24 май

Все същите
Аватар
Мнемозина

24 май

Мнение от Мнемозина »

Рано е още, да.

Обаче ви знам как утре всички ще изчезнете и няма да мога да ви поздравя, а този празник много го обичам. Може би най-много.

И преди известно време един друг човек, представете си, написал точно защо го обичам.

Кестенов цвят

На днешния ден няма как да избягаме от патетиката. На днешния ден всички ние - всеки българин - сме едно дете, едно малко дете, хванало се за ръка за майка си и баща си; в свежото майско утро то върви към мощната просвета под благия поглед на Светите братя, които му сочат пътя. Напред.
Но не само за майка си и баща си се е хванало детето. Около него крачат баба му и дядо му, родът му, на-родът му върви напред, към светлите бъднини, към сияйните висоти, към Възвисението, към Оттатъшното. Няма "сега" - има само минало и надежда.
Прости ме, Господи!
Мисля, че това е единственият ден, в който българинът се отдава на себе си, нищо че не е ден за себепознание, нищо че е ден само за порив, за изхвърляне на скрити копнежи, за изтласкване към Необятното и Красиво непостижимото.
В този ден всеки от нас има спомен за игривото и хаотично прииждане на учениците, за пръснатите отначало тук-там тръбни звуци и блъскане на барабани, за припряните учители, след малко всичко ще влезе в строй, оркестрите ще гръмнат, ще гърмят - народе възродени и шпалира на гражданството от двете страни на улицата към центъра.
Под цъфналите кестени.
Очарователна безсмислица, ще рече някой, който е гледал българския 24 май през последните стотина години.
Възможно е.
Ала българинът успя - въпреки комплексите си и неверието в себе си, въпреки превратностите на съдбата - да намери своя Празник, своя Ден, за да излива в него своята надежда и печал.
И печал.
На този ден не мога да не си спомня за баба Райна, която, от прозореца на апартамента срещу училището, гледа училищния двор, там пробват радиоуредбата и "тъй солунските двама братя" излиза с дрезгаво пращене, после високоговорителят изплюва "...дедй, О минало..."; баба Райна се е облакътила, досущ Дебеляновата майка, и внимателно гледа през стъклото лудуването на хлапетията и когато учителките криво-ляво успяват да стегнат блока на училището и блокът, нехайно тътрейки крак, но все пак предизвикателно и любопитно тръгва с "лявото рамо" да излиза от двора (тук сме през 90-те, няма училищна музика, само свирката на учителката по физкултура се чува), тя започва да плаче. Плаче тихо, плаче кротко, не зная за какво плаче - за трийсет и петте години като учителка, през които грижите, тревогите, предателствата, превратностите, глупостите се стопяват на всеки 24 май и хлапетата те отрупват с цветя. Може би плаче за своята си ученическа манифестация, за своите надежди, несбъднати и неживяни. Така и не разбрах защо баба Райна плаче всяка година на 24 май. А и тя не ми каза.
Кой може да каже защо на българина му се стяга гърлото, когато чуе "Върви, народе, възродени"?
И рапърът сигурно - и той се чуди какво му става при тази песенчица.
Мисля си за онези в чужбина, за внука на бабата Райна, вперил се в компютъра или в каквото там - сигурен съм, че и той - и те - се ослушват: ще дойде ли отнейде познатият напев?
Усмихнати гледат кестенов цвят.

Христо Буцев
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мерси, че го сподели. :kiss: И аз най-много от всички български празници харесвам този.
:flowersk:
Изображение
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Re: 24 май

Мнение от majemela4ka »

Благодаря ти!

:-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Останах без дъх :shocked:

Море от цветя, балони, шум от настройващ се фанфарен оркестър, кордели и празнични дрехи, много бутаница, смях и малко сълзи понякога... "Летим към тебе като птици, и всеки ден и всеки час... ", хъм как ли беше по-нататък химнът на нашто даскало??? .."..огрява нашите зеници любов към руския език" :dunno:

Благодаря, Мнемо! Честит да ни е този ден на буквичките и на грамотността, на миналото и на бъдещето :flowers:
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

Мнемозина написа:И преди известно време един друг човек, представете си, написал точно защо го обичам.
Хайде напиши защо ТИ го харесваш, с ТВОИ думи, м?! :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Житената Питка написа:
Мнемозина написа:И преди известно време един друг човек, представете си, написал точно защо го обичам.
Хайде напиши защо ТИ го харесваш, с ТВОИ думи, м?! :blum:
Ммммм... ако искаш, мога и снимка да пусна? :blum:

Заяждаш се сега, а аз не искам по такъв повод да ти отговарям в същия дух.

