Отговорност

Все същите
Аватар
Мнемозина

Отговорност

Мнение от Мнемозина »

Напоследък често се чудя какво значи да можеш да носиш отговорност. Доскоро мислех, че отговорността е да предвиждаш възможните последствия от едно действие и да знаеш, да си сигурен, че си избрал верния път към най-доброто.
Само че, знаейки всички възможни последствия всеки благоразумен човек би бил вцепенен от немалката вероятност да уцели точно грешния път. И не би предприел нищо.

Излиза, че за да поемеш отговорност трябва да си в достатъчна степен безотговорен.
Последно промяна от Мнемозина на 05.05.07, 18:26, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Re: Отговорност

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа: Излиза, че за да поемеш отговорност трябва да си в достатъчна степен безотговорен.
всяко действие и противодействие

затова е трудно, защото никога не можеш да си сигурен, че си прав, когато става дума за отговорност.

понякога си мисля, че за сериозните неща може би е добре да разчитам предимно на интуицията си и на т.нар. съвест; всеки си има своя истина и от там определя отговорностите сякаш
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

latrevw написа:
Мнемозина написа: Излиза, че за да поемеш отговорност трябва да си в достатъчна степен безотговорен.
всяко действие и противодействие

затова е трудно, защото никога не можеш да си сигурен, че си прав, когато става дума за отговорност.

понякога си мисля, че за сериозните неща може би е добре да разчитам предимно на интуицията си и на т.нар. съвест; всеки си има своя истина и от там определя отговорностите сякаш

аз бих го обърнала това
знаеш, че не си прав и въпреки това ...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:Напоследък често се чудя какво значи да можеш да носиш отговорност. Доскоро мислех, че отговорността е да предвиждаш възможните последствия от едно действие и да знаеш, да си сигурен, че си избрал верния път към най-доброто.
Само че, знаейки всички възможни последствия всеки благоразумен човек би вцепенен от немалката вероятност да уцели точно грешния път. И не би предприел нищо.

Излиза, че за да поемеш отговорност трябва да си в достатъчна степен безотговорен.

Да го кръстим Парадоксът на Мнемо :-)
а като го насоча към отговорност за мислите ще си го кръстя на мен

:blum:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

То ако можеше да сме сигурни всеки пък. А и то си е субективна преженка.
За мен отговорност е да поемеш последствията от постъпките си, без да мрънкаш и да прехвърляш вината на друг. Да стоиш зад думите и делата си, най-просто казано.
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

vyara написа: За мен отговорност е да поемеш последствията от постъпките си, без да мрънкаш и да прехвърляш вината на друг. Да стоиш зад думите и делата си, най-просто казано.
:good:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Правиш

Мнение от Remmivs »

каквото трябва (или ти смяташ, че трябва, което е същото) и става каквото ще. Отговорността има много лица. Но започва от това да си признаеш, че ти си счупил прозореца с топката (когато си правил каквото трябва, а именно си ритал мач и боцът ти е бил перфектен).
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:Напоследък често се чудя какво значи да можеш да носиш отговорност. Доскоро мислех, че отговорността е да предвиждаш възможните последствия от едно действие и да знаеш, да си сигурен, че си избрал верния път към най-доброто.
Само че, знаейки всички възможни последствия всеки благоразумен човек би вцепенен от немалката вероятност да уцели точно грешния път. И не би предприел нищо.

Пресилен извод. Да носиш отговорност е, когато не си предвидил най-доброто, да може да приемеш последиците (без да хленчиш, да се оправдаваш и т.н.). Иначе - който не рискува, не прави нищо (да не използвам израза "не печели", щото не всичко в живота е печалба и загуба).
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

vyara написа:То ако можеше да сме сигурни всеки пък. А и то си е субективна преженка.
За мен отговорност е да поемеш последствията от постъпките си, без да мрънкаш и да прехвърляш вината на друг. Да стоиш зад думите и делата си, най-просто казано.
да, това е и доблест, и честност, и смелост
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:То ако можеше да сме сигурни всеки пък. А и то си е субективна преженка.
Веднъшшшш да съм съгласен с теб на 100% :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

това са глупости.
всеки си бръмчи по пътя.
това става на практика.
отговорности ,безотговорности и т н това са измислици пълни
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа: Веднъшшшш да съм съгласен с теб на 100% :grin:
А как пък веднъшшш няма да се въздържиш да ме заядеш?
Обичаш ме ти, виждам. Фърлил си ми око. :mrgreen:
Изображение
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

напълно подкрепям и да добавя - да можеш да носиш отговорност е като да можеш да носиш на бой....твърде ми се връзват двете неща.:blum:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

bibilyana написа: напълно подкрепям и да добавя - да можеш да носиш отговорност е като да можеш да носиш на бой....твърде ми се връзват двете неща.:blum:
Ами ако все се пъхаш безотговорно между шамарите, може :lol:
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Веднъшшшш да съм съгласен с теб на 100% :grin:
Егати, вече, нещото, егати!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Чета, чета, и установявам, че ако трябва да отговоря на всеки поотделно, ще напиша едно и също. Затова отговарям на всички така:

Имам предвид не това да поемеш отговорност за някакви вече минали свои действия. Това е лесно.

