толкова е просто
snowprincess написа:Основните елементи на щастието са: нещо да правиш, нещо да обичаш и нещо, за което да се надяваш.
snowprincess написа:Основните елементи на щастието са: нещо да правиш, нещо да обичаш и нещо, за което да се надяваш.
Не се ядосвай.vyara написа:Искаш да кажеш "данък мнения на психолози"?МЪЖжжж написа:Мдааа....
Просто препотвърждение, че "Данък обществено мнение" е единственият доброволен данък.
Щото общественото мнение аз го чух.
Човек може да се промени само ако не си мисли подобни работи, но карай...Мнемозина написа: Не се ядосвай.
Психологията е малко дразнеща наука по принцип.
Даже не мога да го обясня точно, но... нормално човек не обича да го вкарват в някакви правила, той иска да се чувства уникален. Всяко страдание си е само негово, моля, ако обичате.
Аз, между другото, също предпочитам да гледам "между" графите някак.
Псулютно си права! Половината от времето при сеансите ми с Мадлен употребявах да и доказвам, че да, аз съм в стандартна депресия, ама съм по различен от останалите и нейните общи методи са неприложими за мен.Мнемозина написа: ... нормално човек не обича да го вкарват в някакви правила, той иска да се чувства уникален. Всяко страдание си е само негово, моля, ако обичате.![]()
Сега ще ти призная нещо. Не прочетох нещата от линковете. Само скролирах единия линк. Вече не обичам да чета такива неща. Яд ме е на мене си. За последните години толкова ме анализираха и се самоанализирах, че знам прекрасно какви са ми проблемите, но не намирам в себе си желание и сили да се променя.vyara написа: Защо пък да се ядосвам наистина. Тъжно ми стана, защото го пуснах, за да може някой да се замисли и това да му помогне... Но хората искат само хубави неща да чуват за себе си. Като чуват неприятни, не им вярват.
Казваш го така, сякаш хората искат да се променят.vyara написа:Човек може да се промени само ако не си мисли подобни работи, но карай...Мнемозина написа: Не се ядосвай.
Психологията е малко дразнеща наука по принцип.
Даже не мога да го обясня точно, но... нормално човек не обича да го вкарват в някакви правила, той иска да се чувства уникален. Всяко страдание си е само негово, моля, ако обичате.
Аз, между другото, също предпочитам да гледам "между" графите някак.
Защо пък да се ядосвам наистина. Тъжно ми стана, защото го пуснах, за да може някой да се замисли и това да му помогне... Но хората искат само хубави неща да чуват за себе си. Като чуват неприятни, не им вярват.
Имам една приятелка, която страшно обича да дълбае в разни психотерапевтични техники. Влече я, но тя има и природно предразположение.Капинчо написа:Сега ще ти призная нещо. Не прочетох нещата от линковете. Само скролирах единия линк. Вече не обичам да чета такива неща. Яд ме е на мене си. За последните години толкова ме анализираха и се самоанализирах, че знам прекрасно какви са ми проблемите, но не намирам в себе си желание и сили да се променя.vyara написа: Защо пък да се ядосвам наистина. Тъжно ми стана, защото го пуснах, за да може някой да се замисли и това да му помогне... Но хората искат само хубави неща да чуват за себе си. Като чуват неприятни, не им вярват.
Не че това те интересува де, ама аз да си кажа.
Хей.vyara написа:Тъжно ми стана, защото го пуснах, за да може някой да се замисли и това да му помогне...Мнемозина написа: Не се ядосвай.
неее, това абсолютно не е вярно, т.е. хората наистина обичаме да чуваме хубави неща за себе си, но не затова не ми хареса... прекалено прости ми се виждат рамките, които тази жена е определила, всичко е толкова различно и комплексно за всеки по отделно, а и са изкарани едни такива "стандартни" лоши неща и как те после ни предопределят живота. ми не го вярвам, звучи ми ги като "лоши родители - лоши деца", може би просто аз от друга страна гледам нещата.vyara написа: Но хората искат само хубави неща да чуват за себе си. Като чуват неприятни, не им вярват.
Бе някои разбираме, но това не означава, че правим усилие да се променим. Не промяна за другите. Промяна за себе си.МЪЖжжж написа: Просто ...хората не искат да разберат, че всичко е в тях самите.
Така беше кръстена статията, не подхожда това заглавие. Както и думата "маска" не е много на място. Но както и да е. Може би само аз виждам травми у себе си. Правя неща, които не са моята същност. Какво е да бъдеш себе си? Просто ей така. Аз не знам.latrevw написа: пътят към щастието за мен е подписа на Сноу и вътрешното спокойствие.
