Размисъл след "Деня на победата"

Все същите
Звенения

Мнение от Звенения »

ELBI написа:И защо.

:snacks:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

че са промивали, и вероятно промили, мозъците е самата истина
но, че сега имаме достъп до огромно количество информация и с това, което е останало от мозъците ни можем да преосмислим нещата също е истина
моята позиция е, че не е лошо да празнуваме края на войната
защото всички страни са страдали, всички страни са зверствали
и това, което трябва да правим е да помним, а не да теглим на везни кой е бил по-лош или кой е бил по-добър
Звенения

Мнение от Звенения »

Remmivs написа:и това, което трябва да правим е да помним,

:10x:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:че са промивали, и вероятно промили, мозъците е самата истина
но, че сега имаме достъп до огромно количество информация и с това, което е останало от мозъците ни можем да преосмислим нещата също е истина...
за можене - може. Ала кой и дали го прави? И кой и за какво си спомня, какво говори са показател за промитостта и преосмислеността.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

esti написа:Правете любов, а не война! :lol:
Боев, тук никой не те изкарва фашист само, защото показваш и другата гледна точка.
Така, като гледам всички приемате, че и едните и другите губят човешки образ по време на война и честно не разбирам, защо се получава нещо, като спор.
Грешна формулировка на темите и въпросите от моя страна предполагам.
И мъничко яд и упрек към себе си. Защото и аз съм манифестирал, развявал червени знамена по площадите, гледал с възхищение филми за патриотизма и георизма на съветският войник, за справедливата отечествена война и тн.
И никой не ми е казвал, и никога не съм се замислял, че зад геройте от сталинград е имало втора линия от НКВД...просто руският солдат е имал тежкия избор - да срещне гермаската бойна машина с гърди или да получи куршум в тила.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:Колкото и всеки да пледира, че е обективен и уж знае всичко е напълно невъзможно да се отрече, че 50 години е давана само едната страна. И както казва майсторът на пропагандата - една лъжа повторена 1000 пъти става истина. Е - не ми е ясно защо вместо да се прочетат и осмислят нещата, които БоЕВ казва и пуска се използва аргументът на Хрушчов "А вие защо биете негрите?". Говорим тук много пъти за хубавите руски филми за войната, пускат се толкова често песните за победата и т.н., а нищо за другата страна! Ама нищичко. А те вървят с изнасилванията и зверствата. Нека всеки го помни.

Преди около месец имаше годишнина от най-големият терористичен атентат в Европа през 20 век до 1925-та, но за него нито дума. Виж - за всякакви герои и събития от учебниците ни от тоталитарно време се намират "сетили се", но странно как за жертвите на терора на Москва, на комунистите никой не се сеща. Или пък не е странно? Когато се сравняват нацисткия и комунистическият режим, единият (познайте кой) е все "абе и те нещо правили, но ... бе по-добри са, някак си ... имало е идеалисти.. абе... (не казва, че е имало идеалисти фашисти...)". Е - нека всеки да си сложи ръка на сърцето и да си каже колко е чел и слушал за едната страна на медала и колко за другата! И защо.
Нещо такова ми се въртеше и на мен в главата.
Но не успях да го формулирам така добре. :good:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Грешна формулировка на темите и въпросите от моя страна предполагам.
И мъничко яд и упрек към себе си. Защото и аз съм манифестирал, развявал червени знамена по площадите, гледал с възхищение филми за патриотизма и георизма на съветският войник, за справедливата отечествена война и тн.
И никой не ми е казвал, и никога не съм се замислял, че зад геройте от сталинград е имало втора линия от НКВД...просто руският солдат е имал тежкия избор - да срещне гермаската бойна машина с гърди или да получи куршум в тила.
е не е точно така
не може всичко да е крайност
нито героизма (и да не споменаваме за разстрела, а това всъщност го имаше или поне аз помня от училище, че предателите са били разстрелвани и никой не е можел да се обърне назад)
но със сигурност е имало и герои на които им е било през онази работа кой стои зад тях
единственото което е имало значение е било кой стои пред тях
защото зад тях е била родината, любимата и децата
истината никога не е в едната, нито в другата крайност
дори и черно-бялото кино също има нюанси на сивото
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ЕЛБИ:cool:

победителят си е победител
въпреки че 20 год след войната не беше ясно кой е победения и кой победителя:rotfl24:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа: моята позиция е, че не е лошо да празнуваме края на войната
Ами там е работата, че според мен, а и от историческа гледна точка, 9-ти май не е никакъв край, а едно начало на дълъг и кървав период, на терор и насилие, не срещу вражеска армия, а срещу цели народи, цивилно население.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:ЕЛБИ:cool:

победителят си е победител
въпреки че 20 год след войната не беше ясно кой е победения и кой победителя:rotfl24:
О, определено!

По тези въпроси няма никакъв спор!!! И по производните им!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа: единственото което е имало значение е било кой стои пред тях
А нима Ханс не е напредвал тъкмо заради родината-любимата и децата?
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:
Ами там е работата, че според мен, а и от историческа гледна точка, 9-ти май не е никакъв край, а едно начало на дълъг и кървав период, на терор и насилие, не срещу вражеска армия, а срещу цели народи, цивилно население.
мисля си, че има доста голяма разлика между нахлуваща армия която изтребва всичко по пътя си и регламентиран държавен терор срещу инакомислещите
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:
БоЕВ написа:
мисля си, че има доста голяма разлика между нахлуваща армия която изтребва всичко по пътя си и регламентиран държавен терор срещу инакомислещите
сериозно?

Убит от собствените си полицаи и убит от нахлуващ войник!

Мамка му, не знаех, че има 2 вида мъртви...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
Remmivs написа: единственото което е имало значение е било кой стои пред тях
А нима Ханс не е напредвал тъкмо заради родината-любимата и децата?
Въпрос, който никой не си задава. Май... И още 100 такива...
esti

Мнение от esti »

ELBI написа:
Dark Angel написа:
БоЕВ написа:
сериозно?

Да, но инакомислещия, ако иска може да мине на вариант "преклонена главица..." и да оцелее.
Докато танковете мачкат без да им пука така или онака мислиш.
Войната е гадост бе хора.
Аватар
Глас в пустиня

Dark Angel написа:
БоЕВ написа:
"Регламентиран държавен терор"! Кога се изтегли СА от ГДР? Съюзническите(чужди) войски в Унгария и Прага...марионетните правителства/режими...?!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:А нима Ханс не е напредвал тъкмо заради родината-любимата и децата?
Нека да те питам нещо лично неб, друже. Ако сега някой навлезе в земите ни, защото колкото и да ги мислим онеправданите немци от първата война, Русия е на майната си и е прекалено извратено да го взимаме за справедлива кауза и за друго освен за инвазия, ти какво би направил? Ще ти кажа - би озверял. Аз сигурно бих. Особено като знам какво е направил Ханс. Не оправдавам никой и не апелирам за лаврови венци и триумфи по площадите с развети бойни знамена и вериги робини след триумфатора. Датата също няма значение - все някоя дата трябва да е край на войната. И колкото и да не ни се иска да признаем и най-лошият мир е по-добър и от най-добрата война. Това казвам аз и мисля да спра по темата.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

esti написа:
ELBI написа:
Dark Angel написа:
БоЕВ написа:
сериозно?

Да, но инакомислещия, ако иска може да мине на вариант "преклонена главица..." и да оцелее.
Докато танковете мачкат без да им пука така или онака мислиш.
Войната е гадост бе хора.
няма особена подкрепа на това ти твърдение, ести. За танкът знаеш, че нахлува - открит, известен враг. А оня - другият - решава в някой кабинет и чуваш неочаквано почукване на вратата (така няколко десетки милиона случая) и оооопс...

Войната е гадост. Войната със собствения си народ е не по-малка гадост от колкото тази с чужд народ. Убийствата (не говорим за самозащите на ниско ниво) нямат разлика.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

ELBI написа:
Dark Angel написа:
БоЕВ написа:
сериозно?

о, колко саркастично :lol:

аз може да не ги разбирам нещата правилно, но за мен има доста голяма разлика между сринатия Дрезден и хилядите загинали под развалините и държавния терор срещу 10 дрезденски борци против комунзима

всяко човешко същество е важно

не знам, опитвам се да си представя как бих постъпвала ако властта е в ръцете ми е някаква група мъти водата
терор срещу враговете на държавата е имало винаги и ще има винаги
esti

Мнение от esti »