Говоря за случаите, когато знаеш, че от нещо, което ще кажеш или направиш, зависи (примерно) нечие бъдеще. Примерно: ти си лидер на нещо си (в което има хора) и трябва да решиш как то ще се развива по-нататък. И имаш достатъчно време да помислиш над вариантите и да се сетиш за всички, за които можеш да се сетиш. Но то все пак не е безкрайно и решението трябва да бъде взето.
И какво правиш: или блокираш от мисълта за непосилния товар.
Или пък хващаш пътя, който е най-близък до представите ти за добри перспективи, пък да става каквото ще. Т.е. тушираш за момента всякакво чувство за отговорност.

Доколкото лидер не съм била и не ща да бъда, моля някой да ми обади как става този номер.
Знам, че има и хора, които са винаги убедени в абсолютната си правота и непогрешимост.
Тоест... има ли наистина такива хора?
Какво значи да си лидер - да нямаш съмнения или да ги тушираш?

Стана друга тема, но нищо.
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа: Какво значи да си лидер - да нямаш съмнения или да ги тушираш?
Да имаш винаги вариант "Б".
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:Чета, чета, и установявам, че ако трябва да отговоря на всеки поотделно, ще напиша едно и също. Затова отговарям на всички така:

Имам предвид не това да поемеш отговорност за някакви вече минали свои действия. Това е лесно.

Говоря за случаите, когато знаеш, че от нещо, което ще кажеш или направиш, зависи (примерно) нечие бъдеще. Примерно: ти си лидер на нещо си (в което има хора) и трябва да решиш как то ще се развива по-нататък. И имаш достатъчно време да помислиш над вариантите и да се сетиш за всички, за които можеш да се сетиш. Но то все пак не е безкрайно и решението трябва да бъде взето.
Или пък хващаш пътя, който е най-близък до представите ти за добри перспективи, пък да става каквото ще. Т.е. тушираш за момента всякакво чувство за отговорност.

Доколкото лидер не съм била и не ща да бъда, моля някой да ми обади как става този номер.
Знам, че има и хора, които са винаги убедени в абсолютната си правота и непогрешимост.

Стана си друга готина тема. Отговор (мой си де) - ами да - без да си обмислил всичко и на 100% правиш това, за което считаш, че е правилно. Взимаш правилното за момента решение. По-добре не много добър вариант на решение, отколкото липса на каквото и да е решение.

Разкарваш блокажа. Няма как. Даже да сбъркаш - това е. Знаеш го предварително, че е възможно. Вероятно това е най-гадно при хирурзите, от които зависи живот. Евентуални неуспехи (техни) не ги прави безотговорни. Прави същото и ти - пътят, който е най-сходящ за доброто.

Номера да си лидер няма. Носиш си го или не. И се научаваш (до някъде) или не. И това се учи. Не е ужасно трудно.

Има хора, убедени в своята непогрешимост. Те грешат честичко. Но опитните лидери знаят кога са сгрешили и си взимат поука. Няма и безгрешни сред тях. Има признаващи си и непризнаващи си. И кръги идиоти (но те са лидери заради случайности).

Лидер означава да взимаш решения. Това е.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

хирурзите а?

има един човек на масата

един летец приземява самолет с 500 човека бре

лидера се ражда лидер
и след това се шлифова научно
и всичко е само един рефлекс и интуиция
и докато му бачка рефлекса и интуицията и е печеливш е лидер
после става бивш лидер
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа: Какво значи да си лидер - да нямаш съмнения или да ги тушираш?
Или винаги да можеш да кажеш "точно това имах предвид всъщност"? :winkw:
Може би и това е част от лидерството.
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемо, щом не искаш да си лидер, кво те бърка. :blum:
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

иска явно да ковне някой лидер :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: Стана си друга готина тема. Отговор (мой си де) - ами да - без да си обмислил всичко и на 100% правиш това, за което считаш, че е правилно. Взимаш правилното за момента решение. По-добре не много добър вариант на решение, отколкото липса на каквото и да е решение.

Разкарваш блокажа. Няма как. Даже да сбъркаш - това е. Знаеш го предварително, че е възможно. Вероятно това е най-гадно при хирурзите, от които зависи живот. Евентуални неуспехи (техни) не ги прави безотговорни. Прави същото и ти - пътят, който е най-сходящ за доброто.

Номера да си лидер няма. Носиш си го или не. И се научаваш (до някъде) или не. И това се учи. Не е ужасно трудно.

Има хора, убедени в своята непогрешимост. Те грешат честичко. Но опитните лидери знаят кога са сгрешили и си взимат поука. Няма и безгрешни сред тях. Има признаващи си и непризнаващи си. И кръги идиоти (но те са лидери заради случайности).

Лидер означава да взимаш решения. Това е.
При хирурзите често няма и време за разсъждения.

