Цената на шарана стигна 5 лв.

Все същите
І

Цената на шарана стигна 5 лв.

Мнение от І »

:lol:
"2 дни преди празника цената на шарана се повиши с 1,50 лв., така става всяка година преди Никулден, каза Никола Милев, собственик на рибен магазин на общинския пазар. Чернокопът също е доста купувана риба макар че цената й достигна 8 лв./кг. Черноморският сафрид струва между 4 и 6 лв. в зависимост от големината. Паламудът се продава за 8 лв., а веяният е 12 лева парчето. Пресен толстолоб се продава за 2,50 лв ./кг. Цената на средни по големина сомчета е 5,80 лв./кг. Лангустините са 6 лв., а ципурата е 12 лв. Многообразието се допълва от сардините, които са 5 лв., и щуката - 4 лв./кг. Леферът и калканът струват по 22 лв./кг, но по дребните с тегло до 2 кг калкани се продават и по 15 лв."

Опозит на темата за вибратора (няма да взимам жив шаран! - да уточня :lol::lol:), те ви и тема за Никулден. МойтУ женУ, както и кума мноУ харесват пълнен шаран. Бляк! :bad:
То добре ще ми осигурят алиби с кумицата докато го готвим... :lol: ама все пак требе и да го направим некак си. Е те такова жувотно до сега не съм правил /надявам се и да пропусна...абе нема ли цаца за тия хора?! :blink: /.
Вие как ш` го готвите шаранот? Брех как щях да се изпусна и да кажа: вибратора! :shocked:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Re: Цената на шарана стигна 5 лв.

Мнение от Stranniche »

Шаран не съм правила - не ядем сладководни риби.

Ние ще бъдем на бяла риба. Поставят се отдолу нарязани на кръгчета домати, отгоре рибата, и най-отгоре - песто сос. Много лесно, ароматно и вкусно.

Другият вариант е скумрия - нарязани на дребно /в рецептата е настъргани/ домати + счукан чесън + магданоз + черен пипер, а отгоре - разполовена /може нарязана на парчета/ скумрията със сол и черен пипер.

И за сьомга имам рецепти, но не знам дали някой обича.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз за Никулден ако изобщо успея да направя нещо, ще е тарта с риба тон, че се яде от най-голям процент от населението.
Но имах тук хубава рецепта за пълнен шаран. Ако искаш...
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

шарана пълнен и това е
никакви компромиси
шарана го ям всякак
но пълнен си е класика :cool:
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

МЪЖжжж написа::lol:
"2 дни преди празника цената на шарана се повиши с 1,50 лв., така става всяка година преди Никулден, каза Никола Милев, собственик на рибен магазин на общинския пазар. Чернокопът също е доста купувана риба макар че цената й достигна 8 лв./кг. Черноморският сафрид струва между 4 и 6 лв. в зависимост от големината. Паламудът се продава за 8 лв., а веяният е 12 лева парчето. Пресен толстолоб се продава за 2,50 лв ./кг. Цената на средни по големина сомчета е 5,80 лв./кг. Лангустините са 6 лв., а ципурата е 12 лв. Многообразието се допълва от сардините, които са 5 лв., и щуката - 4 лв./кг. Леферът и калканът струват по 22 лв./кг, но по дребните с тегло до 2 кг калкани се продават и по 15 лв."

Опозит на темата за вибратора (няма да взимам жив шаран! - да уточня :lol::lol:), те ви и тема за Никулден. МойтУ женУ, както и кума мноУ харесват пълнен шаран. Бляк! :bad:
То добре ще ми осигурят алиби с кумицата докато го готвим... :lol: ама все пак требе и да го направим некак си. Е те такова жувотно до сега не съм правил /надявам се и да пропусна...абе нема ли цаца за тия хора?! :blink: /.
Вие как ш` го готвите шаранот? Брех как щях да се изпусна и да кажа: вибратора! :shocked:
Е защо не я пусна по-рано тая тема - А? :angry:
Днеска преходих дигата край реката от АЕЦ-а до химкомбината и минах покрай 3 рибарски селища...ама кой да се сети и за шаран да пита :wand:
Незнам, тая година може и на скумрийка да бъдем, шарана го готвим, а след това се подхвърля натам-насам докато отиде при котетата.:-)

