За кризата

Все същите
Аватар
сър Айвънхоу

За кризата

Мнение от сър Айвънхоу »

За дясното управление и либертарианците

Мисля, че това е отлично и с прости думи обяснение, аджеба, що сме в криза и що тя все повече се задълбочава...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Дон Румата Есторски

Re: За кризата

Мнение от Дон Румата Есторски »

сър Айвънхоу написа:Мисля, че това е отлично и с прости думи обяснение, аджеба, що сме в криза и що тя все повече се задълбочава...
Аз ще ти отговоря, нядявам се да не се обидиш за дето няма да се съглася 100%!
Добра е статията на Валери Найденов. Правилно е написал повечето неща, да. Същите тези неща се опитвам да ги обясня няколко пъти вече в раз-
лични теми: че просто не може да кажеш "Аз съм си добре, имам си достатъчното, останалите не ме интересуват - да мрат!" ... защото един ден точно
те ще ти резнат зелката, както му се случило на злополучния Луи.
Обаче имам две малки забележки.
Първата и по-съществената: Няма такова нещо като "доброволно" споделяне на олигарха. Е, те такова животно нема! Говорим си за олигарси,
които държат значещите обеми капитал в ръце. Каквито обеми, знаем ... абе накратко видяхме как се натрупват. Както казва Маркс, капиталистът и
родната си майка ще продаде, стига да е на печалба. И на мен страшно ми се иска да не съм прав тука, но все пак си мисля, че доброволно те такава
крачка няма да направят. Тук искам пак да припомня Бжезински Збигнев Казимеж, съветникът на Буш, човекът който "разпадна" Съветския съюз
и въобще нашата система - ТОЙ го каза: Бъдещето на човечеството е комунизъм. Нашата задача е да отлагаме този момент доколкото можем.
Това е и към другата статия която пусна в "Те ограбиха ...". Дано не съм прав! Дано "поумнеят"!
И втората ми забележка: В Швеция има много силни социални проблеми, но от друго естество. Там, например, тотално са загубили приемствеността.
Вертикалните семейни връзки. Въобще стойността на семейството клони към нула със страшна сила...
Много жестока социална разкъсаност. Не в смисъл на разслоение, а на атомизация. Достатъчно е да поживееш една седмица не на хотел...
Показателна е статистиката им за самоубийствата, поне това, което ми разказваха. Което казвам, защото смятам, че социално подпомагане без
социализация, без свързаност и обединеност на тоя социум също не е много добре...
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Дон Румата Есторски написа:
сър Айвънхоу написа:Мисля, че това е отлично и с прости думи обяснение, аджеба, що сме в криза и що тя все повече се задълбочава...
Аз ще ти отговоря, нядявам се да не се обидиш за дето няма да се съглася 100%!
Добра е статията на Валери Найденов. Правилно е написал повечето неща, да. Същите тези неща се опитвам да ги обясня няколко пъти вече в раз-
лични теми: че просто не може да кажеш "Аз съм си добре, имам си достатъчното, останалите не ме интересуват - да мрат!" ... защото един ден точно
те ще ти резнат зелката, както му се случило на злополучния Луи.
Обаче имам две малки забележки.
Първата и по-съществената: Няма такова нещо като "доброволно" споделяне на олигарха. Е, те такова животно нема! Говорим си за олигарси,
които държат значещите обеми капитал в ръце. Каквито обеми, знаем ... абе накратко видяхме как се натрупват. Както казва Маркс, капиталистът и
родната си майка ще продаде, стига да е на печалба. И на мен страшно ми се иска да не съм прав тука, но все пак си мисля, че доброволно те такава
крачка няма да направят. Тук искам пак да припомня Бжезински Збигнев Казимеж, съветникът на Буш, човекът който "разпадна" Съветския съюз
и въобще нашата система - ТОЙ го каза: Бъдещето на човечеството е комунизъм. Нашата задача е да отлагаме този момент доколкото можем.
Това е и към другата статия която пусна в "Те ограбиха ...". Дано не съм прав! Дано "поумнеят"!
И втората ми забележка: В Швеция има много силни социални проблеми, но от друго естество. Там, например, тотално са загубили приемствеността.
Вертикалните семейни връзки. Въобще стойността на семейството клони към нула със страшна сила...
Много жестока социална разкъсаност. Не в смисъл на разслоение, а на атомизация. Достатъчно е да поживееш една седмица не на хотел...
Показателна е статистиката им за самоубийствата, поне това, което ми разказваха. Което казвам, защото смятам, че социално подпомагане без
социализация, без свързаност и обединеност на тоя социум също не е много добре...
да, прав си!
ама Маркс не е казвал нищо за капиталистът и майка му... това са "свободни прочети" на хора, дето не са чели Маркс...
по-точната перефраза на това, което имаш предвид е:
"При 10% възвръщаемост капиталът се събужда, при 20% работи на пълна сила а над 30% няма престъпление, което да го спре."

за съжаление паметта за кризите винаги е къса... и затова всички кризи се развиват по един и същи начин...
Bella Ciao
Аватар
Дон Румата Есторски

Мнение от Дон Румата Есторски »

сър Айвънхоу написа:"При 10% възвръщаемост капиталът се събужда, при 20% работи на пълна сила а над 30% няма престъпление, което да го спре."
Мда. Аз точно се върнах да го оправя. Всеки път когато се опитвам да обясня нещо на "популярен език" така става...
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
coffeemate

Мнение от coffeemate »

сър Айвънхоу написа:За дясното управление и либертарианците

Мисля, че това е отлично и с прости думи обяснение, аджеба, що сме в криза и що тя все повече се задълбочава...
ами мразя да чета анализи финансови, икономически и т.н. и това не прочетох.
за мен нещата са много прости и няма кой знае какъв финансов замисъл за нищо, което се случва при нас.

