стих
стих
Внезапно
Спасявам си душата.
Използвах за алиби старостта
и се оттеглих —
в спомена,
в природата,
в приятелството
в книгите...
(Нали светиите отшелници
са били грешници на младини!)
Спасявам си душата.
Изключвам телефона.
Изключвам телевизора,
когато блъвне във лицето ми
човешка кръв и пещерна омраза,
когато почнат да ме давят словеса
звънтящо кухи,
самовлюбени,
лъжливи,
когато чуя как води и лесове,
зверчета и деца,
дори и риби
пищят до небесата...
Спасявам си душата.
На края на града.
На края на живота.
И само сутрин,
между съня и будността,
внезапно
усещам тялото си младо,
духа — непримирим и горд,
и ми се струва —
ей сега ще блесна,
ще се стоваря, справедлива като меч,
над този мръсен свят!
Или ще го целуна,
и той — току що сътворен —
невинно ще ми се усмихне...
Станка Пенчева
Спасявам си душата.
и се оттеглих —
в спомена,
в природата,
в приятелството
в книгите...
(Нали светиите отшелници
Спасявам си душата.
Изключвам телефона.
Изключвам телевизора,
звънтящо кухи,
самовлюбени,
лъжливи,
зверчета и деца,
дори и риби
пищят до небесата...
Спасявам си душата.
На края на града.
На края на живота.
И само сутрин,
между съня и будността,
внезапно
усещам тялото си младо,
духа — непримирим и горд,
и ми се струва —
ей сега ще блесна,
ще се стоваря, справедлива като меч,
над този мръсен свят!
Или ще го целуна,
и той — току що сътворен —
невинно ще ми се усмихне...
Станка Пенчева
Последно промяна от 4avdar4e на 24.11.07, 00:14, променено общо 1 път.
Да, нооо... Някога (дори и преди 1 година), когато ми беше тъжно, имах нужда от конкретно стихче, се заравях в книгите.... Сега стихът, който искам да споделя, е в главта ми, но го търся в нета..Mila написа:Забелязала съм, че повечето важни неща, вече са казани.:winkw:
Това беше "внезапното" ми откритие тази вечер:crying:
Уф...
А на мен днес ми писна от елементарни хорица, смятащи другите за елементарни колкото тях и с планове да ги използват ... /не става въпрос за форума да уточня
/. До към обед ми беше смешно. Хилех се вътрешно с глас. После ми стана тъжно. Сега ми е безразлично. Изгрев, пладне, залез...нов изгрев. Сигурно новото утро ще е по-мъдро от вечерта. Но понякога се чудая на себе си, защо не ми идва отвътре да строша нечие чене ...ей така поне като еретична мисъл да ми дойде. Сигурно и аз съм се скъткал и "използвам за алиби старостта"
Но това са нещата от живота. Кво да ги направя освен да им се надсмея /ако не мога да ги променя/.
А що ми стана тъжно ли? Щото се сетих, че винаги има някой-по хитър от нас, който ни проваля сметките, докато си правим планове..
Сигурно е оня брадат "сценарист" горе... с уникално чувство за хумор и едно тесте с уроци, дето ни е приготвил за тоя живот.
А ти? Защо ти е тъжно днес?
А на мен днес ми писна от елементарни хорица, смятащи другите за елементарни колкото тях и с планове да ги използват ... /не става въпрос за форума да уточня
Но това са нещата от живота. Кво да ги направя освен да им се надсмея /ако не мога да ги променя/.
А що ми стана тъжно ли? Щото се сетих, че винаги има някой-по хитър от нас, който ни проваля сметките, докато си правим планове..
А ти? Защо ти е тъжно днес?
- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: стих
Колко познато!!!!!!!!!!!!!!!4avdar4e написа:Внезапно
Спасявам си душата.
и се оттеглих —
в спомена,
в природата,
в приятелството
в книгите...
(Нали светиите отшелници
Спасявам си душата.
Изключвам телефона.
Изключвам телевизора,
звънтящо кухи,
самовлюбени,
лъжливи,
зверчета и деца,
дори и риби
пищят до небесата...
Спасявам си душата.
На края на града.
На края на живота.
Станка Пенчева
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
По-хитър едва ли, но определено е имал повече шанс и затова е в по-добра позиция. Да`н ти пука, отиди някъде и побоксирай - отпуска, зарежда и предразполага към душевен конфорт.МЪЖжжж написа:... Щото се сетих, че винаги има някой-по хитър от нас, който ни проваля сметките, докато си правим планове...
