искам в отделна тема да продължа

Все същите
Аватар
Dark Angel

искам в отделна тема да продължа

Мнение от Dark Angel »

В хаоса от разпад на ценности, беззаконие, насилие, недоимък, страх за утрешния ден очакванията към нея не се промениха, напротив - каквото и да се случи в семейството и особено с детето, цялата отговорност продължава да се стоварва върху нея, защото ТЯ трябва да бъде силната при всички обстоятелства...
оная с разказа е мама мия :lol:

та всъщност ми е интересно какво мислите Вие по тази тема

Майката ли е опорота в семейството в дни на бури?
Дядо Капинчо

Re: искам в отделна тема да продължа

Мнение от Дядо Капинчо »

Dark Angel написа:
В хаоса от разпад на ценности, беззаконие, насилие, недоимък, страх за утрешния ден очакванията към нея не се промениха, напротив - каквото и да се случи в семейството и особено с детето, цялата отговорност продължава да се стоварва върху нея, защото ТЯ трябва да бъде силната при всички обстоятелства...

Зависи. Някъде е бащата. Въпрос на характери. НО по отношение на сплотяване и запазване на семейството мисля, че основния фактор е жената. Мъжът обикновено е по-безотговорния и трябва някой да го балансира.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

не говоря за баланс, говоря за опора
в дни на бури на бащите никак не им е лесно
света се обръща наопаки

не съм виждала семейство където центъра е бащата
винаги е майката
сякаш майката сплотява останалите
Дядо Капинчо

Мнение от Дядо Капинчо »

Dark Angel написа:не говоря за баланс, говоря за опора
света се обръща наопаки

винаги е майката
В моето семейство е точно така. Жена ми е тази която ни обединевя и към която поглеждаме всички в трудни моменти. Не мисля, че може да се обобщи за всички семейства, защото познавам такива, в които бащата е сплотяващия фактор, но мисля, че тази роля е дадена на жената. Мъжът е по-праволинеен, по едноплоскостен, по нечувствителен (в общия случа), повече егоист, а за да сплотяваш се изисква гъвкавост и чувствителност и всеотдайност.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Има семейства, в които жената е толкова безгласна буква, че изобщо не може да се каже, че тя е виновна. Ако бащата е някой тираничен, например... Но в повечето случаи жените се чувстват длъжни да контролират нещата, т.е. да бъдат отговорни за какво ли не, а не е нужно. Зависи от типа семейство май. Изобщо, така са ни промити мозъците, натрапени са ни модели и ценности и прочие, като в темата с майките, че... не мога да разсъждавам вече. Блокирах. :lol:
Изображение
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

близо е до истината
но мъжа не тря да злоупутребява
с опората
щото ше протече отдругаде:cool:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

това, че е безгласна буква не значи, че не е опора според мен или под опора аз разбирам друго

много ми е интересна темата и ужасно ме вълнува, а нямам време, но сега като четох тук и в предната тема се замислих, например в моето семейство, т.е. при майка ми и баща ми сякаш няма така изявен обединител, отдушник; майка ми е работохолик, а баща ми си е независим:lol:, много ми е липсвало това, че не мога да имам близки отношения с тях. затова сега като Грийна и мен толкова ме е страх да не загубя децата си...
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:

не знам. Всъщност - зависи от бурята. И щото в моят случай много години (като бяха при мен) бях единствената опора, то ще споделя наблюденията си в приятелски среди.

Като има буря от локален характер - мамата е. Когато има нещо по-глобално и мама не може да се справи - таткото е опората. Просто си имам мамини (по-чести) и таткови (по-гранде) опори в бурите.

Ама има и обратното. Тук-таме. Горе говоря за по-често наблюдавания пример сред близки приятели.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
esti

Мнение от esti »

vyara написа:Има семейства, в които жената е толкова безгласна буква, че изобщо не може да се каже, че тя е виновна. Ако бащата е някой тираничен, например...
Точно в такива случаи жената е виновна.
Колкото и безгласна да е, винаги може да намери малко глас, за да каже на тиранина "майната ти" - и да го зареже.
Не мога да си представя, че ще държа детето си в такава среда и няма да чувствам грам вина, щото видите ли била съм безгласна.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

esti написа: Точно в такива случаи жената е виновна.
Колкото и безгласна да е, винаги може да намери малко глас, за да каже на тиранина "майната ти" - и да го зареже.
Не мога да си представя, че ще държа детето си в такава среда и няма да чувствам грам вина, щото видите ли била съм безгласна.
Ести, повечето такива жени изобщо не го осъзнават, или са зависими или е нещо друго. Не ги съди...