Въпросът за цитирането и смисъла от него сме го бистрили тук неведнъж. Това, че съм показала нещо, написано от друг не значи, че нямам какво да кажа. Значи само, че съм искала да споделя точно това нещо, написано от друг. С вас.

А защо го харесвам... може и да разбереш, ако четеш не само написаното до теб персонално.
Честит празник - предварително. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

За съжаление сегашните деца са лишени от тази емоция.
Не разбирам, какво толкова пречеха манифестациите на тази пуста демокрация, че ги премахнаха.
Е.....сега има някакви бледи подобия, ама не е, като преди.
Помня, че малките от 1-3 клас пееха "С росни китки и цветя...", а от 4-ти нагоре пееха "Върви народе..."
Боже с какво нетърпение чаках да дойде времето, когато и аз ще мина по главната с "Върви народе възродени" - да бъда голяма.:lol:
И цветя, цветя...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:Останах без дъх :shocked:

Море от цветя, балони, шум от настройващ се фанфарен оркестър, кордели и празнични дрехи, много бутаница, смях и малко сълзи понякога... "Летим към тебе като птици, и всеки ден и всеки час... ", хъм как ли беше по-нататък химнът на нашто даскало??? .."..огрява нашите зеници любов към руския език" :dunno:

Благодаря, Мнемо! Честит да ни е този ден на буквичките и на грамотността, на миналото и на бъдещето :flowers:
... и чувството за очакване. Усещането, че стоиш на прага на нещо безкрайно и че винаги, винаги можеш да откриеш нещо ново и непознато там. Радостта, че то те очаква и само трябва да протегнеш... очи и уши. :lol:
И удивлението, че точно това чувство те сполита, когато би трябвало да си доволен от приключването на нещо...

И аз благодаря, Чаве, и на теб, и на Вяра, и на Мъжемелачка.
Буквичките, Думичките, Смисълът...
Миналото, бъдещето... а днешният ден? :flowers:
Последно промяна от Мнемозина на 23.05.07, 09:31, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:За съжаление сегашните деца са лишени от тази емоция.
Не разбирам, какво толкова пречеха манифестациите на тази пуста демокрация, че ги премахнаха.
Е.....сега има някакви бледи подобия, ама не е, като преди.
Помня, че малките от 1-3 клас пееха "С росни китки и цветя...", а от 4-ти нагоре пееха "Върви народе..."
Боже с какво нетърпение чаках да дойде времето, когато и аз ще мина по главната с "Върви народе възродени" - да бъда голяма.:lol:
И цветя, цветя...
А лентите "Отличник"? М? Все наопаки си ги закачахме за манифестацията... :grin:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
А лентите "Отличник"? М? Все наопаки си ги закачахме за манифестацията... :grin:
Аз не помня в нашето училище да е имало такава практика.:roll:
Или не сме имали отличници....:lol:
Обаче аз винаги бях много развълнувана и с чувството, че огромна отговорност лежи на крехките ми детски плещи, защото нали височка си растях, та винаги бях на първата редица. А понякога бях и първа на първата редица и всички трябваше да се равняват по мен.
Леле, каква отговорност беше това. Много внимавах да не се разсейвам и отплесвам настрани, за да не изкривя строя.:lol:
Явно тези години оказаха важна роля в строевата ми подготовка, защото след това на военното пак ме сложиха в отбора по НВО (начално военно обучение - май така се казваше). Маршируване, стрелби, дисциплина...:grin:
Но 24-ти май си беше и си остава истински Празник.
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнемозина написа:Заяждаш се сега, а аз не искам по такъв повод да ти отговарям в същия дух.
Не се заяждам, просто цитатите уморяват. Безлично е. Губи се смисъла на community-то защото всичко се превръща в "Вижте какво намерих в Интернет" - това подхожда на клуб 10-15 :grin:.

Честит и на теб предварително! :blum:

П.П. Много ми е готино днес, идат 4 дни почивкааааааааааааааааааа! :russian: :balerinas:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Житената Питка написа:
П.П. Много ми е готино днес, идат 4 дни почивкааааааааааааааааааа! :russian: :balerinas:
Не се напочивахте, бре! :rant:

24-ти май - хубав празник, само носталгията ми идва в повечко.:(
Звенения

Мнение от Звенения »

Честит и предварително!

