Понеже ви няма,

Все същите
Аватар
Мнемозина

Понеже ви няма,

Мнение от Мнемозина »

(заглавието има леко възмутена нотка)
сега е моментът да пусна нещо за четене. :grin:

Заповядайте!
Panta rhei...
esti

Re: Понеже ви няма,

Мнение от esti »

Винаги съм подозирала, че Ицко Финци не е.....съвсем сам. :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:Винаги съм подозирала, че Ицко Финци не е.....съвсем сам. :winkw:
Не знам какво точно влагаш в това "не съвсем сам" - сигурно има нещо такова, но за мен то е необходимото, за да бъде толкова голям актьор и страшно интелигентен човек едновременно.
Много го харесвам. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
esti написа:Винаги съм подозирала, че Ицко Финци не е.....съвсем сам. :winkw:
Не знам какво точно влагаш в това "не съвсем сам" - сигурно има нещо такова, но за мен то е необходимото, за да бъде толкова голям актьор и страшно интелигентен човек едновременно.
Много го харесвам. :lol:
За всеки гений да "не е съвсем сам" е неоходимо условия, за да е такъв, какъвто е.
Що се отнася до Ицко за съжаление не споделям особено мнението, че е много голям актьор - може и да е голям де, но на мен не ми пасва нещо.
Като за човек, не мога да кажа - не го познавам. :?

А "не е съвсем сам" отнесено за него означава, че......абе той си го казва накрая.
И винаги му е личало....:shy:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

esti написа: Що се отнася до Ицко за съжаление не споделям особено мнението, че е много голям актьор - може и да е голям де, но на мен не ми пасва нещо.
Ести, може би просто не си го гледала на театрална сцена... Той, как да го кажа, изпълва пространството около себе си:blink:

П.П. Горките му три преводачки :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: За всеки гений да "не е съвсем сам" е неоходимо условия, за да е такъв, какъвто е.
Що се отнася до Ицко за съжаление не споделям особено мнението, че е много голям актьор - може и да е голям де, но на мен не ми пасва нещо.
Като за човек, не мога да кажа - не го познавам. :?

А "не е съвсем сам" отнесено за него означава, че......абе той си го казва накрая.
И винаги му е личало....:shy:
Големият актьор се определя от това дали успява да пасве на героите си - преди всичко.

Ето, разказвам ти:
Ицко Финци е с много тънка чувствителност и особен, малко макабрен пиетет към абсурда на делничното, пък и на живота изобщо. Сигурно близките му контакти с Едуард Захариев имат немалка роля за това. :lol:
Последно промяна от Мнемозина на 28.04.08, 11:47, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Заповядайте!
Благодаря! :grin:

Не предполагах, че Ицко Финци може и да пише така увлекателно..
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Заповядайте!
Благодаря! :grin:

Не предполагах, че Ицко Финци може и да пише така увлекателно..
Ами аз не се сещам дали съм чела нещо друго от него. :blink:
Ако да, то ще е било пак по културите, ама... :dunno:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:макабрен
Тази дума не я знаех :blink:
esti

Мнение от esti »

Не, не искам да споря с вас.:lol:
Всеки има право на вкус и собствен поглед.
Махам се от темата. :lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Ами аз не се сещам дали съм чела нещо друго от него. :blink:
Ако да, то ще е било пак по културите, ама... :dunno:
Имах изнапредвид, че изобщо не съм подозирала, че може да пише, пък и увлекателно освен това. Увлекателно, както играе. Нещо такова...

П.П. Много го мързи мозъка ми, че и ръцете. :shy:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: Махам се от темата. :lol:
Недей, бе, то няма кой друг да влезе. :grin:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Ама не ми се спори, макар да имам какво да кажа за така наречените големи актьори и напасването им с образите, но съм болна и температурата ми замъглява мозъка.
Но ще се навъртам и ще ви чета с парещи очи....:lol:
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 30.12.08, 22:42, променено общо 1 път.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Големият актьор се определя от това дали успява да пасве на героите си - преди всичко.
Аз пък си мислех (щото няколко часа вече си разсъждавам над туй ... есе), че има и обратното действие - актьорът напасва ролята към себе си и заживяват в симбиоза. За много от големите съм чела, че когато "влязат в роля", се махат от близките си (то повече и семейства нямат де, ама тва друга тема), защото стават различни хора..

