Кофти сделка.
Кофти сделка.
Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия. 
Един приятел развиваше теорията - ама не съм ли ви го разказвала това, не помня, май съм - че животът не е устроен правилно.
Трябвало било човек първо да е пенсионер и да е свободен. Защото му се спи повече, живее му се, деца има да гледа и да възпитава, пък те си искат внимание и време.
И после, като пораснат децата и му писне от купони и го хване старческото безсъние - тогава вече да работи, за да не му е скучно.
Обаче нещо не среща държавна подкрепа идеята му, интересно защо.
Трябвало било човек първо да е пенсионер и да е свободен. Защото му се спи повече, живее му се, деца има да гледа и да възпитава, пък те си искат внимание и време.
И после, като пораснат децата и му писне от купони и го хване старческото безсъние - тогава вече да работи, за да не му е скучно.
Обаче нещо не среща държавна подкрепа идеята му, интересно защо.
Panta rhei...
- Green Light
Тази сделка е неизбежна за всички държави, във всички времена и народи. Единствено може да се спори доколко могат да се подобрят параметрите или с други думи да сме минати по- малко! Ако издържаме държава от 100% некадърни крадци, губим 100% от парите си. Как да направим така, че да не са 100%? Да са примерно 0%. Ами като докараме някой и му дадем власт да ги изтреби по собствено усмотрение, тоест даваме някому 100% власт. Тогава некадърието и кражботе ще спрат, но ние пак няма да видим нищо от парите си, защото никой не може да държи сметка на властимащия. Значи трябва компромис. Какъв да е и как да е измислен? Аз, признавам, че не знам.
Ако искаме да избягаме от тази сделка, това също може да се уреди. Минаваме в нелегалност. Нищо никому не плащаме и помощ от никого не чакаме, никой не ни е виновен и никому нищо не дължим. Има такива хора.
Ако искаме да избягаме от тази сделка, това също може да се уреди. Минаваме в нелегалност. Нищо никому не плащаме и помощ от никого не чакаме, никой не ни е виновен и никому нищо не дължим. Има такива хора.
- Green Light
e--e-e-e-e-e-e, баси скуката ще е това! няма да има кой да псуваш, освен тези близките хора с които работиш и живееш. Не е живот, това!Green Light написа:
Блажени са бедните духом
Re: Кофти сделка.
чакай бе човек! ти не си ли зъболекар! вярно, че много бачкате, ама и добре изкарвате. Ти ако поне малко се кефиш на работата си и ходиш два пъти в годината на почивка, трябва да си и благодарен на държавата, че в нея все още има хора дето да си позволят услугите ти.[unknown] написа:Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия.
Блажени са бедните духом
- Green Light
По 40 кинта за една пломба, риш! И се оплаква, кожодера му(или емайло–дера)! Тва, по 40, по 40... от сълзи, мъка човешка и болка пичели. Не се награбихте, бе!Sweety написа:чакай бе човек! ти не си ли зъболекар! вярно, че много бачкате, ама и добре изкарвате. Ти ако поне малко се кефиш на работата си и ходиш два пъти в годината на почивка, трябва да си и благодарен на държавата, че в нея все още има хора дето да си позволят услугите ти.[unknown] написа:Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия.
LOLGreen Light написа:По 40 кинта за една пломба, риш! И се оплаква, кожодера му(или емайло–дера)! Тва, по 40, по 40... от сълзи, мъка човешка и болка пичели. Не се награбихте, бе!Sweety написа:чакай бе човек! ти не си ли зъболекар! вярно, че много бачкате, ама и добре изкарвате. Ти ако поне малко се кефиш на работата си и ходиш два пъти в годината на почивка, трябва да си и благодарен на държавата, че в нея все още има хора дето да си позволят услугите ти.[unknown] написа:Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия.
...мисля, а и съм видяла с очите си, че значителен брой от българските лекари имат много добър стандарт на живот, сравним с този в Западна Европа...
