БТВ - Атила
- Глас в пустиня
БТВ - Атила
В момента го дават, обещава да е интересен.
Ще го гледам, да видя как ще ни представят. Все пак именника на българските владетели започва с Авитохол - Атила.
Приятно гледане!
Ще го гледам, да видя как ще ни представят. Все пак именника на българските владетели започва с Авитохол - Атила.
Приятно гледане!
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: БТВ - Атила
Хареса миБоЕВ написа:В момента го дават, обещава да е интересен.
Приятно гледане!

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не мисля, че е имало ниеvyara написа:И на мен ми хареса, ама кои бяхме "ние" не разбрах...
Макар че....доста близо до кКонстантинопол стигнаха
Па и знам ли.....Бяха ми хисторито
Може и за кратко да са ни владели:blink::?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
Едва ли ще има "документален" филм който да е безпристрастен.holi_day написа:А аз бих предпочела документален филм или поне парелелно с този да излъчат такъв. Обаче на съпруга и сина ми им хареса.
Все пак от тая мешавица на племена и народи се ражда съвременна европа, ще е много конфузно някак ако изплуват някакви нелицеприятни връзки.
Интересна статия за Флавий Аеций ТУК>>>
- Глас в пустиня
Напотив - нието е ясно и не подлежи на коментар, просто не се споменава умишлено, защото не се връзва с "дошляшката теория".frisky lioness написа:
Не мисля, че е имало ние
Съвпаденията са повече от любопитни, и повече от нормалното за да бъдат случайност.
Факта че прабългари са участвали в хунския съюз е безспорен, дори не се оспорва факта, че прабългарите са играели доминираща/ръководеща роля във формированието. Спори се около това дали Атила е и Авитохол.
Според именника родоначалникът на Дуло е Авитохол, следва сънът му Ирник, Безмер и тн.
А историческата истина е, че Атила има син Ернах, които след разпадането на съюза се отегля в малка скития, днешна добруджа или другото име мизия. Което ако се приеме за вярно, директно слага началото на българската държавност със 240 години по-рано и няма как да се свърже със славянските племена и техният съюз.
Още повече, че поради различните наименования използвани от летописците обърквацията става доста голяма. Така например сега се приема за вярно, че "хуни" е нарицателно от рода на "византийци" или "гяури", сиреч не е име на племе.
- Глас в пустиня
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Наитина интересноБоЕВ написа:
Интересна статия за Флавий Аеций ТУК>>>
Благодаря:-)

Глей начи, в тон с темата ти за Иван и Андрей и без връзка с патриотизма - що от телевизиите харчат пари за такива неща, не ми е ясно, ама никак...Мнемозина написа:Нещата забележимо вървят към нормализиране.pocti_bezobidna написа: Боев, твой твой патриотизъм никога няма да го разбера.
Преди няколко месеца с тиха почуда гледах "Редник Райън" - и досега не вярвам, че Спилбърг е способен да причини такова нещо на зрителите си.
Бе ти си професионално изкривена.pocti_bezobidna написа:Глей начи, в тон с темата ти за Иван и Андрей и без връзка с патриотизма - що от телевизиите харчат пари за такива неща, не ми е ясно, ама никак...Мнемозина написа:Нещата забележимо вървят към нормализиране.pocti_bezobidna написа: Боев, твой твой патриотизъм никога няма да го разбера.
Преди няколко месеца с тиха почуда гледах "Редник Райън" - и досега не вярвам, че Спилбърг е способен да причини такова нещо на зрителите си.
А иначе Властелина го имаме на дискове и най-редовно го гледам с децата. Много любим!
- Piqndurnik
- Глас в пустиня
Съжалявам, но Властелина все не мога да го изгледам.pocti_bezobidna написа:Аз си гледах "Власталина"
Къв Атила, кви пет лева...
Обаче гледах рекламите за Атила.
видя ми се доста ...хм... Дисни.
Боев, твой твой патриотизъм никога няма да го разбера.
Филма найстина имаше доста така, как да кажа, филмски сюжети - голямо разминаване във въоръжението, облеклото...просто приказка, близка до деиствителните събития.
А, що се отнася до патриотизма - де, да знам. Бих казал по-скоро любопитство или пък комплекси...интересно ми е да научавам и анализирам нови и нови версии.
Ето например две карти
Хунският съюз при Атила

И 200 години по-късно - България на Кубрат

Огромна част от територията съвпада. А мистерията е, че след смъртта на Атила, империята се разпада и хуните изчезват завинаги от историческата сцена, за да се появят след близо 200години под ново име и на почти същата територия. Кубратова българия се появява ей така от нищото, почти както изчезват хуните, без големи сътресения и катаклизми които дабъдат отразени в аналити. Възможно ли е това? Да! При едно условие, че "хуните" са се подчинили на някой нов народ, а в тоя район единственият народ с държавнически традиции са българите, и самия факт, че "подчиняването" протича мирно и тихо прави податки към това, че Кубрат най-малкото има претенции по рождение за трона, сиреч, има пряка родствена връзка с Атила и тая връзка е била добре известна на хунските племена.
Може да се порасъждава и още, за това че, така погледнато излиза ,че българите са по тия земи 200 и кусор години от официално обявеното и близо 100 години преди да се споменат първите славянски набези и поселения, а славяните се споменават като "напаст" след разпадането на аварския хаганат. И погледнато на картите се вижда, че земите обитавани от "славяни" са все по периферията/границите на империйте...можем да поговорим и за езика, кой лежи в основата на така наречените славянски езици, но неминуемо ще бъдем упрекнати от ортодокса в ненаучна фантастика:lol:...
Но въпреки всичко, логичният извод който се налага е, че всички европеиски ине само народи са братя в много отношения, но това ерест която не трябва да се споменава в днешно време.
Та така.
Миии не съм го гледала тоз филм.Piqndurnik написа:Трябва да си била доволна, че Атила не е бил негър, като Орфейpocti_bezobidna написа:Аз си гледах "Власталина"
Къв Атила, кви пет лева...
Обаче гледах рекламите за Атила.
видя ми се доста ...хм... Дисни.
Боев, твой твой патриотизъм никога няма да го разбера.
Гледах "Троя" и много се смях.
Изкривена сам, верно е. Понякога се получава кофти - щото като черна станция се обаждам - тва не струва, онова не струва...vyara написа:Бе ти си професионално изкривена.pocti_bezobidna написа:Глей начи, в тон с темата ти за Иван и Андрей и без връзка с патриотизма - що от телевизиите харчат пари за такива неща, не ми е ясно, ама никак...Мнемозина написа:Нещата забележимо вървят към нормализиране.pocti_bezobidna написа: Боев, твой твой патриотизъм никога няма да го разбера.
А иначе Властелина го имаме на дискове и най-редовно го гледам с децата. Много любим!
- Глас в пустиня
- Dark Angel
- Глас в пустиня
Атака, хубава работа, уж си балканджийка, пък не знаеш, че в планината се ходи само с калцуни, едно че пазят от студ, другото е, че пазят от ухапване на змии.Dark Angel написа:плетеш дълги калцуни за жартиери и нямаш време?БоЕВ написа: Обичам филмирани приказки, но все не ми остава време.
Софянка - калпазанка!
- Dark Angel
- Dark Angel
Тя за жартиерите се интересуваше, не за калцуните.БоЕВ написа:Атака, хубава работа, уж си балканджийка, пък не знаеш, че в планината се ходи само с калцуни, едно че пазят от студ, другото е, че пазят от ухапване на змии.Dark Angel написа:плетеш дълги калцуни за жартиери и нямаш време?БоЕВ написа: Обичам филмирани приказки, но все не ми остава време.
Софянка - калпазанка!
Panta rhei...
- Dark Angel
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Тъй е като нямате общ език.БоЕВ написа:А де, ниена селу отде да знаем кво е нуй жартиери.Мнемозина написа:
Тя за жартиерите се интересуваше, не за калцуните.
Замислих се как ли бих обяснила какво е жартиери на някоя селска баба отпреди сто и петдесет години.
Жартиерите са едни такива като ластъчета, дето държат калцуните за гащите, когато гащите са много къси.
Дали ще разбере, м?
Дали пък е имало ластици преди 150 години?
Panta rhei...
- Dark Angel
ми тъй еМнемозина написа: Тъй е като нямате общ език.
Замислих се как ли бих обяснила какво е жартиери на някоя селска баба отпреди сто и петдесет години.
Жартиерите са едни такива като ластъчета, дето държат калцуните за гащите, когато гащите са много къси.
Дали ще разбере, м?
нямаме
щото той е от полето пък аз от планината
и като аз кажа "А" той чува "Б"
- Глас в пустиня
Да не поценяваме предците...и чувството им за еротика.Мнемозина написа:Тъй е като нямате общ език.БоЕВ написа:А де, ниена селу отде да знаем кво е нуй жартиери.Мнемозина написа:
Тя за жартиерите се интересуваше, не за калцуните.
Дали ще разбере, м?
- Глас в пустиня
Точно два поста по-нагоре твърдиш, че нямаш нищо общо с планината - лъжечка такваз...как да ти има доверие човек, сменяш настроенията бетер мартенско време.Dark Angel написа:ми тъй еМнемозина написа: Тъй е като нямате общ език.
Дали ще разбере, м?
нямаме
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Многопластова бих добавил...като кромида. не знаеш в даден момент с кой пласт комуникираш и какво ще последва - ругатня или усмивка.Мнемозина написа:Сложна натура си и ти.Dark Angel написа:
ми тъй е
нямаме
Е нали каза, че не си балканджийка.
Ширитчета - бях я забравила тая дума.БоЕВ написа:Уастика е малце по-късно, има шнур, ресни, пискюли...Мнемозина написа:Ааа, за еротиката нищо не казвам.БоЕВ написа:
Да не поценяваме предците...и чувството им за еротика.:lol:
Само за ластиците се чудя.
Да си смениш подписа вече ли, що ли...
Panta rhei...