ЕС, Проди и циганите.
- Глас в пустиня
ЕС, Проди и циганите.
Добре де, къде останаха призивите за правата на малцинствата, красивите думи за интеграция...?! Защо на италия и се дава право да експулсира престъпните цигани обратно в страната от която са дошли, а правозащитните орг. скочиха на румънския министър когато заяви, че договаря терен в египетската пустиня където да праща провинилите се...като исторически погледнато циганите идват точно от Египет, сиреч това е тяхната прародина и няма нищо лошо да ги върнем там.
Re: ЕС, Проди и циганите.
Извинявай, Боев, ама да твърдиш, че идват от Египет, е най-малкото странноБоЕВ написа:.като исторически погледнато циганите идват точно от Египет, сиреч това е тяхната прародина и няма нищо лошо да ги върнем там.
- Глас в пустиня
Египет е последната спирка по дългият им път преди да нахлуят на балканите и европа. Освен гръцкото - циганин(асинганос), има още названия на това племе и едното от тях е егюпци, визиращо страната от която идват.4avdar4e написа:Извинявай, Боев, ама да твърдиш, че идват от Египет, е най-малкото странноБоЕВ написа:.като исторически погледнато циганите идват точно от Египет, сиреч това е тяхната прародина и няма нищо лошо да ги върнем там.
- сър Айвънхоу
Циганите са "прокудения нараод". Навремето са били толкова "провинили" се спрмо останалите индийски племена, че са били прокудени от страната си. Говоря за властващата тогава каста на племето. И тръгва тази властваща каста, но с целия си народ. Затова и циганите се делят на разни там кошничри, калайджии и още пет (общо седем май бяха) "вида" цигани...БоЕВ написа:Египет е последната спирка по дългият им път преди да нахлуят на балканите и европа. Освен гръцкото - циганин(асинганос), има още названия на това племе и едното от тях е егюпци, визиращо страната от която идват.
Това е в най-сбит вид историята на това племе...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- snowprincess
“Циган”, по-точно “ци хан” е понятие на повече от 2 200 г. Най-древният известен извор, където то е използвано като етнически синоним на скитничество, чергарство, номадство, е старинна китайска хроника “Бей Ши”. Още от тогава циган, циганин, освен като етнос се схваща и като специфичен начин на живот, който очевидно много харесва на някои протоиндуски демоси, настанили се в Европа и на Балканите.сър Айвънхоу написа:Циганите са "прокудения нараод". Навремето са били толкова "провинили" се спрмо останалите индийски племена, че са били прокудени от страната си. Говоря за властващата тогава каста на племето. И тръгва тази властваща каста, но с целия си народ. Затова и циганите се делят на разни там кошничри, калайджии и още пет (общо седем май бяха) "вида" цигани...БоЕВ написа:Египет е последната спирка по дългият им път преди да нахлуят на балканите и европа. Освен гръцкото - циганин(асинганос), има още названия на това племе и едното от тях е егюпци, визиращо страната от която идват.

- Глас в пустиня
Така е - спор няма! Сигурно отново не съм се изразил добре - по пътя на логиката, гонят циганите от Италия и ги връщат в "родината им" Румъния => румънците имат същото право, да ги върнат в по-старата им "родина" Египет, а оттам ако искат да ги върнат в Ирак, Иран, та чак в Индия. След като еврейте след двайсет века шетане по света се върнаха в прародината си, защо и с циганите да не стане така.сър Айвънхоу написа:Циганите са "прокудения нараод". Навремето са били толкова "провинили" се спрмо останалите индийски племена, че са били прокудени от страната си. Говоря за властващата тогава каста на племето. И тръгва тази властваща каста, но с целия си народ. Затова и циганите се делят на разни там кошничри, калайджии и още пет (общо седем май бяха) "вида" цигани...БоЕВ написа:Египет е последната спирка по дългият им път преди да нахлуят на балканите и европа. Освен гръцкото - циганин(асинганос), има още названия на това племе и едното от тях е егюпци, визиращо страната от която идват.
