Рецепта за боб за Бъдни вечер.
- Green Light
Рецепта за боб за Бъдни вечер.
Не е моя. Един колега го изпрати като мейл. Изглежда идейно.
Как се прави зрял боб за бъдни вечер?
1. Купуваш 1кг. смилянски боб от 8 лева от пазара Ситняково (сега за бъдни вечер може и да е поскъпнал). Трябва да е едър (може шарен, може бял)
2. Накисваш го от вечерта в повечко вода, че той пие много и на сутринта може да е пресъхнал
3. На сутринта го сваряваш във вода (без нищо друго) докато омекне .
4. След което изхвърляш водата, изваждаш една шеста от боба и го пасираш (на пюре)
5. Слагаш боба и пюрето в 6 литров гювеч
6. Добавяш 2 моркова нарязани на кръгчета, 1 картоф нарязан на ситни кубчета, за да не се усеща като се развари, една глава лук, 10 скилидки чесън, магданоз ситно накълцан, зехтин (зехтина може да го сложиш и при сервиране ама да не прекаляваме със здравословните неща), червен пипер, сол, мерудии каквито обичаш (аз слагам чубрица, джоджен, босилек както дойде), лютеница 2 супени лъжици.
7. Добавяш вода докато се покрие съдържанието на гювеча и разбъркваш добре.
8. Слагаш във фурната на 130 градуса
9. След 6 до 8 часа спираш фурната, но не я отваряш и не отваряш гювеча
10. След още 1 час отваряш гювеча за сервиране. Водата трябва да е извряла. Консумира се с люти чушки, туршия и препечени филийки хляб
11. На другия ден за Коледа добавяш вратни пържоли към тази смес (ако е останало)
1. Купуваш 1кг. смилянски боб от 8 лева от пазара Ситняково (сега за бъдни вечер може и да е поскъпнал). Трябва да е едър (може шарен, може бял)
2. Накисваш го от вечерта в повечко вода, че той пие много и на сутринта може да е пресъхнал
4. След което изхвърляш водата, изваждаш една шеста от боба и го пасираш (на пюре)
6. Добавяш 2 моркова нарязани на кръгчета, 1 картоф нарязан на ситни кубчета, за да не се усеща като се развари, една глава лук, 10 скилидки чесън, магданоз ситно накълцан, зехтин (зехтина може да го сложиш и при сервиране ама да не прекаляваме със здравословните неща), червен пипер, сол, мерудии каквито обичаш (аз слагам чубрица, джоджен, босилек както дойде), лютеница 2 супени лъжици.
10. След още 1 час отваряш гювеча за сервиране. Водата трябва да е извряла. Консумира се с люти чушки, туршия и препечени филийки хляб
11. На другия ден за Коледа добавяш вратни пържоли към тази смес (ако е останало)
- Green Light
Освен ако имаш две фурни.Green Light написа:Аз се замислих, не за това че е сложно, ами че с това разписание фурната е заета през целия ден и нищо друго не може да се сготви. Трябва разчета да се направи, така че да се пече/вари/задушава или каквото е, през нощта.pocti_bezobidna написа:Много сложно...
Звучи много съблазнително обаче.
Но то толкова готвене се събира в тия дни освен всичкото останало, че просто не виждам кога бих го вмъкнала в програмата.
Panta rhei...
- Green Light
Ние имаме специално гърне за боб. Но колко литра е не знам. Имаме и гювечи разни. За имане имаме, но дали ще го направим не знам. Много изкусително звучи, но едно- врътня си е, и две- маман ще направи бездруго от нейния си боб. Бе ще видим, ние сме си в къщи през всичките празници, може пък да си поиграя.pocti_bezobidna написа:Да не би и двамата да имате 6 литров гювеч?
Много дълго се готви...
- Green Light
- Green Light
Нещо такова правиме и ние, май. Само без рязане на полумесеци или звезди. Запечен си боб. Верно се реже на парчета понякога. Понякога не.Positum написа:Още една?
Сваряваш боба и отцеден го слагаш в тава. Върху него разстилаш задушен лук нарязан на полумесеци (или еврейски звезди), буркан доматено пюре и много магданоз. Това го запичаш за половин час. После режеш на парчета и сервираш.
Аз ще взема да спретна един шарен боб, аранжиран ин-ян.Green Light написа:Нещо такова правиме и ние, май. Само без рязане на полумесеци или звезди. Запечен си боб. Верно се реже на парчета понякога. Понякога не.Positum написа:Още една?
Сваряваш боба и отцеден го слагаш в тава. Върху него разстилаш задушен лук нарязан на полумесеци (или еврейски звезди), буркан доматено пюре и много магданоз. Това го запичаш за половин час. После режеш на парчета и сервираш.
Ще тръшна всички. И само да е посмял някой после да ми разваля картинката!
То тва с мислене не става :)Green Light написа:Хъм. Замисляш ме, ше знаеш...Gaspode написа:Аз предлагам някой да се жертва да направи и после да мием да пробваме. Ще си носим пържолите и винцето...
Пък ни е го правим варен както си е с всички салтанати.
Само че после го мяткаме в една тава както е с вода и сичко, добавяме ориз малко, печени чушки, мръФка неква (наденички примерно), праз понякога, етц. и печем. Когато го правя аз мяткам и нещо лютичко вътре. После ако знаете колко вино изпива тва... не е истина...
Да земем да спретнем някой бобен купон?
- Green Light
- Green Light
Няма такава опасност. Много добре съзнавам готварските си неспособности, така че никому не се сърдя ако не яде нещо.Green Light написа:pocti_bezobidna написа: Аз ще взема да спретна един шарен боб, аранжиран ин-ян.