П.П. Глей ся, моля ти се за ква глупост се сетих :rotfl24: Имаше един филм, комедия, "Смокингът" с Джаки Чан. Та там като облечеше въпросният смокинг ставаше почти свръх-човек, което обаче му се отрази и когато беше без него.. Та някаква такава асоциация правя и аз за големите артисти :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Капинчо написа:Как така ме няма !?!?!? (силно възмутена нотка)

Прочетох го, но не разбрах "какво е искал да каже авторът". Всъщност не беше лошо, че го прочетох. Отдавна не съм чел подобни неща. Абстракция някаква ... колаж ... Замислям се за себе си. И аз съм толкова луд понякога (когато си мисля, че съм най-разумен). Какво е човекът? Защо е човекът. По Animal planet гледам маймуни. Дали не са по-умни от нас? Дали не са по-щастливи? Местни туземци (тавтология? (с в или ф?)) с издути кореми. Смеят се безгрижно. Имат ли грижи? Еня ли ги е за старостта? Как я карат без нет? На Ботев пак заваля сняг, а Марагидик е огрян от слънце ...

Отивам да цепя дърва за камината ...

Тук съм. Не ме няма!:mad:
Засега ...
Ами няма те, цепиш дърва или седиш вече пред камината. :grin:

Малко ми е несвойствено да обяснявам какво е искал да каже авторът.
Преди всичко е разказал за работата си върху този филм, само че очевидно не е казал само това.

А маймуните... дали и как се измерва щастието, че да си го сравним с тях?
И дали истинското щастие не е изстраданото щастие - което при маймуните не знам дали се получава.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Големият актьор се определя от това дали успява да пасве на героите си - преди всичко.
Аз пък си мислех (щото няколко часа вече си разсъждавам над туй ... есе), че има и обратното действие - актьорът напасва ролята към себе си и заживяват в симбиоза. За много от големите съм чела, че когато "влязат в роля", се махат от близките си (то повече и семейства нямат де, ама тва друга тема), защото стават различни хора..

П.П. Глей ся, моля ти се за ква глупост се сетих :rotfl24: Имаше един филм, комедия, "Смокингът" с Джаки Чан. Та там като облечеше въпросният смокинг ставаше почти свръх-човек, което обаче му се отрази и когато беше без него.. Та някаква такава асоциация правя и аз за големите артисти :winkw:
Уф, ако знаеш само каква купчина мисли ми минаха през главата още преди да го напиша това изречение, но ме домързя да ги събирам.
Да, точно това всъщност казва и Ицко Финци.
Но аз се сетих и за това, че някои актьори са особено добри, когато работят с конкретни режисьори и че там също се получава симбиоза.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Ама не ми се спори, макар да имам какво да кажа за така наречените големи актьори и напасването им с образите, но съм болна и температурата ми замъглява мозъка.
Но ще се навъртам и ще ви чета с парещи очи....:lol:
Хайде оздравявай и ела да кажеш. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Хайде оздравявай и ела да кажеш. :lol:
До тогава ще забравя :lol:
А и наистина не ми се влиза в спор, а ако пиша ще се наложи, защото не съм съгласна с почти нищо от това, което пишете. :lol:
Нямам сили, а и няма смисъл.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: До тогава ще забравя :lol:
А и наистина не ми се влиза в спор, а ако пиша ще се наложи, защото не съм съгласна с почти нищо от това, което пишете. :lol:
Нямам сили, а и няма смисъл.
Това да нямаш сили си е оправдание.
Но че няма смисъл - не съм съгласна.
На мен пък ми е интересно какво би казала.
Но първо оздравей, пък после ще видим.

Аз пък напоследък си мечтая да съм си свършила работата и неотложностите да изкарам един грип на спокойствие.
Ама плещя глупости... :shy:
Panta rhei...
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Капинчо написа:За артистите ...

Добрите ме разплакват или разсмиват. Карат ме да повярвам, че са това, което играят. Моето си мнение е, че никой артист не може да изиграе това, което не е (поне малко) самия той и колкото характерът на героя се приближава до някоя от личностите на артиста, толкова по-сполучлива е ролята. Малък пример. За мен Бай Ганьо е Георги Калоянчев и обратното. Представете си Наум Шопов или Коста Цонев като Бай Ганьо. Ми не става.