П.П. Ама много си рязка днес, тъй да знаеш!!! :grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Angel написа:не говоря за баланс, говоря за опора
света се обръща наопаки

винаги е майката
по-честият модел е мама да гледа по-често децата. Поради това те (децата) имам по-близка (интуитивна - не интелектуална, примерно :rotfl24:) връзка с нея и е по-логично тя да е свързващото звено, щото бащата е по-откъснат.

В днешно време този модел хич не е с доминация 90%, тъй като все повече бащи си гледат децата и изкарват много време с тях. Ала все пак вероятно има едно 50-60% мама-доминация на "пазара" (ако мога така грубо да се изразя)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark Angel написа: Майката ли е опорота в семейството в дни на бури?
Мисля, че много пъти зависи и от фона, от затишието преди бурята..

Елби го е написал с повечко думи :winkw:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

esti написа:
vyara написа:Има семейства, в които жената е толкова безгласна буква, че изобщо не може да се каже, че тя е виновна. Ако бащата е някой тираничен, например...
ми то има и такива /семейства/ дето женищата обичат да ги тиранизират, щото така им отърва
после им проблясва, ама после не е сега и 20-30-50 години разход се получава
невазвръщаем:-)
esti

Мнение от esti »

4avdar4e написа:
Ести, повечето такива жени изобщо не го осъзнават, или са зависими или е нещо друго. Не ги съди...

П.П. Ама много си рязка днес, тъй да знаеш!!! :grin:
Не бе, Чаве не ги съдя, а просто ми действа задушаващо, когато някоя жена каже "ми не мога..." и дори не прави и опит за промяна на това положение.
Съчувствам им, наистина.
И можи би защото съм рязка, затова само докато си представя, че на мен може да ми се случи и ми изникват купища варианти за действие. И не всички са безкръвни...:rotfl24:

пп че аз днес почти не пиша бе, къде съм била рязка? :blink:
нещо си се объркала - мила и гальовна, като котенце съм днес. :grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
esti написа:
ми то има и такива /семейства/ дето женищата обичат да ги тиранизират, щото така им отърва
почти псолютно съгласен... Бих добавил / заменил - "обичат да ги тиранизират, щото така им отърва" със "възпитани да ги", "неуверени, какво ще стане ако вземат самостоятелно решение, тъй като са убедени в друга роля на жената" и нещо от този род...

навремето просто е нямало разводи (едва ли не като на убийство се е гледало) и жената е била наистина безгласна буква. Е - тези с умения да побутнат всичко в своя посока (ала тази дарба не е дадена на всяка жена) по всяко време ... са въртели нещата въпреки привидното от вън мъжко господство. Ала...

бе разбрахте ме...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ELBI написа:
Кент написа:
esti написа:
почти псолютно съгласен... Бих добавил / заменил - "обичат да ги тиранизират, щото така им отърва" със "възпитани да ги", "неуверени, какво ще стане ако вземат самостоятелно решение, тъй като са убедени в друга роля на жената" и нещо от този род...

навремето просто е нямало разводи (едва ли не като на убийство се е гледало) и жената е била наистина безгласна буква. Е - тези с умения да побутнат всичко в своя посока (ала тази дарба не е дадена на всяка жена) по всяко време ... са въртели нещата въпреки привидното от вън мъжко господство. Ала...

бе разбрахте ме...
е Елби и аз съм почти съгласен:-) неска ни е ден на двамата:-)
само да прибавя, че има и такива мъже
дето обичат да ги.... нали такова
щото и на тях така им отърва
а тогава умирам аз от срам невинен
за целия мъжки род:evil:
осрамотен
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

съгласен съм. :cool:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Кент написа: ми то има и такива /семейства/ дето женищата обичат да ги тиранизират, щото така им отърва
типа "бий мъ, убичъм тъ" ...

