Пости

Все същите
опърничавата

Re: Пости

Мнение от опърничавата »

frisky lioness написа:
Just asking:):wink:
Никога не съм постила. Няма да постя и сега. За мен това е издевателство над организма. За религиозните хора то несъмнено има смоя смисъл.

Фриски, новия ти аватар някак сранно се съчетава с темата за пости.:wink:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:
ELBI написа:
Знаех си, че ще питаш (щото постите включват и това) дали ще се прави секс до Коледа...:P

Иначе - нали знаеш добрата традиция във форума от тема Х да се стигне до тема ААААААААА ... кат видиш края на дискусията е абсурд да разбереш каква е била най-първата теза ...8)
Ти сега нищо не каза...Ще ли пОстиш или не?:wink:
Аз и преди нищо не казах ...:P

Всеки път имам желание, но до сега никога не е ставало. Така че...ужасно малко вероятно да постя 8)
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

опърничавата написа:
Фриски, новия ти аватар някак сранно се съчетава с темата за пости.:wink:

Ммммм Да:D:wink: А нужно ли е?:wink: Пък и те още не са почнали:wink:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
опърничава

Мнение от опърничава »

frisky lioness написа:

А нужно ли е?:wink:
Тц! :)
Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

Мнение от БОЙКО БОРИСОВ »

графинята написа:[quote="zlatokoska

с манджите проблемът е никакъв вкъщи - и без това не готвя напоследък
но с мезетата как ще е незнам - не обичам туршии, а доматките са скъпи зиме
ако ям хляб ще стана 350 кила та затова те питам
какво да ям с винцето?
Ако имаш наистина хъс съчетай полезното с приятното.Една моя колежка мина на зелева супа и за 2 седмици свали 5 кила.Точно колкото и трябваха.И аз имам нужда от отслабване ,ама още не съм събрала кураж.Все нещо се изкушавам.Иначе супата става/опитвала съм я/.Може като сте се разприказвали на тая тема ..да се замисля за излишните си 5 кила .:roll:[/quote]

хъс казваш ако имам:)))
е ми нямам
слаба или дебела това нищо не променя, живота си е все един и същ
Гост

Мнение от Гост »

"разтителна" основа... Това пък какво е?! :shock:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Anonymous написа:"разтителна" основа... Това пък какво е?! :shock:
Това е "раСтителна". Аз "раЗтителна" ли съм написала:eek::oops: Наистина е много сполучлив.
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Гост

Мнение от Гост »

frisky lioness написа:
Anonymous написа:"разтителна" основа... Това пък какво е?! :shock:
Това е "раСтителна". Аз "раЗтителна" ли съм написала:eek::oops: Наистина е много сполучлив.
Не си само ти. :o
Ржевски

Мнение от Ржевски »

Някой кат ми спомене за зелева супа и веднага се сещам за Луи дьо Фюнес..... как звучно си пърдяха..... :D:D:D
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Ржевски написа:Някой кат ми спомене за зелева супа и веднага се сещам за Луи дьо Фюнес..... как звучно си пърдяха..... :D:D:D
Ама и от зелевата супа ли се получава този ефект?

В кой, в кой филм точно?

Мъжа ми пък разни нашенски зевзеци го научили да казва вместо "боб" "бопппппппрррр" :shock:!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Stranniche написа:
Мъжа ми пък разни нашенски зевзеци го научили да казва вместо "боб" "бопппппппрррр" :shock:!

lol::lol::lol:

Да, зелето има такова действие:)

Филмът си се казва "Зелева супа" на Луи Дьо Финес:)
Изображение

Ржевски

Мнение от Ржевски »

Stranniche написа: Ама и от зелевата супа ли се получава този ефект?

В кой, в кой филм точно?
В едноименния - "Зелева супа"
Stranniche написа: Мъжа ми пък разни нашенски зевзеци го научили да казва вместо "боб" "бопппппппрррр" :shock:!
Хи,хи,хи - сетих се за оня стар виц "Мани, копелетата от квартала я научиха".... баси днес ми се е дигнало равнището на подсъзнанието :D
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?

