Физиологично или психично е

Все същите
Аватар
ELBI

Re: Физиологично или психично е

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: Не забеляза ли, че в основната ми теза (или съм пропуснал да я напиша) споменах, че религията се нагажда към правилата за правилен/добър/здравословен живот на хората, а не обратното!!!

Религията е възникнала СЛЕД като са били утвърдени правилата за оцеляване. Не обратното!

Нещо такова- накратко :blum:

Без да споменаваме хладилници и кокошки :cool:
Не се ядосвай, де. :blum:
Нюансът е важен в случая.
Едното е балансът в природата - и човекът като част от него.
Другото е здравословният живот (за което говориш ти). :lol:
Хич не съм ядосан. Даже съм усмихнат :blum:

Сега не ме баламосвай с баланси и Активия данон...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Хич не съм ядосан. Даже съм усмихнат :blum:

Сега не ме баламосвай с баланси и Активия данон...
Именно, именно, за Активия данон говорех... :lol:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

4avdar4e написа:
snowprincess написа:
Звеневия написа:търсеното въздействие на постите предколедни?
днес ли почват или се чудиш дали да ги подкараш
Искам да го видя това - Зв. и 40-дневни пости :rotfl24::rotfl24:
току виж решил да се пречиства и те изненадал:lol:
Изображение
Звенения

Мнение от Звенения »

snowprincess написа:
4avdar4e написа:
snowprincess написа:

И как точно ще се казвам после? :cool:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Звеневия написа:
snowprincess написа:
4avdar4e написа:
snowprincess написа:

Богоподобен :blum:
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

snowprincess написа: Богоподобен :blum:
:secret: админ на зочо :blum:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Звеневия написа:

Мощите на Зв. Звеневи, предполагам.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Мнемозина написа:
Един от смислите на това е в баланса, природния баланс.
Човекът е част от природата. И доколкото религията определя също правилата на живота му, те служат и на това.
Нещо такова - накратко.
Мнемо, тук не става въпрос за религията на общество от ловци и кореносъбирачи, пък и дори да бяха всичките ловци, едвали биха нарушили баланса. Може да има някакава връзка с биологичният цикъл, което много ме съмнява, защото дребните породи(кози, овце) в тоя период са в напреднала бременост. Но и в това няма здрава логика, защото ражданията започват в края на Януари, а това е близо месец след падането на забраната. Нямам спомен къде точно го четох, но си има "спец. раздел" който уточнява какво е редно, и какво не, и по кое време. Нещо от сорта - да не се вари ярето в млякото на майката - еврейте са имали деликатес от сварено ярешко в козе мляко, друг "забранен деликатес" е яденето на ембриони. Ако диетата е щадяща добитъка, заради биологичен цикъл, тогава с какво да свържем пролетните( преди Великден) пости?! Тая работа с постите си е чисто разтоварваща, прочистваща диета установена чрез религиозна норма. Няма начин религията да се грижи само за душата без да я интересува здравината на тялото.:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Един от смислите на това е в баланса, природния баланс.
Човекът е част от природата. И доколкото религията определя също правилата на живота му, те служат и на това.
Нещо такова - накратко.
Мнемо, тук не става въпрос за религията на общество от ловци и кореносъбирачи, пък и дори да бяха всичките ловци, едвали биха нарушили баланса. Може да има някакава връзка с биологичният цикъл, което много ме съмнява, защото дребните породи(кози, овце) в тоя период са в напреднала бременост. Но и в това няма здрава логика, защото ражданията започват в края на Януари, а това е близо месец след падането на забраната. Нямам спомен къде точно го четох, но си има "спец. раздел" който уточнява какво е редно, и какво не, и по кое време. Нещо от сорта - да не се вари ярето в млякото на майката - еврейте са имали деликатес от сварено ярешко в козе мляко, друг "забранен деликатес" е яденето на ембриони. Ако диетата е щадяща добитъка, заради биологичен цикъл, тогава с какво да свържем пролетните( преди Великден) пости?! Тая работа с постите си е чисто разтоварваща, прочистваща диета установена чрез религиозна норма. Няма начин религията да се грижи само за душата без да я интересува здравината на тялото.:-)
Тя е и едното, и другото. Просто с Елби говорехме само за едното.
При това ще ти кажа, че не е много ясно кое е първенствуващото, защото сегашната тукашна религия идва и се наслагва върху предишни вярвания.