Факт е, че всички тези красиви думи са си едно замазване на очи.БоЕВ написа:Добре де, къде останаха призивите за правата на малцинствата, красивите думи за интеграция...?! Защо на италия и се дава право да експулсира престъпните цигани обратно в страната от която са дошли, а правозащитните орг. скочиха на румънския министър когато заяви, че договаря терен в египетската пустиня където да праща провинилите се...като исторически погледнато циганите идват точно от Египет, сиреч това е тяхната прародина и няма нищо лошо да ги върнем там.
Трябва да бъдем толерантни, трябва да ги интегрираме, но дръжте си ги там и там си ги интегрирайте...
Бях споменавала един много красноречив случай, когато тумба (май русенски) роми бяха хукнали ентусиазирано да се устройват в (май беше) Холандия и бързо-бързо ги натовариха на един самолет и ги върнаха. Беше преди две-три години, точно в разгара на най-красивите фрази и прекрасните препоръки.
Аз съм свръхантирасистки настроен човек, но това тяхното че е демагогия - е.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Значи няма да сгрешим ако наричаме паразитиращите организми "ци хан".snowprincess написа:“Циган”, по-точно “ци хан” е понятие на повече от 2 200 г. Най-древният известен извор, където то е използвано като етнически синоним на скитничество, чергарство, номадство, е старинна китайска хроника “Бей Ши”. Още от тогава циган, циганин, освен като етнос се схваща и като специфичен начин на живот, който очевидно много харесва на някои протоиндуски демоси, настанили се в Европа и на Балканите.сър Айвънхоу написа:Циганите са "прокудения нараод". Навремето са били толкова "провинили" се спрмо останалите индийски племена, че са били прокудени от страната си. Говоря за властващата тогава каста на племето. И тръгва тази властваща каста, но с целия си народ. Затова и циганите се делят на разни там кошничри, калайджии и още пет (общо седем май бяха) "вида" цигани...БоЕВ написа:Египет е последната спирка по дългият им път преди да нахлуят на балканите и европа. Освен гръцкото - циганин(асинганос), има още названия на това племе и едното от тях е егюпци, визиращо страната от която идват.
- сър Айвънхоу
Да, де! Нещо такова е станало... Толкова начина на живот и разбиранията на това племе са били в разрез с нормите на наостаналите, че просто ги прокудили...snowprincess написа:“Циган”, по-точно “ци хан” е понятие на повече от 2 200 г. Най-древният известен извор, където то е използвано като етнически синоним на скитничество, чергарство, номадство, е старинна китайска хроника “Бей Ши”. Още от тогава циган, циганин, освен като етнос се схваща и като специфичен начин на живот, който очевидно много харесва на някои протоиндуски демоси, настанили се в Европа и на Балканите.
Да незабравяме, все пак, че част от съвременните европейци са наследници на номадски и чергарски народи, но нямат нищо общо с циганите...
А относно "ци хан"... че то точно това означава - прокудено племе...
Абе... както и да е! Карай!... Ще съм щастлив цялото това племе да го пратят някъде извън Европа... Май Египет е много добре, защото от пустинята няма какво да откраднат и, или ще се оправят, или ще изчезнат...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Норвегия беше...Мнемозина написа:Бях споменавала един много красноречив случай, когато тумба (май русенски) роми бяха хукнали ентусиазирано да се устройват в (май беше) Холандия и бързо-бързо ги натовариха на един самолет и ги върнаха. Беше преди две-три години, точно в разгара на най-красивите фрази и прекрасните препоръки.
И да, всички тия приказки са като тези, които разказваме на децата ни за "Лека нощ!"...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
Спомнам си случката.Мнемозина написа:Факт е, че всички тези красиви думи са си едно замазване на очи.БоЕВ написа:Добре де, къде останаха призивите за правата на малцинствата, красивите думи за интеграция...?! Защо на италия и се дава право да експулсира престъпните цигани обратно в страната от която са дошли, а правозащитните орг. скочиха на румънския министър когато заяви, че договаря терен в египетската пустиня където да праща провинилите се...като исторически погледнато циганите идват точно от Египет, сиреч това е тяхната прародина и няма нищо лошо да ги върнем там.