пп За да не вдигам другата тема, ще го кажа тук, на теб и на всички останали - Винаги сте добре дошли в Свищов, когато имате път на къмто нас един пост или бележка ще бъдат достатъчни.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

аз съм учил в свищов 5 години :cool:
Аватар
Глас в пустиня

caliostro написа:аз съм учил в свищов 5 години :cool:
Нема да казваш нищо лошо ей!:grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

аз нямам оплаквания от свищов никакви.
напротив.
беше супер всичко от край до край
голям купон беше
нон стоп :cool:
преди 3 години с едни юнаци пак вилняхме на калето яко :lol:
уауууууууууууууууууууу :cool:
Аватар
Глас в пустиня

caliostro написа:аз нямам оплаквания от свищов никакви.
напротив.
беше супер всичко от край до край
голям купон беше
нон стоп :cool:
преди 3 години с едни юнаци пак вилняхме на калето яко :lol:
уауууууууууууууууууууу :cool:
Калето напоследък омаля, за три години доста неща се промениха. А останалото си го знаем има и хубаво, и лошо.
І

Мнение от І »

БоЕВ написа:
Калето напоследък омаля, за три години доста неща се промениха. А останалото си го знаем има и хубаво, и лошо.
Бе ...вие сЯ антиреклама.. :lol: Аз ш`ти додя на гостЙе па после да видиш Роланд Емерих що е напрайл оня филм "Дъ дей афтер.." :lol: Само приготви пиенето..:grin: :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

знаеш ли че хората не знаят че има дунавска скумрия а?
света е пълен с идиоти :lol:

сомове има ли?

искам да те питам за риболова на сомове.
онова нещо със свирката вярно ли е или не е?
І

Мнение от І »

caliostro написа:знаеш ли че хората не знаят че има дунавска скумрия а?

сомове има ли?

Ти ся що го караш да ти разказва вица за "златната жаба"?! :grin: :lol: :lol:
Немаш си работа... :lol:
п.п. Еле след тая тема за вибратора... :grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:тарта с риба тон
:huhthink: Бихте ли го разтълкувала за мен, Уважаема Мнемо?!?:-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

МЪЖжжж написа::lol:
Хич не обичам шаран - мирише ми на блато:shy: Сигурно ще си направич скумрия в пликче в МВ, става като мозък. Или панирана акулка:-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: пп За да не вдигам другата тема, ще го кажа тук, на теб и на всички останали - Винаги сте добре дошли в Свищов, когато имате път на къмто нас един пост или бележка ще бъдат достатъчни.
Боев, ще се възползваме живот и здраве лятото, благодаря, ще вземем да минем покрай вас, после - Русе.

Че ся много мъгли край Дунава, по-добре тука да си седим:lol:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

шаран

Мнение от Remmivs »

бляк

пъстърва му е майката ако ще е сладководна риба
Аватар
latrevw

Re: шаран

Мнение от latrevw »

Remmivs написа:бляк

пъстърва му е майката ако ще е сладководна риба
супер! и аз така мисля :good:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
С удоволствие, почитаема Чаве! :lol:
Тартите са френски измишльотини, поне така мисля (манджите не са като думите да ги проучваме толкова, нали?)

Много е лесно:
В намазана тава слагаш един пласт бутер тесто с ръбче (може и без).
Намазваш го с горчица.
Върху нея разпределяш една консерва риба тон.
Върху нея настъргваш кашкавал.
Тус се слага малко сол и черен пипер.
Отгоре се подреждат нарязани на кръгчета домати (през зимата накапвам с лъжица от сгъстените доматени сокове - Чирио или от този род).
Залива се с една малка кофичка сметана, разбъркана с 1 яйце, наръсва се с малко босилек и се пече.
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа: Много е лесно:
Намазваш го с горчица.
Отгоре се подреждат нарязани на кръгчета домати (през зимата накапвам с лъжица от сгъстените доматени сокове - Чирио или от този род).
Залива се с една малка кофичка сметана, разбъркана с 1 яйце, наръсва се с малко босилек и се пече.
аууу, Мнемо, много вкусно звучи........... ще пробвам
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:
4avdar4e написа:
Тартите са френски измишльотини, поне така мисля (манджите не са като думите да ги проучваме толкова, нали?)

