И тва и няма вече!

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

И тва и няма вече!

Мнение от Глас в пустиня »

Като стана въпрос за морал и разни други висококОлтурни обноски, та се сетих. Ей на, това е църквицата край която съм отрасъл. Големо изпитание беше да притичаш и да дръннеш камбана, а след това бързо да се скриеш.:lol:
Св. Йоан Кръстител - издигната през 1900г с труд и доброволни дарения от жителите на селото, няколко от големците заложили имотите си и теглили заем. Старите хора разказват че е издигната върху основите на по-стара 600 годишна черква.

Изображение

И като си говорим за свети места, не може да не спомена и любимият ми оброк.

Изображение

Горе на върха е било тракийското светилище. Иманяри, миналата година бяха качили верижни маши да копаят, пичовете от граничната полиция направо легенди разказват за чудесиите извадени там - статуетки, накити, керамика...А, малко под върха се забелязват сградите и покривчето на параклиса "Св. Николай Летни" - предполага се че там се е намирал голям манастирски комплекс "Пречиста" през средновековието, споменат в книга от лето 1680-то.
Аватар
4avdar4e

Re: И тва и няма вече!

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа:Като стана въпрос за морал и разни други висококОлтурни обноски, та се сетих.
А, не, моля ти се, без такива "няма вече"!!! :evil: Тая красота така ми стопля душата :-) Чак ме боли от белотата и чистотата на тоя сняг...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Черквицата е много хубава. Не знам дали заради белотата на снега или заради нещо друго, но оставя хубаво чувство.
Изображение
Аватар
Баба Яга

:))

Мнение от Баба Яга »

Няма вече...ама... :hammer: :smackbum: :grin::grin:
Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

и какво общо има морала с тези хубави снимки?

по скоро става дума вероятно за ценности базиращи се на неща с положителен заряд и смисъл за определен човек.
правилото - това което е хубаво и добро за един не е задължително условие да е добро и за останалите.

една снимка ,един спомен,една и съща запачатана картина портаждат в различните хора различно асоциациии.

на фона на динамиката на живота в днешно време всички опити човек да върне времето назад или по скоро да се търсят ценности е доста трудна задача .
идващите поколения са фактора който е определящ и критерии за това дадена жизнена позиция е оптимална.:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

критерият е времето. То определя дали нещо ще остане ценно или не. Има много поколения, които не са оставили нищо особено, макар и да са били "идващи" спрямо предишните. Даже се разглеждат като деградирали или упадъщи.

И щото това е една много сложна и противоерчива тема, по която би могло да се спори нагоре-надолу, аз много харесвам една сентенция, която до някъде дава някакъв критерий. Не я помня точно, но звучеше приблизително така - За една епоха не съдете по политиците или военните, а по поетите и.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Тва "няма вече" си беше за вчера, за един ден пуснах цели 3 теми.:grin:
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа: на фона на динамиката на живота в днешно време всички опити човек да върне времето назад или по скоро да се търсят ценности е доста трудна задача .
Ахам, в това е драмата - ценностине!
Родните, българските са отречени, а вносните не сработват добре на местна почва.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:критерият е времето. То определя дали нещо ще остане ценно или не. Има много поколения, които не са оставили нищо особено, макар и да са били "идващи" спрямо предишните. Даже се разглеждат като деградирали или упадъщи.

Да, това са нащо и предното поколение, а такова се очертава и следващото.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:
Quid написа: на фона на динамиката на живота в днешно време всички опити човек да върне времето назад или по скоро да се търсят ценности е доста трудна задача .
Ахам, в това е драмата - ценностине!
Родните, българските са отречени, а вносните не сработват добре на местна почва.
Ами такова време ни се е паднало - на промени.
Защото и "родните ценности" вече не вършат работа, и въобще нищо не е същото.
Аватар
Глас в пустиня

Mila написа:
Ами такова време ни се е паднало - на промени.
Защото и "родните ценности" вече не вършат работа, и въобще нищо не е същото.
Всяко нещо се приема или отхвърля според формата в която е поднесено.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:

Не е само до форма - патриархалните ценности, които са в основата на бг-манталитета,
отдавна вече са неадекватни на времето, макар че все още насила се крепят, от тези, които имат изгода.:winkw:

Ако те настройва носталгично идеята за доброволния труд, и факта, че покрай този градеж някак са се чувствали обединени,
мога да спомена, че всички катедрали в Средновековна Европа са построени с доброволен труд в почивните дни. Голяма част от тях са наистина зашеметяващи сгради. Не че не ценя нашето, напротив, но не мога да не отбележа, че навремето църквата е наистина е имала силата да респектира и екзалтира народа, и това е било обичайната практика.