Моля темата да не се възприема, като подкана за религиозни дискусии....:wink::)

ако към пости може да се приеме минаването на плодово-чаената диета за 20 дни - съм го правила веднъж, друг път не съм постила
Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

snowprincess написа:ако към пости може да се приеме минаването на плодово-чаената диета за 20 дни - съм го правила веднъж, друг път не съм постила
Това си е диета....:):wink:
Изображение

Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

frisky lioness написа:
Stranniche написа:

lol::lol::lol:

Да, зелето има такова действие:)

Филмът си се казва "Зелева супа" на Луи Дьо Финес:)
Благодаря:D! Не съм го гледала - какъв пропуск! Много си падам по Луи Дьо Финес.

А зеле не обичам - нещо не ме бива за заек. Освен ако зелето не е кисело - с червен пиперец - зимно време е толкова свежо!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Stranniche написа: Освен ако зелето не е кисело - с червен пиперец - зимно време е толкова свежо!
Дааа на сърмички или със свинско, или на салатка с червено пиперче както казваш и малко оливце:)
Изображение

Ржевски

Я да се заям аз буквалистично, че да живне разговора

Мнение от Ржевски »

та и мъжовете да се включат, а не само дамите дето си диетуват кога редовно, кога - не.
frisky lioness написа:И преди сме го обсъждали, ама аз пак да ви попитам. С оглед на предстоящите Коледни пости, някой от вас ще пости ли?

Като един истински неверник (в смисъл убеден атеист) искам да подметна, че няма как да не отива темата на религиозна.

Щото вие в момента не си говорите за пости скъпи дами, ами за диети.

Постът, доколкото съм чувал, е не просто отказ от ядене на определени продукти. Всъщност е нещо съвсем друго, не случйано споменавате католически и незнамсиощекакви пости, и всичките са....... различни.

Оня пратчетовия бог беше забранил гъбите и шоколада май.....

Та съвсем спокойно би могло да бъде и обратното - през тези дни да се яде само месо (или шоколад да речем) и нищо друго - от това нямаше да се измени същността на поста. Демек, ще рече, че постът е състояние на духа, а не на тялото. Другото е диета. Щото тъй е модерно, щото искам да отслабна, щото е полезно, щото /некое друго алогично дрън-дрън, без значение кво/.....

Ма хитро са го измислили поповете - забранят ти нещо дет ти харесва, че да не ти излиза от ума по цял ден и да си спомняш за бога (е, при мен би имало отрицателен ефект туй спомняне, ама както казах аз съм гяурин). Примерно по наш'те земи е нямало никъв смисъл да се забраняват бананите или бизонското да речем....
Пък горките м'слюмани, като им дойдат техните пости, както там се наричат, по цял ден нищо не ядат май.... и по 100 пъти на ден молитва - още по-да ги ожали човек.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

frisky lioness написа:
Stranniche написа: Освен ако зелето не е кисело - с червен пиперец - зимно време е толкова свежо!
Дааа на сърмички или със свинско, или на салатка с червено пиперче както казваш и малко оливце:)

Мммммммечтииииииииии!!!! Тази зима ще си хапна!!! :D
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа:
Извинете, таковата, темата не беше ли за пости??:lol: Аз изчезвам да готвя винен кебап.. И кекс, че имаме ореси за една рота. А утре съм се заканила да напълня две тави с чушки с кайма. Въупще, като нямам много работа и се развихряяяям :D
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: Я да се заям аз буквалистично, че да живне разговора

Ржевски написа:та и мъжовете да се включат, а не само дамите дето си диетуват кога редовно, кога - не.

Като един истински неверник (в смисъл убеден атеист) искам да подметна, че няма как да не отива темата на религиозна.

Постът, доколкото съм чувал, е не просто отказ от ядене на определени продукти. Всъщност е нещо съвсем друго, не случйано споменавате католически и незнамсиощекакви пости, и всичките са....... различни.

Та съвсем спокойно би могло да бъде и обратното - през тези дни да се яде само месо (или шоколад да речем) и нищо друго - от това нямаше да се измени същността на поста. Демек, ще рече, че постът е състояние на духа, а не на тялото. Другото е диета. Щото тъй е модерно, щото искам да отслабна, щото е полезно, щото /некое друго алогично дрън-дрън, без значение кво/.....

