Рецепта за боб за Бъдни вечер.

Все същите
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа: Това е защото Айвъна се опита да пробута на дамската част амортизирани кандидати :mad:
Хич не е хубаво, като отсъствам
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Рецепта за боб за Бъдни вечер.

Мнение от bead_ »

Green Light написа:Не е моя. Един колега го изпрати като мейл. Изглежда идейно.
всичко е ок, без чесъна. ще стане супер вкуснотия!
just perfect
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:
Това е защото Айвъна се опита да пробута на дамската част амортизирани кандидати :mad:
ми, квот' намерих на "пазара", тва ви предложих бре, момичета!
ко да правя, че такива са предложенията... :blum:
annonymus

Мнение от annonymus »

сър Айвънхоу написа:
pocti_bezobidna написа:
Това е защото Айвъна се опита да пробута на дамската част амортизирани кандидати :mad:
ми, квот' намерих на "пазара", тва ви предложих бре, момичета!
ко да правя, че такива са предложенията... :blum:
То зависи и как търсиш :grin:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
ако бях лоша щях да кажа, че търси в неговата си възрастова група
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа: без чесъна...
Ще го взема предвид. Аз май го обичам само в кьополу тоя чесън. И в шкембе, но толкова време вече ям шкембе чорба без чесън, че може да съм го отказал и там.
Навремето много го кльопах
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
bead_ написа: без чесъна...
Ще го взема предвид. Аз май го обичам само в кьополу тоя чесън. И в шкембе, но толкова време вече ям шкембе чорба без чесън, че може да съм го отказал и там.
Навремето много го кльопах
ми според мен чесън в боб не върви. бих го заменила с лук аз /обаче имам скромен 18-годишен стаж в кухнята само и може и да не съм чак такъв експерт/.

п.п. а това, че си отказал чесън с шкебмето си е направо обидно!
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа: ми според мен чесън в боб не върви. бих го заменила с лук аз /обаче имам скромен 18-годишен стаж в кухнята само и може и да не съм чак такъв експерт/.

Да, да, знам! Ремиус за едната бройка да ме заплюе публично. Много здраво ме порица. (Той пък направо си сипва шкембето в купичката с лютивия червен пипер и така яде. Около него спонтанно припламват малки пламъчета)

А направих това изказване, защото знам че Магът не се вясва тъдява напоследък. Иначе няма да имам кураж за такива самопризнания.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Това е вариант на старата рецепта за боб по бушменски:

"... Накрая хвърляш боба и мяташ пържолите във фурната.":blum:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
bead_ написа: ми според мен чесън в боб не върви. бих го заменила с лук аз /обаче имам скромен 18-годишен стаж в кухнята само и може и да не съм чак такъв експерт/.

Да, да, знам! Ремиус за едната бройка да ме заплюе публично. Много здраво ме порица. (Той пък направо си сипва шкембето в купичката с лютивия червен пипер и така яде. Около него спонтанно припламват малки пламъчета)

А направих това изказване, защото знам че Магът не се вясва тъдява напоследък. Иначе няма да имам кураж за такива самопризнания.
Това е неразбираемо - шкембе без чесън - ми то просто не е вкусно.
За сметка на това, аз го ям с черен, а не с червен пипер.
Не обичам червен пипер по принцип.
annonymus

Мнение от annonymus »

АВе написа:Това е вариант на старата рецепта за боб по бушменски:

"... Накрая хвърляш боба и мяташ пържолите във фурната.":blum:
Аз го знам "по хайдушки".
Древна рецепта е това, с безрброй вариации и импровизации.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

bead_ написа:
pocti_bezobidna написа:
ако бях лоша щях да кажа, че търси в неговата си възрастова група
нали знаеш трите възрасти на мъжа?
1. Вярва в Дядо Коледа
2. Не вярва в Дядо Коледа
3. Прави се на Дядо Коледа
4. Прилича на Дядо Коледа...
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа: Това е защото Айвъна се опита да пробута на дамската част амортизирани кандидати :mad:
Хич не е хубаво, като отсъствам
Щеше да направиш по-добра подборка ли?
Ами хайде де, кво чакаш?
І

Мнение от І »

pocti_bezobidna написа:Много сложно... :shy:
Верно мноу сложно... а боба е нещо дет се прави само.

