Green Light написа:Като ви чета и осъзнавам, че оръжието изглежда заплашително. Направено е с едната цел да наранява, значи точно това ще направи. И то независимо дали искам или не. Някак, нещо ще стане, то така ще извърти нещата, че да влезе в употреба и да нарани или убие някого, може би наши близки, може би дори нас самите... Не казвам, че не разбирам тая гледна точка. Но, съгласете се, не е логична.
Ами хем я разбираш, хем я утвърждаваш, хем не е логична. Обоснови се. Правиш го по-долу? Да видим.
Green Light написа:
Щом мога да управлявам колата си, пу, пу да не чуе дявола, мога да управлявам и пистолета.[/quote]
Първо - аз лично считам, че хора като тебе могат и няма проблеми да управляват пистолета си. Ако се загледаш в писаното от мен, аз не твърдя никъде (даже обратното - след надлежен контрол и разрешение, нека се дават пистолети), че на никого не трябва да се дава оръжие. Макар и, недай си боже, както може без да искаш и с колата да нараниш някого, с пистолета също може да се случи. Да не говорим, че логиката "тъй като аз мога да решавам диференциали, мога да пея в мюзик айдъл" е малко странна. За пистолет е редно издаването на разрешително и честотата на проверка на носещия го да е доста по-честа и стриктна от изискванията за кола. [/quote]
Green Light написа: Вие казвате, че нямате доверие в себе си, но повечето от вас, ако не и всички работят под напрежение и ежеседмично попадат в какви ли не критични ситуации, имате си доверие да организирате 10 човека да правят нещо за което не са съгласни и да поемете отговорност за какви ли не проекти, но за собствените действия с пистолет в джоба - не.
Това хич не е моята теза. Разбирал си ме погрешно. Виж по-горе. Апропо, аз също имам намерение да си взема някой ден пушкало, но вероятно ще е, когато ще прекарвам повечко време извън София.
Green Light написа:Пак казвам, разбирам защо мислите така но не е логично. Извинявам се на всички за обобщеното обръщение, тук Дарки казва ВСИЧКИ обобщения са тъпизъм!
Без да се осланям така солидно на всепризнатата философка и титан на мисълта Дарки, да ти кажа, че както съм съгласен, че човек трябва да внимава с обобщенията, така е и факт, че в обществото и хората има тенденции и факти, които дават основания да се твърди за преобладаващи действия/мисли/поведение ... Вярно е, че има хора, които се кефя на змии, но е факт, че повечето хора се страхуват от тях. Вярно е, че в България има и честни/почтенни хора в политиката и журналистиката, но е факт, че огромното мнозинство е корумпирано и прогнило. Вярно е, че има хора, които спазват закона за движение по пътищата, но е факт, че на всеки 5 минути, когато караш в София виждаш фрапантни нарушения на закона.
Green Light написа:Елби, ти даваш пример с убийствата с огнестрелно оръжие. Ама аз знам - за убийствата служат оръжията, за катастрофите служат колите, за удавянията окенаите и моретата, а високите сгради са за разбиване на глави.
Поради някои от причините, които ти споменаваш, хората са измислили законите. В случая ние говорим за закони за ограничаване носенето на оръжие. До колкото ми е известно, във всяка страна имаш право да си извадиш/получиш оръжие. Въпросът е до колко лесно да става това - т.е. дали законите да са като в Щатите, дето всеки хахо (и това се демонстрира много явно) може да влезе в едно училище или университет и да застреля детето ти, или ще може само да се опита да го набие ...
Green Light написа:Ако искаш да си купиш някакво оръжие и има статистика, която показва че от него хич не може никой да пострада, веднага се отказвай! За статистиката че е опасно да го имаш в къщи пак казвам същото. Кои семейства процентно ще са по- уязвими от инциденти с огнестрелно оръжие: тези които притевжават такова или тези, които нямат и никога не са хващали?
Отговорът е ясен, според мен.
Green Light написа:Ами от пожар? Тези които имат кибрит или тези които нямат?