Много е лесно:
Намазваш го с горчица.
Страхотно, Мнемо! Ще го пробвам непременно... И понеж съм мързел, веднага оцених, че последният слой ще е добре разбъркан предварително (доматите със сметаната и яйцето имам предвид). И някъде между другото бих пльоснала маслини - примерно над кашкавала (ама аз тях мога голи на закуска да ги ям:shy:)

П.П. Тарта вероятно е голяма тарталета, което на мен ми навява средиземноморско-италиански мисли...:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа: Страхотно, Мнемо! Ще го пробвам непременно... И понеж съм мързел, веднага оцених, че последният слой ще е добре разбъркан предварително (доматите със сметаната и яйцето имам предвид). И някъде между другото бих пльоснала маслини - примерно над кашкавала (ама аз тях мога голи на закуска да ги ям:shy:)

П.П. Тарта вероятно е голяма тарталета, което на мен ми навява средиземноморско-италиански мисли...:-)
Да, и аз го правя това, когато е с доматен сос.
Но да те предупредя, че с пресни домати става по-различно.

Сигурно е така, но понеже имам тук една приятелка франкофонка и все разни франсета идват у тях и все тарти правят, на мен ми стои френско туй чудо.
Последно промяна от Мнемозина на 05.12.06, 09:51, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Чудя се дали мога да изненадам жена ми, че и себе си с това чудо....

Щото риба тон у нас - бол.

:cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Чудя се дали мога да изненадам жена ми, че и себе си с това чудо....

Щото риба тон у нас - бол.

Не виждам какво може да те спре. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

МЪЖжжж написа:
БоЕВ написа:
Бе ...вие сЯ антиреклама.. :lol: Аз ш`ти додя на гостЙе па после да видиш Роланд Емерих що е напрайл оня филм "Дъ дей афтер.." :lol: Само приготви пиенето..:grin: :lol:
Никаква антиреклама, има доста нови кръчмета които си заслужава да се видят. Ще те чакам.:-)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

кажи им как се лови сом е са :lol:
как е виното тази година не разбрах нещо :cool:
Аватар
Глас в пустиня

caliostro написа:знаеш ли че хората не знаят че има дунавска скумрия а?

сомове има ли?

Има бре, има и скумрия, има и сомове, дори един познат преди година извади моруна.
За свирка не съм чувал, но има десетки други начини. Лично аз съм вадил сомчета докъм едно-две килца на дъно, стръв - конопищик, за по-големи екземпляри си има други техники - достатъчно дълга корда с 40-50 куки, заредени, хвърлят се с лодка в средата на реката, опасно е, едни момчета по тоя начин извадиха 60 килограмово прасе, но много малко им е трябвало да обърнат лодката. Повечето рибари прибягват до "цапало", нещо като ония гумички с дръжка дето служат за отпушване на канали, с него шляпат по повръхността на водата и по тоя начин привличат вниманието на сомовете, те са хищници и по принцип обитават дъното.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

на паметниците фунционира ли кръчмата :lol:
са и каминката може да бачка...

хеййййййййййй живот задаравеййййййййй задаравейййййййй :grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

а с виното какво е положението тази година а и с грозданката също :lol:
Аватар
Глас в пустиня

caliostro написа:на паметниците фунционира ли кръчмата :lol:

Работи си и камината бачка, ама е малко занемарена, не е за препоръчване лятото да замръкваш седнал отвън.:grin:
Има всичко, винце ракийца...освен магазина на винпром работи още един, частна изба, предлага собствено производство и богат асортимен от други производители. Лично аз не ги посещавам, щото тия нещица си ги приготвам сам, тая година сколасах да изваря ракийца от череши, плодова, кайсиева, гроздова, има - няма 60 литра като 30 от кайсиевата съм заделил и не ги слагам в бройката, а вино правя от местен сорт "белгиана" до към 100-тина литра, щото не го пия много, то всъщност пиенето ми е докъм 50-100грама колкото за блясък в очите...магарията си я имам в изобилие.:grin::-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
caliostro написа:на паметниците фунционира ли кръчмата :lol:

Работи си и камината бачка, ама е малко занемарена, не е за препоръчване лятото да замръкваш седнал отвън.:grin:
Има всичко, винце ракийца...освен магазина на винпром работи още един, частна изба, предлага собствено производство и богат асортимен от други производители. Лично аз не ги посещавам, щото тия нещица си ги приготвам сам, тая година сколасах да изваря ракийца от череши, плодова, кайсиева, гроздова, има - няма 60 литра като 30 от кайсиевата съм заделил и не ги слагам в бройката, а вино правя от местен сорт "белгиана" до към 100-тина литра, щото не го пия много, то всъщност пиенето ми е докъм 50-100грама колкото за блясък в очите...магарията си я имам в изобилие.:grin::-)
Боев, оня ден пих свищовска горчивка. Любимо ми е. :-)
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
Нали! Доскоро ей тая горчивка я изнасяха само за обединеното кралство. А пък да знаеш розето какво е, м-м-м-м-м еликсир, спечели първа награда в яка конкуренция с всички европроизводители, само ще спомена, че шефове на журита са били франсета.:grin::-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
vyara написа:
Нали! Доскоро ей тая горчивка я изнасяха само за обединеното кралство. А пък да знаеш розето какво е, м-м-м-м-м еликсир, спечели първа награда в яка конкуренция с всички европроизводители, само ще спомена, че шефове на журита са били франсета.:grin::-)
Това розе и него ли го изнасят?
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
Това розе и него ли го изнасят?
По принцип да, но хубавото е, че във фирмения магазин можеш да намериш от всичко, дори да поръчаш и количества.:-)
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
4avdar4e написа:

Много е лесно:
Намазваш го с горчица.
Мнемо, мерси за рецептата! :good:
Стана супер! :-)
Аз направих малко рационализации..:roll:
Не сложих горчица, щото я недолюбвам. Смених я с майонеза. :winkw:
Една консерва риба тон ми се видя малко, та турнах две. :shy:
Нямах домати или доматено пюре, ама и лютеница върши работа. :-)
Сметаната ми се видя много вкусна, та турнах повечко. :shy:
Резултата е съсипващ... ъъъ... за яденето. :grin: Унищожихме го тотално със сина, само за Ния запазихме едно парченце, като се върне от работа- да го опита. Вярвам, че и на нея ще хареса... :kiss: :-) :cool:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

[unknown] написа: Мнемо, мерси за рецептата! :good:
Стана супер! :-)
Аз направих малко рационализации..:roll:
Не сложих горчица, щото я недолюбвам. Смених я с майонеза. :winkw:
Една консерва риба тон ми се видя малко, та турнах две. :shy:
Нямах домати или доматено пюре, ама и лютеница върши работа. :-)
Сметаната ми се видя много вкусна, та турнах повечко. :shy:
Резултата е съсипващ... ъъъ... за яденето. :grin: Унищожихме го тотално със сина, само за Ния запазихме едно парченце, като се върне от работа- да го опита. Вярвам, че и на нея ще хареса... :kiss: :-) :cool:
Рационализациите са в правилна посока.
Много се радвам!
Да ви е сладко. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:

Рационализациите са в правилна посока.
Много се радвам!
Да ви е сладко. :lol:
:-) :-) :-)

Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

аз пък го съсипах :(

голем съм готвач няма що

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Remmivs написа:аз пък го съсипах :(

голем съм готвач няма що

Що, бе? Кво оплеска? И аз малко го изгорих отдолу, ама по- добре така, отколкото да остане недопечено. :-)

Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

е аз обратното

а се гласих да изненазам кралицата утре

ма нищо

другия път

Аватар