ЕС, Проди и циганите.

Все същите
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:... аз съм бил трудовак и две години от живота си съм прекарал с преобладаващо число роми, турци, помаци, арменци...наблюденията са ми от първа ръка, сядал съм на една маса с тях, един хляб съм делил с тях и легло до легло сме спали...и заедно пак бяхме в канала.:-)
Ето на - нали ти казах!
Същите приказки!:-)
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:Шегата настрана - опитах се да "разчовъркам" и да предизвикам спор.
В интерес на истината, познавам много цигани, даже може да се каже, че с доста от тях сме почти приятели.
Проблемът е в гетата, там направо оскотяват.
Не са необходими много думи, дела и средства трябват, средства които да стигнват до хората, а не до циганските барони.:-)
Сори за глупавия начин по който подхванах темата!:shy:
Знаеш ли какво си мисля Боев?
Питам се как бихте решили порблема с циганите (щото такъв има, отричането му е тъпо),
ако знаехте, че няма да има търсене на отговорност после?
Бе много ми е интересно, как разни хора, дето току викат - циганите такива, онакива,
после се оказва изведнъж, че познават МНОГО цигани, имат МНОГО пирятели цигани,
разбират се с тях ПРЕКРАСНО и т.н. и т.н. ама те така си говорят защото... - ама една и съща плоча, сама словореда разбъркан :-)
Сега му вменяваш твоето предположение за неговото виждане.

Има два начина за реалната интеграция на тези хора - без да се стига до ксенофобски настроения.
Тоест това трябва да бъдат два паралелни пътя.
Интеграцията може да бъде само икономическа - и чрез образование.

От другата страна обаче идва въпросът за възможната съпротива от тяхна страна срещу, уф, губят ми се думички днес, такова асимилиране - защото това си е асимилация както и да го погледнеш.
И тя също ще има своите основания.

Когато няма нормално съсъществуване между два етноса - това е икономически проблем преди всичко.
Благодаря за подкрепата!:-)
Има опити в посока интеграция плюс запазване на идентичността. Ромски фестивал - песни, танци, занаяти...Чрез едното към другото, или когато усвояваш едното другото само си идва на място.
Аватар
Глас в пустиня

Re: ЕС, Проди и циганите.

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Мнемозина написа: Я!
Не ме уби!
Живичка съм още! :bdance: :bdance: :bdance:

:kiss:
Не ме карай да размислям!:cool::lol:
Няма, няма.
Добричка съм днес и послушна. :lol:
Браво на момичето!
Добро дете, браво! :clap:
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:... аз съм бил трудовак и две години от живота си съм прекарал с преобладаващо число роми, турци, помаци, арменци...наблюденията са ми от първа ръка, сядал съм на една маса с тях, един хляб съм делил с тях и легло до легло сме спали...и заедно пак бяхме в канала.:-)
Ето на - нали ти казах!
В смисъл?:blink:
Нещо не те разбрах.:roll:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа: Благодаря за подкрепата!:-)
Има опити в посока интеграция плюс запазване на идентичността. Ромски фестивал - песни, танци, занаяти...Чрез едното към другото, или когато усвояваш едното другото само си идва на място.
Моля, моля, пак заповядай.
Бъди прав и винаги ще те подкрепям. :blum:

Само да ти кажа, че това с ромските фестивали вече е създаване на друг тип идентичност, а не запазване на тази, която самите цигани биха искали да запазят.
Но това е твърде сложно, за да го обясня накратко и няма да опитвам сега. Само информативно го споменавам. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Само да ти кажа, че това с ромските фестивали вече е създаване на друг тип идентичност, а не запазване на тази, която самите цигани биха искали да запазят.
Ами по моето скромно мнение всичко стилизирано е промяна на идентичност. Включително и наще, типично български хорове, ансамбли, народни традиции и обичай пресъздадени на лента или сцена, носиите...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Ами по моето скромно мнение всичко стилизирано е промяна на идентичност. Включително и наще, типично български хорове, ансамбли, народни традиции и обичай пресъздадени на лента или сцена, носиите...
Именно, да, точно за това говоря. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Именно, да, точно за това говоря. :lol:
Това е тънката струна която може да промени вибрациите в положителна посока, като в Русия, табор - романси - гореща изпепеляваща любов...или пък латино с източен привкус.:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Това е тънката струна която може да промени вибрациите в положителна посока, като в Русия, табор - романси - гореща изпепеляваща любов...или пък латино с източен привкус.:lol:
Външните вибрации - да, евентуално.
Но за вътрешните е малко по-сложно. Или поне по-дълго.
Една такава култура не е само песни и танци, тя има и други пластове - и там е трудното.
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Външните вибрации - да, евентуално.
Но за вътрешните е малко по-сложно. Или поне по-дълго.
Една такава култура не е само песни и танци, тя има и други пластове - и там е трудното.
Да, така е. Наивно е да се мисли, че само едно нещо може да генерира необходимата енергия за промяна. Необходим е комплекс от мерки и много, много време.:-)
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
Ето на - нали ти казах!
В смисъл?:blink:
Нещо не те разбрах.:roll:
Нищо важно не е, карай...
І

Мнение от І »

Кой каза "Динамит"!? :-)
:lol:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

51 постинга за мангалите- няма да чета. Колкото по- далече са от нас, толкова по- добре. Дори си мисля, че е добре и пари да им дадем, за да се махнат. Само да се махнат, само да се махнат...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа:Има огромна разлика между интегрираните роми (които, между другото, не са толкова малко, т.е. птичката не е една) и тези, които живеят в затворени общности. Тези последните са трудни. За първите изобщо няма какво да говорим, там спор няма. :lol:
Верно е, не са малко интегрираните роми. Дори ти и казах как е постигнато това.
Но затворените общности... това си е просто патологичен случай... За тях говоря, че, или в гетата, или да се махат от България и да си живеят затворено колкото си искат...
Да, за първите и дума лоша не може да се каже! Казах, имам много приятели сред тях.

П.П. Под "една птичка" имах предвид, че са процентно много малко в сравнение с тези, които изобщо нямат намререние да се променят.
Аз пък имам един подизпълнител - циганин, за когото разбрах, че е такъв, почти година след като започнахме да работим заедно.

Та мисълта ми е, че "интегрираните" роми много често са незабележими, особено ако са от по-светлата боя.:winkw: Т.е. - трудно е да извадиш точните количества.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Mila написа: Та мисълта ми е, че "интегрираните" роми много често са незабележими, особено ако са от по-светлата боя.:winkw: Т.е. - трудно е да извадиш точните количества.
Вярвай ми! Познавам ги най-късно на втората дума!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

сър Айвънхоу написа:
Mila написа: Та мисълта ми е, че "интегрираните" роми много често са незабележими, особено ако са от по-светлата боя.:winkw: Т.е. - трудно е да извадиш точните количества.
Вярвай ми! Познавам ги най-късно на втората дума!
Дабеда, и аз така си мислех. Разпознаваш тези, които са си запазили акцента.
В института имах един професор, за когото също разбрах впоследствие, че е циганин.
Никога нямаше да се сетя сама- толкова милееше за всичко българско, и водеше регионални научни спорове за произхода на някакви неща,
че все си мислех - бре! - имало и такива българи...:winkw:
Публикувай отговор