Да, прав си. И калиостро е прав - явно трябва да носиш лидерството в кръвта си, т.е. да има у теб някаква част безумие май. Най-разсъждаващите хора, които познавам, страшно трудно взимат решения. Понякога изобщо не могат.
Но: ако си убеден в собствената си непогрешимост, не е ли по-лесно да убедиш и околните в нея? Защото важна част от лидерството е другите да ти вярват.
И тогава ако имаш съмнения, трябва да ги криеш - и това е необходимо за един опитен лидер.
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
esti написа:
Или винаги да можеш да кажеш "точно това имах предвид всъщност"? :winkw:
Може би и това е част от лидерството.
Не, не точно за да можеш да се измъкнеш сух и невинен.
По-скоро ако си лидер (под лидер аз разбирам не добър професионалист, като пилот или хирург, а човек, който може да убеди и повлече след себе си група хора, които да работят за неговата кауза), трябва да правиш така, че хем работата да върви, хем хората да са доволни.
Вариант "Б" се явява нещо, като гаранция, че и да си сбъркал с първото решение ти достатъчно отговорно си помислил и за резервен изход.
Някак си не мога да си представя лидер в безиходица.:lol:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

esti написа: Някак си не мога да си представя лидер в безиходица.:lol:
безизходицата е житейски факт. тя е временно състояние. и всеки може да изпадне в нея. предполага се, че лидерът бързо ще я превъзмогне.
just perfect
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

тва си е цяла наука за лидерството
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:Мнемо, щом не искаш да си лидер, кво те бърка. :blum:
Колкото и да ти е странно, мога да ти дам съвсем сериозен отговор: има ситуации, в които решения се налага да се взимат от хора, които нямат куража за това.
Примерно де. Още не ми се е налагало. Обаче ако ми се наложи?
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

bead_ написа:
esti написа: Някак си не мога да си представя лидер в безиходица.:lol:
безизходицата е житейски факт. тя е временно състояние. и всеки може да изпадне в нея. предполага се, че лидерът бързо ще я превъзмогне.
Именно.
Защото има вариант "Б".:lol:
Или казано по друг начин: "Тефал - ти мислиш за всичко":lol:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

caliostro написа:тва си е цяла наука за лидерството
дали да не събем всички тези мъдротии и да ги издадем в спретнат учебник. 200 е - кво му плащаш?:winkw:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

caliostro написа:иска явно да ковне някой лидер :cool:
Е на тебе пък няма да ти отговоря сериозно. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

няма нужда да се събира нищо
всичко имам по въпроса
за 1 месец ще е стиковано и готово за консумация
цифрата я позна ,но само първата
повече нули са необходими
нещата са доста ценни и скъпи
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Мнемозина написа:
caliostro написа:иска явно да ковне някой лидер :cool:
Е на тебе пък няма да ти отговоря сериозно. :grin:
ми кажи си направо какъв е проблема
какво го усукваш
казваш - искам да му отрежа главата на един брой лидер и това е

и сме в темата директно
за какво сега да започваме от а и б
Последно промяна от Quid на 04.05.07, 15:05, променено общо 1 път.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Обаче ако ми се наложи?
Като ти се наложи, ще решиш. Няма къде да идеш. Или скачаш в пропастта, или не скачаш. Няма трети вариант.
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

caliostro написа:няма нужда да се събира нищо
всичко имам по въпроса
за 1 месец ще е стиковано и готово за консумация
цифрата я позна ,но само първата
повече нули са необходими
нещата са доста ценни и скъпи
цифрата е митична, епична и залегнала във фолклора.:winkw:
ама за повечето нули... да не стане "откъде са ви гредите?"
just perfect
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако започнеме да се впечатляваме от такива въпроси .... :lol:

изобщо не трябва да се вълнуваме за това че някой гол охлюв щял да пита
ми да си пита :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

caliostro написа: ми кажи си направо какъв е проблема
какво го усукваш
казваш - искам да му отрежа главата на един брой лидер и това е

и сме в темата директно
за какво сега да започваме от а и б
Рязането на глави е лесна работа... :lol:
Трудното е да се поставиш на мястото им.
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

и ти реши да събираш ценни съвети а :lol:

знаех си аз че има нещо скрито в темата
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

caliostro написа:и ти реши да събираш ценни съвети а :lol:

знаех си аз че има нещо скрито в темата
Точно това пък хич не беше скрито, да ме прощаваш. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:Чета, чета, и установявам, че ако трябва да отговоря на всеки поотделно, ще напиша едно и също. Затова отговарям на всички така:

Според мен темата сега стана по-ясна. Ако я беше пуснала така в началото щях да ти отговоря с онова, с което ти започна. :-)
В по-практичен план: откритите лидерите се раждат такива. Има и тихи дипломати и такива, които бавно и усърдно тикат лодчицата далеч от камъните на брега и от водовъртежите навътре...
В практичен план: :winkw: разработваш всички варианти и започваш тихичко да буташ лодката така, че тя сама да си намери пътя между крайностите. ....Да нямаш съмнения ще значи деспотизъм в случая, а и винаги...каквото и да е направил някой, все няма да е най-правилното...
въртя около същото, ама ти ще ме разбереш...
ако не стане ще го повторя още по-заплетено

:blum:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

кажи го като за 200 евро
какво толкова :lol:
Публикувай отговор