На маса с мъдреци
На маса с мъдреци
Затънахме до малко над мотора. Хем мокро хем студено
Жип канара, но оправда точно на място моя любима сентенция:
Колкото по-голям е "лунохода", толкова по-голям трактор в списъка с екстрите.
....
Повисяхме. Като простинАли коне.
....
Безуспешните ни напъни за изваждане доведоха до стъмняване и алкохолен глад. За някои от нас буквално. Мрак. В черепните кухини най-вече.
....
Ако имаш нужда от механик-водач на "виетнамка" е нужно да го потърсиш в селската кръчма (аха, оназ моята, любимата). Винаги е порядъчно наквасен но след обещание за бАтилАчка ще премести планини.
Поради липса на място във вездехода вашият поизбледнял разказвач реши да постои и пофЕлософствува с прилежащия алкохолен инвентар и Човеци събрани на едно място.
На моята маса е приседнал Дилов - бащата на Иван. На около 80 години. Ловец. Професионален шофьор. Куц. Всъщност оная заседлицата горе в Балкана е купена за да го возим. От време на време.
- Не те послуша синът?
- Не ме.
- Ще се научи. Но бавно. Всеки сам трябва да се научи.
Мълча.
Мразя изразът: "Аз казах ли ти?" Но и много често го ползвам. Като всеки човек подвластен на "страстите" си.
Дойде бай Саво. Набор на Дилов. Ловец. Недочува, но за сметка на това - с акъла си. Сиромах.
- Ти къде застана? - Въпросът е към мен
- На "моята" пусия.
- Не им ли приби едно на нашите професори?
- Пак и отново се омазахме.
- Лъкавчаните днес прибрали четири. Завчера по правешката телевизия пуснали благодарност към нашата дружинка че им праща поживо и поздраво със салюти прасетата.
- Днес отново им ги пратихме. Свалили три. Срам?
- Смях.
- А Ванко къде закъса?
- Под "Иван попа", до бунгалото. - От пролетта молотовките са изорали коловози по метър докато свалят дърва.
- Няма я гората. То какво ли има?
Повдигам рамене. Не знам.
....
Сяда нов участник. Не по-млад от другите двама. Непознат за мен. Тих и скромен. С гузна усмивка, за това, че ни е разтревожил. На мига ми стана мъчно за него. Притиснат от живота, младостта, силата, слабостта. На мига. На мига ми стана симпатичен.
- Какво става Саво?
- Нищо хубаво.
Мълчание.
....
Последен дойде Доктора. Когато говори, се напрягаш да го чуеш. Последният от групата на старците.
- Колко много истории за лов мога да ви разкажа. - Саво
- Колко много истории за хора може да разкаже Доктора. - Аз.
- Не можеш насила да даваш. Насила можеш да вземаш.
Кимване.
Жип канара, но оправда точно на място моя любима сентенция:
Колкото по-голям е "лунохода", толкова по-голям трактор в списъка с екстрите.
....
Повисяхме. Като простинАли коне.
....
Безуспешните ни напъни за изваждане доведоха до стъмняване и алкохолен глад. За някои от нас буквално. Мрак. В черепните кухини най-вече.
....
Ако имаш нужда от механик-водач на "виетнамка" е нужно да го потърсиш в селската кръчма (аха, оназ моята, любимата). Винаги е порядъчно наквасен но след обещание за бАтилАчка ще премести планини.
Поради липса на място във вездехода вашият поизбледнял разказвач реши да постои и пофЕлософствува с прилежащия алкохолен инвентар и Човеци събрани на едно място.
На моята маса е приседнал Дилов - бащата на Иван. На около 80 години. Ловец. Професионален шофьор. Куц. Всъщност оная заседлицата горе в Балкана е купена за да го возим. От време на време.
- Не те послуша синът?
- Не ме.
- Ще се научи. Но бавно. Всеки сам трябва да се научи.
Мълча.
Мразя изразът: "Аз казах ли ти?" Но и много често го ползвам. Като всеки човек подвластен на "страстите" си.
Дойде бай Саво. Набор на Дилов. Ловец. Недочува, но за сметка на това - с акъла си. Сиромах.
- Ти къде застана? - Въпросът е към мен
- На "моята" пусия.
- Не им ли приби едно на нашите професори?
- Пак и отново се омазахме.
- Лъкавчаните днес прибрали четири. Завчера по правешката телевизия пуснали благодарност към нашата дружинка че им праща поживо и поздраво със салюти прасетата.
- Днес отново им ги пратихме. Свалили три. Срам?
- Смях.
- А Ванко къде закъса?
- Под "Иван попа", до бунгалото. - От пролетта молотовките са изорали коловози по метър докато свалят дърва.
- Няма я гората. То какво ли има?
Повдигам рамене. Не знам.
....
Сяда нов участник. Не по-млад от другите двама. Непознат за мен. Тих и скромен. С гузна усмивка, за това, че ни е разтревожил. На мига ми стана мъчно за него. Притиснат от живота, младостта, силата, слабостта. На мига. На мига ми стана симпатичен.
- Какво става Саво?
- Нищо хубаво.
Мълчание.
....
Последен дойде Доктора. Когато говори, се напрягаш да го чуеш. Последният от групата на старците.
- Колко много истории за лов мога да ви разкажа. - Саво
- Колко много истории за хора може да разкаже Доктора. - Аз.
- Не можеш насила да даваш. Насила можеш да вземаш.
Кимване.
Memento mori.
- Dark Angel
- Глас в пустиня
Re: На маса с мъдреци
Здравей:-)
Картинки от Живота
Благодаря за Картинките.
Картинки от Живота
Благодаря за Картинките.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Мдааа, снимка от един живот. Хубаво предадена. С чувство....