За разлика от пистолета, кибритът има много по-често, неубийствено приложение в домакинството. По твоята логика не трябва да взимаме и лекарства, защото и те убиват. Направи разлика кое служи за важни и житейско необходими неща на хората, а като страничен ефект би могло да има и негативен такъв, за разлика от други неща, където ... в ежедневието, за разлика от кибрита, пистолетът не ми върши кой знае каква работа е ежедневието ми. И без него мога да си запаля свещите, газовата печка, не ми е необходим пистолет да си правя фигурки с децата като си играем. А и по принцип съм съгласен, че когато е заключен в каса, когато ти си нормален и нямаш психоотклонения, когато спазваш правилата за безопасност е ОК. Макар и даже тогава, в 1 на 1000 случая пистолетът може да нарани най-близките ти. Е - съгласен съм,че и кибритът може да го направи 1 на 1000 случая, което сумарно прави 2 на 1000, ако имаш кибрит и пистолет, а ако имаш само кибрит - вероятността си остава 1 на 1000.
Green Light написа:Впрочем за САЩ бъркаш, че има много домашни злополуки, те като нация с традиции се славят със супер културно(с респект) отношение към оръжието, за разлика от европейците.
Не бъркам. Или говорим за различни неща. В Европата, като има супер голям семеен скандал, най-лошото е да стане някой да посегне на нож, но ефективността на пистолета е доста по-голяма от тази на ножа. Европейците не посягат на пистолет (дали са американци или европейци - няма значение - в подобни ситуации всеки, като е изкаран от кожата е трудно контролируем) просто защото нямат. ОК - ще кажеш, че и това е много рядко - прав си, но все пак говорим за възможности за спасяване на човешки живот!
Green Light написа:неадекватния начин, но поне ще знам, че съм опитал да се подготвя. Ако приема твоята философия, че само избрани могат и знаят как да ме защитят, значи да предам изцяло защитата на мен и семейството ми в чужди ръце. И то доказано некадърни ръце- нали си знаем какви са ни закон и съд
Ами като цяло в цивилизованите и законните страни е така. Хората разчитат на обучените и избрани да защитават. Ние, обикновенните хора нямаме много време и сили да минем курсовете за полицаи и спец части. Иначе би било чудесно. Това, че в момента в нашата държава нещата не са добре и наред, не значи да позволяваме на масите (които не са на високо ниво от гл. точка на ред и законност) да имат в ръцете си ефективни средства за заплахи и отнемане на живот.
Green Light написа:С това и ще завърша. Свикнали сме да разчитаме на другите, на тези които са длъжни да се грижат за нас, да ни топлят, да ни светят, да ни пазят, толкова много сме свикнали с това, че сме забравили да разчитаме на себе си.
Това е част от съвременното общество. Иначе трябва да си имаме собствена електроцентралка, собствено кладенче за вода, собствено депо за битови и опасни отпадъци, собствен кабелен и интернет оператор (демек собствен спътник и чинийка на нашия покрив) и т.н. и т.н. Интересно е, че в Америка има една общност, която наистина се грижи съвсем сама за себе си и живее без ток и всичките екстри на живота около нас. Въпрос на избор. Аз също се опитвам да съм самостоятелен и разчитам на себе си за много неща, но както семейството ми, така и работата ми не позволяват това да стане на 100%. Може би някой ден, като се отегля в планинско/извънградско местенце, % на зависимост от себе си само ще нарасне много.
Green Light написа:Няма да пускам линкове казах, понеже, честна дума, половината от вас ще се разплачат, но помислете си дали от стотиците изнасилени жени през тази година и догодина не би могло да има няколко които да се спасят понеже нагласата на обществото се променя мъничко в полза на това честните хора да притежават ножове и пистолети и да помагат първо на себе си, а после защо не и на другите
Точно по тези теми говорим. Ако аз (или тя) имахме пистолет, когато изнасилиха моята позната на 200 метра от службата ми, това с нищо нямаше да помогне. Даже да допуснем теоретично, че го бяхме използвали, сега тя/аз щяхме да сме в затвора, а не онзи изрод. Нагласата на обществото трябва да е наистина за строги мерки и спазване на закона и реда в държавата. Както е в Швейцария, примерно. Останалото ... май го казахме по-горе.
Като цяло напълно подкрепям твоята теза за по-голяма активност и отговорност на нас - индивидите!!! Мисля, че се различаваме по много дребни и несъществени позиции, макар и на пръв поглед някой да би си помислил обратното. Все пак бе хубаво да си ги изложим, без да се изложим ние самите!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.