Разгадана е музиката, кодирана в стенописи на 600 години

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Разгадана е музиката, кодирана в стенописи на 600 години

Мнение от Remmivs »

Наскоро музиканти отключиха една 600 годишна мистерия, която бе закодирана в стените на параклиса Рослин в Шотландия, същата, която бе показана в "Кодът на Да Винчи" (на български май го бяха нарекли "Шифърът на Леонардо" ъ-ъ играеше ли Ди Каприо там въобще? :2tooth: ). Песента е изписана по стените на параклиса във формата на геометрични фигури, които екип от баща и син, и двамата музиканти, а бащата е и бивш разбивач на шифри за кралските ВВС, най-после напаснаха с т.нар. мотиви на Чладни (вижте статията във Википедията (на английски)). Възстановената мелодия е сравнена с традиционните текстове (преведени на латински) и записана. Резултатът може да се чуе от това видео (отново линка е от сайта на музикантите). Видеото дава представа и за визуалното съвпадение на стенописите и мотивите.

От статията в Ройтерс:

"Музиката е била замразена във времето от символизъм. Стенописите са с такива изящни детайли и така красиви, че ние смятахме, че те трябва да съдържат някакво съобщение." Двамата мъже съпоставили всеки символ от стенописите с екстремум на Чладни и най-после успяха да разбулят мистерията.

http://www.reuters.com/article/topNews/ ... 2920070501
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ни звук ни картина
нищо не излиза

тоя параклис го знам
нон стоп го показват

слушах диск с музика на древните гърци
трябва да ти кажа че не се слуша :lol:
вероятно са били нон стоп пияни и друсани за да слушат подобни неща
Аватар
ELBI

Re: Разгадана е музиката, кодирана в стенописи на 600 години

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:Наскоро музиканти отключиха една 600 годишна мистерия, която бе закодирана в стените на параклиса Рослин в Шотландия, същата, която бе показана в "Кодът на Да Винчи" (на български май го бяха нарекли "Шифърът на Леонардо" ъ-ъ играеше ли Ди Каприо там въобще? :2tooth: ). Песента е изписана по стените на параклиса във формата на геометрични фигури, които екип от баща и син, и двамата музиканти, а бащата е и бивш разбивач на шифри за кралските ВВС, най-после напаснаха с т.нар. мотиви на Чладни (вижте статията във Википедията (на английски)). Възстановената мелодия е сравнена с традиционните текстове (преведени на латински) и записана. Резултатът може да се чуе от това видео (отново линка е от сайта на музикантите). Видеото дава представа и за визуалното съвпадение на стенописите и мотивите.

От статията в Ройтерс:

"Музиката е била замразена във времето от символизъм. Стенописите са с такива изящни детайли и така красиви, че ние смятахме, че те трябва да съдържат някакво съобщение." Двамата мъже съпоставили всеки символ от стенописите с екстремум на Чладни и най-после успяха да разбулят мистерията.

Много интересно! Даже да се окаже съвпадение, все пак е любопитно.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Музиката и усета за хармония на хората е нещо за което често мисля. За мен е загадка как така всички хора притежават този усет. Възприемането на една мелодия е сложен умствен процес, и все пак и най- малките бебета го владеят. И как така музиката казва едно и също на хора от различни култури. Вивачето ще усмихне аборигена, а в марша ще види заплаха...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:Музиката и усета за хармония на хората е нещо за което често мисля. За мен е загадка как така всички хора притежават този усет. Възприемането на една мелодия е сложен умствен процес, и все пак и най- малките бебета го владеят. И как така музиката казва едно и също на хора от различни култури. Вивачето ще усмихне аборигена, а в марша ще види заплаха...
Всъщност, в интерес на истината, смята се, че у всички хора от древността до днес е заложено чувството за ритъм. И затова най-разпространени по цял свят са ударните инструменти. Те са и най-универсални - ритъм можеш да изкараш от всичко. А той да те докара до най-различни състояния. А обяснението е просто - първият звук, който бебето чува, е сърцето на майката.

