Мнемозина написа:
Ми в неподходящ момент си беше, по празниците кой да пише.
Коледуването не е само у нас, БоЕВ, имало си го е при всичките славяни.
Да не говорим, че всички религии имат някакви празници около зимното слънцестоене.

Идеята ми не беше да предизвикам дискусия, а да насоча вниманието/мислите на хората. И смятам че донякъде успях, защото до момента въпреки отсъствието на мнения, темата има около 80 посещения.
Я да не се правиш на разсеяна - говоря ти за "коледуване"-то като ритуалност - името, коледарите, песните, наричанията и тн.
Славяни няма! Първото "славянско" присъствие е засвидетелствано около стотина години след появата на българите и винаги като подчинено население което на федеративен принцип или по някакъв друг начин е било принудено да охранява границите на империята. Факт е също че "славянството" е преекспонирано по политически причини за да даде легитимност на една набираща сила и популярност империя. Не е далеч времето, дори съм сигурен че ще го видим, момента когато по недвусмислен начин ще се докаже че "славяните" са издънка на българският род. Няма логика в девети век да се слага знак на равенство м/у български и славянски, а в 17-ти вече да са нещо различно.
А, относно религиите, празниците и митологията, трябва да приемем факта, че една "империя" стъпила на два континента, съставена от разнолико население/племена би трябвало да има и различни религии, вярвания, ритуали и митология.