Размисъл!

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Размисъл!

Мнение от Глас в пустиня »

Множко ми станаха темите напоследък, но обещавам да се кротна за напред.
Информацията не търпи отлагане. Мразя когато страховете ми се сбъдват!

Става въпрос за разрешението за донорство.
Млад българин в Испания е убит в болнично завединие за да му бъдат взети бъбреците и очната роговица. Там важи презумцията която искат да наложат тук - съгласен органите да се трансплантират, ако изрично не си заявил несъгласие. Това е само един случай, когато роднините са се усъмнили и са поискали аутопсия в България, а кой знае колко са в действителност!

Статията!

пп Поне на мен доколкото ми е известно, бъбрек не се взема от трупен донор, взема се само при мозъчна смърт и още работещо сърце, т.е. докато кръвта още циркулира в тялото.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Размисъл!

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:Множко ми станаха темите напоследък, но обещавам да се кротна за напред.
Щооо? Да не би да има някакво ограничение за броя на темите, които можем да пускаме? :lol:
Информацията не търпи отлагане. Мразя когато страховете ми се сбъдват!

Става въпрос за разрешението за донорство.
Млад българин в Испания е убит в болнично завединие за да му бъдат взети бъбреците и очната роговица. Там важи презумцията която искат да наложат тук - съгласен органите да се трансплантират, ако изрично не си заявил несъгласие. Това е само един случай, когато роднините са се усъмнили и са поискали аутопсия в България, а кой знае колко са в действителност!
Ами, всъщност, живота наистина е една игра. С реални последствия, за съжаление...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

И аз не съм съгласна с тази презумпция. Нали все пак казаха, че дори и така да стане, ще бъдат уведомявани роднините или нещо такова...

Това е същински ужас. И аз го прочетох по-рано. Чудя се, ако този човек беше французин, примерно, дали щяха да се отнесат с него по същия начин. Ей това се чудя...

ПП и няма нужда да се кротваш.
Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Гледал ли си "Корпорация безсмъртие" с Емилио Естевез? Един от многото филми, в които се разглежда този проблем.
А кошмарите на бедните се сбъдват по всякакви възможни начини. Може би това е един от най- шокиращите, но не и единственият. Кой ходи на война, примерно? Бедните, естествено! Както са казали: "Да го духат бедните" И за съжаление, ние сме на ръба. Много по- близко до бедността, отколкото до богатството. И сме уязвими Много често съм си мислил, че ако с мен стане нещо- разболея се тежко или осакатея...дори един пръст да загубя... край с професията ми. Ще мизерствам и тва е. А може и от глад да умра, щото нямам нито богати роднини, нито недвиживми имоти, нито банкови сметки, нито завещания... Със жена ми също. Ако не бачкаме и двамата, няма да можем да си изхраним децата. Та, така... То, ако се замислим колко опасности ни дебнат...В хиляди пъти повече, отколкото богатите...
Ама дай малко по- бодро!
:-)

Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

[unknown] написа:Гледал ли си "Корпорация безсмъртие" с Емилио Естевез? Един от многото филми, в които се разглежда този проблем.
А кошмарите на бедните се сбъдват по всякакви възможни начини. Може би това е един от най- шокиращите, но не и единственият. Кой ходи на война, примерно? Бедните, естествено! Както са казали: "Да го духат бедните" И за съжаление, ние сме на ръба. Много по- близко до бедността, отколкото до богатството. И сме уязвими Много често съм си мислил, че ако с мен стане нещо- разболея се тежко или осакатея...дори един пръст да загубя... край с професията ми. Ще мизерствам и тва е. А може и от глад да умра, щото нямам нито богати роднини, нито недвиживми имоти, нито банкови сметки, нито завещания... Със жена ми също. Ако не бачкаме и двамата, няма да можем да си изхраним децата. Та, така... То, ако се замислим колко опасности ни дебнат...В хиляди пъти повече, отколкото богатите...
Ама дай малко по- бодро!
Ако се замисли човек... нещата не са розови. И все по-тъмни стават...
Миналата година бях изпаднал в дълбока душевна депресия след едни сметки... още не съм излезнал съвсем...
Обаче кво пък толкова - живота е хубав... приятели имам... семейство... кво му трябва на човека?

И понеже ми пусна мухата за Висоцки - хем по темата хем не съвсем :)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: бях изпаднал в дълбока душевна депресия след едни сметки... още не съм излезнал съвсем...
Абе, Гасподе, тия сметки милиони ще да са, щом още не мож излязна от тях :blum:

Знаете ли (ти и Док) защо циганите са щастливи? В най-хубавия смисъл.. Защото живеят така, като че ли всеки ден е последен. Нека сме малко повече цигани, а?:-)
Аватар
Глас в пустиня

[unknown] написа: Щооо? Да не би да има някакво ограничение за броя на темите, които можем да пускаме? :lol:
Нямам представа!
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:Чудя се, ако този човек беше французин, примерно, дали щяха да се отнесат с него по същия начин. Ей това се чудя...
Не знам! Знам само, че тая система не работи, и предоставя възможност за корупция и престъпления.
Аватар
Глас в пустиня

[unknown] написа:
Гледал съм много филми на тая тема. Разбирам те напълно - малко или много всички сме на тоя хал.
Въпросът е принципен...не искаш да кажеш, че като нямаме финансова сигурност, то не би трябвало да имаме и за здравето и живота си...:-) Къде е Киро на кирия! - ако при постъпване в болница нямаш гаранция дали ще излезеш и дали няма да те разфасоват...:shocked:
І

Мнение от І »

Не приеха "Крумовите закони".
Чия ли е ръката...

цитат по памет от "Люти чушки" :winkw:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
[unknown] написа: Щооо? Да не би да има някакво ограничение за броя на темите, които можем да пускаме? :lol:
Нямам представа!
Шегувах се бе, БоЕВ:lol:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:

Въпросът е принципен...не искаш да кажеш, че като нямаме финансова сигурност, то не би трябвало да имаме и за здравето и живота си...:-)
Не, не искам да кажа това. Разбира се, че трябва да имаме сигурност за живота си, макар и да сме бедни. Както и да имаме сигурност, че ще ни лекуват добре като се разболеем.
Но... нямаме такава сигурност !
И не само ние в България. В цял свят да си болен и богат означава- по-добри лекари, които ще се грижат за теб, разполагащи с по- добра апаратура и работещи в по- добри болници. Повече старание, и повече внимание и т.н. Като си беден -точно обратното.

Изображение
Аватар
Пипилота Шантиклер

Мнение от Пипилота Шантиклер »

жалко за човека, но дано е обица на ухото на управниците тази случка
не бива да се допуска тази пролука в закона и у нас - щом не си изрично разрешил да ти се вземат органите, то значи си забранил
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

ИЗТРИТО
Последно промяна от frisky lioness на 20.02.07, 12:43, променено общо 1 път.
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Пипилота Шантиклер написа:жалко за човека, но дано е обица на ухото на управниците тази случка
не бива да се допуска тази пролука в закона и у нас - щом не си изрично разрешил да ти се вземат органите, то значи си забранил
В момента обаче е точно така. Не е ли? Гнусна работа. И променяха нещата няколко пъти в последните 5 (примерно) години. Отврат. И друг път сме го коментирали.
annonymus

Мнение от annonymus »

[unknown] написа:Гледал ли си "Корпорация безсмъртие" с Емилио Естевез? Един от многото филми, в които се разглежда този проблем.
Ама дай малко по- бодро!
Ама защо така мрачно? Богати-бедни, умиране от глад... Богатите това, богатите онова... Имаш достъп до нета, заначи не си толкова беден. Имаш и професия (вероятно и познания извън нея), осигуровки също, предполагам. Познавам хора с т. нар. "недъзи", които си работят. Ако живееш само с мисълта какви опасности те дебнат...
"Исус от Монреал" гледал ли си? Вариация на тема трансплантация. И възкресение. Обаче любимата ми Българска Православна Църква разбира се оплю и заклейми филма.
Относно случай в Испания - разшумя се, показа се, че българите също си отнстояват правата и няма да допуснат подобни гаври. Това е добре.
Относно декларирането на съгласие - въпрос на морал е всичко. Но все пак си мисля, че съгласието трябва да се декларира изрично. Аз съм здрав човек, никога не съм боледувала сериозно, ще се радвам ако органите ми могат да послужат на някой, при положение, че на мен вече не са ми потребни...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

pocti_bezobidna написа:, ще се радвам ако органите ми могат да послужат на някой, при положение, че на мен вече не са ми потребни...
Не ставаше въпрос за това. Аз също съм за донорството, но в този конкретен случай нещата са малко по-различни. Влизаш в болница незнайно за какво и някой те изкормя като риба....

Въпреки съгласието си за донорство, няма да ми е много приятно ако припадна или влезна за операция на сливици и си пръгна без бъбрек или дори два:mad::evil:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Ама дай малко по- бодро!
Ама защо така мрачно? Богати-бедни, умиране от глад... Богатите това, богатите онова... Имаш достъп до нета, заначи не си толкова беден. Имаш и професия (вероятно и познания извън нея), осигуровки също, предполагам. Познавам хора с т. нар. "недъзи", които си работят. Ако живееш само с мисълта какви опасности те дебнат...
"Исус от Монреал" гледал ли си? Вариация на тема трансплантация. И възкресение. Обаче любимата ми Българска Православна Църква разбира се оплю и заклейми филма.
Относно случай в Испания - разшумя се, показа се, че българите също си отнстояват правата и няма да допуснат подобни гаври. Това е добре.
Относно декларирането на съгласие - въпрос на морал е всичко. Но все пак си мисля, че съгласието трябва да се декларира изрично. Аз съм здрав човек, никога не съм боледувала сериозно, ще се радвам ако органите ми могат да послужат на някой, при положение, че на мен вече не са ми потребни...
Ти като чете моят постинг, не видя ли към кое мнение и към кого съм го адресилал? И не обърна ли внимание на последното изречение???
Риторични въпроси явно задавам. Не очаквам отговори.

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

[unknown] написа: Ти като чете моят постинг, не видя ли към кое мнение и към кого съм го адресилал? И не обърна ли внимание на последното изречение???
Риторични въпроси явно задавам. Не очаквам отговори.
Глей сега, аз на моменти съм малко разсеяна.
И понеже помежду бачкането фърлям едно око тука, чат-пат се случва да не порчета всичко, нали...:shy:
Все бързо, бързо, бързо всичо да стане и така...
Публикувай отговор