Ма хитро са го измислили поповете - забранят ти нещо дет ти харесва, че да не ти излиза от ума по цял ден и да си спомняш за бога (е, при мен би имало отрицателен ефект туй спомняне, ама както казах аз съм гяурин). Примерно по наш'те земи е нямало никъв смисъл да се забраняват бананите или бизонското да речем....
Пък горките м'слюмани, като им дойдат техните пости, както там се наричат, по цял ден нищо не ядат май.... и по 100 пъти на ден молитва - още по-да ги ожали човек.
Принципно си прав. Всъщност си говорим за ....диети:) защото пост телесен, без пост духовен не е никакъв пост. Аз съм как да кажа...умерено вярваща. Вярвам в неща, които не са съвсем по църковния канон. Опитвам се обаче да спазвам пост според църковните писания. Не с надеждата да "влезна в рая". Ако ще изобщо да спра да ям, пак най-вероятно няма да се класирам. Грешна съм и греховете ми едва ли биха се изкупили с малко глад. Което ме подсети за друг "феномен". Наближава Коледа. Сега по всички медии ще започнат едни благотворителни кампании:mad::evil: Защо някоя телевизия не прокламира "айде да сме добри (да кажем този месец)" просто така, без повод, през годината, защото при нас нещата май са точно така поставени....Сещаме се да сме добри и милостиви единствено по празници....Нима нуждаещите се, не са нуждаещи се през цялата година......

Отплеснах се....
Изображение

esti

Мнение от esti »

Коледа, Коледа......
Депресирате ме днес с това напомняне, че наближава Коледа - не съм готова да я посрещам. Зимата...:(
Все си мисля, че това е някакво временно захлаждане и утре пак ще пекне слънце, ще е топличко, а аз ще мога да се разходя боса по брега....
Мамка му!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
frisky lioness написа:
Извинете, таковата, темата не беше ли за пости??:lol: Аз изчезвам да готвя винен кебап.. И кекс, че имаме ореси за една рота. А утре съм се заканила да напълня две тави с чушки с кайма. Въупще, като нямам много работа и се развихряяяям :D
Беше темата за друго, ама то е в проект, пък и не е цяла зима:D:wink:

Кат те чета и......направо да съ мяткам на влака къмту за вас:), додет народа не е изийел ранътъ:D :yummy:
Изображение

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ржевски написа:та и мъжовете да се включат, а не само дамите дето си диетуват кога редовно, кога - не.

И аз тъкмо се канех да попитам - защо да не се говори за религия, след като поводът за постите си е чисто религиозен. То и аз съм източно -православна атеистка, ама все пак ми е любопитен и другия аспект (не само диетичната част).

п.п. Ти брата мИСлИман не го жали, те техните въздържания траят само от зори до здрач(за съответния период). По тъмно всичко им се позволява - храна, жени - каквото искат. Щото техния Аллах нощем си лЕга да спи, не е кат нашия досадник, непрекъснато да те бройка.:wink::D
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

zlatokoska написа:

:
е ми нямам
За теб може би,но на мен ми пречи като напълнявам.Не се понасям с подут корем и виснал задник.
Искам всичко да е така както ми харесва и да не ми пречи.
Нищо лично, само изказах мнение!
Аватар
БОЙКО БОРИСОВ

Мнение от БОЙКО БОРИСОВ »

графинята написа:
zlatokoska написа:

:
е ми нямам
За теб може би,но на мен ми пречи като напълнявам.Не се понасям с подут корем и виснал задник.
Искам всичко да е така както ми харесва и да не ми пречи.
е ми постИ тогава и спортувай и гладувай, щом това те кара да се чувстваш добре:)
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

zlatokoska написа:
графинята написа:
zlatokoska написа:

:
е ми постИ тогава и спортувай и гладувай, щом това те кара да се чувстваш добре:)
Чувствам се добре когато всичко ми е на мястото.Е, за съжаление сега не е точно така,както казах имам малко в по-вече.Резултата от усилията ще ме накара да се чувствам добре и волята че съм успяла да постигна целта.Живота е борба все пак,в най-различни аспекти...дори и маловажни за някой на пръв поглед.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

графинята написа:
Чувствам се добре когато всичко ми е на мястото.Е, за съжаление сега не е точно така,както казах имам малко в по-вече.Резултата от усилията ще ме накара да се чувствам добре и волята че съм успяла да постигна целта.Живота е борба все пак,в най-различни аспекти...дори и маловажни за някой на пръв поглед.
Но борбата с годините и гравитацията е обречена на провал:D8)
Изображение

