Фентъзи или физика

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Фентъзи или физика

Мнение от Remmivs »

Макар, че все още не са открити преки доказателства за съществуването на червееви дупки (wormholes), може би това се дължи на факта, че те се маскират като черни дупки. Сега Александър Шатски от института за физика Лебедев в Москва предлага един възможен начин двата вида обекти да бъдат разграничени. Неговата идея предполага наличието на една чудновата субстанция наречена "призрачна материя" (ама да им имам и лексиката на астрофизиците понякога б.пр. :grin:), която е предложена като обяснение за това как червеевите дупки могат да остават отворени. Призрачната материя има отрицателна енергия и отрицателна маса, така че създава ефект на отблъскване, който пречи на затварянето на червеевата дупка. Експертът от САЩ д-р Лаурънс Краус, от университета Кейс Уестърн Ризъвр в Кливланд, Охайо посочва, че идеята се основава на непроверени предположения. Той сподели пред списанието Ню Сайънтист следното - Това е един интересен опит в действителност да се размишлява относно каква би могла да бъде реалната сигнатура на червеева дупка, но това е по-скоро хипотетичен подход, отколкото обективен такъв. Без да знаем точно какво е призрачната материя и какви са нейните възможни взаимодействия със светлината не е ясно дали можем да предложим валидна аргументация по въпроса.

http://ukpress.google.com/article/ALeqM ... iF66S6SupQ
Аватар
Мнемозина

Re: Фентъзи или физика

Мнение от Мнемозина »

Винаги ми е била много любопитна разликата между хипотетичен подход и обективен такъв в астрофизиката и съм си обещала като ми падне някой астрофизик, да го накарам да ми я обясни.
Щото аз като един недоверчив човек си представям, че додето някой не се намърда вътре в червеевата дупка да я пипне и помирише, все си е хипотетично знанието. Тоест... да де, колкото е хипотетична призрачната материя, толкова са и въпросните дупки - което май не се отнася в същата степен за черните. :shy:

Обаче пък като успеят да оставят отворени червеевите дупки - ех, какъв живот ще бъде тогава! Само като си помисля какво джиткане между вселените ще настане... :blum:
Последно промяна от Мнемозина на 05.02.08, 08:53, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Обаче пък като успеят да оставят отворени червеевите дупки - ех, какъв живот ще настане тогава! Само като си помисля какво джиткане между вселените ще настане... :blum:[/quote]

Въпрос:
А за да влезем в един wormhole,трябва ли да сме worms?
щото тогава много ще се замисля дали искам да съм червей в една друга вселена..
и друг въпрос:
Като влезем в wormhole-a -worms ли излизаме от другата страна?

просто питам:blum::blum::blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

doktorka написа:Въпрос:
А за да влезем в един wormhole,трябва ли да сме worms?
щото тогава много ще се замисля дали искам да съм червей в една друга вселена..
и друг въпрос:
Като влезем в wormhole-a -worms ли излизаме от другата страна?

просто питам:blum::blum::blum:
Не знам, като мина, ще разбера.
Ама не четеш ли, според последните хипотези по-скоро в призрачна материя трябва да се превръщаш.
Ако е прилепчива тая материя, де... :grin:
Последно промяна от Мнемозина на 04.02.08, 23:00, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Не знам, като мина, ще разбера.
Ама не четеш ли, според последните хипотези по-скоро в призрачна материя трябва да се превръщаш.
Ако е прилепчива тая материя, де... :grin:[/quote]

не може да е материя и да е призрачна.
пак са се бъркали астрофизиците.
аз за това не станах такъв...
как ще ме убедиш ,че има материя ,която аз не мога да видя ,да пипна и да помириша...
( аз за туй и сайбърсекс не моем да правим..язък!)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

doktorka написа: не може да е материя и да е призрачна.
пак са се бъркали астрофизиците.
аз за това не станах такъв...
как ще ме убедиш ,че има материя ,която аз не мога да видя ,да пипна и да помириша...
( аз за туй и сайбърсекс не моем да правим..язък!)
Виж сега, то не става дума за материя, от която да си ушиеш костюм. :blum:
Макар че рокля от призрачна материя би било интересно да се види... и дали би се събрала в орехова черупка? :huhthink:

П.П. Не са се объркали, просто има нещо в науката им, което ги настройва поетично. :lol:
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Виж сега, то не става дума за материя, от която да си ушиеш костюм. :blum:
Макар че рокля от призрачна материя би било интересно да се види... и дали би се събрала в орехова черупка? :huhthink:

П.П. Не са се объркали, просто има нещо в науката им, което ги настройва поетично. :lol:[/quote]

я гледай!
значи като хукна по улиците гола,мога спокойно да заявя ,че имам рокля от призрачна материя.
да питат астрофизиците,ако не ми вярват!
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

Това ми напомня на една пациентка ,която ходеше с гребен ,затъкнат в косата и казваше че това и е антената ,чрез която комуникира с извънземните...:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

doktorka написа: я гледай!
значи като хукна по улиците гола,мога спокойно да заявя ,че имам рокля от призрачна материя.
Не искам да ти се бъркам, но на твое място бих изчакала поне самите астрофизици да верифицират хипотезата. :-)
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Не искам да ти се бъркам, но на твое място бих изчакала поне самите астрофизици да верифицират хипотезата. :-)[/quote]

тюх!
ще трябва да ходя облечена...
:mad:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Фентъзи, физика или философия

Мнение от Remmivs »

Как разбирате, че има слънце по допира или по миризмата? А думите тук? А записът 2+2=4?

Наричат се червееви щото са поети астрофизиците - затова.

И обичат каноколита...:grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

doktorka написа:я гледай!

Това ми напомня на една пациентка ,която ходеше с гребен ,затъкнат в косата и казваше че това и е антената ,чрез която комуникира с извънземните...:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Е ти пренаписа Новите дрехи на царя егати...:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Док, проблемът ти е решен: ще казваш, че си облечена в рокля от слънчева светлина.
Даже и астрофизици няма да ти трябват... :lol:

Не се смей, два дни те мисля как ще се справяш. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Re: Фентъзи, физика или философия

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Как разбирате, че има слънце по допира или по миризмата? А думите тук? А записът 2+2=4?

Наричат се червееви щото са поети астрофизиците - затова.

И обичат каноколита...:grin:
Ама това са видимости, пък ние за друго говорехме.
Аз поне де. :grin:

И защо обичат каноконлит? Ако не е тайна, разбира се... :shy:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Ама това са видимости, пък ние за друго говорехме.

За какво друго, Лейди Мнемозина? Какво са видимостите ако не красота в очите на зрящия? Ако не една илюзия? Какво е призрачната материя ако не един сън, също толкова реален, колкото и реалността около нас, която се топи, когато извърнем очите си от нея? :grin:

PS
Вицът за червеите и каноконлита вероятно го има вече в темата на храбрия рицар Айвенго. :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Ама това са видимости, пък ние за друго говорехме.

За какво друго, Лейди Мнемозина? Какво са видимостите ако не красота в очите на зрящия? Ако не една илюзия? Какво е призрачната материя ако не един сън, също толкова реален, колкото и реалността около нас, която се топи, когато извърнем очите си от нея? :grin:

PS
Вицът за червеите и каноконлита вероятно го има вече в темата на храбрия рицар Айвенго. :grin:
Ееее, поетичен като астрофизик си направо! :lol:

Всъщност ми се въртеше някаква игра с това превръща ли се физиката в метафизика, обаче не можах да го наглася. :grin:

П.П. Ама ти всичките ли ги помниш? Според мен за тая тема си трябва отделна търсачка вече. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Ееее, поетичен като астрофизик си направо! :lol:

Всъщност ми се въртеше някаква игра с това превръща ли се физиката в метафизика, обаче не можах да го наглася. :grin:

П.П. Ама ти всичките ли ги помниш? Според мен за тая тема си трябва отделна търсачка вече. :grin:
Благодаря! Съм толкоз умен, пардон астрофизицен! :blum:

Да, определено е змия захапала опашката си.

О, не. Имам собствена база данни с тях, но направих разумното предположение, че при наличния обем на темата на Айвенго, вероятно записът за този виц е дублиран и в тази база вече. :blum:
Публикувай отговор