Remmivs написа: И колкото и да не ни се иска да признаем и най-лошият мир е по-добър и от най-добрата война.
И аз тва се опитвам да кажа....не, че не се сетих да го формулирам така кратко и ясно - просто исках ти да блеснеш. :cool:
Аватар
Глас в пустиня

esti написа: "преклонена главица..."
Същото важи и по време на война. Иска се само да си достатъчно безпринципен - просто минаваш на страната на нахлуващите танкове. Справка - СС щурмоваците във всяка окупирана страна, а след това отечественофронтовци разни и комунистически функционери.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

esti написа:И аз тва се опитвам да кажа....не, че не се сетих да го формулирам така кратко и ясно - просто исках ти да блеснеш. :cool:
О, благодаря, коленопреклонно, Лейди Ести. Прекалено щедра сте към моята скромна личност. Дължа ви няколко килограма шоколад. :cool:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа: "Регламентиран държавен терор"! Кога се изтегли СА от ГДР? Съюзническите(чужди) войски в Унгария и Прага...марионетните правителства/режими...?!
на моменти се чудя дали не падаш от Марс :blink: :lol:

какво значи марионетно правителство/режим бе Боев.... ми че това си е вид колония, т.е. нещата опират до стратегически интереси, пари, влияние, игри....

какви индивиди, какъв Ханс, какъв Иванушка.......
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:
ELBI написа:
Dark Angel написа:
БоЕВ написа:
сериозно?

о, колко саркастично :lol:

аз може да не ги разбирам нещата правилно, но за мен има доста голяма разлика между сринатия Дрезден и хилядите загинали под развалините и държавния терор срещу 10 дрезденски борци против комунзима

всяко човешко същество е важно

не знам, опитвам се да си представя как бих постъпвала ако властта е в ръцете ми е някаква група мъти водата
терор срещу враговете на държавата е имало винаги и ще има винаги
Дарки, тук си говорим и обсъждаме. Някак си всеки е прав за себе си, но като чуе и други аргументи,мисли ... ако не е с промит мозък - някой ден някое колелце ще задвижи "истината" в главата му.

Дивотията и варварщината на Чърчъл спрямо мирните жители на Дрезден е точно толкова, колкото е и тази в цитираните от БоЕВ статии. Само че е кабинетна. Гадта просто отмъщава на невини немски жени и деца за Нотингам и Шефилд. Долно човешко чувство. Злоба и отмъщение. Нищо, че е от един от най-великите и умни политици на 20 век.

Иначе - разбира се, че всяка държава се брани срещу враговете си, но :

1. Има някакви граници (едно е 10 души, друго е 10 милиона) - макар и всеки живот, както правилно казваш да е ценен (нещо, което в идеологията на комунизма липсва - личността не значи нищо!!!)
2. Има някакви норми (ако не се припокрива с горното) на наказанието.

Малко набързо, но си умна и ще разбереш.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
БоЕВ написа:А нима Ханс не е напредвал тъкмо заради родината-любимата и децата?
Нека да те питам нещо лично неб, друже. Ако сега някой навлезе в земите ни, защото колкото и да ги мислим онеправданите немци от първата война, Русия е на майната си и е прекалено извратено да го взимаме за справедлива кауза и за друго освен за инвазия, ти какво би направил? Ще ти кажа - би озверял. Аз сигурно бих. Особено като знам какво е направил Ханс. Не оправдавам никой и не апелирам за лаврови венци и триумфи по площадите с развети бойни знамена и вериги робини след триумфатора. Датата също няма значение - все някоя дата трябва да е край на войната. И колкото и да не ни се иска да признаем и най-лошият мир е по-добър и от най-добрата война. Това казвам аз и мисля да спра по темата.
ОК - прав си! Но нека на свой ред да те попитам - какво търсеше и кого защитаваше Альоша в първата фаза на войната в Полша, Литва, Латвия, Естония...докато Хитлер прегазваше стара Европа?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Прочетох всичко. Бих искал да не съм. Никакъв извод не мога да си направя, няма интересна тема на разговор, нищо не мога да кажа на децата си. Само си развалих деня. Тоя немски офицер, който крещи изчезвай на стюарда, разстрелвайки млада си жена и детето си, докато другото дете го дърпа за крака и му вика татко недей.
Знам, че ей сега ще пуснете тема за сръбските зверства над българите и българските в Сърбия, но няма да чета.
esti

Мнение от esti »