П.П. В маршовете и аз чувствам заплаха, ерго - абориген съм :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:Музиката и усета за хармония на хората е нещо за което често мисля. За мен е загадка как така всички хора притежават този усет. Възприемането на една мелодия е сложен умствен процес, и все пак и най- малките бебета го владеят. И как така музиката казва едно и също на хора от различни култури. Вивачето ще усмихне аборигена, а в марша ще види заплаха...
Ритъма е важен, що се отнася до заплахата и маршовете. Както и височината на тоновете, ползваните инструменти и т.н. Забавно е - можеш да си поиграеш, взимаш накакво клипче и подлагаш разлбични музики отдолу - ще видиш как се поменя настроението на картината.
Но не винаги една музика се възпирема еднакво.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Заложена е генетично. Музиката е свързана със секс, битки, размисли (за проблеми, болести, оцеляване)... И така няколко стотин хиляди годинки... скоро гледах как обясняваха, че страхът от змиите е също заложен генетично...

Тези дни, като пътувах си слушах музика и ... си мислех ... какво ли не. Усещаш още по-добре любимите хармонии, гледайки прекрасните гледки...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Не случайно войниците ги карат да маршируват. Тази ритмичност притъпява желанието да разсъждаваш и по-лесно се поддаваш на внушения и команди.
Но така е и с други видове музика.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
Не случайно войниците ги карат да маршируват. Тази ритмичност притъпява желанието да разсъждаваш и по-лесно се поддаваш на внушения и команди.
Но така е и с други видове музика.
Това значи ли, че преминалите строева подготовка затъпяват? :grin::blum:

После как да не сме по-умни жените, дето хал-хабер си нямаме от маршировка!!:grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:

После как да не сме по-умни жените, дето хал-хабер си нямаме от маршировка!!:grin:
За момента значи, да. Гледах един филм по Дискавъри.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа:

За момента значи, да. Гледах един филм по Дискавъри.
Знаех си!!! Вече и научно доказателство има! :dance3:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:
Знаех си!!! Вече и научно доказателство има! :dance3:
То си е вид хипноза.
Изображение
Аватар
Semiramis

Re: Разгадана е музиката, кодирана в стенописи на 600 години

Мнение от Semiramis »

Remmivs написа:Наскоро музиканти отключиха една 600 годишна мистерия, която бе закодирана в стените на параклиса Рослин в Шотландия, същата, която бе показана в "Кодът на Да Винчи" (на български май го бяха нарекли "Шифърът на Леонардо" ъ-ъ играеше ли Ди Каприо там въобще? :2tooth: ). Песента е изписана по стените на параклиса във формата на геометрични фигури, които екип от баща и син, и двамата музиканти, а бащата е и бивш разбивач на шифри за кралските ВВС, най-после напаснаха с т.нар. мотиви на Чладни (вижте статията във Википедията (на английски)). Възстановената мелодия е сравнена с традиционните текстове (преведени на латински) и записана. Резултатът може да се чуе от това видео (отново линка е от сайта на музикантите). Видеото дава представа и за визуалното съвпадение на стенописите и мотивите.

От статията в Ройтерс:

Мерси, Рем!
Изключителено красив експеримент. Мисля си за Питагор, за небесната хармония и за онзи хексагон ...

:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

caliostro написа:
слушах диск с музика на древните гърци
трябва да ти кажа че не се слуша :lol:
вероятно са били нон стоп пияни и друсани за да слушат подобни неща
Нищо не разбираш!