Не обичам да гледам (слушам) артистите извън сцената/екрана. Разваля ми се магията. Тогава те стават едни малки, злободневни човечета с малък кръгозор (с малки изключения). След като съм гледал артист извън сцената, той доста време ми е като разкрит фокус.
Май така е с всички (малки или големи) гении. Извън своята сфера те са по-ограничени от средностатистическия интелигентен негений. Може би защото изливат цялата си енергия в една посока.

Харесвам Ицхак Финци. Особен е, но това за мен го прави по-интересен. ЗА мен той е един от АРТИСТИТЕ на България.
Е, да, ама тук значение има и визията.
Изобщо връзката външност - характер е нещо много особено.

Има ли връзка между втората и третата част на постинга ти? :roll:
Panta rhei...
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Това да нямаш сили си е оправдание.
Но че няма смисъл - не съм съгласна.
На мен пък ми е интересно какво би казала.
Но първо оздравей, пък после ще видим.

Аз пък напоследък си мечтая да съм си свършила работата и неотложностите да изкарам един грип на спокойствие.
Ама плещя глупости... :shy:
Ми няма смисъл, защото ще спорим за неща, за които всеки е прав за себе си.
Различни сме, с различна чувствителност, с различни потребности...
Ще преливаме от пусто в празно, а няма смисъл, защото темата беше едно споделяне от теб и нека така да си остане. :-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Капинчо написа:
Мнемозина написа:
Има ли връзка между втората и третата част на постинга ти? :roll:
Връзката е до толкова, доколкото втората част (за мен) е валидна и за Ицко, макар и в по-малка степен. Той е по-широк от други артисти с музикалните си умения и импровизациите на естрадна сцена. По-дълбок ми е, по философ ли да кажа. Та в тоя аспект той клони и към изключенията на втория абзац. Малко си противореча като че ли, ама гледам едновременно и айдълите и се расейвам.

С третия абзац искам да кажа, че той ми е по-специален, като да речем Наум Шопов (в него също виждам някаква "лудост"), като Руси Чанев (и той ми е луд). Що ли си падам по лудите?:roll:
Ясно, разбрах те. И точно затова попитах - защото тази статия пък за мен показва цялата тая амалгама между земното, телесното и "гениалното", начина на влияние от едното към другото и обратно.
И как самият той ги преживява и предизвиква, и в никакъв случай не бих казала, че това е опростяване.

Тези двамата и на мен са ми по същия начин луди.
Не - просто определяш като луди тези, които ти допадат.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Различни сме, с различна чувствителност, с различни потребности...
Знам, точно затова ми е интересно как го виждаш.

С тебе сега спорим дали да спорим или да не спорим. :rotfl24:
Panta rhei...
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 30.12.08, 22:43, променено общо 1 път.
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Знам, точно затова ми е интересно как го виждаш.

С тебе сега спорим дали да спорим или да не спорим. :rotfl24:
Ама много си упорита. :lol:
Ми, като психически нестабилен човек съм го виждала винаги....да не кажа луд.
И сина му така виждам.

За мен голям актьор е този, който може да играе. Да ме убеди, че е точно това, за което се представя на сцената.
А той не играе странен, особен, луд човек - той просто си е такъв.
Това не е актьорство.
И за да не излезе, че говоря така само, защото не го харесвам, веднага ще дам пример за актриса, която НЕ харесвам, но признавам за голяма - Мерил Стрийп.
Не я харесвам, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че не е добра актриса.

Не знам, защо но докато пишех горното се сетих за една сцена от "Белият Бим - черното ухо".
Та там В. Тихонов беше седнал на някаква полянка до едно дърво, вече с новото си кученце.
Е такава игра без думи дръпна тогава - само с очи говореше и внушаваше. И то за някакви си минутки.
Може би се сетих за тази сцена, защото някак не мога да си представя Ицко да ми внуши само с очи нещо различно от някаква лудост, която извира от него и не е никак престорена - това и от линка става ясно.