Да подписа на Сноу е квинтесенция (виж кви думички знам), ама от три неща, двете при мен липсват - не ми се прави почти нищо, т.е. не изпитвам желание и удоволствие от правенето и не се надявам на нищо, т.е. ще ми се да ме подминат бедите и да ми се случват само хубави неща, но не се надявам на нищо конкретно. Колкото до обичта, обичам само семейството си и повечето животни. Е, как да се чувствам щастлив?latrevw написа:
пътят към щастието за мен е подписа на Сноу и вътрешното спокойствие.
всички имаме травми някакви, с времето свикваме да живеем с тях, да ги превъзмогнем, да намерим своя уют. налага ни се на всички да правим неща, които не са ни по сърце, но това няма нищо общо с маските за мен.vyara написа: Може би само аз виждам травми у себе си. Правя неща, които не са моята същност. Какво е да бъдеш себе си? Просто ей така. Аз не знам.
Не си само ти. И аз съм травмиран - от родителите си. "Това не е прилично!" се е набило в костния ми мозък. Личността в пълна зависимст от и в услуга на обществото. Пълно и безусловно благоприличие. "Какво ще кажат хората!" Точно затова съм толкова циничен - маска, компенсиране. Иначе съм безумно сантиментален и нежен по природа.vyara написа: Може би само аз виждам травми у себе си. Правя неща, които не са моята същност. Какво е да бъдеш себе си? Просто ей така. Аз не знам.
ето тези ти мнения трудно ги разбирам, аз съм в някаква еуфория явно, въпреки че реално погледнато ежедневието ми е еднообразно и въпреки това се чувствам сякаш сега се събуждам, сякаш за първи път виждам света, има хиляди неща, които ми се правят, обичам много хора и наистина ги обичам, а да не говорим на колко неща се надявам - на първо място в бъдещото на децата си; е как да не се чувствам щастлива?Капинчо написа:
Да подписа на Сноу е квинтесенция (виж кви думички знам), ама от три неща, двете при мен липсват - не ми се прави почти нищо, т.е. не изпитвам желание и удоволствие от правенето и не се надявам на нищо, т.е. ще ми се да ме подминат бедите и да ми се случват само хубави неща, но не се надявам на нищо конкретно. Колкото до обичта, обичам само семейството си и повечето животни. Е, как да се чувствам щастлив?
Всъщност не ме натъжава това, което правя. Напоследък ми е дяволски тъжно. От неразбирането. От излишното според мен неразбиране. Опитах се да кажа с тази тема, че за да бъде някой някакъв, дори лош, има причини и те най-често са му натрапени. Може и да не са в онези точно рамки и редички, това исках да кажа. И.. това да помогне за разбирането на другите, на всеки един. Но всички се хванаха за думите, както обикновено става.latrevw написа: какво е това, което правиш и те натъжава толкова?
vyara написа:Ами естествено.latrevw написа:Опитах се да кажа с тази тема, че за да бъде някой някакъв, дори лош, има причини и те най-често са му натрапени.Какво според теб са зодиите....
Характера на току що появилото се същество се оформя доста набързо от характерните за сезона миризми, звуци, цветове, температура....
Агресивната пролет, срещу студената и "тиха" зима..
Примерно.
В случая ти си нормалната. Така трябва да бъде. Но при мен нещо се счупило или изчерпало или бог знае какво и виждам само черното и сивото. Децата ми са страшно добри. Не защото са мои. Но в това аз виждам само проблем - ще ги тъпчат другите. Синът е особено интелигентен - пак проблем - ще го мачка простотията. Страхувам се за тях, тревожа се. Не мога да се зарадвам.latrevw написа:
ето тези ти мнения трудно ги разбирам, аз съм в някаква еуфория явно, въпреки че реално погледнато ежедневието ми е еднообразно и въпреки това се чувствам сякаш сега се събуждам, сякаш за първи път виждам света, има хиляди неща, които ми се правят, обичам много хора и наистина ги обичам, а да не говорим на колко неща се надявам - на първо място в бъдещото на децата си; е как да не се чувствам щастлива?
чакай сега това е съвсем друго нещо.vyara написа:Всъщност не ме натъжава това, което правя. Напоследък ми е дяволски тъжно. От неразбирането. От излишното според мен неразбиране. Опитах се да кажа с тази тема, че за да бъде някой някакъв, дори лош, има причини и те най-често са му натрапени. Може и да не са в онези точно рамки и редички, това исках да кажа. И.. това да помогне за разбирането на другите, на всеки един. Но всички се хванаха за думите, както обикновено става.latrevw написа: какво е това, което правиш и те натъжава толкова?