Измивам пакетче боб 1 със студена вода, после с топла и пак със студена. Заливам го със студена вода поне 4 пъти съотношение /щот мноу водица дръпва докато набъбва/. Отавям го за другия ден да се накисне.
Със същата вода и доливане естествено/ до към 2-3 тегловни части спрямо боба го сварявам БААААВВВНО! Е там е разколничето. И няма газове и разни други неприятни последици кат недосварена целулоза и т.н.
И понеже това е най-важната част, те:
-тенджерата се слага на малкия котлон и котлона се включва на 1 /най-малката/. Отиваш и си вършиш работа неква кват имаш.. След половин час може да погледнеш и ако вече има признаци на завиране, може да включиш на 2.
Степените 3 са забранени!
Във водата освен боба НИЩО ДРУГО НЕ СЕ СЛАГА!
В зависимост от боба, може да трябват 1 до 2 часа варене...то се вижда. Като разбъркаш, не трябва да "дрънка".
Прехвърлям боба с водицата в тава и поръсвам с 1 пакетче зеленчуков бульон и разбърквам добре да се омеша и разтвори. Внимавайте ако добавяте сол, да не стане твърде солено. Аз по принцип ръсвам лекичко, но щото обичам да е по-солено.
Нарязвам 20-ина сантиметра праз лук на ситно и половин глава лук. Колкото по на ситно, толкова по-добре.
В Тиганче с 30-ина грама олио и 20 грама маргарин /на око/ запръжвам лука за да омекне. Мятам 2 лъжици брашно като непрекъснато бъркам. Чака се леееко да порозовее. Сипвам 1 лъжица червен пипер и Махам от котлона. Бърка се непрекъснато. Ако загори червения пипер става гадна миризмата. Добавя се 2-4 лъжици доматено пюре или разтворена с вода лютеница.
През това време в тавата се насипват и други работи..като нарязана чушчица, люта чушчица, целина, чубрица /но не прекалявайте с подправките! 2-3 са достатъчни/. Пресипвам малко от водата на боба в тигана със запръжката и разбърквам до състояние на рядка кашица. Сипвам у тавата и с още малко водица от тавата "доизплаквам" тигана.
Сега е момента да подредите в тавата пушените свински гърди, ако няма да го правите постно бобчето.
Съотношението вода боб трябва да е накъде 1/1 минимум. Ако трябва се долива малко. Най-добре е да е към 2 тегловни съотношения.
На силно нагрята фурна 250 градуса се буха тавата и след половин час започва да се следи кво стааааа с алхимията.
Спирате печенето когато решите. Ако не изпарите водата съвсем, ще стане хубава гъста яхния. Ако изчакате повече- печен боб. Само не прекалявайте да не стане много сух.
Въпреки обясненията имате едно:
-изплакване- 2-3 минути
-кисненето не го броим
-варене час-два без да сте там
-запръжка 10 минути
-печене 1 час /като се проверява след 30 мин, през 10 минути състоянието/.
За цялата магария се употребява има няма 30 минути сумарно време.
И помнете...боба обича мазничко. :winkw: Т.е. може да преекспонирате олиото или да разтворите в тавата 2-3 лъжици майонеза. Иначе свинските ребърца ще си дадат своето ако няма да е постен. :winkw:

Изображение
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

сър Айвънхоу написа:
1. Вярва в Дядо Коледа
5. вярва в снежанка /специален раздел за сър айвънхоу/:winkw: на принципа "око да види, ръка да пипне"
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

МЪЖжжж написа: За цялата магария се употребява има няма 30 минути сумарно време
така е с почти всяка манджа. от най-простата до най-засуканата. 15-20 мин. тънкостта е да се съобразиш с издръжливостта на партньора и да подбереш такава манджа, че да не я рупате после сурова или пък да е прегоряла :winkw:
just perfect
І