ELBI написа:
няма особена подкрепа на това ти твърдение, ести. За танкът знаеш, че нахлува - открит, известен враг. А оня - другият - решава в някой кабинет и чуваш неочаквано почукване на вратата (така няколко десетки милиона случая) и оооопс...
Затова казах, че който реши може да преклони главица и да оцелее - поне, докато дочака по-добри времена.
А пред танка, няма какво да чакаш освен .....
Няма и къде да бягаш.
Няма и как да преклониш главица.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

esti написа:
Remmivs написа: И колкото и да не ни се иска да признаем и най-лошият мир е по-добър и от най-добрата война.
И аз тва се опитвам да кажа....не, че не се сетих да го формулирам така кратко и ясно - просто исках ти да блеснеш. :cool:
сори приятели, с които съм почти винаги съгласен, но ... това не е баш така. Лошият мир винаги води до война! Иначе и аз мразя войната и насилието.

Нямаше да има 2 св. война, ако не беше лошият, направо скапан мирен договор от 1 св. война - факт, не отричан от който и да е историк!!! А сега де?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:Прочетох всичко. Бих искал да не съм. Никакъв извод не мога да си направя, няма интересна тема на разговор, нищо не мога да кажа на децата си. Само си развалих деня. Тоя немски офицер, който крещи изчезвай на стюарда, разстрелвайки млада си жена и детето си, докато другото дете го дърпа за крака и му вика татко недей.
Знам, че ей сега ще пуснете тема за сръбските зверства над българите и българските в Сърбия, но няма да чета.
Това ли е пуснал Боев?
Добре, че не му цъкнах на линковете.
И тази тема май ще спирам да я отварям.
Може да пусна тема за това, че колкото повече си пълним главата с нещо, толкова повече пълним и света около себе си с него.
Как мислиш, дали някой ще пише по нея.
Изображение
esti

Мнение от esti »

БоЕВ написа:
esti написа: "преклонена главица..."
Същото важи и по време на война. Иска се само да си достатъчно безпринципен - просто минаваш на страната на нахлуващите танкове. Справка - СС щурмоваците във всяка окупирана страна, а след това отечественофронтовци разни и комунистически функционери.
Ако минеш на страната на нахлуващите, ще те смачкат отбраняващите се - все тая...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:ОК - прав си! Но нека на свой ред да те попитам - какво търсеше и кого защитаваше Альоша в първата фаза на войната в Полша, Литва, Латвия, Естония...докато Хитлер прегазваше стара Европа?
Няма разлика. Войната озверява хората. Адски трудно е да запазиш индивидуалността си, морала и идеалите си под дъжда от шрапнели. А командирите и стратезите играят на шах и гледат напрад - към печалбата. Войната е бизнес, друже. Днес още повече от всякога.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

esti написа:
ELBI написа:
Затова казах, че който реши може да преклони главица и да оцелее - поне, докато дочака по-добри времена.
А пред танка, няма какво да чакаш освен .....
Няма и къде да бягаш.
Няма и как да преклониш главица.
Ести, да знаеш колко преклонени главици са отишли... просто защото някой решил нещо си... Мисля, че тук има човек, който е чел доста повече по съв. история да каже много факти за това (ако иска). Аз знам за доста примери у нас. От танковете има (според мен) понякога повече спасение (те не ходят по планините и други места... засядат, видими са...). Сложно е да се обобщава, защото има примери и в едната и в другата насока.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: 1. Има някакви граници (едно е 10 души, друго е 10 милиона) - макар и всеки живот, както правилно казваш да е ценен (нещо, което в идеологията на комунизма липсва - личността не значи нищо!!!)
Найш как звучиш?? Ей така:

Един човек вървял, вървял през пустинята - потен, жаден и уморен. На края на силите си стигнал до един оазис, където забелязал някакъв бункер. Влязъл с надежда в него и учуден видял Хитлер и д-р Менгеле залегнали върху някакви чертежи:
- Абе хора, вие живи ли сте бе? Какво правите тук?
Хитлер му отвърнал:
- Че сме живи - живи сме, не виждаш ли?
- Ами какви са тези чертежи?
Хитлер:
- С доктора се опитваме да направим бомба, която да убие един милион евреи и 10 камили.
- Но Фюрер, защо точно 10 камили!
Хитлер се обърнал към д-р Менгеле и му намигнал:
- Докторе, казах ли ти, че никой пак няма да попита за евреите
esti

Мнение от esti »