Насила не можеш и да вземеш или ако вземеш насила, най-вероятно няма да си струва - ти няма да струваш и нещото няма да си заслужава. Най-важните неща нито се вземат, нито се дават насила. Получаваш само и единствено ако даваш. Това е.
Здрасти, Сете.
Насила не можеш и да вземеш или ако вземеш насила, най-вероятно няма да си струва - ти няма да струваш и нещото няма да си заслужава. Най-важните неща нито се вземат, нито се дават насила. Получаваш само и единствено ако даваш. Това е.
Здрасти, Сете.
- snowprincess
А на мен ,Верче,ми харесва другата поговорка
Народът е казал :
"На сила хубост не става"
може на силаи да дадеш и да вземеш ... и още как!.! Че и "важни" неща..
но няма да е "хубост", няма да има удовлетворение.
нито удоволствие.
Сет-е ,кво стана с Жип-а?
п.с.сиреч сещай се,искаме продължение.
А на мен ,Верче,ми харесва другата поговорка
Народът е казал :
"На сила хубост не става"
може на силаи да дадеш и да вземеш ... и още как!.! Че и "важни" неща..
но няма да е "хубост", няма да има удовлетворение.
нито удоволствие.
Сет-е ,кво стана с Жип-а?
п.с.сиреч сещай се,искаме продължение.
Да даваш насила ми се струва като да си клоун в цирка - и ти, и зрителите знаят, че това е роля. Че под дрехите се крие някой друг човек.
Докато взимането насила ... е различно нещо. Причините му са различни, дават душа на действието
Осъзнаваш колко много искаш това и как ще разкъсаш нечии и месища, само за да го получиш 
Докато взимането насила ... е различно нещо. Причините му са различни, дават душа на действието
- Green Light
Какъв беше джипа, бе Сете? Начи един близък си купу Кю седмица. Една лъскава такава- бижу, влюбен съм в тая джипка, ама понякога ме напушва смях. Понеже ти нали ми разправяше, че джипа си требе, че да натовариш 100 кила месо на нея и да си спестиш сума мъкнене. И си представям как му искам Кюседмицата на моя близък, дето е с 4 зонов климатроник, GPS, bloototh kid, кожа, дърво и хром, може да се огледаш на нея, а вътре само дето стюардеса няма, и той ми вика - За кво ти е бе? и аз - А, ми ще седнеме четри пет момчета с кубинки, че ще се катериме по баирите, хем ще натоварим и един глиган нарязан на три четри парчета. Че ного трудно се носи по тия калища....
Разправях му аз, че един джип има на тоя свят - тойота лендкрузър, ама той - кю седем, та кю седем... имал бол пари, дал
Разправях му аз, че един джип има на тоя свят - тойота лендкрузър, ама той - кю седем, та кю седем... имал бол пари, дал
- Piqndurnik
- Green Light
За УАЗа знам, ама а представи си, че някой твой приятел ти приказва, че иска да си купува кола и си лафите. - Значи - вика той - тука от Мото Пфое ме каниха на тест драйф на ягуар, много ми хареса. Новото БМВ за сметка на това, нещо не ме грабна, а мерцедеса, макар че е класа, няма нищо концептуално ново вече сума време. Пък и джип ми се кара. Кво ще кажеш за ауди?; Пък ти- Ха! Ауди! Тва е гола вода, бе! УАЗ - тва е колата за тебе! УАЗ или нищо!Piqndurnik написа:Цъ, УАЗ еGreen Light написа:...Разправях му аз, че един джип има на тоя свят - тойота лендкрузър...
- Piqndurnik
Имах едно време една съседка, нямаше книжка, но си купи кола. Ей така, за недвижима собственост си я купи, излязъл и редът за Лада... Колата си стоеше паркирана пред блока, а тя всяка неделя с кофата и парцала лъскаше тенекиите. Нещо такова са и тези SUV. А си навлязъл с тях в калта, а им е паднала цената наполовина. Какво остава и да влезеш вътре с калните кубинки и да метнеш един глиган в багажника. На пътя пък, повечето от тях, нито за в завои стават, нито за аутобан.
Из Алпите, където им е мастото, не съм видял пастир или хижар с такова. Ползват едни кръстоски между трактор и "виетнамка" с адски висока проходимост и разни стари Subaru.
Из Алпите, където им е мастото, не съм видял пастир или хижар с такова. Ползват едни кръстоски между трактор и "виетнамка" с адски висока проходимост и разни стари Subaru.
Наздраве 
- Green Light
Аха! То си е ясно, той и моя човек, самия, точно в тоя смисъл се изказва по въпроса, ама са хубави пък и мода са, нали знаеш? Хубав мощен звяр.Piqndurnik написа:Имах едно време една съседка, нямаше книжка, но си купи кола. Ей така, за недвижима собственост си я купи, излязъл и редът за Лада... Колата си стоеше паркирана пред блока, а тя всяка неделя с кофата и парцала лъскаше тенекиите. Нещо такова са и тези SUV. А си навлязъл с тях в калта, а им е паднала цената наполовина. Какво остава и да влезеш вътре с калните кубинки и да метнеш един глиган в багажника. На пътя пък, повечето от тях, нито за в завои стават, нито за аутобан.
Аз се майтапих за глигана. Нали се сещаш кво ще ти мине през главата ако ти поискат такава кола невинно с честен поглед и я натоварят здраво със 150 кила кръв и кал? Майтап, майтап, ама аз лично ще извикам полицията и пожарната ако видя такова издевателсво над живата природа.
Както и да е, разводнявам темата на Сета, ама аз по принцип май няма тема да не съм я разводнил. Треа да се пръска светлината на просветата. На- ред
Re: На маса с мъдреци
Ооо, я вижте кой бил тук.Set написа:
И благодаря за историята.