преди хмм... 4 години, когато чувахме за клизата по света, а у нас тя не съществуваше все още, не един и двама клиенти не можеха да си получат парите от големи фирми, защото от там им казвали "няма да ти платим, щото е криза" Не щото няма пари, а щото било криза... За мен това си е чисто организирано декапитализиране на малкият и средният бизнес у нас. Те задлъжняха на доставчиците, на държавата, на персонала и затвориха врати.
После у нас няма производство. И не сме си виновни за това сами българите. На Европа не и трябваме нито като "градина", нито като лека промишленост. За нас излизане от криза няма да има никога, но излизане от Кризата- ще настъпи в един момент, но това не ни топли много-много.
Иначе за това как стана кризата световна- много се изписа и сигурно е вярно. Но едва ли е пълната истина. Според мен нещата са нарочни и само някакви теории ни пробутват- бъгната била системаат дрън-дрън. Целта е да няма средна класа в световен мащаб, а тя се създава от малкият и среден бизнес.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

coffeemate написа:

за мен нещата са много прости и няма кой знае какъв финансов замисъл за нищо, което се случва при нас.

преди хмм... 4 години, когато чувахме за клизата по света, а у нас тя не съществуваше все още, не един и двама клиенти не можеха да си получат парите от големи фирми, защото от там им казвали "няма да ти платим, щото е криза" Не щото няма пари, а щото било криза... За мен това си е чисто организирано декапитализиране на малкият и средният бизнес у нас. Те задлъжняха на доставчиците, на държавата, на персонала и затвориха врати.
После у нас няма производство. И не сме си виновни за това сами българите. На Европа не и трябваме нито като "градина", нито като лека промишленост. За нас излизане от криза няма да има никога, но излизане от Кризата- ще настъпи в един момент, но това не ни топли много-много.
Иначе за това как стана кризата световна- много се изписа и сигурно е вярно. Но едва ли е пълната истина. Според мен нещата са нарочни и само някакви теории ни пробутват- бъгната била системаат дрън-дрън. Целта е да няма средна класа в световен мащаб, а тя се създава от малкият и среден бизнес.
абе, ти все пак го прочети...
Bella Ciao
Аватар
юрата

Мнение от юрата »

С това ту ляво, ту дясно се движим от доста време на зиг-заг, но не и в права линия. Може би това целта да се забавим по пътя :roll:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

юрата написа:
С това ту ляво, ту дясно се движим от доста време на зиг-заг, но не и в права линия. Може би това целта да се забавим по пътя :roll:
дОбро си дОшъл! :welcome:
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

"Ние сме абсолютен остров на стабилността"

хем сме стабилни, хем "България остава най-бедната страна в ЕС"!!!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Не съм съгласен. Да принудиш богатите да разделят богатството си с бедните е толкова вероятно, колкото да спреш инфлацията с призиви "за бога не купувайте!"

П.П. Има обаче голяма опасност. Сравнението с Франция 1789та ми се струва неточно с едно единствено изключение - има голяма опасност! Националистите имат все по- страхотни шансове, ДПС се радикализира(защото никой не иска да прави коалиция и имат вътрешни проблеми), откровено луди оглавявят граждански сдружения(Босия)... правителство, което се мъчи да зарови главата, ама до задника си чак, в пясъка.(ПравителствА по- точно. Всички, без седесарите навремето.)
И липса на каквато и да е надежда за средната класа.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

fuego написа: "Ние сме абсолютен остров на стабилността"

Най- стабилното нещо е един труп.

:-)
coffeemate

Мнение от coffeemate »

Green Light написа:
fuego написа: "Ние сме абсолютен остров на стабилността"

Най- стабилното нещо е един труп.

:-)
много точно. ако не беше вярно, можеше и смешно да бъде
coffeemate

Мнение от coffeemate »

сър Айвънхоу написа:
coffeemate написа:

абе, ти все пак го прочети...
прочетох го. първо- този, дето го е писал не ми харесва като излъчване, после- ами много театралничи в писанието си. едни възклицания... и трето- може да е прав, че от кризи подобни хората отдавна знаят как се излиза, но и не съвсем. оная първата криза се различава от тази. и понеже не съм се задълбочила да изследвам разликите, не мога да се задълбоча и в защитата на тезата си :grin:
Оная първата криза си е била напарво тренировка в сравнение с тази. Да- умирали са хора от глад, но сега няма да го докарат до там. Сега ще е едно плавно и както казваше една форумка "по разписание" ще се умира. Но пък ще е продължителна агония. И няма как да не е, щом хората, които притежават ресурсите на земята са скрили парите в задния си джоб.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Green Light написа:... Националистите имат все по- страхотни шансове,....
Национализъм му е майката - националсоциализъм!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

:lol:
И този го харесвам.
Но - така като гледам, май следващото ни управление ще е същото като сегашното и шансове за поумняване няма на този етап.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа: И липса на каквато и да е надежда за средната класа.
средната класа има надежда. да изпадне под средното ниво :rotfl24: ей, долу ръцете от тоя контейнер...
just perfect
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

400 000 работни места
скоро и повече..
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

WALL-E написа:400 000 работни места
скоро и повече..
скоро и в столицата...
Bella Ciao
Публикувай отговор