм и половина захар, 1 ч.ч. бяло вино или 1/2 ч.ч. оцет, добавят се 10-12 зрънца карамфил и по желание 1-2 пръчки канела.
Panta rhei...
Ей, страшна си!!!Мнемозина написа:Ето ти и прозата (с елементи на епос е, Фнимавай)
Почистваш от костилките и разполовяваш (абе трябва да е обратното всъщност) сливите и ги слагаш в дълбока тава.
Оубаче имам едно такова питане: не трябва ли да се оставят сливите да си постоят със захарта някакво известно време, щото иначе тя ще се карамелизира???
П.П. Всички продукти за сладкиша вече са набавени, днес ще се пробва!
Не си спомням да съм ги оставяла точно тях.4avdar4e написа:
Ей, страшна си!!!
Оубаче имам едно такова питане: не трябва ли да се оставят сливите да си постоят със захарта някакво известно време, щото иначе тя ще се карамелизира???Маман рече, че га е правила нещо такова, ги оставила цяла нощ..
Като ги сложиш в студена фурна, те си пускат сока при загряването й. А и захарта първо се разтопява, преди да се карамелизира.
Но ако искаш да си сигурна - остави ги да постоят няколко часа.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Да докладвам.4avdar4e написа:Оубаче имам едно такова питане: не трябва ли да се оставят сливите да си постоят със захарта някакво известно време, щото иначе тя ще се карамелизира???Маман рече, че га е правила нещо такова, ги оставила цяла нощ..
Вчера си разпечатах мнемозинската рецепта и другата за сливовия пай и се прибрах. У дома обаче ме чакаше изненада. Майка ми беше видяла сметката на сливите (ей, много е оправна мойта майка, на нея съм се метнала
Както и да е. Отсъствието на сливе не бе в състояние да ме разколебае от решението ми да се развихря като една истинска домакиня:-). Бях навита да правя сладкиш със сливи, като 3о4овец на купон:winkw:
Запретнах ръкави (образно казано, щот ръкави нямах) и подхванах рецептата на Мнемо. Нещата не потръгнаха съвсем гладко или по-точно казано потръгнаха доста хлъзгаво:blink::shocked: Второто от яйцата, които извадих от хладилника не беше съвсем убедено, че трябва да вземе участие в прякото кулинарно предаване и ......с бръснещ полет се озова на пода в кухнята:mad::evil: Последва прекъсване за.....реклама, в моя случай събиране на белтък и жълтък от теракот. Който го е правил знае, че това е като да гониш живак. Гадна, мазна, мокра, слузеста материя, която в опитите си да събереш неволно разнасяш почти из цялата кухня....
Както и да е. Свърших с почистванео и продължиш със сладкиша. Всико вървеше по план-програма, както го е посочила маестро Мнемо
Поставих го в предварително загрята фурна, но след изпичането останових още няколко грешки от моя страна. Фурната явно беше по-силна от нужното. Ползвам Раховец и силата и на испичане е на степени. След като поставих тавата превключих отгоре на 2, а отдолу на 3, но....
Да добавя в заключение. Не ползвах орехи, защото нямах, а и при тези цени на голите ядки предпочетох, ако нещо ще ходи на боклука, да сведа загубите до минимум:-) Сливите с отрязаната страна надолу.
Не см снимала, защото ....по ред причини, но си нося няколко парчета в офиса и по-късно може и тази работа със снимките да направя
Та така.....
Лек ден:-)
Последно промяна от frisky lioness на 28.08.07, 09:23, променено общо 1 път.

Първото, което правя, когато счупя яйце на пода, е да хвана някоя налична котка и да проверя дали няма да прояви някакъв ентусиазъм към проблема. 
Тестото наистина става доста гъсто и се налага да се прехвърля и разпределя в тавата с лъжица. Така и трябва да бъде.
Пече се в умерена фурна, да. На 170-180 градуЗа - като кейк.
Тестото наистина става доста гъсто и се налага да се прехвърля и разпределя в тавата с лъжица. Така и трябва да бъде.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Значи грешката е вярнаМнемозина написа:Първото, което правя, когато счупя яйце на пода, е да хвана някоя налична котка и да проверя дали няма да прояви някакъв ентусиазъм към проблема.
Котки не фъргам, щот можеше да стане по-зле:blink::shocked:, пък и не съм забелезАла да яде яйца:-)

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Сладкишът ти е СТРАХОТЕНМнемозина написа:Първото, което правя, когато счупя яйце на пода, е да хвана някоя налична котка и да проверя дали няма да прояви някакъв ентусиазъм към проблема.
и вчера беше добре след изпичането, но се га е поомекнал и е просто приказка:-)