Трябва да бъдем толерантни, трябва да ги интегрираме, но дръжте си ги там и там си ги интегрирайте...
Бях споменавала един много красноречив случай, когато тумба (май русенски) роми бяха хукнали ентусиазирано да се устройват в (май беше) Холандия и бързо-бързо ги натовариха на един самолет и ги върнаха. Беше преди две-три години, точно в разгара на най-красивите фрази и прекрасните препоръки.
Те, циганите, не са раса! Ако бъдат проучени и изследвани добре, може и да обърнат теорията за еволюцията на опаки. Сиреч, не само от маймуна може да стане човек, а и обратното.
Не са раса, племе са. И има много неща, които ми харесват в тях...БоЕВ написа: Те, циганите, не са раса! Ако бъдат проучени и изследвани добре, може и да обърнат теорията за еволюцията на опаки. Сиреч, не само от маймуна може да стане човек, а и обратното.
- Глас в пустиня
Уууу ти пък, сиганките мнооо грозни и миришат, как да ми харесват.4avdar4e написа:Не са раса, племе са. И има много неща, които ми харесват в тях...БоЕВ написа: Те, циганите, не са раса! Ако бъдат проучени и изследвани добре, може и да обърнат теорията за еволюцията на опаки. Сиреч, не само от маймуна може да стане човек, а и обратното.
Май ги водят етническа група сега.4avdar4e написа:Не са раса, племе са. И има много неща, които ми харесват в тях...БоЕВ написа: Те, циганите, не са раса! Ако бъдат проучени и изследвани добре, може и да обърнат теорията за еволюцията на опаки. Сиреч, не само от маймуна може да стане човек, а и обратното.
На мен също доста неща ми харесват и са ми интересни у тях
Но начинът им на живот е малко встрани от идеята за една уредена съвременна държава и както виждаш, не ги щат.
Обаче много ни държат сметка ние тук как се отнасяме добре с тях. За това става дума.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Да, ама във Франция и Великобритания все още важат закони от XV - XVI в., които постановяват затварянето на циганските банди (точно такива са термините, доколкото знам) иобезглавяване на главатарите им...Мнемозина написа: Обаче много ни държат сметка ние тук как се отнасяме добре с тях. За това става дума.
Интересна "интеграция" предлагат тези две страни...
П.П. Много отдавана разправям, че нас ни взеха в "Европата", за да бъдем един вид микс-зона, където да влиза каква ли не паплач и само една качествена част от нея да продължава на Запад...
Последно промяна от сър Айвънхоу на 06.11.07, 11:33, променено общо 1 път.
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
Ахъм, това е! И става въпрос как без да се усетиш може да се насадят ксенофобски настроения.Мнемозина написа: Обаче много ни държат сметка ние тук как се отнасяме добре с тях. За това става дума.
Знаеш ли, че проф. Чирков всъшност е циганин?БоЕВ написа:Уууу ти пък, сиганките мнооо грозни и миришат, как да ми харесват.4avdar4e написа:Не са раса, племе са. И има много неща, които ми харесват в тях...БоЕВ написа: Те, циганите, не са раса! Ако бъдат проучени и изследвани добре, може и да обърнат теорията за еволюцията на опаки. Сиреч, не само от маймуна може да стане човек, а и обратното.
Човек със сърдечни порблеми вероятно ще иска да бъде лекуван от обучения от него екип.
И едва ли ще има нещо против поризхода му.
Както има и образовани, работещи цигани, които по стечение на обстоятелставата
са имали шанса да не израстнат в гето.
И в БГ-то да се изръсят тумба необразовани създаващи проблеми италианци, предполагам (и редно е) да ги разкараме.
Омразата не води до никъде, Боев, вервай ми.
Нямам нищо против, щом те кефи, обаче последствията всички ще ги носим.
Е да, аз отдавна го повтарям това - че толкова упорито пишат вежди, та чак се чудя дали целта не е някъде във ваденето на очи.БоЕВ написа:Ахъм, това е! И става въпрос как без да се усетиш може да се насадят ксенофобски настроения.Мнемозина написа: Обаче много ни държат сметка ние тук как се отнасяме добре с тях. За това става дума.