Обаче, ако се направи кратка представителна извадка (на грамотността на ЛИШЕНИТЕ от чувство за празник) поколения... Май вече стават две, правопишещи (или неправо...) :winkw:

Май им е "по-густо"("на далавера", "на оферта"), че днес е премиерата на Карибски пирати ІІІ, отколкото, че утре е празник на умението да се изразиш, за да бъдеш приет, разбран, чут, запомнен... :crying:

Без наздраве.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Житената Питка написа:
Мнемозина написа:Заяждаш се сега, а аз не искам по такъв повод да ти отговарям в същия дух.
Не се заяждам, просто цитатите уморяват. Безлично е. Губи се смисъла на community-то защото всичко се превръща в "Вижте какво намерих в Интернет" - това подхожда на клуб 10-15 :grin:.
Това - ясно. :lol:
Липсва ми твоят личен пример обаче.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:Честит и предварително!

Обаче, ако се направи кратка представителна извадка (на грамотността на ЛИШЕНИТЕ от чувство за празник) поколения... Май вече стават две, правопишещи (или неправо...) :winkw:

Май им е "по-густо"("на далавера", "на оферта"), че днес е премиерата на Карибски пирати ІІІ, отколкото, че утре е празник на умението да се изразиш, за да бъдеш приет, разбран, чут, запомнен... :crying:

Без наздраве.
Да, оказва се, не е сигурно, че този празник е и на бъдещето.
Дано грешим.
Аз поне май не съм в състояние да предам на децата си своите усещания за този празник. :?
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа: Аз поне май не съм в състояние да предам на децата си своите усещания за този празник. :?
Това ще се разбере след години. Сега е още рано.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: Аз не помня в нашето училище да е имало такава практика.:roll:
Или не сме имали отличници....:lol:
Обаче аз винаги бях много развълнувана и с чувството, че огромна отговорност лежи на крехките ми детски плещи, защото нали височка си растях, та винаги бях на първата редица. А понякога бях и първа на първата редица и всички трябваше да се равняват по мен.
Леле, каква отговорност беше това. Много внимавах да не се разсейвам и отплесвам настрани, за да не изкривя строя.:lol:
Явно тези години оказаха важна роля в строевата ми подготовка, защото след това на военното пак ме сложиха в отбора по НВО (начално военно обучение - май така се казваше). Маршируване, стрелби, дисциплина...:grin:
Но 24-ти май си беше и си остава истински Празник.
Може да е била някаква градска измишльотина с лентите. :lol:

Обаче май навсякъде на този ден абитуриентите вадеха химикалите и започваха да си пишат един на друг пожелания и да се подписват по белите си ризи. Дали си ги пазят?
Още една... хубава традиция имаше при нас: след манифестацията цялото училище (без учителите, естествено) отивахме на едно определено място и присъствахме на церемонията по предаването на Бутилката, Цигарата и Презерватива на следващите абитуриенти. Това беше много строг ритуал...
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:Аз поне май не съм в състояние да предам на децата си своите усещания за този празник. :?
Не е нужно!
На мен ми е през отделителя, дали е празник или не е.
Ако има празнуващи е празник!
Ако е празник - е национален!
Ако е национален, е неработен!
Ако е неработен - София остава по-празна, по-чиста, по-дишаема...
Обичам националните празници.
НЕ празнувам празници!
Празник е всеки миг от живота, ако го искаш...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:
Мнемозина написа:Аз поне май не съм в състояние да предам на децата си своите усещания за този празник. :?
Не е нужно!
На мен ми е през отделителя, дали е празник или не е.
Ако има празнуващи е празник!
Ако е празник - е национален!
Ако е национален, е неработен!
Ако е неработен - София остава по-празна, по-чиста, по-дишаема...
Обичам националните празници.
НЕ празнувам празници!
Празник е всеки миг от живота, ако го искаш...
Празникът или си е вътре в теб, или го няма там. :lol:

И е точно все едно дали този ден е неработен и София е празна или не.
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:... или го няма там. :lol:
Гастроентеролог ли трябва да го установи тва, или е достатъчно да глътна дигитален апарат и да изчакам кадрите по пътя? :grin:
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнемозина написа:Липсва ми твоят личен пример обаче.
Бреййй! Кога ме видя да изказвам лично мнение използвайки цитат? :eek:

Хванах теееееее! :grin:

Иначе за тоя празник не искам да говоря мноо, оттрамбовал съм се по манифестации.
Ужким беше пожелание а като не отидеш и те шибат :(
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа: Още една... хубава традиция имаше при нас: след манифестацията цялото училище (без учителите, естествено) отивахме на едно определено място и присъствахме на церемонията по предаването на Бутилката, Цигарата и Презерватива на следващите абитуриенти. Това беше много строг ритуал...
Егати, мноо разтропани сте били бе.:blum:
Ние бяхме по-скромни и залюхани:blum: - след манифестацията всички отивахме до морето и си правихме първата баня. Понякога и с дрехите.:lol:
По традиция на 1-ви май валеше, а на 24-ти винаги беше слънчево и топло.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:
Мнемозина написа:... или го няма там. :lol:
Гастроентеролог ли трябва да го установи тва, или е достатъчно да глътна дигитален апарат и да изчакам кадрите по пътя? :grin:
Като го мислиш толкова анатомично... Не знам. Ние жените за своите вътрешни празници се консултираме с гинеколози най-вече. :blum:

А с настройките на дигиталната техника по пътя как ще се справиш? :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Житената Питка написа:
Мнемозина написа:Липсва ми твоят личен пример обаче.
Бреййй! Кога ме видя да изказвам лично мнение използвайки цитат? :eek:

Хванах теееееее! :grin:
Не си.
Ставаше дума за изказване на лично мнение изобщо. Ако държиш да бъдеш чукча-писател, бъди наистина. :lol:
Между другото, снимките също са вид цитат. От природата. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: Егати, мноо разтропани сте били бе.:blum:
Ние бяхме по-скромни и залюхани:blum: - след манифестацията всички отивахме до морето и си правихме първата баня. Понякога и с дрехите.:lol:
По традиция на 1-ви май валеше, а на 24-ти винаги беше слънчево и топло.
А, а?
Да не повярваш чак...
А като завършваше випускът преди нас, имаше и минута мълчание за падналите в борбата - поне четирима от тях бяха изключени за лошо поведение. :grin:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: А, а?
Да не повярваш чак...
А като завършваше випускът преди нас, имаше и минута мълчание за падналите в борбата - поне четирима от тях бяха изключени за лошо поведение. :grin:
И тва ми било елитно училище, пфууу :rotfl24::rotfl24:
В нашто нямаше такива работи - татковци разни всичко покриваха, няма да се излагаме пред света, я :grin:
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:Като го мислиш толкова анатомично... Не знам. Ние жените за своите вътрешни празници се консултираме с гинеколози най-вече. :blum:
Пациент при гинеколог...
-Докторе, там нещо ме боли!
-Тук ли?
-Не, докторе, по навътре...
-Тук ли?
-Не, докторе, още по навътре...
-Хъммм...А тук?
-Не, докторе, на ли ви казах, по навътре...
Доктора се изправя, сваля ръкавиците, ми е се...
- Госпожо, отидете при колегата в кабинет УНГ! Имате възпалени сливици.
:huhthink: :huhthink: :huhthink: Тъ, ако е вярно, че празника е в душата, а душата се спотайва в(около) сърцето, Е ли гинеколога правилната персона за манипулация на празнични проверки и настроения?

Мнемозина написа: А с настройките на дигиталната техника по пътя как ще се справиш? :huhthink:
ЩЕ СЕ хипнотизирам, за да е по-розово (което леко ме съмнява с по 40 къса цигари) и ще използвам тантрическото ДЗЕН-Дистанционно! :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: А, а?
Да не повярваш чак...
И тва ми било елитно училище, пфууу :rotfl24::rotfl24:
В нашто нямаше такива работи - татковци разни всичко покриваха, няма да се излагаме пред света, я :grin:
Ти сега недей така, че ми идва на ум мрачната мисъл как от нас е тръгнала разрухата... :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа: :huhthink: :huhthink: :huhthink: Тъ, ако е вярно, че празника е в душата, а душата се спотайва в(около) сърцето, Е ли гинеколога правилната персона за манипулация на празнични проверки и настроения?
Ама и гастроентеролога не върши работа.
Ще трябва да търсиш някой сърцевед тогава. :lol:

Звеневия написа: ЩЕ СЕ хипнотизирам, за да е по-розово (което леко ме съмнява с по 40 къса цигари) и ще използвам тантрическото ДЗЕН-Дистанционно! :rotfl24:
:rotfl24:
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа: мрачната мисъл как от нас е тръгнала разрухата... :grin:
ТЦЪ! Преди нас! Още с появата на парната машина! :cool:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Ти сега недей така, че ми идва на ум мрачната мисъл как от нас е тръгнала разрухата... :grin:
Разрухата на културата ли? :rotfl24: Тъй де, да направим връщане към основната тема :blum:

В нашто шуле 2/3 от децата бяха "елитарни", просто нямаше начин да има изключвания и наказания, щото после трябваше да се обясняват даскалите я по ЦК на БКП, я на ДКМС :( А магариите си ги имаше, естествено.