Която и книжка да прочетеш на тази тема /квантова физика примерноКапинчо написа:Страхувам се за тях, тревожа се. Не мога да се зарадвам.
на мен ми звучи като да си се предал, да си предал себе си...Капинчо написа: Не ти пожелавам да ме разбереш. Това би означавало да си станала като мен.
Мислех си, че искаш нещо друго да кажеш, но така и не ми остана време да свържа какво би могло да бъде.vyara написа:Всъщност не ме натъжава това, което правя. Напоследък ми е дяволски тъжно. От неразбирането. От излишното според мен неразбиране. Опитах се да кажа с тази тема, че за да бъде някой някакъв, дори лош, има причини и те най-често са му натрапени. Може и да не са в онези точно рамки и редички, това исках да кажа. И.. това да помогне за разбирането на другите, на всеки един. Но всички се хванаха за думите, както обикновено става.latrevw написа: какво е това, което правиш и те натъжава толкова?
Аз би трябвало всеки ден да паля свещ за благополучието, в което обективно се намирам в момента. Но аз не мога да се почувствам добре. Чувствам се добре единствено там в "къпинака", но и там не ме напуска мисълта, че това е само за кратко и пак трябва да се потопя в помията и да повлека хомота на ежедневието.latrevw написа:
случвали са ми се много неприятни неща, затова сега се наслаждавам и благодаря
Ами аз го казах в първия си пост - че ми е помогнало да разбера другите и да не ги съдя толкова. Разбира се, помогнало ми е и себе си да разбера, но не и да се поправя.Мнемозина написа: Мислех си, че искаш нещо друго да кажеш, но така и не ми остана време да свържа какво би могло да бъде.
Просто статията - или книгата - не е обърната към разбирането на другите май, а към някакво собствено "поправяне" и това ни подведе. Мен поне.
Да. Помага да оправдаем другите, не себе си. Защото тях не можем да променим. Можем само себе си.latrevw написа:ами не можем да се извиняваме винаги с това, което ни е натрапено, в един момент трябва да имаме разум и сила да си поемем отговорността; иначе аз мога цял живот да извинявам комплексите си с това, което майки е сторила или не е сторила за мен.
добре, кажи ми какво искаш, да се преместиш в капинака, да не се налага да лижеш и мажеш (това е образно), за да изкараш пари и да построиш къщата?Капинчо написа: Аз би трябвало всеки ден да паля свещ за благополучието, в което обективно се намирам в момента. Но аз не мога да се почувствам добре. Чувствам се добре единствено там в "къпинака", но и там не ме напуска мисълта, че това е само за кратко и пак трябва да се потопя в помията и да повлека хомота на ежедневието.
Ако можех да го преодолея, нямаше да съм в деперсия, нали.
Кеф/Антикефlatrevw написа: ами не може, няма как, така е устроен живота, не може да си правим каквото си искаме, за съжаление
да, май зацепих донякъде, съгласна съм, аз сега се уча да не съдя другите, поне да не задълбавамvyara написа:Да. Помага да оправдаем другите, не себе си. Защото тях не можем да променим. Можем само себе си.
Знам, че си права, но аз съм си аз. Това, което е достатъчно за другите, не е достатъчно за мен. Една пролет, преди години едно приятелско семейство взе от нас пари на заем, защото не им стигаха за живеене. Безсрочно. Докато се оправят. През юни, без да са ни върнали парите, отидоха на море. Ние имахме пари, но не достатъчно, за да си отпуснем душата и не отидохме на море. Ей това е голямата разлика между мен и нормалните хора. Аз искам ако е гарга, задължително да е рошава.latrevw написа: добре, кажи ми какво искаш, да се преместиш в капинака, да не се налага да лижеш и мажеш (това е образно), за да изкараш пари и да построиш къщата?
едва ли някой от нас не иска да намери начин, да отиде на хубаво за него място и само да се наслаждава
ами не може, няма как, така е устроен живота, не може да си правим каквото си искаме, за съжаление
затова решението за мен е - да си намериш работа, която да ти харесва (що-годе), да помилваш вечер любим човек, да се огледаш в очите на детето и при всяка възможност да бягаш в своя си къпинак. много банално звучи, но пък лъжа ли е
даааа, много ми е приятно да те чета тази вечер, истинско удоволствиеМЪЖжжж написа: "Искам" е най-вредната дума.