Мнение от І »

bead_ написа: така е с почти всяка манджа. от най-простата до най-засуканата. 15-20 мин. тънкостта е да се съобразиш с издръжливостта на партньора и да подбереш такава манджа, че да не я рупате после сурова или пък да е прегоряла :winkw:
Да. Всичко става с малко време, внимание и много търпение за правилният момент. :-) Не само гозбите...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

МЪЖжжж написа:
bead_ написа: така е с почти всяка манджа. от най-простата до най-засуканата. 15-20 мин. тънкостта е да се съобразиш с издръжливостта на партньора и да подбереш такава манджа, че да не я рупате после сурова или пък да е прегоряла :winkw:
Да. Всичко става с малко време, внимание и много търпение за правилният момент. :-) Не само гозбите...
За какво говорите изобщо не мога да разбера.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

bead_ написа:
МЪЖжжж написа: За цялата магария се употребява има няма 30 минути сумарно време
така е с почти всяка манджа. от най-простата до най-засуканата. 15-20 мин. тънкостта е да се съобразиш с издръжливостта на партньора и да подбереш такава манджа, че да не я рупате после сурова или пък да е прегоряла :winkw:
По- добре прегоряла, отколкото сурова, все пак.:grin:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Ън написа:
По- добре прегоряла, отколкото сурова, все пак.:grin:
естествено, не ставай смешен, братовчеде лари! :winkw:
just perfect
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

bead_ написа:
сър Айвънхоу написа:
1. Вярва в Дядо Коледа
5. вярва в снежанка /специален раздел за сър айвънхоу/:winkw: на принципа "око да види, ръка да пипне"
:rotfl24:

:kiss:
І

Мнение от І »

А е те така изглежда с мръвки. :lol: /пушени свински ребърца/

Изображение

Изображение

:beer:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

МЪЖжжж написа:А е те така изглежда с мръвки. :lol: /пушени свински ребърца/

Изображение

Изображение

:beer:
ето де ще вечерям... чекай, идаааааа!...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Green Light написа:Независимо от приготовленията и кулинарното майсторство, всичко винаги завършва с въпроса- как можах да изям толкова!?
Не можем
Доказано многократо през годините
Добре, че има преносими компютри, за да межем пуфтейки от преяждаме да поздравим приятелите си и да ги попитаме дали са оцелели след празниците

Пълна свинщина
А утре е Стафанов ден
Добре, че не познаваме такива, та малко смятам да отморим откъм голямото плюскане
щото в понеделник няма да ходя до работата, а ще се търкалям:?:(:shy:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Не можем
Добре, че има преносими компютри, за да межем пуфтейки от преяждаме да поздравим приятелите си и да ги попитаме дали са оцелели след празниците

Пълна свинщина
А утре е Стафанов ден
Добре, че не познаваме такива, та малко смятам да отморим откъм голямото плюскане
Абе и преносимите компютри не помагат, гледам.
И на БоЕВ патриотичните призиви - и те.
Голяяямо храносмилане е настанало. :grin:
Но ти поне си оцеляла.

Честито ти Рождество Христово! :kiss:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
frisky lioness написа:
Не можем

Пълна свинщина
А утре е Стафанов ден
Но ти поне си оцеляла.

Не ви ли е срам бе, консуматори, ниедни?! :mad: :grin:
Безумци луди, и на децата играчки ще ми подарявате.!!!.. със собствените си ръце ги насадихте в тоз варварски, човеконенавистен капитализъм! От утре- приказки за
Симон Боливар
Ми, има истина в тва,ся. Стига да не беше изречена от побъркан диктатор...

А при "демократите" и сексът е разрешен агейн :grin:
И "забременяването на военнослужещите от женски пол" е разрешено! За военнослужещите от мъжки пол- не! :grin:

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:Не ви ли е срам бе, консуматори, ниедни?! :mad: :grin:
Безумци луди, и на децата играчки ще ми подарявате.!!!.. със собствените си ръце ги насадихте в тоз варварски, човеконенавистен капитализъм! От утре- приказки за
Симон Боливар
Ми, има истина в тва,ся. Стига да не беше изречена от побъркан диктатор...