п.п. Жалко че нямам снимка в момента, но и на мен една селска църква ми е легнала на сърце. Дано с мъжа ми успеем да намерим средства за възстановяването й. :(Че то - кое по-напред.:shy:
Аватар
Глас в пустиня

Mila написа:
БоЕВ написа:

Не е само до форма - патриархалните ценности, които са в основата на бг-манталитета,
отдавна вече са неадекватни на времето, макар че все още насила се крепят, от тези, които имат изгода.:winkw:

Ако те настройва носталгично идеята за доброволния труд, и факта, че покрай този градеж някак са се чувствали обединени,
мога да спомена, че всички катедрали в Средновековна Европа са построени с доброволен труд в почивните дни. Голяма част от тях са наистина зашеметяващи сгради. Не че не ценя нашето, напротив, но не мога да не отбележа, че навремето църквата е наистина е имала силата да респектира и екзалтира народа, и това е било обичайната практика.

п.п. Жалко че нямам снимка в момента, но и на мен една селска църква ми е легнала на сърце. Дано с мъжа ми успеем да намерим средства за възстановяването й. :(Че то - кое по-напред.:shy:
Нещо не мога да се изразявам, предлагам ти нещо на готово - националистическо четиво(моля Почтибезобидна да не чете!).

Третият път!>>>
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Mila написа: Не е само до форма - патриархалните ценности, които са в основата на бг-манталитета,
Аз не вярвам в нещото "патриархални ценности"... Ако имам сили тия дни ще ти обясня по-надълго. Но цялата ни литература сочи, че квото се случва сега, се е случвало винаги :winkw:

П.П. Днес цял ден разсъждавам над един въпрос на Ст. Цанев от "Български хроники" (здрасти Маготич :blum:) - защо българските царе не са имали шутове???
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

4avdar4e написа: П.П. Днес цял ден разсъждавам над един въпрос на Ст. Цанев от "Български хроники" (здрасти Маготич :blum:) - защо българските царе не са имали шутове???
Хммм
Интересен въпрос
До колкото знам, шутовете са забавлявали кралете с, общо взето, шутовски номера - без особен хумор в тях, тоя спънал оня, оня паднал и се потрошил, напъхали на някого жива риба в гащите, ей такива работи... нещо като мистър Бийн (адски непонятен ми е тоя персонаж)
А при нас хумора винаги е бил по-изтънчен. Или поне ми се иска да вярвам в това. Не е предизвиквал смях гърбав, крив и прочие шут. И затуй не е имало такива шутове.
Или пък е имало достатъчно смешки наоколо, та не е било необходимо някой да се мъчи да ги създава насила...
Интересен въпрос, обаче :good:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: Интересен въпрос, обаче :good:
Според Ст. Цанев шутовете на кралете на запад са имали ролята на нещо като бушон... Те са били единствените хора, които са могли да се "бъзикат" с кралете. А наште царе не са обичали такива неща. По нашите ширини истината се приема доста трудно, дори от шута :winkw:

Пак според Цанев е изключително интересно защо няма запазени хроники, които да оплюват някой наш владетел.. Всичко е само хвалебствия. А из чуждите библиотеки можело било да се намери много критика ...

П.П. До какви размисли може да доведе една разбита баня/тоалетна и единствената непрочетена до край книга :rotfl24::rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
Gaspode написа: Интересен въпрос, обаче :good:
Според Ст. Цанев шутовете на кралете на запад са имали ролята на нещо като бушон... Те са били единствените хора, които са могли да се "бъзикат" с кралете. А наште царе не са обичали такива неща. По нашите ширини истината се приема доста трудно, дори от шута :winkw:

Пак според Цанев е изключително интересно защо няма запазени хроники, които да оплюват някой наш владетел.. Всичко е само хвалебствия. А из чуждите библиотеки можело било да се намери много критика ...