Ето, ще ти дам пример: това, че овцете и козите в този период са в напреднала бременност може да е вярно сега, но не винаги е било така. Когато животновъдите са спазвали празниците и те са определяли и стопанската им работа, овцете не са се заплождали преди Петковден или Димитровден. Изчисли сега кога трябва да роди една заплодена тогава овца и ще видиш, че се пада в края на Великите пости и вероятно около месец преди Гергьовден. Преди Гергьовден агнешко не се яде и тогава се пие първото мляко (тоест, дотогава не се и доят овцете).
Великден е преди Гергьовден, но тогава се отговява с птиче месо и яйца - пак според традицията. Тукашната.
Ясна ли съм или трябва още да обяснявам?
Питам, щото все пиша набързо... :shy:
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Кокошките ги разбирам аз, не се притеснявай. :grin:
Ивайло Петров, кокошата яхния и черната каракачанка - годежарка :rotfl24::rotfl24:
Ей, имаш ли старата редакция (издание) на "Преди да се родя и след това"?
Че ми се е дочела, а се оказа, че имам само новата редакция, която не ми пасва нещо...

А?
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
При това ще ти кажа, че не е много ясно кое е първенствуващото, защото сегашната тукашна религия идва и се наслагва върху предишни вярвания.
Съгласен, но дори и да предвидим разминаването в календарите, сметката пак не се получава. Празниците/календара имат пряко отношение към земеделските работи, докато при животновъдите е малко по особено, тук нещата не стават по дата. Дребните породи се разгонват веднъж годишно, по различно време(не в един ден) и носят пет месеца - пресметни сама.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Съгласен, но дори и да предвидим разминаването в календарите, сметката пак не се получава. Празниците/календара имат пряко отношение към земеделските работи, докато при животновъдите е малко по особено, тук нещата не стават по дата. Дребните породи се разгонват веднъж годишно, по различно време(не в един ден) и носят пет месеца - пресметни сама.
Сигурна съм, защото съм питала хора, които са гледали животни и са го спазвали това.
Не са събирали овцете с кочовете преди Димитровден.
От Димитровден до Гергьовден са шест месеца.
Сметката излиза напълно.

Може би овцете и те са били религиозни по онова време и са се разгонвали, когато трябва. :grin:
Panta rhei...
І

Мнение от І »

Ми...кажи ми кат спец. :-)
Кат настъпят постите...и жената почваше да готви за себе си, а аз за мен и за децата :rotfl24: /след кат съм се върнал от бач ако съм се върнал.. :lol:/.
То толкова други мъки има на тоя свят...та тези ли точно.. доброволно?! :rotfl24:
П.п. Правя мноу добър тиквеник между другото. :grin:По време на пости всичките и колежки и завиждаха. :rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Може би овцете и те са били религиозни по онова време и са се разгонвали, когато трябва. :grin:
Може!:-)
Да, ама за един месец Гергьовденски курбан не става.
Сигурна съм, защото съм питала хора, които са гледали животни и са го спазвали това.
Не знем кой, какво и защо ти е разказвал, но знам аз какво съм правил. Налагало ми се е да се грижа целогодишно за овци, кози, крави, прасета, коне, магарета и всякакви пернати гадини. Хората ме познават и ме уважават като добър стопанин. Живея на село и няма селска работа която да ми се опъне и от която да не отбирам. Не се срамувам от факта че съм ринал лайна, доил крава и стригал вълна.:cool:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Може!:-)
Да, ама за един месец Гергьовденски курбан не става.
Не знем кой, какво и защо ти е разказвал, но знам аз какво съм правил. Налагало ми се е да се грижа целогодишно за овци, кози, крави, прасета, коне, магарета и всякакви пернати гадини. Хората ме познават и ме уважават като добър стопанин. Живея на село и няма селска работа която да ми се опъне и от която да не отбирам. Не се срамувам от факта че съм ринал лайна, доил крава и стригал вълна.:cool:
Стига бе, не ми се вярва хич, религиозните ритуали да се въртят около здравословното състояние на животните.:grin:

п.п. Това не беше към теб, но нали този проблем чепкате, та да кажа.:winkw:
Аватар
4avdar4e

Re: Според църквата...

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Бях открила един добър, но как се казваше... трябва да питам. :shy:
Мнемо, недей да продаваш на краставичар краставици, да говориш за въже в къщата на обесен и за икони и утвар на зет на реставратор :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа: Не знем кой, какво и защо ти е разказвал, но знам аз какво съм правил. Налагало ми се е да се грижа целогодишно за овци, кози, крави, прасета, коне, магарета и всякакви пернати гадини. Хората ме познават и ме уважават като добър стопанин. Живея на село и няма селска работа която да ми се опъне и от която да не отбирам. Не се срамувам от факта че съм ринал лайна, доил крава и стригал вълна.:cool:
Ох, че си докачлив - и то си се докачил за нещо, дето не съм го казвала. :lol:
Имах предвид, че съм говорила с хора, които са си гледали добитъка и изобщо всичко са си правели според този календар. Акцентът е върху календара, нали разбираш.
А иначе наистина не знам за колко време става Гергьовският... то май не му се вика курбан, щото курбанът е варен, но може и на някои места така да му казват. :lol: Но те твърдяха това.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Re: Според църквата...

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Бях открила един добър, но как се казваше... трябва да питам. :shy:
Мнемо, недей да продаваш на краставичар краставици, да говориш за въже в къщата на обесен и за икони и утвар на зет на реставратор :rotfl24::rotfl24:
Чакай да го изчисля кой е тоя сега, дето е всичкото това. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
БоЕВ написа: Не знем кой, какво и защо ти е разказвал, но знам аз какво съм правил. Налагало ми се е да се грижа целогодишно за овци, кози, крави, прасета, коне, магарета и всякакви пернати гадини. Хората ме познават и ме уважават като добър стопанин. Живея на село и няма селска работа която да ми се опъне и от която да не отбирам. Не се срамувам от факта че съм ринал лайна, доил крава и стригал вълна.:cool:
Имах предвид, че съм говорила с хора, които са си гледали добитъка и изобщо всичко са си правели според този календар. Акцентът е върху календара, нали разбираш.
А иначе наистина не знам за колко време става Гергьовският... то май не му се вика курбан, щото курбанът е варен, но може и на някои места така да му казват. :lol: Но те твърдяха това.
Не съм докачлив! Да, календара се гледа, но един месец напред или назад не е от особено значение - капиши? Точно курбан се нарича - жертвоприношение. Бъркаш го с курбан чорба. Става въпрос за жертвата - трябва да е тревопасно, кротко и здраво животно. Болен и хилав курбан не се дава. С рибата е същото - хищна риба за курбан не се взема.:-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Mila написа:...Стига бе, не ми се вярва хич, религиозните ритуали да се въртят около здравословното състояние на животните.:grin:

п.п. Това не беше към теб, но нали този проблем чепкате, та да кажа.:winkw:
Напротив - най-вероятно около това се въртят (или поне това е една от сериозните причини, след като установихме...хм - експерт постанови е по-точния израз, че ролята на хладилници и кокошки е вероятно на втори план :blum:)

Животните са свързани с храната на хората, което си е оцеляване.

Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
Това, че ти си говорила а БоЕВ е доил е интересно и важно, но не ни връща 2-3000 години назад, нито пък ни дава някаква индикация дали и кога се е постило (особено е интересно да се погледне към този процес ПРЕДИ той да придобие религиозен отенък).

Все пак коментарите ви поне за мен бяха интересни и любопитни и съвпадаха като цяло с идеята, която споделих - че религията се е нагодила към съществуващата практика (нищо чудно да има някакви разлики все пак) и е облекла в религиозни дрехи практикувани дейности на хората.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Не съм докачлив! Да, календара се гледа, но един месец напред или назад не е от особено значение - капиши? Точно курбан се нарича - жертвоприношение. Бъркаш го с курбан чорба. Става въпрос за жертвата - трябва да е тревопасно, кротко и здраво животно. Болен и хилав курбан не се дава. С рибата е същото - хищна риба за курбан не се взема.:-)
Значи, това което знам със сигурност, е жертвата трябва да е мъжко животно, пардон. Особено на Гергьовден. :blum:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:...
Значи, това което знам със сигурност, е жертвата трябва да е мъжко животно, пардон. Особено на Гергьовден. :blum:
Както и по време на брачни церемонии. По всяко време :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: Това, че ти си говорила а БоЕВ е доил е интересно и важно, но не ни връща 2-3000 години назад, нито пък ни дава някаква индикация дали и кога се е постило (особено е интересно да се погледне към този процес ПРЕДИ той да придобие религиозен отенък).

Все пак коментарите ви поне за мен бяха интересни и любопитни и съвпадаха като цяло с идеята, която споделих - че религията се е нагодила към съществуващата практика (нищо чудно да има някакви разлики все пак) и е облекла в религиозни дрехи практикувани дейности на хората.
А може би ни връща?
Всъщност няма никакво значение кога точно се е постило преди 2-3000 години и дали изобщо се е постило.
Съвсем сигурно е, че вярванията и изобщо всякакви религиозни системи и прилежащите им правила и са следвали, и са организирали живота на хората. Всъщност всичко това е начин на живеене - в природата и чрез нея. Опит тя да бъде разбрана, омилостивена, да й се въздейства по някакъв начин и т.н.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Просълзих се. :crying:
Това е положението. :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: Това, че ти си говорила а БоЕВ е доил е интересно и важно, но не ни връща 2-3000 години назад, нито пък ни дава някаква индикация дали и кога се е постило (особено е интересно да се погледне към този процес ПРЕДИ той да придобие религиозен отенък).

А може би ни връща?
Всъщност няма никакво значение кога точно се е постило преди 2-3000 години и дали изобщо се е постило.
Съвсем сигурно е, че вярванията и изобщо всякакви религиозни системи и прилежащите им правила и са следвали, и са организирали живота на хората. Всъщност всичко това е начин на живеене - в природата и чрез нея. Опит тя да бъде разбрана, омилостивена, да й се въздейства по някакъв начин и т.н.
Какво сега ме повтаряш с други думи? 200 евро копирайт!!!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа:
Просълзих се. :crying:
Това е положението. :huhthink:
Така е в началото. После мъжете се просълзяват и ... след това свикват със ситуацията.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: Какво сега ме повтаряш с други думи? 200 евро копирайт!!!
Чета те критично. :blum:
Вместо да си доволен как добре вниквам в написаното от теб... :mad:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Цъ, не е задължително, но тук вече има подбор и грижа - женските се оставят за подмяна(една овца на 7-8агнета вече е амортизирана), за по добра вълна, за повече мляко. Виж при турците нещата са по други, за тях не обелихме нито дума, макар че и те имат подобни практики и леко се разминават с наще. На "коч байрям" задължително се коли мъжко агне - винаги ми е било кеф да продавам на турци за тоя празник, не се пазарят, не се циганят, колкото кажеш - толкова, стига стоката да я бива.:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Цъ, не е задължително, но тук вече има подбор и грижа - женските се оставят за подмяна(една овца на 7-8агнета вече е амортизирана), за по добра вълна, за повече мляко. Виж при турците нещата са по други, за тях не обелихме нито дума, макар че и те имат подобни практики и леко се разминават с наще. На "коч байрям" задължително се коли мъжко агне - винаги ми е било кеф да продавам на турци за тоя празник, не се пазарят, не се циганят, колкото кажеш - толкова, стига стоката да я бива.:-)
БоЕВ, ама ти ми говориш за сега, пък аз ти разказвам за преди 70-100 години. Примерно, защото на различните места това се е запазило и се е помнело до различно време. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
БоЕВ, ама ти ми говориш за сега, пък аз ти разказвам за преди 70-100 години. Примерно, защото на различните места това се е запазило и се е помнело до различно време. :lol:

Говоря по принцип Мнемо. За турците е точно определено - коч, а при нас не е, и единствената причина обредното животно да е мъжко, идва от грижа за стадото. Дали сега или преди 100,200 и повече години, технологията на създаване и подържане на стадото в максимално добър вид се постига по един и същи начин. Агнето да стане овца и да започнеш да имаш сметка от него, трябва да мине най-малко година и половина. А, това си е сериозно време и трябва да предвиш как ще се развият нещата - берекета днес, утре може и да не е толкова богат.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:

Говоря по принцип Мнемо. За турците е точно определено - коч, а при нас не е, и единствената причина обредното животно да е мъжко, идва от грижа за стадото. Дали сега или преди 100,200 и повече години, технологията на създаване и подържане на стадото в максимално добър вид се постига по един и същи начин. Агнето да стане овца и да започнеш да имаш сметка от него, трябва да мине най-малко година и половина. А, това си е сериозно време и трябва да предвиш как ще се развият нещата - берекета днес, утре може и да не е толкова богат.
Било е определено. Това ти казвам. Всяка жертва е имала строги правила, по които се е правела, за да "проработи". Само че това вече е позабравено.
И точно поради това грижата за стадото не е едниствената причина жертвата да е мъжка. Това е и част от цяла система от символи.
Когато говориш на ония отгоре, трябва да им говориш така, че да те разберат - и затова е тази строга система. Иначе е почти сигурно, че няма да те чуят.
Сега ще ми кажеш, че точно затова е измислена тази система - за да се пази стадото.
Пък аз ще ти отговоря, че нещата са вървели паралелно, едното е определяло другото и обратно, и като се замислиш, правилното провеждане на жертвоприношението би трябвало да подсигури благосклонността на Ония сили (според случая) и те да опазят стадото.
И така до безкрай. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мдааа, след всичко, което прочетох тук,
най-после ми се изясни, че в оная притча за пастира и стадото нЕма никаква символика. Всичко си е съвсем буквално.:lol:
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:

Било е определено. Това ти казвам. Всяка жертва е имала строги правила, по които се е правела, за да "проработи". Само че това вече е позабравено.
И точно поради това грижата за стадото не е едниствената причина жертвата да е мъжка. Това е и част от цяла система от символи.
Когато говориш на ония отгоре, трябва да им говориш така, че да те разберат - и затова е тази строга система. Иначе е почти сигурно, че няма да те чуят.
Сега ще ми кажеш, че точно затова е измислена тази система - за да се пази стадото.
Пък аз ще ти отговоря, че нещата са вървели паралелно, едното е определяло другото и обратно, и като се замислиш, правилното провеждане на жертвоприношението би трябвало да подсигури благосклонността на Ония сили (според случая) и те да опазят стадото.
И така до безкрай. :lol:
Ок - така да бъде! Календар използвам за отброяване на дните, работни-неработни. И ако се върнем отново на постите, то те, за мен са - мисията невъзможна. Намерил съм си успокоение в църковните писания - не е грешно това което влиза в устата, грешно е това което излиза от нея.:-)
Публикувай отговор