Ремарк?!?Remmivs написа: ако цитираме Хемингуей, ако не ме лъже ферментиралата ми памет, смъртта на един човек е трагедия - смъртта на милиони - статистика...
Иначе - не споря
Аз ще пиша. Първо ще пиша, че съм съгласен. Пролетта - ще напиша- затова е толкова красива, защото всички я чакаме с обич и надежди, сори за патоса, бе с хубаво чувство. Ако така мислим за утре, такова ще дойде. И днес е такова, каквото го виждаме и искаме. Патос, патос, ама истина.vyara написа:Това ли е пуснал Боев?Green Light написа:Прочетох всичко. Бих искал да не съм. Никакъв извод не мога да си направя, няма интересна тема на разговор, нищо не мога да кажа на децата си. Само си развалих деня. Тоя немски офицер, който крещи изчезвай на стюарда, разстрелвайки млада си жена и детето си, докато другото дете го дърпа за крака и му вика татко недей.
Знам, че ей сега ще пуснете тема за сръбските зверства над българите и българските в Сърбия, но няма да чета.
Добре, че не му цъкнах на линковете.
И тази тема май ще спирам да я отварям.
Може да пусна тема за това, че колкото повече си пълним главата с нещо, толкова повече пълним и света около себе си с него.
Как мислиш, дали някой ще пише по нея.
Аз се сещах, че е казано от Сталин, но една бърза проверка в гугъла сочи, че не е ясно дали той е точно авторът, а го имало и в Черният обелиск на ремарк... Не намерих за Хемингуей...Remmivs написа:...
ако цитираме Хемингуей, ако не ме лъже ферментиралата ми памет, смъртта на един човек е трагедия - смъртта на милиони - статистика...
Нали ти писах - има 2 вида война - с чужди и със свои - не бих избрал никоя от тях!!!esti написа:И все пак, ако на мен ми се даде възможност да избирам, никога няма да избера войната.ELBI написа:
Ести, да знаеш колко преклонени главици са отишли... просто защото някой решил нещо си... Мисля, че тук има човек, който е чел доста повече по съв. история да каже много факти за това (ако иска). Аз знам за доста примери у нас. От танковете има (според мен) понякога повече спасение (те не ходят по планините и други места... засядат, видими са...). Сложно е да се обобщава, защото има примери и в едната и в другата насока.
Джоуи не дели храна!Dark Angel написа:толкова шоколад мисля ще ти дойде многоesti написа: Не, никак не съм щедра.
Както и ти не си от скромните.
Но за шоколадчето съм съгласна.
ще пратиш 2 шоколадчета
нали знаеш, споделена радост двойна радост
ако тва го кажеш у германия считай че са те арестувалиБоЕВ написа:Да-а-а-а-а-а - темата вече се изчерпи, щом всеки размисъл за "справедливостта" на една война те прави военолюбец и някакъв -ист. Бая време ще трябва да мине, за да може да се води безпристрастен и обективен разговор на тая тема - пропагандата си е свършила добре работата за години напред.
Кой-каквото иска да разказва на децата си, но аз определено няма да ги възпитавам в любов и преклонение пред справедливата и непобедима червена армия, защото и двете са лъжа.
Парадокси - както вече неколкократно споменах. В първата фаза на войната, докато Хитлер смазва западна европа, Сталин и червената армия правят в Полша и прибалтика това, което хитлеристите правят в СССР през 41-ва и хоп, в един момент, когато червената армия е изтласкана от окупираните територии и е свита на родна земя, войната става отечествена и справедлива!!! Добре де по тая логика защо се отнема правото на германците, след като са изтласкани от окупираните територии на родна земя да са водили и те о"отечествена и справедлива" война?
Чест и почитания към всички клубари взели и не взели участие по темата - аз бях до тук!
Ми той и тука си е за арест. Такива мнения "бях до тук" се наказват с цялата строгост на закона. Много е опасно така.Quid написа:ако тва го кажеш у германия считай че са те арестувалиБоЕВ написа:Да-а-а-а-а-а - темата вече се изчерпи, щом всеки размисъл за "справедливостта" на една война те прави военолюбец и някакъв -ист. Бая време ще трябва да мине, за да може да се води безпристрастен и обективен разговор на тая тема - пропагандата си е свършила добре работата за години напред.
Кой-каквото иска да разказва на децата си, но аз определено няма да ги възпитавам в любов и преклонение пред справедливата и непобедима червена армия, защото и двете са лъжа.