Но може и да е просто глупост, знам ли.
Panta rhei...
Да, етническа група, баш тъй.Мнемозина написа: Май ги водят етническа група сега.
Но начинът им на живот е малко встрани от идеята за една уредена съвременна държава и както виждаш, не ги щат.
Обаче много ни държат сметка ние тук как се отнасяме добре с тях. За това става дума.
Щат, не щат, те са си там.. "Гепи" помниш ли? И на Пит брат му в ролята на сиганин??
- Глас в пустиня
Шегата настрана - опитах се да "разчовъркам" и да предизвикам спор.
В интерес на истината, познавам много цигани, даже може да се каже, че с доста от тях сме почти приятели.
Проблемът е в гетата, там направо оскотяват.
Не са необходими много думи, дела и средства трябват, средства които да стигнват до хората, а не до циганските барони.
Сори за глупавия начин по който подхванах темата!:shy:
В интерес на истината, познавам много цигани, даже може да се каже, че с доста от тях сме почти приятели.
Не са необходими много думи, дела и средства трябват, средства които да стигнват до хората, а не до циганските барони.
Да, за съжаление.Мнемозина написа:
Факт е, че всички тези красиви думи са си едно замазване на очи.
А и това убийство което стана в Рим беше така широко разгласено,
останах с впечатление, че това е единственото престъпление, извършено на територията на ЕС за последните месеци.
Не че може да има някаква толерантност към престъпниците, но все пак - прекалено тенденциозно за такива изпечени демократи и защитници на човешки права.
Амчи то на Чирков е достатъчно да му видиш носа, за да ти стане ясноpocti_bezobidna написа: Знаеш ли, че проф. Чирков всъшност е циганин?
Апропо, моят чичо е циганин, подхвърлен е от цигани на вратата на майка си, която е имала бебе. Тя е българка. Та тоя ми чичо в момента е зам. ректор на Художествената, а се говори, че може и ректор да стане тия дни..
Сега, много се изкушавам да ти кажа за един прословут отговор на циганин.4avdar4e написа:Да, етническа група, баш тъй.Мнемозина написа: Май ги водят етническа група сега.
Щат, не щат, те са си там.. "Гепи" помниш ли? И на Пит брат му в ролята на сиганин??
Питали го "Що сте такова (тук каквито се сетиш определения) племе, я вижте унгарските цигани например какви са... " - и изобщо една назидателна тирада в тоя дух.
И циганинът отговорил: Е да, ама ние сме български цигани.
Ей тука сега Боев ме уби с камъни.
Аз отивам да работя, махам се, махам се...
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Една птичка пролет не прави.pocti_bezobidna написа:Знаеш ли, че проф. Чирков всъшност е циганин?
Човек със сърдечни порблеми вероятно ще иска да бъде лекуван от обучения от него екип.
И в БГ-то да се изръсят тумба необразовани създаващи проблеми италианци, предполагам (и редно е) да ги разкараме.
Имам много добри приятели - цигани. Работил съм в циганска бригада мазачи. Изключително добре съм се чувствал сред тях. Но ясно съзнавам, че те бяха плод на дълги години истински натиск и груба принуда над поколението на родителите им, за да се появи една съвсем малка част що годе цивилизовани екземпляри от общото...
Никаква "социална интеграция" няма да помогне тук!!! Само груба сила и отделяне в гето, докаот се научи да живее, като човек. Ако иска да живее, като животно, да го прави някъде другаде...
П.П. Между другото, знаеш ли къде е най-голямото гето в света? Ще ти го кажа: Ню Йорк! Там го наричат: "Оттатък моста"...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
Знам лейди Почти безобидна, знам.pocti_bezobidna написа:Знаеш ли, че проф. Чирков всъшност е циганин?БоЕВ написа:Уууу ти пък, сиганките мнооо грозни и миришат, как да ми харесват.4avdar4e написа:Не са раса, племе са. И има много неща, които ми харесват в тях...БоЕВ написа: Те, циганите, не са раса! Ако бъдат проучени и изследвани добре, може и да обърнат теорията за еволюцията на опаки. Сиреч, не само от маймуна може да стане човек, а и обратното.