П.П. До какви размисли може да доведе една разбита баня/тоалетна и единствената непрочетена до край книга :rotfl24::rotfl24:
Много им се точех на тия хроники, ама май няма да ги чета.:(
В ивановската църква има стенопис с улични музиканти, танциори и шут. В царският двор може и да не е имало, за Константинопол също не съм чул да има шутове, не е май до "приемане" на истината. Всъщност много неща са се различавали в "дворцовите" етикети
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

4avdar4e написа: Според Ст. Цанев шутовете на кралете на запад са имали ролята на нещо като бушон... Те са били единствените хора, които са могли да се "бъзикат" с кралете. А наште царе не са обичали такива неща. По нашите ширини истината се приема доста трудно, дори от шута :winkw:

Аре ся пак глупости
Позволено им било да се бъзикат с гостите на краля. А се избъзика с краля, а се е снабдил с още една гърбица. Или му подрежат косата до гърлото. Мани ти тая...
Тва, дето можело било да се намери - не го вярвам. Всеки е искал да го изкарат най-най-по-... един даже за слънце се имал... мани
И тва за истината също не го приемам - на запад да не би да си говорят само истини? Ми то ако темата е само за времето не е проблем да се говорят само истини де...
А нашите съседи са били доста продуктивни в писането на плювателства за владетелите ни, народа и държавата ни, та никак даже не се е чувствала липса на подобни писания - затуй и е нямало наши си собствени, предполагам :grin:

Сори, ама по тоз въпрос няма да се съглася с г-на Цанев.
Пошло някак ми се вижда да си имаш домашен любимец, на който да се присмиваш когато ти е скучно. Не си го представям в наши условия - просто при нас като че ли винаги е имало съвсем друго отношение към ощетените по един или друг начин хора. Затуй, например, са ми адски неприятни и непонятни случките с домовете за деца, дето напоследък ги разтръбиха. Някак неприсъщи ми се струват...Обаче пък аз съм си един непоправим оптимист и вградени розови Учила :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Много им се точех на тия хроники, ама май няма да ги чета.:(
Оххх, ние с Магот :pray: имаме странен спор (то даже не е спор, а размяна на неразбиране!!) по въпроса ... На нея много й е харесала книгата, а аз като върл нелюбител на историческата литература, хеле пък написана от поет :grin:, си имах 2 наум. Чета го по диагонала, често ме дразни, но както казах преди време, за да оплюя някой автор трябва да съм го попрочела :winkw: Но има интересни идеи, не мога да него призная :shy:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: Аре ся пак глупости

Сори, ама по тоз въпрос няма да се съглася с г-на Цанев.

:rotfl24::rotfl24: Аз съм сигурна, че и по други няма да се съгласиш....

П.П. Аз много обичам Гаспод от 3о40 :grin: (тва уточнение е да не си помисли някой нещо пошло :blum:)
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа: Много им се точех на тия хроники, ама май няма да ги чета.:(
Оххх, ние с Магот :pray: имаме странен спор (то даже не е спор, а размяна на неразбиране!!) по въпроса ... На нея много й е харесала книгата, а аз като върл нелюбител на историческата литература, хеле пък написана от поет :grin:, си имах 2 наум. Чета го по диагонала, често ме дразни, но както казах преди време, за да оплюя някой автор трябва да съм го попрочела :winkw: Но има интересни идеи, не мога да него призная :shy:
Идеи да искаш! Историята ни тотално е сбъркана и много внимавам с такива писаници и съпоставки.

Ей ти нещо от Петър Добрев(ако нямаш някакви предрасъдъци към него) горе-долу как стоят нещата между наще историци, ако не друго.

Статия>>>

Тия дни, покрай Коледа изпаднах в размисли - има една легенда за някакъв илирийски цар и синът му Коледа, за обет относно отбелязването на неговото рождение и църковните забрани и анатеми за тези които празнуват Коледа и коледуват. Ако не се лъжа само при нас шетат коледари и се казва Коледа. На други места е Рождество, Божич и тн.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа: Нещо не мога да се изразявам, предлагам ти нещо на готово - националистическо четиво(моля Почтибезобидна да не чете!).
Третият път!>>>
Ха-ха! Та това е класика - не надничай в забранената стая!
И първата работа на предупредения е да си напъха носа точтно там!

ПС. Погледнах, ама не прочетох повече от 20 реда - зверски скучно и банално е. Гуруто ви Волен ги окайва тия от 15 години. Омръзва. Така че, уговорката е спазена, не може да се каже, че съм чела.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:...Пак според Цанев е изключително интересно защо няма запазени хроники, които да оплюват някой наш владетел.. Всичко е само хвалебствия. А из чуждите библиотеки можело било да се намери много критика ...