Аватар
графинята

Мнение от графинята »

frisky lioness написа:
графинята написа:
Но борбата с годините и гравитацията е обречена на провал:D8)
Така е разбира се,но едно е да старееш като цървул,друго е като катедрала нали?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

графинята написа:
Една от "катедралите" (ама че сравнение:shock:), на които винаги съм се възхищавала, въпреки годините и многобройните скалпели е .....ШЕР:D8)
Изображение

Аватар
графинята

Мнение от графинята »

frisky lioness написа:
графинята написа:
Една от "катедралите" (ама че сравнение:shock:), на които винаги съм се възхищавала, въпреки годините и многобройните скалпели е .....ШЕР:D8)
Прекрасна е!Нямам нищо против пластиката и възможните начини човек да изглежда както иска.Не искам да остарявам и да погрознявам и ако мога ще направя нещо по въпроса за себе си.Изобщо по-лошо нещо от болест и старост не знам има ли?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

графинята написа:
Прекрасна е!Нямам нищо против пластиката и възможните начини човек да изглежда както иска.Не искам да остарявам и да погрознявам и ако мога ще направя нещо по въпроса за себе си.Изобщо по-лошо нещо от болест и старост не знам има ли?
И аз ако имах средства най-вероятно бих се "прекроила като стара рокля", което сравнение често се използва за Шер. Тя плюс всичко останало е и невероятно талантлива8)

Към изброените от теб болест, старост, бих прибавила и .....бедност:(
Изображение

annonymus

Мнение от annonymus »

Ржевски написа:р

И аз тъкмо се канех да попитам - защо да не се говори за религия, след като поводът за постите си е чисто религиозен. То и аз съм източно -православна атеистка, ама все пак ми е любопитен и другия аспект (не само диетичната част).

п.п. Ти брата мИСлИман не го жали, те техните въздържания траят само от зори до здрач(за съответния период). По тъмно всичко им се позволява - храна, жени - каквото искат. Щото техния Аллах нощем си лЕга да спи, не е кат нашия досадник, непрекъснато да те бройка.:wink::D[/quote]

Аз постих виднъж - геройски издържах всичките 40 дни и да ви кажа, доста добре се чуствах.
Но не мога до повторя тоз подвиг, поне не цели 40 дни.
Религията всъшност е доста далеч от постите. Въпроса е в пречистването на организма перди идването на зимата - навермето не са имали плодове и разнообразна храна. Тъпчели са се с мръвките на отгледаните праз лятото хайванчета. Представете си какво става, след като 4-5 месеца не хапваш почти никакви полдове и зеленчуци, ходиш по седенки да задяваш момите и поркаш червено винце. Същия е смисъла и на пролетните пости - изчистване на организма от натрупаните токсини. Почти всички религиозни табута всъшност прикриват рецептурници за що-годе здравословен живот. Естествено, че паството ще те послуша ако му кажеш "Бог така нареди!", а не "Глей сега, цяла зима ще ручаш мръвки, хич не е полезно, разбираш ли..." Да не би релиите на племената в Африка да забраняват мръвката? Ами индианските култове - какво ще яде, ако няма мръвка? При това те са и някякви полу-номадски племена - току перместят бивака за зимата.

На мюсюлманите хич не им е лесно, защото освен, че не ядат, не пият и вода.

Инак постите включват отказ от алкохола и секса също :D не е само до яденето.
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

frisky lioness написа:
графинята написа:
И аз ако имах средства най-вероятно бих се "прекроила като стара рокля", което сравнение често се използва за Шер. Тя плюс всичко останало е и невероятно талантлива8)

Към изброените от теб болест, старост, бих прибавила и .....бедност:(
Ох да,бедност и мизерия...дано да не се налага да си спомняме по-вече,че не беше толкова далеч времето преди валутния борд.Имам толкова неприятни спомени.Синът ми беше в детската градина и искаше на връщане банан,а аз трябваше да избирам-да му купя ли банан и да вървя около 3 км.пеша с него,или да се качим на автобуса и да не му купя нищо.Ужас.
Избрах автобуса.След години понеже не съм забравила историята/той не помни нищо от тогава слава-богу/му купувах по 5 кг.банани като вземехме заплатите.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

pocti_bezobidna написа:
Не е само това

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,

а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

графинята написа:
Ох да,бедност и мизерия...дано да не се налага да си спомняме по-вече,че не беше толкова далеч времето преди валутния борд.Имам толкова неприятни спомени.Синът ми беше в детската градина и искаше на връщане банан,а аз трябваше да избирам-да му купя ли банан и да вървя около 3 км.пеша с него,или да се качим на автобуса и да не му купя нищо.Ужас.
Избрах автобуса.След години понеже не съм забравила историята/той не помни нищо от тогава слава-богу/му купувах по 5 кг.банани като вземехме заплатите.
за някои хора нещата не са се променили:(
Изображение