В чирковата болница водихме тъста(царство му небесно), а и него(Чирков) винаги съм го давал като положителен пример.
- Глас в пустиня
Има моменти когато се питам - кои, аджеба сега са циганите, те или ние, и се срамувам.Мнемозина написа: И циганинът отговорил: Е да, ама ние сме български цигани.
Има огромна разлика между интегрираните роми (които, между другото, не са толкова малко, т.е. птичката не е една) и тези, които живеят в затворени общности. Тези последните са трудни. За първите изобщо няма какво да говорим, там спор няма.сър Айвънхоу написа:
Една птичка пролет не прави.
Имам много добри приятели - цигани. Работил съм в циганска бригада мазачи. Изключително добре съм се чувствал сред тях. Но ясно съзнавам, че те бяха плод на дълги години истински натиск и груба принуда над поколението на родителите им, за да се появи една съвсем малка част що годе цивилизовани екземпляри от общото...
Никаква "социална интеграция" няма да помогне тук!!! Само груба сила и отделяне в гето, докаот се научи да живее, като човек. Ако иска да живее, като животно, да го прави някъде другаде...
П.П. Между другото, знаеш ли къде е най-голямото гето в света? Ще ти го кажа: Ню Йорк! Там го наричат: "Оттатък моста"...
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Е, а де. Нали ни се карат когато в медийте се споменава етническия произход на извършилите тежко престъпление.Mila написа:Да, за съжаление.Мнемозина написа:
Факт е, че всички тези красиви думи са си едно замазване на очи.
А и това убийство което стана в Рим беше така широко разгласено,
останах с впечатление, че това е единственото престъпление, извършено на територията на ЕС за последните месеци.
Не че може да има някаква толерантност към престъпниците, но все пак - прекалено тенденциозно за такива изпечени демократи и защитници на човешки права.
Я!БоЕВ написа:Има моменти когато се питам - кои, аджеба сега са циганите, те или ние, и се срамувам.Мнемозина написа: И циганинът отговорил: Е да, ама ние сме български цигани.
Не ме уби!
Живичка съм още!
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Верно е, не са малко интегрираните роми. Дори ти и казах как е постигнато това.Мнемозина написа:Има огромна разлика между интегрираните роми (които, между другото, не са толкова малко, т.е. птичката не е една) и тези, които живеят в затворени общности. Тези последните са трудни. За първите изобщо няма какво да говорим, там спор няма.
Но затворените общности... това си е просто патологичен случай... За тях говоря, че, или в гетата, или да се махат от България и да си живеят затворено колкото си искат...
Да, за първите и дума лоша не може да се каже! Казах, имам много приятели сред тях.
П.П. Под "една птичка" имах предвид, че са процентно много малко в сравнение с тези, които изобщо нямат намререние да се променят.
Bella Ciao
Bella Ciao
Знаеш ли какво си мисля Боев?БоЕВ написа:Шегата настрана - опитах се да "разчовъркам" и да предизвикам спор.
Питам се как бихте решили порблема с циганите (щото такъв има, отричането му е тъпо),
ако знаехте, че няма да има търсене на отговорност после?
Бе много ми е интересно, как разни хора, дето току викат - циганите такива, онакива,
после се оказва изведнъж, че познават МНОГО цигани, имат МНОГО пирятели цигани,
разбират се с тях ПРЕКРАСНО и т.н. и т.н. ама те така си говорят защото... - ама една и съща плоча, сама словореда разбъркан
- сър Айвънхоу
Може ли и аз да ти отговоря?pocti_bezobidna написа: Знаеш ли какво си мисля Боев?
Питам се как бихте решили порблема с циганите (щото такъв има, отричането му е тъпо),
Бе много ми е интересно, как разни хора, дето току викат - циганите такива, онакива,
разбират се с тях ПРЕКРАСНО и т.н. и т.н. ама те така си говорят защото... - ама една и съща плоча, сама словореда разбъркан
Според мен проблемът не е САМО в циганите. Затова и ще ти обясня някои мерки, които бих предприел... Те не са неизвестни.