И "забременяването на военнослужещите от женски пол" е разрешено! За военнослужещите от мъжки пол- не! :grin:

Има бе, има, ама то само побърканите диктатори смеят да казват от високо ниво разни такива истини. :grin:

А вчера гледах малкия коментар (то човек от преяждане чак телевизия почва да гледа, ужас) и там разни дечица разказваха какви подаръци са получили и ни едно не каза, че дядо Коледа му е донесъл книга.
Всъщност е нормално, де, сигурно книги получават редовно или просто си ги имат. :lol:

Обаче за консумирането на храна по празниците не си прав. Това си е свещена храна, общение с Бога и т.н. :blum:

Уф, много теми натрупа в един постинг и се уморих. Забременяването - друг път. :roll:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Ън написа: Безумци луди, и на децата играчки ще ми подарявате.!!!.. със собствените си ръце ги насадихте в тоз варварски, човеконенавистен капитализъм! От утре- приказки за
Симон Боливар
Тъй-тъй, кАжи им го!
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Мнемозина написа:
Но ти поне си оцеляла.

Нищо не помага - ни-и-ищо!:mad:
Бях се опритеснил обаче, че пущам темата в неподходящ момент и затова настана гузно мълчание.:lol:
А относно Рождеството,... по принцип ние, българите - Коледуваме. Това е прастара традиция останала от времето когато е бил почитан богът слънце и владетел дал чрез синовете си Болг и Брем началото на нащо племе.
Коледува се и Коледа се празнува само у нас, наслушах се и се нагледах на маса глупости и простотии относно празника - една от тях е, че Коледа идва от английското "Крисманс".
Затова аз и хората около мен поздравяваме с - Честита Коледа!:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Нищо не помага - ни-и-ищо!:mad:
Бях се опритеснил обаче, че пущам темата в неподходящ момент и затова настана гузно мълчание.:lol:
А относно Рождеството,... по принцип ние, българите - Коледуваме. Това е прастара традиция останала от времето когато е бил почитан богът слънце и владетел дал чрез синовете си Болг и Брем началото на нащо племе.
Коледува се и Коледа се празнува само у нас, наслушах се и се нагледах на маса глупости и простотии относно празника - една от тях е, че Коледа идва от английското "Крисманс".
Затова аз и хората около мен поздравяваме с - Честита Коледа!:-)
Ми в неподходящ момент си беше, по празниците кой да пише. :lol:

Коледуването не е само у нас, БоЕВ, имало си го е при всичките славяни.
Да не говорим, че всички религии имат някакви празници около зимното слънцестоене.
:-)
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа: Абе и преносимите компютри не помагат, гледам.
Но ти поне си оцеляла.

Честито и на теб:kiss::kiss::kiss:

Тази година направих ТВОИТЕ коледни бисквитки:winkw:
щях и кекса, но мързелът ми надделя:shy::grin:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Ън написа:
Да, обаче..." Досега седем войници – четири жени и трима мъже – са санкционирани по този мотив, но само с мъмрене.
така, че.... Ти "Джуниър" не си ли гледал:lol::lol:

Интересно ми е как разбират кой, аджеба, точно е осименителЯТ. Строяват ги и под строй в лабораторията за генетични изследвания
:lol::lol:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Не е моя. Един колега го изпрати като мейл. Изглежда идейно.

Как се прави зрял боб за бъдни вечер?