Аватар
графинята

Мнение от графинята »

frisky lioness написа:
графинята написа:
за някои хора нещата не са се променили:(
Знам,знам че има всичко по белия свят скъпа .И много ми е тъжно.
АВе
Обратна връзка:

Най-хубавото постно ядене

Мнение от АВе »

което зная е следното.

Взима се едно постно прасенце, напълва се с постни пържени пълнени пилета + ориз, дреболийки, гъби, стафидки. И се изпича.
Сервира се с гарнитура от постни кюфтета и кебапчета (и те постни).

С тази манжа се пие само надлежно осветено червено вино. Може и без хляб.

Наздраве!:D
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Re: Най-хубавото постно ядене

Мнение от Kent »

ave написа:което зная е следното.

Взима се едно постно прасенце, напълва се с постни пържени пълнени пилета + ориз, дреболийки, гъби, стафидки. И се изпича.
Сервира се с гарнитура от постни кюфтета и кебапчета (и те постни).

С тази манжа се пие само надлежно осветено червено вино. Може и без хляб.

Наздраве!:D
...по добре Бик. Вътре с прасенца...две-три...колкото се съберат. Във всяко прасе кокошчици....във всяка кокошка кюфтенца / каймата смес.... сви-тел:twisted:/. Сервира се на голяма табла. И отстрани...... зайчета, зайчета. В зайчетата - гъбки, гъбки:twisted:
Ржевски

Мнение от Ржевски »

pocti_bezobidna написа: Аз постих виднъж - геройски издържах всичките 40 дни и да ви кажа, доста добре се чуствах.
Но не мога до повторя тоз подвиг, поне не цели 40 дни.
Религията всъшност е доста далеч от постите. Въпроса е в пречистването на организма перди идването на зимата - навермето не са имали плодове и разнообразна храна. Тъпчели са се с мръвките на отгледаните праз лятото хайванчета. Представете си какво става, след като 4-5 месеца не хапваш почти никакви полдове и зеленчуци, ходиш по седенки да задяваш момите и поркаш червено винце. Същия е смисъла и на пролетните пости - изчистване на организма от натрупаните токсини. Почти всички религиозни табута всъшност прикриват рецептурници за що-годе здравословен живот. Естествено, че паството ще те послуша ако му кажеш "Бог така нареди!", а не "Глей сега, цяла зима ще ручаш мръвки, хич не е полезно, разбираш ли..." Да не би релиите на племената в Африка да забраняват мръвката? Ами индианските култове - какво ще яде, ако няма мръвка? При това те са и някякви полу-номадски племена - току перместят бивака за зимата.

На мюсюлманите хич не им е лесно, защото освен, че не ядат, не пият и вода.

Никога не съм постил. При моите кила ще си е направо грехота :)

А за това кое е полезно, кое не, и как е било едно време не съм съгласен. Хората от 50 000 години насам са зимували с месо.
Нашите баби и прабаби са били много по-напред дори.
Правили са се туршии, сушени плодове, ябълките се запазват кажи-речи целогодишно в килера. Да не говорим за разни бобени лещени, грахови и прочие баластри. Не са оставали без витамини и зеленчуци. А и винцето разгражда мръвките много добре :)
Да не говорим и че това което са яли наистина е било чисто и хубаво месо, хубави и вкусни домати и т.н. А не като сега - има 10 сертификата с ЕС по тях и баркод, и пак не става за едени.
Постите (поне в наш'та религия) са си баш по религиозни, а не по здравословни причини.
Виж, забраната на свинското при мюсюлманите съм убеден, че идва от начина на живот, а не от религията.
Ржевски

Мнение от Ржевски »

И да добавя - навремето всъщност са яли доста по-малко месо принципно, щото е нямало. Та са плющяли боб и коприва целогодишно. :)
Публикувай отговор