Навремето, като те видят полицаите (пардон милиционерите), че прекално много миткаш по кафенетата без работа, те спират и те питат къде работиш. Ако никъде не работиш, те отвеждат в най-близкия завод и ти "намират" много бързо работа. Така успяха да "интегрират" доста цигани.
П.П. Ако очакваше, че ще ти разправям, как ще ги издавя, или ще ги утрепя в газови камери, може да започваш да се чувстваш разочарована.
П.П.П. Все пак защо трябва да се "похабява" работна ръка?
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
Не ме карай да размислям!Мнемозина написа:Я!БоЕВ написа:Има моменти когато се питам - кои, аджеба сега са циганите, те или ние, и се срамувам.Мнемозина написа: И циганинът отговорил: Е да, ама ние сме български цигани.
Не ме уби!
Живичка съм още!![]()
![]()
![]()
Не мога да разбера защо си внушавате, че ако проблема се изолира между някави стени, той ще се разреши с времето. Не става. Вярно е, че интеграцията ще даде резултат след 15-20 години,сър Айвънхоу написа:
ама и на българите горе-долу толкова ни трябваше за да ЗАПОЧНЕМ да се учим как стават нещата в белия свят.
- сър Айвънхоу
Е, да де! Аз предлагам мерки от "белия свят" при това от водещите в това отношение - САЩ!pocti_bezobidna написа:Не мога да разбера защо си внушавате, че ако проблема се изолира между някави стени, той ще се разреши с времето. Не става. Вярно е, че интеграцията ще даде резултат след 15-20 години,сър Айвънхоу написа:
ама и на българите горе-долу толкова ни трябваше за да ЗАПОЧНЕМ да се учим как стават нещата в белия свят.
Bella Ciao
Bella Ciao
Сега му вменяваш твоето предположение за неговото виждане.pocti_bezobidna написа:Знаеш ли какво си мисля Боев?БоЕВ написа:Шегата настрана - опитах се да "разчовъркам" и да предизвикам спор.
Има два начина за реалната интеграция на тези хора - без да се стига до ксенофобски настроения.
Тоест това трябва да бъдат два паралелни пътя.
Интеграцията може да бъде само икономическа - и чрез образование.
От другата страна обаче идва въпросът за възможната съпротива от тяхна страна срещу, уф, губят ми се думички днес, такова асимилиране - защото това си е асимилация както и да го погледнеш.
И тя също ще има своите основания.
Когато няма нормално съсъществуване между два етноса - това е икономически проблем преди всичко.
Panta rhei...
Няма, няма.БоЕВ написа:Не ме карай да размислям!Мнемозина написа: Я!
Не ме уби!
Живичка съм още!![]()
![]()
![]()
:lol:
Добричка съм днес и послушна.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Защо, бре? Аз, ако си забелязала, не се страхувам да кажа това, което мисля, високо и ясно, за да ме чуят добре.pocti_bezobidna написа:Е, такива неща пред свидетели не се говорят, нали?сър Айвънхоу написа: П.П. Ако очакваше, че ще ти разправям, как ще ги издавя, или ще ги утрепя в газови камери, може да започваш да се чувстваш разочарована.![]()
Признавам, имало е моменти, когато и тези лоши мисли са ми минавали през главата и съм ги казвал, като единствен изход... Но вече помъдрях явно...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
Аз ли пиша неправилно, или ти ме четеш избирателно!:(pocti_bezobidna написа:Знаеш ли какво си мисля Боев?БоЕВ написа:Шегата настрана - опитах се да "разчовъркам" и да предизвикам спор.
Не искам да споря с теб, когато спор няма.
И между другото, за разлика от много "борци за ромски права" на заплата, дето влизат в гето веднъж в годината за няколко часа, аз съм бил трудовак и две години от живота си съм прекарал с преобладаващо число роми, турци, помаци, арменци...наблюденията са ми от първа ръка, сядал съм на една маса с тях, един хляб съм делил с тях и легло до легло сме спали...и заедно пак бяхме в канала.