Блажени са бедните духом
Пък аз друго съм видял и виждам с очите си. Мда. Здравеопазването ни е тъжна картина. И май все по-тъжна ще става. Насочено като великия бял брат отвъд океана. Насочено не към човека, а към печелбата. Истинските лекари по душа стават все по-малко и по-малко. Да живее търговията. Здравето е стока.Sweety написа:LOL40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
...мисля, а и съм видяла с очите си, че значителен брой от българските лекари имат много добър стандарт на живот, сравним с този в Западна Европа...
- Green Light
Sweety написа:LOLGreen Light написа:По 40 кинта за една пломба, риш! И се оплаква, кожодера му(или емайло–дера)! Тва, по 40, по 40... от сълзи, мъка човешка и болка пичели. Не се награбихте, бе!Sweety написа:чакай бе човек! ти не си ли зъболекар! вярно, че много бачкате, ама и добре изкарвате. Ти ако поне малко се кефиш на работата си и ходиш два пъти в годината на почивка, трябва да си и благодарен на държавата, че в нея все още има хора дето да си позволят услугите ти.[unknown] написа:Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия.40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
Не съм съгласен. Единственото което трябва да уточним с теб е определението "значителен брой". Това са хора съчетали в себе си две уникално трудни способности. Търговец. И медик. И то- и в двата случая трябва да са на ниво.
Но да знаеш че темата е тежка. Ние почнахме с тебе на шега, но положението и проблемите на лекарите и пациентите в България е като да гледаш под лупа проблемите на обществото ни. Всички накуп. Кофти работа.
Така мисля аз.
Всичко е стока. Пазарна икономика.Remmivs написа:Пък аз друго съм видял и виждам с очите си. Мда. Здравеопазването ни е тъжна картина. И май все по-тъжна ще става. Насочено като великия бял брат отвъд океана. Насочено не към човека, а към печелбата. Истинските лекари по душа стават все по-малко и по-малко. Да живее търговията. Здравето е стока.Sweety написа:LOL40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
Ти ли работил без пари, щото клиента Х ти е симпатичен?
...е същото си видял, което и аз. Здравето е стока, а печалбата от него...хммм, доста апетитна, те българските бизнесмени има да се учат от бг лекарите!Remmivs написа:Пък аз друго съм видял и виждам с очите си. Мда. Здравеопазването ни е тъжна картина. И май все по-тъжна ще става. Насочено като великия бял брат отвъд океана. Насочено не към човека, а към печелбата. Истинските лекари по душа стават все по-малко и по-малко. Да живее търговията. Здравето е стока.Sweety написа:LOL40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
Дано не се обиди unknown (и аз работя в здравеопазването:shy:
Блажени са бедните духом
Виж сега, аз до лекари не съм опирала много-много, ама на зъболекар ходя на свободен прием - първо, здравната каса не покрива кой знае какво, и второ - късат ми нервите с тяхната бумащина.Sweety написа:LOLGreen Light написа:По 40 кинта за една пломба, риш! И се оплаква, кожодера му(или емайло–дера)! Тва, по 40, по 40... от сълзи, мъка човешка и болка пичели. Не се награбихте, бе!Sweety написа:чакай бе човек! ти не си ли зъболекар! вярно, че много бачкате, ама и добре изкарвате. Ти ако поне малко се кефиш на работата си и ходиш два пъти в годината на почивка, трябва да си и благодарен на държавата, че в нея все още има хора дето да си позволят услугите ти.[unknown] написа:Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия.40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
На зъболекарите всичко им е ужасно скъпо - и материали, и оборудване. Поддръжката им и обновяването им също влиза в тия 40 кинта. Пък аз като отида, не искам да ме бърникат с някаква машинка като от училище.
Да. Работил съм. Аз не мисля, че всичко е стока, макар и да съм на мнение, че всичко е едно. И далеч не всички разглеждам като клиенти.pocti_bezobidna написа:Всичко е стока. Пазарна икономика.
Пазарната икономика е най-малкото противоречиво постижение на човешката мъдрост.
- Green Light
Ами гледай, в пазарната икономика всичко е стока, това казва, според мен и Ремиус. Но дали е правилно. Отдалечава ни от човешкото. Искам да кажа, че според нашият естествен морал и разбиране на живота, здравето не е стока, нали? Сега е, но това не е правилно, не бива да е такаpocti_bezobidna написа:Всичко е стока. Пазарна икономика.Remmivs написа:Пък аз друго съм видял и виждам с очите си. Мда. Здравеопазването ни е тъжна картина. И май все по-тъжна ще става. Насочено като великия бял брат отвъд океана. Насочено не към човека, а към печелбата. Истинските лекари по душа стават все по-малко и по-малко. Да живее търговията. Здравето е стока.Sweety написа:LOL40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
Бъркаш. Много. Лекар не е професия, а призвание. Но аз също съм пристрастен по темата и най-добре е да си мълча. Не сме на прав път със здравеопазването. Отдавна.Sweety написа:...е същото си видял, което и аз. Здравето е стока, а печалбата от него...хммм, доста апетитна, те българските бизнесмени има да се учат от бг лекарите!
Дано не се обиди unknown (и аз работя в здравеопазването:shy:), ама дето казва един познат бивш лекар, сега търговец, то в тия среди който се оплаква или не взима, или не му дават да го прави
Много теоретично ще стане, ако се впусна спор.Remmivs написа:Да. Работил съм. Аз не мисля, че всичко е стока, макар и да съм на мнение, че всичко е едно. И далеч не всички разглеждам като клиенти.pocti_bezobidna написа:Всичко е стока. Пазарна икономика.
Пазарната икономика е най-малкото противоречиво постижение на човешката мъдрост.
А живота е повече практика, отколкото теория.
Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.Green Light написа:Ами гледай, в пазарната икономика всичко е стока, това казва, според мен и Ремиус. Но дали е правилно. Отдалечава ни от човешкото. Искам да кажа, че според нашият естествен морал и разбиране на живота, здравето не е стока, нали? Сега е, но това не е правилно, не бива да е такаpocti_bezobidna написа:Всичко е стока. Пазарна икономика.Remmivs написа:Пък аз друго съм видял и виждам с очите си. Мда. Здравеопазването ни е тъжна картина. И май все по-тъжна ще става. Насочено като великия бял брат отвъд океана. Насочено не към човека, а към печелбата. Истинските лекари по душа стават все по-малко и по-малко. Да живее търговията. Здравето е стока.Sweety написа:LOL40 кинта за една пломба?! ти откога не си ходил на зъболекар, а?:winkw:
Нали се сещаш, че всеки, който спазва някакви неписани етични норми е тотален аутсайдер.
Аз пък обичам философстването. Може би защото живея повече на теория, отколкото на практика.pocti_bezobidna написа:Много теоретично ще стане, ако се впусна спор.
Докато мислим така, така и ще бъде. И никой няма да ни е виновен за управлението или каквото и да е там друго.pocti_bezobidna написа:Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.
Нали се сещаш, че всеки, който спазва някакви неписани етични норми е тотален аутсайдер.
Прочее, аз мисля точно обратното.
Възможно е.Remmivs написа:Аз пък обичам философстването. Може би защото живея повече на теория, отколкото на практика.pocti_bezobidna написа:Много теоретично ще стане, ако се впусна спор.
Проблема е, че повечето хора мислят така. Мнозинството печели.Remmivs написа:Докато мислим така, така и ще бъде. И никой няма да ни е виновен за управлението или каквото и да е там друго.pocti_bezobidna написа:Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.
Прочее, аз мисля точно обратното.
Де да знам, днеска съм зла - силно разочарована от един познат точно в тази посока, може от това да ми е, сори...
- Green Light
pocti_bezobidna написа: Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.
Това откога е така!?! Ами аз не съм се сетила!..то не, че мене ме питаше, де....е, добре, де! не трябва ли все пак по медиите да ги съобщават тези работи?!:?:?:?
Блажени са бедните духом
май съм го чувала този филм, не съм го гледалаGaspode написа:
По едно време го имаше в ютубата...
Всичко е стока. А не би трябвало. И тук именно би трявало да се намеси държавата. Ама не би...
Бтв, някъде във филма един инглишмън разправяше, че при тях в ингладния правителството се страхувало от народа. Докато при УСА било обратното. При нас как ли е![]()
искам да ти благодаря за напомнянето за него:-)
Блажени са бедните духом
това не е живот!Remmivs написа:Аз пък обичам философстването. Може би защото живея повече на теория, отколкото на практика.pocti_bezobidna написа:Много теоретично ще стане, ако се впусна спор.
теория?! как се живее на теория?!:-)
бе, моля те не ги чети тия metal lyrics!
...след 33 метъла само вреди!...
П.С.
(извинявай ако си по-млад)
Блажени са бедните духом
Кое дъ сэобщават по медиите?Sweety написа:pocti_bezobidna написа: Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.
Нали се сещаш, че всеки, който спазва някакви неписани етични норми е тотален аутсайдер.:shocked::shocked:
Това откога е така!?! Ами аз не съм се сетила!..то не, че мене ме питаше, де....е, добре, де! не трябва ли все пак по медиите да ги съобщават тези работи?!:?:?:?
ПС. На въпроса - зависи какво се разбира под морал. Щот то си е разтегливо понятие.
Аз не слушам само метъл. И нещата, които мисля, че реферираш, не са само там. Навсякъде можеш да ги видиш, ако наистина се вгледаш. Най-вече, защото са в душите и сърцата ни. Дълбоко там, където лустрото на цивилизационната машина за пари никога няма да достигне.Sweety написа:това не е живот!
теория?! как се живее на теория?!:-)
бе, моля те не ги чети тия metal lyrics!
...след 33 метъла само вреди!...
П.С.
(извинявай ако си по-млад)
Възрастта е субективно понятие.
- Piqndurnik
Няма сфера, в която да не се случва. За някой без възможности или за някой от различни съображения по ос от приятелство или симпатия до съпричастност, че и съжаление (както и да звучи това)...pocti_bezobidna написа:Ти ли работил без пари, щото клиента Х ти е симпатичен?
Няма сфера, в която да не се случва.
На теб, не вярвам, че не ти се е случило да помогнеш на някого, да работиш за някого, нещо да подариш, което е твой труд или което струва пари...
Това се случва всеки ден.
И все пак в своята същност хората са добри.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
Кажи да себе си и според твоите разбирания - тогава ти тотален аутсайдер ли си или просто нямаш морал?pocti_bezobidna написа:Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Бе, кво да ви обяснявам, аз съм мултимилиардер, ама се правя на беден. Шъъъът, да не ме усетят лошите(които и да са те...) 
И трябва да ви кажа пак за баничарките- по левче баничката, като продаде 1000 банички на ден са 30 бона месечно. Кога ще ги стигнете вие баничарките, а?!
И те са милиардерки, ама си траят... 
И трябва да ви кажа пак за баничарките- по левче баничката, като продаде 1000 банички на ден са 30 бона месечно. Кога ще ги стигнете вие баничарките, а?!
държавата в случая са едва живи пенсионери, дето не искат лъскав мерцедес, дори и не си помислят, а просто си купуват кофички кисело мляко, и да!, не мисля че е редно, като спреш да работиш да караш датчия, ако преди си карал поне WV, ама то не може всички да се правим на тарикати, за да не сме пълни аутсаидери, както казва безобидна, пък после да се сърдим на държавата, че и тя се прави на тарикат![unknown] написа:Докато бачкам, държавата иска да и купя лъскав мерцедес, а като спра да работя, да ми върне очукана дачия.
(не казвам, че ти се правиш, говоря за всички)
принцип на солидарност, морал, социална справедливост?...какво значение има всичко това, ако както казваше "свекърва" ми животът ни свършва на 50. ;-) Carpe diem!
аз смятам, че на света има само бедни и богати (било по дух и по банкови сметки). Средната класа е измислица на богатите, да дадат на бедните позитивна цел в живота.
Блажени са бедните духом
Нима очакваш да ти отговоря честно на този въпрос в интернет форум?holi_day написа:Кажи да себе си и според твоите разбирания - тогава ти тотален аутсайдер ли си или просто нямаш морал?pocti_bezobidna написа:Морал ?! В днешно време?! Среща се, ама рядко.
Морала е много разтегливо понятие. И зависи от конкретната ситуация.