Ама това е, защото си много млад.
По ваше време вече други моди додъха... :grin:
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мммм, много приятно беше гледането. И слушането.
Само се чудя що са решили, че има нещо особено в тия украсени камичета? Същото като с великата усмивка на Мадоната на Давинчи. Какво й е толкова особеното? Така и не можах да разбера толкова години.
Но аз съм си тъпичка, де. Ако някой може да ме светне що са решили, че едното е код, а другото е особено, ей богу, ще съм много благодарна! Пък кой го знае, може да е код - превод на двете пишки за мъжественост :grin:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

maggot написа:Същото като с великата усмивка на Мадоната на Давинчи. Какво й е толкова особеното? Така и не можах да разбера толкова години.
и аз винаги съм се чудела, не виждам нищо особено, но нали Леонардо все е правел разни странни неща, не се е задоволявал май много много с просто изобразяване, та неговите изследователи явно търсят скрити послания навсякъде
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

maggot написа: Същото като с великата усмивка на Мадоната на Давинчи. Какво й е толкова особеното? Така и не можах да разбера толкова години.
За картината разни учЕни казват, че откъдето и да я гледаш, тя все те следи и тихичко се усмихва :eek: Затова не могат да разберат как точно е направен тоз ефект. Пък то може да си е дефект, пък с годините да се е превърнало в ефект (първо правило в света на модата и вътрешния дизайн:winkw:). Пък най-новата теория е, че била бременна, затуй така се усмихвала. Не че ми е ясно що, де :huhthink:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

4avdar4e написа: Пък най-новата теория е, че била бременна, затуй така се усмихвала. Не че ми е ясно що, де :huhthink:
кат' се забременим за трети път ша разберем :rotfl24:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

latrevw написа:
4avdar4e написа: Пък най-новата теория е, че била бременна, затуй така се усмихвала. Не че ми е ясно що, де :huhthink:
Тя с трето ли била? :blink:
Изображение
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

4avdar4e написа: ... откъдето и да я гледаш, тя все те следи и тихичко се усмихва...
Дрън-дрън та пляс, тия са верно учЕни, а не Учени :grin:
Амчи ще те гледа, нали очите зяпат в центъра, това е познат ефект и се ползва навсякъде в изобразителното изкуство, дори и аз съм го учила в курсовете, егати.. учени са колкото и баба ми е учена. :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:За картината разни учЕни казват, че откъдето и да я гледаш, тя все те следи и тихичко се усмихва :eek: Затова не могат да разберат как точно е направен тоз ефект. Пък то може да си е дефект, пък с годините да се е превърнало в ефект (първо правило в света на модата и вътрешния дизайн:winkw:). Пък най-новата теория е, че била бременна, затуй така се усмихвала. Не че ми е ясно що, де :huhthink:
Е как що?!? Щото е било на Леонардо, а той е бил известен педал. Как да не се нахили.:grin:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

vyara написа:
latrevw написа:
Тя с трето ли била? :blink:

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

не, ама така евентуално ще узреем до нейната мъдрост
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Ха! Някой учЕн е забременил жена си, явно. :lol:
Еви му м@йк@т@... толкоз пари се плискат нахалос за тоя що духа... немам думи! Вместо да направят космическа станция в орбита около някоя планетка населена със зелени човечета... :roll:

Добре, де, схванАх, че никой не е наясно с приМадоната, ама тия камъняци дето някой ги е дялкал че да са красивички що са решили, че са код? А?
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

Не знам за Примадоната, обаче днес четох, че още в каменната ера имало секс играчки :grin:
Намерили някъде в Шотландия каменни фалосоподобни играчки :lol:
А направения извод беше, че това е оказало огромно влияние върху разцвета на цивилизацията и културата, както и в еволюцията на пра-човека :grin:
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

Wishes написа:А направения извод беше, че това е оказало огромно влияние върху разцвета на цивилизацията и културата, както и в еволюцията на пра-човека :grin:
Мда, сигурно от там тръгнали пещерняците - първите такива може би са били с латентна сексуалност... знам ли какво е подтикнало хората да се завират в дълбоки дупки, може би сталактитите и сталагмитите... :grin:
Публикувай отговор