Парадокси - както вече неколкократно споменах. В първата фаза на войната, докато Хитлер смазва западна европа, Сталин и червената армия правят в Полша и прибалтика това, което хитлеристите правят в СССР през 41-ва и хоп, в един момент, когато червената армия е изтласкана от окупираните територии и е свита на родна земя, войната става отечествена и справедлива!!! Добре де по тая логика защо се отнема правото на германците, след като са изтласкани от окупираните територии на родна земя да са водили и те о"отечествена и справедлива" война?
Чест и почитания към всички клубари взели и не взели участие по темата - аз бях до тук!
И аз и ти, и всички ще разказваме на децата си едно и също. И аз и ти, и всички няма да им разказваме едно и също, тоже. Не мога да си представя лицата на деца, които слушат поучителна история, за забити с пирони жени по входните врати или за деца, чиито езици са приковани на дървени маси. Поуката ми кажи! Каква е тя, защо го пишеш? Аз не обичам червената армия. В България няма да срещнеш много хора, които я обичат. Но не обичам и писания, които карат човека да повръща.БоЕВ написа:Да-а-а-а-а-а - темата вече се изчерпи, щом всеки размисъл за "справедливостта" на една война те прави военолюбец и някакъв -ист. Бая време ще трябва да мине, за да може да се води безпристрастен и обективен разговор на тая тема - пропагандата си е свършила добре работата за години напред.
нда.....а вечер, всички несъгласни с теб клубари разказват "приказки" за лека нощ на децата си за Червената армия, после за нацистите, после минават на Баташкото клане, после Балканската война и децата мило се унасят в сладки сънища.......БоЕВ написа:.......
..............
Понякога, когато се натровиш е по-добре да повърнеш, за да се очистиш от отровите.Green Light написа: Поуката ми кажи! Каква е тя, защо го пишеш? Аз не обичам червената армия. В България няма да срещнеш много хора, които я обичат. Но не обичам и писания, които карат човека да повръща.
И кои сега е хард и бие от една крайност в друга?Dark Angel написа:нда.....а вечер, всички несъгласни с теб клубари разказват "приказки" за лека нощ на децата си за Червената армия, после за нацистите, после минават на Баташкото клане, после Балканската война и децата мило се унасят в сладки сънища.......БоЕВ написа:.......
..............
о, главата ми казваш размътена от глобализъмБоЕВ написа: И кои сега е хард и бие от една крайност в друга?
Съзнателно не отговарям на мненията ти, защото види се, глобализмът доста ти е поразмътил представите и това което бих ти написал като отговор най-вероятно няма да ти хареса, и ще доведе до конфликтна ситуация.
Защо по дяволите намесваш Батак и балканската?! За да ме предизвикаш, за да изригна и по тоя начин да се компроментирам пред цялото 3о4о, и => това което пиша е крайно и лъжовно!?...не, няма да се получи, чета те не от вчера и схемата ми е ясна.
Знам, знам, имаш приятели и роднин по цал свят и това те кара да си над дребните неща...о, главата ми казваш размътена от глобализъм
на мен ми харесва да общувам със света
както му писах на настръхналия Незнаен аз живея в Европа, и децата ми живеят в Европа
и ние се опитваме да ги възпитаме като европейци родени в България
не искам да ги възпитавам като екстремни български патриоти,
Дали ще ти хареса или не едно мое писание - няма особено значение.дали ще ми хареса или не едно твое писание няма особено значение
А коя е правата гледна точка, г-жо партсек?:-)и без това доста от писанията ти ги пропускам щото темата патриотизъм и България ми действат на нервите когато са поднесени от крива гледна точка
Ако не четеше през ред, сигурно щеше да забележиш, че Грийн се чудеше какво да каже на децата си. Аз просто му отговорих какво няма да кажа и той ме разбра, за разлика от теб.хич не те предизвиквам, върни се и прочети какво си написал "че няма да възпитаваш децата си в любов и преклонение пред червената армия..." - е извинявай, ама това звучи смешно, така написано изглежда че всички останали го правят и видиш ли ти, ти си толкова потресен от всички тия "всички" че казваш смело "аз няма да възпитавам така децата си" - ми възпитавай ги както искаш бе човече
Не. Но Альоша гордо вдигнал автомат стои в центъра на СФ, Пловдив и къде ли още не.някой да те кара да закачиш снимка на Альоша с кандилце което вечно свети?