И това те натъжава?4avdar4e написа:Да, нооо... Някога (дори и преди 1 година), когато ми беше тъжно, имах нужда от конкретно стихче, се заравях в книгите.... Сега стихът, който искам да споделя, е в главта ми, но го търся в нета..Mila написа:Забелязала съм, че повечето важни неща, вече са казани.:winkw:
Това беше "внезапното" ми откритие тази вечер:crying:
Я стига! Книгите не са изчезнали, просто имаш още нещо.
То пък кой на кого ги обяснява тия работи сега.
И на мен ми е тъжно нещо и не мога да разбера това от мъглата ли е или се разболявам.
Panta rhei...
Чувала съм, че когато човек сънува булка - с бялата рокля, с воала с всичко - значи е на смърт.Мнемозина написа:
И на мен ми е тъжно нещо и не мога да разбера това от мъглата ли е или се разболявам.
Аз снощи така се сънувах.
Сигурно, затова ви е тъжно, предчувтствали сте, че може и да умра и няма как да го разберете, защото така и не дадох адреса на форума на някой мой близък, който да ви съобщи.
Затова ви е тъжно, не може да е друго.
Ей сега ще ти намеря реалния адрес и ще дойда да те убия за такива приказки!esti написа:Чувала съм, че когато човек сънува булка - с бялата рокля, с воала с всичко - значи е на смърт.Мнемозина написа:
Сигурно, затова ви е тъжно, предчувтствали сте, че може и да умра и няма как да го разберете, защото така и не дадох адреса на форума на някой мой близък, който да ви съобщи.
Затова ви е тъжно, не може да е друго.:lol:
После ще съобщя във форума, спокойно.
Panta rhei...
Новата Касандра, или Естисандраesti написа:Сигурна бях, че сънищата ми са пророчески.Мнемозина написа:
Ей сега ще ти намеря реалния адрес и ще дойда да те убия за такива приказки!
После ще съобщя във форума, спокойно.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- snowprincess
ей, момиченце, не съм решила, не съм те намерила, нъл знайшesti написа:
"Символите често имат разнообразни и многобройни значения, те трябва да се тълкуват за всеки отделен случай само във взаимната им връзка.
Бяло
Синтез на всички цветове, бялото напомня за лунна светлина, както и за ослепителни далечини. То е образът на светлината и чистотата. В християнството изразява невинност, радост, безсмъртие, блаженство. Същото значение му придава Англиканската църква, както я хералдиката (сребристобяло).
И в сънищата бялото е символ на чистота и надежда. Но може да означава (като синьото) смърт на личността, безкрайни хоризонти, в които човек са загубва. В този смисъл олицетворява и траура. Като цвят на снега пък символизира радостта, но и самотата и смъртта."
Пиер Дако

- snowprincess
а аз днес се влюбих в това, искам да го видя не само на снимки, изпитах желание да го имам и да се "спася" там4avdar4e написа:

- majemela4ka
- Обратна връзка:
Това много ми прилича на едно местенце, след кв. Галата, като се върви по пътечката към плажа, това е у лево :eek:snowprincess написа: а аз днес се влюбих в това, искам да го видя не само на снимки, изпитах желание да го имам и да се "спася" там
- Глас в пустиня
Нищо подобно - пази се от падащи предмети...ъ-ъ-ъ-ъ, съседи.esti написа:Чувала съм, че когато човек сънува булка - с бялата рокля, с воала с всичко - значи е на смърт.Мнемозина написа:
Затова ви е тъжно, не може да е друго.:lol:
Хехе, инспектор Сноу от теб не мога да се скрия знам.snowprincess написа:ей, момиченце, не съм решила, не съм те намерила, нъл знайшesti написа:
"Символите често имат разнообразни и многобройни значения, те трябва да се тълкуват за всеки отделен случай само във взаимната им връзка.
Бяло
А за тълкуването аз си имам система - чакам да видя, какво ще се случи и тогава решавам, дали ми е пророчески съня или не.
Благодаря, че си направи труда да пуснеш инфо.
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
не се занасяй - пускай майтапи - умните ще ги разберат, глупците - няма какво да ги мислишБоЕВ написа:Точно затова избягвам да се шегувам...стават обърки понякога.esti написа:Черен ти е хумора, ама много на място.БоЕВ написа:
Монтирай на входа автомат за безалкохолни - редбул дава крила-а-а-а-а...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.