П.П. На класната ни пътя за автобуса минаваше през пушкома. Милата, години наред заобикаляше по-отдалечко, сакън да не види, че някой пуши. Пък аз не пушех, и бях пълна отличничка, и носех очила, и пеех в хора. За руски песни, трети глас :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Ти сега недей така, че ми идва на ум мрачната мисъл как от нас е тръгнала разрухата... :grin:
Разрухата на културата ли? :rotfl24: Тъй де, да направим връщане към основната тема :blum:

В нашто шуле 2/3 от децата бяха "елитарни", просто нямаше начин да има изключвания и наказания, щото после трябваше да се обясняват даскалите я по ЦК на БКП, я на ДКМС :( А магариите си ги имаше, естествено.

П.П. На класната ни пътя за автобуса минаваше през пушкома. Милата, години наред заобикаляше по-отдалечко, сакън да не види, че някой пуши. Пък аз не пушех, и бях пълна отличничка, и носех очила, и пеех в хора. За руски песни, трети глас :grin:
Не бе, на държавата. :grin:

При нас имаше и от едните, и от другите. От едните като че ли все пак по-малко. Падналите, естествено, бяха от вторите. :lol:

И аз не пушех. Сега наваксвам... :grin:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Житената Питка написа:

Честит и на теб предварително! :blum:

Имат право и двете ви мнения. Понякога прочиташ нещо, което си искал ти да кажеш, а онзи-другият го е казал страхотно ... защо да не споделиш твоето усещане копнато и пейстнато от другаде? Пестим време? И усилия.

Съвсем е вярно, че като добавиш нещо от себе си става по-истинско. Пък и дългите неща все се разминават някъде с твоето вътрешно, истинско мнение.

такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
esti

Мнение от esti »

ELBI написа:
Имат право и двете ви мнения.
Но Питката има право само принципно - не и с конкретния пример. А още по-малко с конкретния човек.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

esti написа:
ELBI написа:
Но Питката има право само принципно - не и с конкретния пример. А още по-малко с конкретния човек.
Да съм казал нещо различно? :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
ELBI написа:
Напротив.
Питката може би има право с конкретния пример.
Но не и принципно.

Мен цитатите не ме уморяват. Нито линковете. Нито снимките.
С него очевидно имаме различни виждания за общуването тук. В което не виждам нищо лошо всъщност. Но трябва ли да се налага нечий модел?
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа: Но трябва ли да се налага нечий модел?
ДА!
Фупроз на чезст!

МОЯТ :rotfl24:
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнемозина написа:Но трябва ли да се налага нечий модел?
Я се отпуснете бе! Релакс! :grin:
Какво съм бил казал, какво съм бил мислел, прав ли съм бил...

Аз 'ку искам да ти налагам нещо ще използвам админ панела :rotfl24: :blum:

Малиййййййййййййййййййййййййййййййй, колко ми е кеф - четворка :russian: :party:
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:Мен цитатите не ме уморяват. Нито линковете. Нито снимките.
Направо не виждам смесъл да се борим да пускаме отново 3 и 4 реактори!
ТИШНИ даваш енергия! :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Житената Питка написа:
Мнемозина написа:Но трябва ли да се налага нечий модел?
Я се отпуснете бе! Релакс! :grin:
Какво съм бил казал, какво съм бил мислел, прав ли съм бил...

Аз 'ку искам да ти налагам нещо ще използвам админ панела :rotfl24: :blum:

Малиййййййййййййййййййййййййййййййй, колко ми е кеф - четворка :russian: :party:
Абсолютно съм отпусната и релаксирам предпразнично. :lol:
Ми важно е какво си казал, това е личното ти мнение, нас ни вълнува... Админ си все пак! :blum:
Последно промяна от Мнемозина на 23.05.07, 13:02, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Публикувай отговор