Нещо такова казах и аз преди дни, но срешнах нерабиране.Dark Angel написа:и още нещо - бъдещето на Света зависи от мира
нещата са толкова крехки
трябва да се радваме на обединена Европа
това е голяма крачка напред
Боев, преди време четох нещо много любопитно. Пусто, не помня дали беше в Литва, Латвия или Естония, ама една от тях. Та там се чудели кво да правят с паметниците от съветско време.. Щото нали в бурните дни след разделянето с СССР всичко е махнато, ама прибрано нейде... И направили парк. Специален парк, в който да има и статуи на Ленин, че и на Сталин, че и на Альошата..БоЕВ написа: Не. Но Альоша гордо вдигнал автомат стои в центъра на СФ, Пловдив и къде ли още не.
тц, ти определено не възприе идеята колко е хубаво да свърши една войнаБоЕВ написа:Нещо такова казах и аз преди дни, но срешнах нерабиране.Dark Angel написа:и още нещо - бъдещето на Света зависи от мира
нещата са толкова крехки
www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=137916#137916
Това е един много цивилизован начин да се разделиш с миналото.4avdar4e написа:Боев, преди време четох нещо много любопитно. Пусто, не помня дали беше в Литва, Латвия или Естония, ама една от тях. Та там се чудели кво да правят с паметниците от съветско време.. Щото нали в бурните дни след разделянето с СССР всичко е махнато, ама прибрано нейде... И направили парк. Специален парк, в който да има и статуи на Ленин, че и на Сталин, че и на Альошата..БоЕВ написа: Не. Но Альоша гордо вдигнал автомат стои в центъра на СФ, Пловдив и къде ли още не.
Сетих се просто...
Даа, затова и ми направи толкова силно вчепетление (като съм малко по-малко уморена ще го открия тоя парк къде беше точно...).БоЕВ написа: Това е един много цивилизован начин да се разделиш с миналото.
Всъщност, Чаве, вие като ходите по парковете случвало ли ви се е да ви задават въпроси какви са тия паметници и защо са там...и какво всъщност отговаряте?:roll:
Абе важно си е да знаеш що-годе историята... Тази сутрин малкият син ме пита за Стамболийски - какъв е бил, що... Казах му. А той - значи нещо като Стамболов (като говорех за диктаторските похвати във вътрешната политика), но тогава разясних за разликите ... пък той - значи Стамболов е русофоб, а аз - Нееее ... просто е патриот - не е дал Русия да ни превърне в Задунайска губерния (както са ни наричали във вътрешната си дипломатическа кореспонденция) и поради това Русия е давала непрестанно пари за атентати срещу него. Та - видя разликата между Стамболийски и Стамболов. Е - казах му и за хубавите нещица за Стамболийски... А - и пита как сме учили за двамата по тоталитарно... абе побъбрихме си. Не знам какво е запомнил, но знам, че схваща и запомня най-важното. А аз бях доста кратък (нямах времеGreen Light написа:И аз и ти, и всички ще разказваме на децата си едно и също. И аз и ти, и всички няма да им разказваме едно и също, тоже. Не мога да си представя лицата на деца, които слушат поучителна история, за забити с пирони жени по входните врати или за деца, чиито езици са приковани на дървени маси. Поуката ми кажи! Каква е тя, защо го пишеш? Аз не обичам червената армия. В България няма да срещнеш много хора, които я обичат. Но не обичам и писания, които карат човека да повръща.БоЕВ написа:Да-а-а-а-а-а - темата вече се изчерпи, щом всеки размисъл за "справедливостта" на една война те прави военолюбец и някакъв -ист. Бая време ще трябва да мине, за да може да се води безпристрастен и обективен разговор на тая тема - пропагандата си е свършила добре работата за години напред.
Това е най-доброто - да не се рушат, а да се съберат на едно място. В Будапеща го направиха така. Според мен и за София/България това е най-добрия вариант!4avdar4e написа:Боев, преди време четох нещо много любопитно. Пусто, не помня дали беше в Литва, Латвия или Естония, ама една от тях. Та там се чудели кво да правят с паметниците от съветско време.. Щото нали в бурните дни след разделянето с СССР всичко е махнато, ама прибрано нейде... И направили парк. Специален парк, в който да има и статуи на Ленин, че и на Сталин, че и на Альошата..БоЕВ написа: Не. Но Альоша гордо вдигнал автомат стои в центъра на СФ, Пловдив и къде ли още не.
Сетих се просто...