1. Купуваш 1кг. смилянски боб от 8 лева от пазара Ситняково (сега за бъдни вечер може и да е поскъпнал). Трябва да е едър (може шарен, може бял)
2. Накисваш го от вечерта в повечко вода, че той пие много и на сутринта може да е пресъхнал
3. На сутринта го сваряваш във вода (без нищо друго) докато омекне .
4. След което изхвърляш водата, изваждаш една шеста от боба и го пасираш (на пюре)
5. Слагаш боба и пюрето в 6 литров гювеч
6. Добавяш 2 моркова нарязани на кръгчета, 1 картоф нарязан на ситни кубчета, за да не се усеща като се развари, една глава лук, 10 скилидки чесън, магданоз ситно накълцан, зехтин (зехтина може да го сложиш и при сервиране ама да не прекаляваме със здравословните неща), червен пипер, сол, мерудии каквито обичаш (аз слагам чубрица, джоджен, босилек както дойде), лютеница 2 супени лъжици.
7. Добавяш вода докато се покрие съдържанието на гювеча и разбъркваш добре.
8. Слагаш във фурната на 130 градуса
9. След 6 до 8 часа спираш фурната, но не я отваряш и не отваряш гювеча
10. След още 1 час отваряш гювеча за сервиране. Водата трябва да е извряла. Консумира се с люти чушки, туршия и препечени филийки хляб
11. На другия ден за Коледа добавяш вратни пържоли към тази смес (ако е останало)
Интересно :) Някой ден ще го пробвам - за сега съм достигнал върха на коледната пуйка с кестени (10 г. различни рецепти пробвах докато набарам точната) а и боба си го обичам класически. Но тук има няколко добри кулинарни идейки. Мерси за идеята :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:

Обаче за консумирането на храна по празниците не си прав. Това си е свещена храна, общение с Бога и т.н. :blum:

:roll:
Ще ли ми повярваш, ако ти кажа, че моят оранжев каприз яде от обредния хляб:blink::?
Това никога досега не е било....Да яде сух хляб:shocked:
Изображение

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:

Ще ли ми повярваш, ако ти кажа, че моят оранжев каприз яде от обредния хляб:blink::?
скрънза - сипи му и едно вино... Господ си го е казал - хляб и вино...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

ELBI написа:
frisky lioness написа:
Мнемозина написа:

скрънза - сипи му и едно вино... Господ си го е казал - хляб и вино...
Предполагам е въздържател
Предлагали сме му.
Само го помирисва, но поне не реагира така, както като помирише ракия или друг твърд алкохол:lol::lol::lol:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:

Що да не ти повярвам, котките ги разбират тия неща, мда. :lol:

Аз пък много се смях - нали на Бъдни вечер масата не се прибирала, и идеята е през нощта да дойдат домашните духове и да се нахранят и те.
Та котките малко в ролята на домашните духове бяха влезли. Но нямаше големи поражения, де... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

frisky lioness написа: щях и кекса, но мързелът ми надделя:shy::grin:

Мчи то от тва по- просто няма
:lol:
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1и 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. мисело кляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия и сицко тва се бърка заедно, шото е абсолютно безсмислено първо яйцата, после захарта и т.н. И тва, което прави кекса вкусен не какаото на ивички :lol:, а по 100 гр. печени орехи, стафиди и сушени кайсии /ку някой мисли, че е много- не е/ :lol:, настъргани портокалови и лимонови кори и печеш. Става нещо като коледен щолен, ама по- вкусен :blum:

Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
Аз пък много се смях - нали на Бъдни вечер масата не се прибирала, и идеята е през нощта да дойдат домашните духове и да се нахранят и те.
Та котките малко в ролята на домашните духове бяха влезли. Но нямаше големи поражения, де... :lol:
По тази причина котьо спа на друго място:winkw:
Освен това, посред нощите Дядо Коледа трябваше да остави чувала с подаръци под елхата и ако на сутрината нямаше да има сърми и тиквеник по пода, то определено щеше да изобилства откъм панделки и опаковъчна хартия:lol::lol::lol:
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Ън написа:
frisky lioness написа: щях и кекса, но мързелът ми надделя:shy::grin:

Мчи то от тва по- просто няма
:lol:
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1и 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. мисело кляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия и сицко тва се бърка заедно, шото е абсолютно безсмислено първо яйцата, после захарта и т.н. И тва, което прави кекса вкусен не какаото на ивички :lol:, а по 100 гр. печени орехи, стафиди и сушени кайсии /ку някой мисли, че е много- не е/ :lol:, настъргани портокалови и лимонови кори и печеш. Става нещо като коледен щолен, ама по- вкусен :blum:
Добре, че не направих...
Сага и той щеше да се търкаля из разни шкафове и кутии
Изображение

Публикувай отговор