И повече няма да споря с теб, дали да спорим! :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Капинчо написа:
Мнемозина написа: ...
Знаеш ли, много ми липсват старите артисти, такива, каквито бяха преди 15-20 години. Сега, като ги гледам някак ми става мъчно за тях - остарели и "изпаднали от класацията". Имам над 150 български филма и си ги гледам от време на време, но пак ми става мъчно, особено за тези, които ги няма вече, като Невена Коканова, Гец, Бинев, да не изреждам.

Може и от новите да има добри, но аз не ги знам, а и някак си нарочно не ги допускам до себе си.
Има, има добри, но са някак по друг начин добри. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: Ама много си упорита. :lol:
Ми, като психически нестабилен човек съм го виждала винаги....да не кажа луд.
И сина му така виждам.

За мен голям актьор е този, който може да играе. Да ме убеди, че е точно това, за което се представя на сцената.
А той не играе странен, особен, луд човек - той просто си е такъв.
Това не е актьорство.
И за да не излезе, че говоря така само, защото не го харесвам, веднага ще дам пример за актриса, която НЕ харесвам, но признавам за голяма - Мерил Стрийп.
Не я харесвам, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че не е добра актриса.

Не знам, защо но докато пишех горното се сетих за една сцена от "Белият Бим - черното ухо".
Та там В. Тихонов беше седнал на някаква полянка до едно дърво, вече с новото си кученце.
Е такава игра без думи дръпна тогава - само с очи говореше и внушаваше. И то за някакви си минутки.
Може би се сетих за тази сцена, защото някак не мога да си представя Ицко да ми внуши само с очи нещо различно от някаква лудост, която извира от него и не е никак престорена - това и от линка става ясно.

И повече няма да споря с теб, дали да спорим! :lol:
Точно това беше другото, което си мислех, но не написах на Чавето, донякъде го споменах към Капинчо - за амплоато на артиста. Много е любопитно това.
Май единственият актьор, който действително е като хамелеон и понякога ми се е налагало да се взирам да открия бенката, за да го разпозная - това е Робърт де Ниро.

А Ицко Финци... ти разпознаваш като неуравновесеност, особеност, лудост една болезнена свръхчувствителност.

Сега не разбрах: последно спорим ли или не спорим? :blum:
Последно промяна от Мнемозина на 28.04.08, 20:47, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

. И то за някакви си минутки.

прочетох го.
като стигнахме до клетките дето се втечняват и ми идеше да....туй ще ви го спестя..:)

та съгласна съм с ести.
не ми импонира Ицко Финци.
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Точно това беше другото, което си мислех, но не написах на Чавето, донякъде го споменах към Капинчо - за амплоато на артиста. Много е любопитно това.
Май единственият актьор, който действително е като хамелеон и понякога ми се е налагало да се взирам да открия бенката, за да го разпозная - това е Робърт де Ниро.

А Ицко Финци... ти разпознаваш като неуравновесеност, особеност, лудост една болезнена свръхчувствителност.

Сега не разбрах: последно спорим ли или не спорим? :blum:
Амплоато си е амплоа. Това много зависи и от таланта, визията и не на последно място късмета.
А спорим единствено за това, че ти наричаш някакво психично заболяване "болезнена чувствителност", а аз го приемам за диагноза.
Освен това аз лично не виждам, какво толкова хубаво има в една болезнена свръхчувствителност. Това е крайност, дори отклонение.
Аз не съм човек на крайностите, консервативна съм и трудно излизам от рамките, правилата и пр.
Класиката. Обичам класиката и често нещата извън рамките на класическото ми идват трудносмилаеми.
Това е и обяснението на различното ми усещане спрямо това, което ти усещаш в Ицко.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Амплоато си е амплоа. Това много зависи и от таланта, визията и не на последно място късмета.
А спорим единствено за това, че ти наричаш някакво психично заболяване "болезнена чувствителност", а аз го приемам за диагноза.
Освен това аз лично не виждам, какво толкова хубаво има в една болезнена свръхчувствителност. Това е крайност, дори отклонение.
Аз не съм човек на крайностите, консервативна съм и трудно излизам от рамките, правилата и пр.
Класиката. Обичам класиката и често нещата извън рамките на класическото ми идват трудносмилаеми.
Това е и обяснението на различното ми усещане спрямо това, което ти усещаш в Ицко.
Да, сигурно е така.
Наистина за мен такива хора имат някаква особена дълбочина и наистина тя е трудно смилаема.
Но ми харесва, вълнува ме.
Такива хора в изкуството имат особено място. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Да, сигурно е така.
Наистина за мен такива хора имат някаква особена дълбочина и наистина тя е трудно смилаема.
Мнемо, само не ми казвай, че в изкуството всички "големи" са с диагнози, защото тогава наистина ще пренебрегна собствената си грипозна диагноза и геройски ще се опълча срещу теб в лют спор. :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Да, сигурно е така.
Мнемо, само не ми казвай, че в изкуството всички "големи" са с диагнози, защото тогава наистина ще пренебрегна собствената си грипозна диагноза и геройски ще се опълча срещу теб в лют спор. :lol:
Зависи коя зодия са. :grin:

Не бе, зависи какво разбираш под "диагноза".
И какво разбираш под "големи".

Всички големи - не само в изкуството - са малко или много извън нормалното и това може да бъде четено и като диагноза. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Зависи коя зодия са. :grin:

Не бе, зависи какво разбираш под "диагноза".
И какво разбираш под "големи".

Всички големи - не само в изкуството - са малко или много извън нормалното и това може да бъде четено и като диагноза. :lol:
Не, не - тук не става дума за някакво мое или твое тълкование за диагноза.
Човека сам си казва, че се е лекувал.
И "извън нормата" и това да имаш медицинска епикриза са много различни неща.
Виж, не отричам качествата на Ицко - жив и здрав да е!
Но тази му диагноза прекалено много се натрапва и набива в очи и засенчва таланта му.
Ти вероятно мислиш по точно обратния начин, затова пак да кажа - няма смисъл да спорим.:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Не, не - тук не става дума за някакво мое или твое тълкование за диагноза.
Човека сам си казва, че се е лекувал.
И "извън нормата" и това да имаш медицинска епикриза са много различни неща.
Виж, не отричам качествата на Ицко - жив и здрав да е!
Но тази му диагноза прекалено много се натрапва и набива в очи и засенчва таланта му.
Ти вероятно мислиш по точно обратния начин, затова пак да кажа - няма смисъл да спорим.:lol:
Ма ние не спорим, бе, жена, не разбра ли? Говорим си само.
Бих спорила само ако "диагноза" има отрицателно натоварване в мненията ти, но досега не съм го усетила да е така.

Да, за мен ако дори и да има диагноза, тя е следствие, а не причина. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Ма ние не спорим, бе, жена, не разбра ли? Говорим си само.
Бих спорила само ако "диагноза" има отрицателно натоварване в мненията ти, но досега не съм го усетила да е така.

Да, за мен ако дори и да има диагноза, тя е следствие, а не причина. :lol:
И все пак, дали следствие или причина, никога не трябва да се пренебрегва факта, че е диагноза. :lol:

Не спорим ли?
Язък! Мислех, ако се запаля и заспоря, може и да се изпотя и да оздравея. :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: И все пак, дали следствие или причина, никога не трябва да се пренебрегва факта, че е диагноза. :lol:

Не спорим ли?
Язък! Мислех, ако се запаля и заспоря, може и да се изпотя и да оздравея. :lol:
Ей начи... после аз съм била упорита. :grin:
Може да е диагноза, но пък резултатите от нея са добри. :blum:

На теб ти дойде спорната муза, но аз съм една изтощена жена и трябва да си лягам.
С други думи, уви, вече е късно да участвам в оздравителната процедура.

Лека нощ :shy: и до утре да ти е минало!
Тръгнала да спори... аммаха! :twisted:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
Ей начи... после аз съм била упорита. :grin:
Може да е диагноза, но пък резултатите от нея са добри. :blum:

На теб ти дойде спорната муза, но аз съм една изтощена жена и трябва да си лягам.
С други думи, уви, вече е късно да участвам в оздравителната процедура.

Лека нощ :shy: и до утре да ти е минало!
Тръгнала да спори... аммаха! :twisted:
Не, и аз нямам муза, честно!
Сега си сложих едни лютиви капки в носа и също ще се оттеглям да си страдам от собствените диагнози. :lol:

Лека нощ!
И до утре да си станала не изтощена! :lol:
Публикувай отговор