...:
дълбоко се съмнявам. Може би в чуждите библиотеки може да се намери критика, публикувана от други владетели/паралии/политици или критики, спонсорирани от тях. При централизираните, малки балкански държави, където само монасите са пишели (в най-общия случай) е забавно как няма да има само хвалебствия - все пак няма да оплюваш този, който спонсорира издаването на книгата ти (говорим за преписи, които са били скъпи - хартия/пергамент, преписвачи, художници - тогава не е било да скочиш до 7 км и да тръснеш една сума от 2 хилки и след 2 месеца да имаш книга...излизаща на цената на половин годишна средна заплата). А точно императорите/царете са давали парите за книгите/хрониките/евангелията.

Няма нищо лошо и неисторици да пишат по исторически теми. Лошото е, когато си повярват, че са много знаещи и много обективни (освен по някоя по-дребна темичка). Струва ми се, че П. Добрев е вече доказан като доста некомпетентен в историята (няма спор за позитивното му желание), а се съмнявам, че много от патоса и предишните възгледи и настроения на Ст. Цанев са му помогнали да напише нещо обективно (но си признавам, че не съм му чел споменатата творба, нито съм говорил с историци за нея).
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:Така че, уговорката е спазена, не може да се каже, че съм чела.
Радвам се че поне веднъж се разбрахме!:-) :flowersk:
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Няма нищо лошо и неисторици да пишат по исторически теми. Лошото е, когато си повярват, че са много знаещи и много обективни (освен по някоя по-дребна темичка). Струва ми се, че П. Добрев е вече доказан като доста некомпетентен в историята (няма спор за позитивното му желание), а се съмнявам, че много от патоса и предишните възгледи и настроения на Ст. Цанев са му помогнали да напише нещо обективно (но си признавам, че не съм му чел споменатата творба, нито съм говорил с историци за нея).
В статията на П. Добрев става въпрос за "борбите" м/у хората призвани да осветлят историческото ни минало, а не за някакава теория.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:...Ей ти нещо от Петър Добрев(ако нямаш някакви предрасъдъци към него) горе-долу как стоят нещата между наще историци, ако не друго.

Статия>>>
...
за другите неща - не знам, но навремето, когато по вестници и медии се точеше спорът Хайтов-историци отидох на една открита среща с историци, където Хайтов бе поканен. Последният не дойде. Обаче срещата с публиката се състоя и дошлите историци отделиха внимание на доводите му и "доказателствата" му (относно твърденията, че гробът му е в църквата Св. Петка Самарджийска), доказвайки с факти и документи колко необосновани и измислени са Хайтовите писания. Разбира се спорът заглъхна малко по малко, Хайтов тихомълком не отговори на публикациите на историците и ...

Иначе наистина има историци,които са партийно или суетно ангажирани и ръсят полвинчати истини или на моменти пълни измишльотини. Все пак в средите им се знае кой какъв е и колко е сериозен.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
В статията на П. Добрев става въпрос за "борбите" м/у хората призвани да осветлят историческото ни минало, а не за някакава теория.
ако беше само това - супер. Обаче той вади няколко исторически "факти" и "примери".

Иначе и аз съм на мнение, че историята ни трябва да се пренапише по един обективен (до колкото е възможно) начин и да се изкорени насадената ни от Русия и СССР идея за малоценност, за робска психика, за това как някой все ни освобождава и т.н. и т.н.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа: Все пак в средите им се знае кой какъв е и колко е сериозен.
"Сериозен" по какъв критерии?!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа: Все пак в средите им се знае кой какъв е и колко е сериозен.
"Сериозен" по какъв критерии?!
ами по научен. Не по политиканстващ или други критерий.

Може би си имат мястото и пропагандаторите и политиканстващите историци.

Просто не са ми по вкуса. Пък и считам, че ако учим нашата история без фойерверки и измишльотини, няма от какво да се срамуваме там...(ако изобщо може да става въпрос за 'гордост' и 'срам', гледайки световната история).
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:Така че, уговорката е спазена, не може да се каже, че съм чела.
Радвам се че поне веднъж се разбрахме!:-) :flowersk:
Не, не сме. Аз с крайни националисти не мога да постигна разбиране.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:...Тия дни, покрай Коледа изпаднах в размисли - има една легенда за някакъв илирийски цар и синът му Коледа, за обет относно отбелязването на неговото рождение и църковните забрани и анатеми за тези които празнуват Коледа и коледуват. Ако не се лъжа само при нас шетат коледари и се казва Коледа. На други места е Рождество, Божич и тн.
Ами и това не е вярно. Гърците имат Каланта (много сходно звучене), която е сходна по време и обичаи с Коледа (няма какво да обясняваме религиозната връзка и сходство между българи и гърци).