Remmivs написа:
esti написа:И аз тва се опитвам да кажа....не, че не се сетих да го формулирам така кратко и ясно - просто исках ти да блеснеш. :cool:
О, благодаря, коленопреклонно, Лейди Ести. Прекалено щедра сте към моята скромна личност. Дължа ви няколко килограма шоколад. :cool:
Не, никак не съм щедра.
Както и ти не си от скромните. :blum:
Но за шоколадчето съм съгласна. :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа: - С доктора се опитваме да направим бомба, която да убие един милион евреи и 10 камили.
- Докторе, казах ли ти, че никой пак няма да попита за евреите[/i]
:rotfl24:
Това го знаех за музиканти.
Вместо камилите, де... :rotfl24:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
БоЕВ написа:ОК - прав си! Но нека на свой ред да те попитам - какво търсеше и кого защитаваше Альоша в първата фаза на войната в Полша, Литва, Латвия, Естония...докато Хитлер прегазваше стара Европа?
Няма разлика. Войната озверява хората. Адски трудно е да запазиш индивидуалността си, морала и идеалите си под дъжда от шрапнели. А командирите и стратезите играят на шах и гледат напрад - към печалбата. Войната е бизнес, друже. Днес още повече от всякога.
За какво "озверяване" говориш друже? Та това е първата фаза на войната, фашистки крак изобщо не е стъпвал още на територията на СССР. Но това не пречи на Альоша да напредва в чужди земи и питам се - каква е била мотивацията му в тоя момент, ако приемем че във втората фаза е защитавал "родината".
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:Найш как звучиш?? Ей така:

Един човек вървял, вървял през пустинята - потен, жаден и уморен. На края на силите си стигнал до един оазис, където забелязал някакъв бункер. Влязъл с надежда в него и учуден видял Хитлер и д-р Менгеле залегнали върху някакви чертежи:
- Абе хора, вие живи ли сте бе? Какво правите тук?
Хитлер му отвърнал:
- Че сме живи - живи сме, не виждаш ли?
- Ами какви са тези чертежи?
Хитлер:
- С доктора се опитваме да направим бомба, която да убие един милион евреи и 10 камили.
- Докторе, казах ли ти, че никой пак няма да попита за евреите
ако цитираме Хемингуей, ако не ме лъже ферментиралата ми памет, смъртта на един човек е трагедия - смъртта на милиони - статистика...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: 1. Има някакви граници (едно е 10 души, друго е 10 милиона) - макар и всеки живот, както правилно казваш да е ценен (нещо, което в идеологията на комунизма липсва - личността не значи нищо!!!)
Найш как звучиш?? Ей така:
знам. Нямам време да го напиша по-правилно политически. Сори. Надявам се да знаеш това...
esti

Мнение от esti »

ELBI написа:
Ести, да знаеш колко преклонени главици са отишли... просто защото някой решил нещо си... Мисля, че тук има човек, който е чел доста повече по съв. история да каже много факти за това (ако иска). Аз знам за доста примери у нас. От танковете има (според мен) понякога повече спасение (те не ходят по планините и други места... засядат, видими са...). Сложно е да се обобщава, защото има примери и в едната и в другата насока.
И все пак, ако на мен ми се даде възможност да избирам, никога няма да избера войната.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

vyara написа:
Green Light написа:Прочетох всичко. Бих искал да не съм. Никакъв извод не мога да си направя, няма интересна тема на разговор, нищо не мога да кажа на децата си. Само си развалих деня. Тоя немски офицер, който крещи изчезвай на стюарда, разстрелвайки млада си жена и детето си, докато другото дете го дърпа за крака и му вика татко недей.
Това ли е пуснал Боев?
Добре, че не му цъкнах на линковете.
И тази тема май ще спирам да я отварям.
Може да пусна тема за това, че колкото повече си пълним главата с нещо, толкова повече пълним и света около себе си с него.
Как мислиш, дали някой ще пише по нея.
пиша към двама Ви, защото ми харесва как сте го написали
не ща да чета и отварям повече такива теми

дразни ме великия патриотизъм, шовинизъм, българщина (или германщина, или англичанщина, квото ще да е) - искам следващите поколения да живеят в мир

искам децата ми да бъдат граждани на света, искам да бъдат по-добри от мен, по-добри от хората жил.вяли преди нас, по-хуманни, по разбиращи, по-грижовни

всичките тия детайлни напомняния са хубаво нещо единствено от гледна точка на това, че биха спрели бъдещите поколения на доста държави от зверства (или поне се надавям)
Публикувай отговор