Тука твойте домашни остават без полезен ход. Ако ядат- вие що ми развалихте картинката, ако не хапнат- не ви е вкусно, а? аз що се трепах, бе..
Не. Ето ти долу и доказателствен материал.pocti_bezobidna написа:Шарен боб не се ли има предвид смесен - бял и черен?Мнемозина написа:Ин-ян не е ли двуцветен?pocti_bezobidna написа:
Аз ще взема да спретна един шарен боб, аранжиран ин-ян.
Пък сега се сетих, че като дете съм виждала и едни дребни бобени зърна и всяко от тях беше шарено. Много се захласвах да ги разглеждам...

Panta rhei...
Мнемозина написа:Не. Ето ти долу и доказателствен материал.pocti_bezobidna написа:Шарен боб не се ли има предвид смесен - бял и черен?Мнемозина написа:Ин-ян не е ли двуцветен?pocti_bezobidna написа:
Аз ще взема да спретна един шарен боб, аранжиран ин-ян.
Пък сега се сетих, че като дете съм виждала и едни дребни бобени зърна и всяко от тях беше шарено. Много се захласвах да ги разглеждам...
Значи, смесен боб ми трябва. И кръгла тава. Такава имам.
Имам само малки гювечета - 6.Мнемозина написа:Виж сега, много е просто.pocti_bezobidna написа:Да не би и двамата да имате 6 литров гювеч?
Много дълго се готви...
Разделяш боба на две, слагаш го в два трилитрови гювеча и заемаш двете фурни.![]()
Нещо като две тригуни или три двегуни.
Но не побират по литър.
И само една фурна.
Ама ти сериозно ли ме питаш?pocti_bezobidna написа:Имам само малки гювечета - 6.Мнемозина написа:
Виж сега, много е просто.
Разделяш боба на две, слагаш го в два трилитрови гювеча и заемаш двете фурни.![]()
Но не побират по литър.
И само една фурна.
Първо, може да се ползва вместо гювеч по-голяма тенджера от йенско скъкло.
И второ, дозата може да се намали наполовина. Или на една трета, макар че тогава пък заемането на фурната за толкова дълго време става съвсем неоправдано.
Panta rhei...
не бе, не.Мнемозина написа:Ама ти сериозно ли ме питаш?pocti_bezobidna написа:Имам само малки гювечета - 6.Мнемозина написа:
Виж сега, много е просто.
Но не побират по литър.
И само една фурна.![]()
Първо, може да се ползва вместо гювеч по-голяма тенджера от йенско скъкло.
И второ, дозата може да се намали наполовина. Или на една трета, макар че тогава пък заемането на фурната за толкова дълго време става съвсем неоправдано.
Преди 2-3 години за последно се изсилих с една пуйка - в голяма йенска чиния.
Цял ден се суках около скапаната пуйка, па се пече дълго, па тежи подлата твар, като я вадиш и въртиш насам-натам, стига ми.
След някой и друга година може пак да ми дойде музата за някакви по-завъртяни манджи, но по принцип не съм по тежките софри. Не че не уважавам традициите и т.н., просто не ми е в стила.
Пък и не обичам да готвя, това е мисля основната причина, цял ден въртел около печката - не е за мен това. Добре че ме търпят такава
Re: Рецепта за боб за Бъдни вечер.
12. Сервирате боба на фамилията, а на вас си приготвяте попски боб ( не търсете рецептата в гугъла- няма я)Green Light написа:Не е моя. Един колега го изпрати като мейл. Изглежда идейно.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

holi_day написа:За празничната трапеза режа лука само и единствено във форма на камбанка или снежинка. Сичку друго е компромис!pocti_bezobidna написа:Ти ли ще го режеш на звезди?Positum написа: (или еврейски звезди)...
Брей, май само аз съм някакъв кулинарен профан...
В ин-ян е истината.
Panta rhei...
Re: Рецепта за боб за Бъдни вечер.
Баш:lol:Ън написа: 12. Сервирате боба на фамилията, а на вас си приготвяте попски боб ( не търсете рецептата в гугъла- няма я)![]()
Нечетен брой постни ястия украсяват софрата в очакване на крехкото свинско...
Ти си наЩта гордост!holi_day написа:За празничната трапеза режа лука само и единствено във форма на камбанка или снежинка. Сичку друго е компромис!pocti_bezobidna написа:Ти ли ще го режеш на звезди?Positum написа: (или еврейски звезди)...
Брей, май само аз съм някакъв кулинарен профан...
Последно промяна от annonymus на 21.12.09, 12:32, променено общо 1 път.
- Green Light
- Green Light
Той е в темата с плетките.Green Light написа:таман щях да кажа 30 мнения и никой зъб не обелва за секс...holi_day написа:оспамихме сериозната тема с констатации кой къф еpocti_bezobidna написа:Ти си наЩта гордост!
дали да не искаме още 1 подфорум "кулинарни рецепти" и там да се развихрим
Panta rhei...
- Green Light
Има, викаш, смисъл в тва плетене.Мнемозина написа:
Той е в темата с плетките.
Последно промяна от Green Light на 21.12.09, 12:54, променено общо 1 път.
Това е защото Айвъна се опита да пробута на дамската част амортизирани кандидатиМнемозина написа:Той е в темата с плетките.Green Light написа:таман щях да кажа 30 мнения и никой зъб не обелва за секс...holi_day написа:оспамихме сериозната тема с констатации кой къф еpocti_bezobidna написа:Ти си наЩта гордост!
дали да не искаме още 1 подфорум "кулинарни рецепти" и там да се развихрим