аз пък да ти призная не видях БоЕВ да е протестирал против това, че войната е свършила. Аз го възприех като информация за другата страна на медала, която е много неизвестна, за която малко са чели хората - ерго - губи им се в общата картина. Ерго - "истината" е изкривена. Ако има такава.Dark Angel написа:тц, ти определено не възприе идеята колко е хубаво да свърши една войнаБоЕВ написа:Нещо такова казах и аз преди дни, но срешнах нерабиране.Dark Angel написа:и още нещо - бъдещето на Света зависи от мира
нещата са толкова крехки
www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=137916#137916
и даже ми звучиш като лично засегнат, че някои клубари се радват, че войната е свършила. щото видиш ли, последиците и т.н. и т.н и т.н.
и става манджа с грозде
:rotfl24:
еми щото от клубарите никой не е воювал /учавствал в бойни действия/а че някой иска да си чеше езика - е, ми че то затова са форумите
Интересен подход! Нямам представа какво бих отговорил на такъв въпрос - сигурно ще импровизирам.4avdar4e написа:Даа, затова и ми направи толкова силно вчепетление (като съм малко по-малко уморена ще го открия тоя парк къде беше точно...).БоЕВ написа: Това е един много цивилизован начин да се разделиш с миналото.
Всъщност, Чаве, вие като ходите по парковете случвало ли ви се е да ви задават въпроси какви са тия паметници и защо са там...и какво всъщност отговаряте?:roll:
Естествено, особено с големия, особено с обезглавените паметници в Борисовата![]()
Говорим си, не много често, но говорим И за история. Стараем се да му разкажем това, което ние знаем, което помним, което предполагаме, че се е случило, и после го пращаме ... в интернетТъй като у нас най-гледаните телевизии са Дискавири, НГ и разните му там хистъри
, а младежът ги следи с интерес, мисля, че той има сравнително неутрална гледна точка. Освен това четем книжки разни и ги обсъждаме гласно (примерно, Петата колона, за която семейно имаме да черпим Куида
).
Като сме в други градове, снимаме паметниците (и старите, и новите), после търсим информация за тях.. Такива едни неща..
П.П. Като имаш предвид, че и аз, и Зв. сме "отрасли" в руска среда, с ходенето на помени в руското посолство, с четенето на Солженицин тайно, със слушането на Висоцки (още по-тайно), със спомените на белогвардейците и потомствените аристократи, избягали в България... Много противоречиви знания.. Но пък интересни за наследника, може би точно заради това..
П.П.П. Не знам дали съм разказвала.. Май да, ама пак се сетих по темата. В 7 клас получих специален достъп до една огромна частна библиотека. На руски. Условието беше да седя там и да чета. Тогава "подпуках" книги, които тук бяха табу.. Любознателна съм аз
Разсъжденията забранени ли са?:-)Кент написа:...
затова се разсъждава надлъж и нашир
...
Виж как се разбрахме, без бой и без милицияБоЕВ написа: И ако едни са били идеалисти, други романтици, то в болшинството са нямали избор - едните са имали германската армия отпред и НКВД зад гърба си, другите гестапо...и всяко обощение, и всяко замазване с политичеси удобни краски ще е дълбоко погрешно.
БоЕВ написа:Разсъжденията забранени ли са?:-)Кент написа:...
затова се разсъждава надлъж и нашир
...
Това че не сме преживели земетресение, цунами, тайфун...лишавали ни от правото да "разсъждаваме" по въпроса друже. Разбирам раздразнението ти! В момента говори руската ти половинка. В тая, а и в други теми съм опитвал да ти кажа че за мен няма друга гледна точка освен българската - съжалявам че съм (само) българин и ако по отношение на руско-турската война имам някакви сантименти към обикновеният руски мужик, то към червената армия не мога да изпитвам никакви чувства, защото тя, за мен е агресор/окупатор довел на власт един мракобесен режим, който расипа спретнатата ни държава. Мога да изпитвам жал единствено към загиналите хиляди български войници по бойните поля, защото пак по съветска вина кръвта им е пролята напразно с непризнаването ни за воюваща страна.
ти с този си постинг си в морето на клишетатаБоЕВ написа:Не можеш да избягаш от клишето, нали Дарки!Dark Angel написа:
...а че някой иска да си чеше езика - е, ми че то затова са форумите
Когато си безсилна в спора/аргументите, преминаваш в лични нападки.
Да напиша ли следващото ти мнение или ти сама ще го напищеш?
обикновено до обяд пише астралното ми тялоDark Angel написа:Кенте, начи като пускаш мнение моля те отбелязвай коя половинка или третинка го пише, за да знам с кого си имам работа
начи с астралното ти тело си контактувам в моментаКент написа:
обикновено до обяд пише астралното ми тяло
т.к. отказах и кафето
и съм в процес на събуждане
и преосмисляне още:rotfl24:
ъхъ:winkw: