Духless

Все същите
Аватар
4avdar4e

Духless

Мнение от 4avdar4e »

Това е една съвсем пресничка книга, на руски автор - Сергей Минаев, изключително съвременен роман. Та ми е любопитно някой зочовец успя ли вече да я прочете (излезе скоро на български). Щото аз, таковата, :shy:, из руския нет си я смъкнах и я гълтам в момента. Определено съм вчепетлена. Намерих фрагменти и на българския превод (на Ива Николова) и ми се видя много добър като за толкова тежък жаргон/профи/сленг.
И понеже книгата си е баш зочовска (написана от автор на 32 г., посветена е на това поколение), стана ми любопитно да си побъбрим.

Пък като я дочета тия дни, ще имам и аз по-пълен поглед...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Духless

Мнение от bead_ »

4avdar4e написа:Това е една съвсем пресничка книга, на руски автор - Сергей Минаев, изключително съвременен роман. Та ми е любопитно някой зочовец успя ли вече да я прочете (излезе скоро на български). Щото аз, таковата, :shy:, из руския нет си я смъкнах и я гълтам в момента. Определено съм вчепетлена. Намерих фрагменти и на българския превод (на Ива Николова) и ми се видя много добър като за толкова тежък жаргон/профи/сленг.
И понеже книгата си е баш зочовска (написана от автор на 32 г., посветена е на това поколение), стана ми любопитно да си побъбрим.

взех я вчера от славейков. снощи прочетох 2-3 странички. първо впечатление - свежа. второ - утре.
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

4avdar4e написа:Това е една съвсем пресничка книга, на руски автор - Сергей Минаев, изключително съвременен роман. Та ми е любопитно някой зочовец успя ли вече да я прочете (излезе скоро на български). Щото аз, таковата, :shy:, из руския нет си я смъкнах и я гълтам в момента. Определено съм вчепетлена. Намерих фрагменти и на българския превод (на Ива Николова) и ми се видя много добър като за толкова тежък жаргон/профи/сленг.

Не съм я чувАла. За какво по-томно стаав дума?
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа: Не съм я чувАла. За какво по-томно стаав дума?
Ето ти малко инфо: http://www.book-bg.com/details.php?id=21426

Аз я чета в оригинал, прехвърлих половината, но не бързам с мнение. Засега мога да кажа, че всичко е доста познато, само дето мащабите са различни (то това същото важи и за кражбите, и за престъпността, и за политическата върхушка в България и Русия :winkw:). Езикът е стряскащ на моменти... Много е любопитна смесицата между руската душа и западния начин на мислене :eek:
annonymus

Мнение от annonymus »

4avdar4e написа:
pocti_bezobidna написа: Не съм я чувАла. За какво по-томно стаав дума?
Ето ти малко инфо: http://www.book-bg.com/details.php?id=21426

Аз я чета в оригинал, прехвърлих половината, но не бързам с мнение. Засега мога да кажа, че всичко е доста познато, само дето мащабите са различни (то това същото важи и за кражбите, и за престъпността, и за политическата върхушка в България и Русия :winkw:). Езикът е стряскащ на моменти... Много е любопитна смесицата между руската душа и западния начин на мислене :eek:
Така, както го описваш, ми напомня ми с нещо атмосферата на "Generation П".
Интересно е в оригинал да се прочете наистина, защото езикът, и жаргонът най-вече страшно се е променил.
Преди няколко години гледах един филм, губи ми се почти всичко от него (ще се опита да възпроизведа поне заглавие, "Чекпойнт" ли беше, нещо от тоя сорт - Чечня и т.н.) - знам, че се ошашавих от езика - в един момент взех да мигам и да не вдявам нищо от диалога...
annonymus

Мнение от annonymus »

"Блокпост" беще - на Александър Рогожгкин

http://imdb.com/title/tt0196381/
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа:"Блокпост" беще - на Александър Рогожгкин

http://imdb.com/title/tt0196381/
Не съм го гледала/чела, хич не обичам новите им филми на тая тема.

Но пък "Особеностите на националния лов" винаги го гледам с огроооомно удоволствие :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Слушах интервю с автора и тогава си мислех да си я взема. Ама аз за колко книги така...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

като литература е посредствена, като идеи - провокативна, преводът - бива
напомня пелевин, но по-елементарна
напомня багбеде, но с по-малко талант

абе, общо взето прекален циник и Богу не е драг.
just perfect
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

bead_ написа: като литература е посредствена, като идеи - провокативна, преводът - бива
напомня пелевин, но по-елементарна
напомня багбеде, но с по-малко талант

абе, общо взето прекален циник и Богу не е драг.
Мене ужасно почна да ме разочарова нейде къмту втората половина :(
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

4avdar4e написа:
Мене ужасно почна да ме разочарова нейде къмту втората половина :(
е, аз съм една особена порода читател-питбул. като хвана нещо - не пускам. прочетох я цялата. започна свежо, задържа ми вниманието, но вкусът, който остави в устата ми накрая е.... ммммм... претенциозен цинизъм и пълна липса на готини лафове, които според мен са задължителни за подобен тип литература.
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Слушах интервю с автора и тогава си мислех да си я взема. Ама аз за колко книги така...
мда... аз се старая да ги прочета всичките/повечето дето ги купувам... поради което на бюрото и над леглото ми има 4-5 започнати и недовършени книги... мда... досещам се за възможни коментари... :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:...вкусът, който остави в устата ми накрая е.... ммммм... претенциозен цинизъм и пълна липса на готини лафове, които според мен са задължителни за подобен тип литература.
начи ще я оставя за малко по-нататък... мерси все пак - и аз се бях зачудил дали и кога да си я взема...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: начи ще я оставя за малко по-нататък... мерси все пак - и аз се бях зачудил дали и кога да си я взема...
Мен ако питаш, недей, не си заслужава. За съжаление и въпреки огромната реклама и продадени тиражи. :(

Ако искаш, мога да ти дам линк, да й хвърлиш някое и друго очо на руски...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: начи ще я оставя за малко по-нататък... мерси все пак - и аз се бях зачудил дали и кога да си я взема...
Мен ако питаш, недей, не си заслужава. За съжаление и въпреки огромната реклама и продадени тиражи. :(

Ако искаш, мога да ти дам линк, да й хвърлиш някое и друго очо на руски...
Мерсаж. За сега ще се възползвам от твоя и на биид съветите...и няма да я взимам. И без това най-неочаквано се оформя да гледам тв/новини, че най-сетне се заформя един готин скендъл, дето са намесени министри, зам-такива, следователи, бизнесмени, подсъдими, шефове на партии и какво ли още не... Почва да прилича на истинска боза, от където може би, ама може би може да излезе нещо по-така...
Публикувай отговор