такова няма оправия
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

esti написа:Не бе, Чаве не ги съдя, а просто ми действа задушаващо, когато някоя жена каже "ми не мога..." и дори не прави и опит за промяна на това положение.
Съчувствам им, наистина.
И можи би защото съм рязка, затова само докато си представя, че на мен може да ми се случи и ми изникват купища варианти за действие. И не всички са безкръвни...:rotfl24:

пп че аз днес почти не пиша бе, къде съм била рязка? :blink:
нещо си се объркала - мила и гальовна, като котенце съм днес. :grin:
не ти ли идва мерак да и врътнеш един шамар и да и викнеш "Ей, осъзнай се! Къде отиваш ти, може би...."

това с купищата варианти за действие (включително кървави) - same here :lol:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ELBI написа:съгласен съм. :cool:
ай наздраве, тогава
:-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
ай наздраве, тогава
наздраве - само се чудя какво да отворя - биричка, мастичка или винце :)
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа:...затова сега като Грийна и мен толкова ме е страх да не загубя децата си...
няма да ги загубиш
само ги обичай такива каквито са и няма да ги загубиш :-)
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

vyara написа:... не мога да разсъждавам вече. Блокирах. :lol:
аз сега даже се ядосвам, че пуснах тая тема
толкова много неща исках да напиша, пък то дойдоха едни хора, сега вече не искам да пиша нищо......
нда....
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Dark Angel написа:
latrevw написа:...затова сега като Грийна и мен толкова ме е страх да не загубя децата си...
няма да ги загубиш
само ги обичай такива каквито са и няма да ги загубиш :-)
дааа, много си права, въобще от теб съвети приемам всякакви в това отношение - 3 деца, дом без телевизор, готин мъж, абе направо си жената-мечта; аз както знаеш дълго време не ти вярвах, но сега знам, че по някакъв начин успяваш да направиш всичко това, за което говориш:-), браво на теб
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Dark Angel написа:
Кент написа: ми то има и такива /семейства/ дето женищата обичат да ги тиранизират, щото така им отърва
типа "бий мъ, убичъм тъ" ...

такова няма оправия
аз със мойта лежерност съм виждал и по-страшни работи
ама карай
кофти е ако има деца
децата като пораснат и се превръщат в неуловимите отмъстители
ъъъъ...тогава идва време да се плаща сметката един вид:rotfl24:
но тва важи ако децата не са толкова умерзени, че да газират надалече
в първия удобен момент след пълнолетието
поняга и преди, де
Ах, Дарки....
пред такива предизивикателства съм изправен напоследък
и такива интересни и градивно положителни работи ми се случват
че обичам всички:-)
и градя едни маршрути за в Бг и извън за ходене:-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ELBI написа:
Кент написа:
ай наздраве, тогава
нещо студено бе бате елби
аз ли да те уча:grin:
esti

Мнение от esti »

Dark Angel написа:
не ти ли идва мерак да и врътнеш един шамар и да и викнеш "Ей, осъзнай се! Къде отиваш ти, може би...."

това с купищата варианти за действие (включително кървави) - same here :lol:
Ако на мен ми иде да им врътна шамар, какво остава за мъжете им...
На крачка съм да проявя разбиране към насилниците. :lol:

Абе кофти е, както и да го погледнеш - тип психика е.
Не е лесно да бъдат други - и насилниците и жертвите им.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
ELBI написа:
Кент написа:
ай наздраве, тогава
нещо на кристали? :rotfl24:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Dark Angel написа:
vyara написа:... не мога да разсъждавам вече. Блокирах. :lol:
аз сега даже се ядосвам, че пуснах тая тема
толкова много неща исках да напиша, пък то дойдоха едни хора, сега вече не искам да пиша нищо......
нда....
Хубава си е темата. Дълбоко в себе си знам, че от жената зависят много и важни неща, но понякога ми се ще да не беше така. :winkw:
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа: дааа, много си права, въобще от теб съвети приемам всякакви в това отношение - 3 деца, дом без телевизор, готин мъж, абе направо си жената-мечта; аз както знаеш дълго време не ти вярвах, но сега знам, че по някакъв начин успяваш да направиш всичко това, за което говориш:-), браво на теб
ела ми на гости :-)
ако не полудееш до 2 дни ще ти издадем сертификат за жена-мечта :lol:
ма сериозно ела
и без това ти трябва само нет

и всъщност..... пропуснах
ти ме ласкаеш премного :lol:
ама премного
щото аз съм с ужасен нрав
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

esti написа: Абе кофти е, както и да го погледнеш - тип психика е.
Не е лесно да бъдат други - и насилниците и жертвите им.
Точно това имах предвид, попрочела съм нещо по тея въпроси (първо - случайно, после ми стана интересно), но намирам за безсмислено да се впускам в спорове :winkw:

П.П. А и бягам от категоричните изказвания :winkw:
Последно промяна от 4avdar4e на 02.06.08, 15:29, променено общо 1 път.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

На 1 юни отиваме с детенце на сладкарница
и по пътя аз му мрънкотя разни глупости от рода на"изправи се", не се изгърбвай" "бля-бля", "бля-бля"
То, дятето ме слуша до едно време и вика
"Мамо, научи се да приемаш хората такива, каквито са. Не могат всики да са съвършени"
Б@си как само ми затвори устата
:blink::shocked:
:grin:
Това май не беше за тази тема :huhthink:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ELBI написа:
Кент написа:
ELBI написа:
Кент написа:
ай наздраве, тогава
дада
или мека топлина
или мека пазва там:rotfl24:
/пазва=деколте/:rotfl24:
може и пазва на кристали
два.....
големи:rotfl24:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Кент написа:и градя едни маршрути за в Бг и извън за ходене:-)
К'во стана с возилото, док?
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Кент написа: аз със мойта лежерност съм виждал и по-страшни работи
ама карай
кофти е ако има деца
децата като пораснат и се превръщат в неуловимите отмъстители
ъъъъ...тогава идва време да се плаща сметката един вид:rotfl24:
но тва важи ако децата не са толкова умерзени, че да газират надалече
в първия удобен момент след пълнолетието
поняга и преди, де
Ах, Дарки....
пред такива предизивикателства съм изправен напоследък
и такива интересни и градивно положителни работи ми се случват
че обичам всички:-)
и градя едни маршрути за в Бг и извън за ходене:-)
неуловими отмъстители - добре казано

а предизвикателствата - ах, Кенте, това е супер :-)
това е живота, истинския
дето предизвикателствата изглеждат като планини в небето
супер е, така човек се чувства истински жив

и ако маршрутите са почти готови да не си и помисляте да тръгвате нанякъде без да споделите
щото ще Ви направим изпращане :-)
ахъм, такова напоително-упойващо :lol:
и щерката - спешъл поздрави на щерката, много ми е на сърце тя
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

frisky lioness написа:
Кент написа:и градя едни маршрути за в Бг и извън за ходене:-)
К'во стана с возилото, док?
ъъъъ в процес съм....
вчера блъснах една катафалка
и умрелия мисли да ме съди:rotfl24:
ми като зема шсе изфукам
ама ще е нещо семпло:rotfl24:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Кент написа: ама ще е нещо семпло:rotfl24:
Мойта последна семпла мечта е 407 купе на Пежо
Колебаех се м/у това и 4007, но се влЮбих трайно и безпаметно в този хищник
Сега визуализирам интензивно всяка вечер преди заспиване:grin:
Изображение

Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

frisky lioness написа:
аз съм много назад от модните тенденции, мен ми трява за друго:grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
ELBI написа:
Кент написа:
ELBI написа:
Кент написа:
ай наздраве, тогава
дада
или мека топлина
или мека пазва там:rotfl24:
/пазва=деколте/:rotfl24:
може и пазва на кристали
два.....
големи:rotfl24:
баси, с какви трудности говорим за едно и също... :rotfl24:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Кент написа:
frisky lioness написа:
аз съм много назад от модните тенденции, мен ми трява за друго:grin:
Ооо, аз и представа си нямам какво е модно
и на мен ми трябва за друго:blum::winkw:
Изображение

Публикувай отговор