Нека и чавето помогне, но забелязах от едно бързо търсене (къв кеф е в това отношение Интернет), че на чешки, полски, словашки се казва също Коледа.

Такива ми ти работи.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: Нека и чавето помогне, но забелязах от едно бързо търсене (къв кеф е в това отношение Интернет), че на чешки, полски, словашки се казва също Коледа.
Миии, на чешки е Vánoce (ако правилно си спомням е превод на немското Weihnachten), "свети нощи", на словашки е Vianoce - същия смисъл, руски знаем - Рождество. На полски е Boże Narodzenie. Тоест на повечето славянски езици е по-близко до Рождество Христово, както мисля е по-правилно и ние да го наричаме:winkw:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: Нека и чавето помогне, но забелязах от едно бързо търсене (къв кеф е в това отношение Интернет), че на чешки, полски, словашки се казва също Коледа.
Миии, на чешки е Vánoce (ако правилно си спомням е превод на немското Weihnachten), "свети нощи", на словашки е Vianoce - същия смисъл, руски знаем - Рождество. На полски е Boże Narodzenie. Тоест на повечето славянски езици е по-близко до Рождество Христово, както мисля е по-правилно и ние да го наричаме:winkw:
мда. не се изразих точно за чехите и другите - исках да кажа, че те имат думата коледа, но тя значи коледарска песен (т.е. и там го има този термин). Моя грешка. Иначе връзката с гръция е и логична и видима.

източника - уебстер...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: мда. не се изразих точно за чехите и другите - исках да кажа, че те имат думата коледа, но тя значи коледарска песен (т.е. и там го има този термин). Моя грешка. Иначе връзката с гръция е и логична и видима.

източника - уебстер...
А, да, има го - koledy. Сега се сещам, че и руснаците имат коляды. Но то е по-скоро набор така да се каже от обреди, танци и песни. И що си мисля, че идва от латински?
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: мда. не се изразих точно за чехите и другите - исках да кажа, че те имат думата коледа, но тя значи коледарска песен (т.е. и там го има този термин). Моя грешка. Иначе връзката с гръция е и логична и видима.

източника - уебстер...
А, да, има го - koledy. Сега се сещам, че и руснаците имат коляды. Но то е по-скоро набор така да се каже от обреди, танци и песни. И що си мисля, че идва от латински?
да - нещо наподобяващо тази дума значеше "празник".

Та - нещата не са толкова уникално български...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:...
една не лоша история за Коледа (най-вече съвремения), която включва тук дискутираната тема за религията и пре-религиозните обичаи (или по-точно причината за поява на някои обичаи/празници).
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: една не лоша история за Коледа (най-вече съвремения), която включва тук дискутираната тема за религията и пре-религиозните обичаи (или по-точно причината за поява на някои обичаи/празници).
ФърлИх едно Очо набързо :winkw:

П.П. Гледам, споменати са славянските имена на месеците, да им !w#$%^&*( :shy: Ей, няма научаване тва!! И как да има като на украински и полски, примерно, името за м. април, на чешки е името за м. март :crying:
annonymus

Мнение от annonymus »

Бих се учудила доста, ако в различни езикови групи празника се казва по едни и същи начин.
базирайки се на подобни теории, съм чувала да казват, че българите произхождат от египет например или от древните предшественици на персите, щото сме имали една и съща дума за къмък (примерно)
Празника тъй или иначе си е езически, свързан е със зимното слънцестоене, после са му пришили Христос
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: една не лоша история за Коледа (най-вече съвремения), която включва тук дискутираната тема за религията и пре-религиозните обичаи (или по-точно причината за поява на някои обичаи/празници).

П.П. Гледам, споменати са славянските имена на месеците, да им !w#$%^&*( :shy: Ей, няма научаване тва!! И как да има като на украински и полски, примерно, името за м. април, на чешки е името за м. март :crying:
Една близка се върна скоро от Украйна и разказа за имената на техните месеци - според това, което се прави в този сезон на годината - много интересно.

Даниел Бурстин има една супер интересна глава за календарите/месеците в книгата си "Откривателите". Ако не се лъжа...
annonymus

Мнение от annonymus »

4avdar4e написа:

Чакай - не разбрах. В статията ли са объркали нещо или за особености на езиците става дума? говорих си наскоро с едни поляци - като цяло имам чуството, че за до го проговоря този език, трябва да и вържа моя на фльога, направо са ми непроизносими някои думички
Публикувай отговор