36+ /Гърция/

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

36+ /Гърция/

Мнение от Kent »

Гърция

Тръгваме от Варна с автобус последнта вечер на април. Постепенно разговорите и предстартовата глъчка утихват и се разтварят в шума на двигатела. Към полунощ почти всички вече спят. Още на първата пиш-пауза на някаква бензиностанция в Бургас една от туристките започва щумно да се кахъри. Разлял и се шампоана на горката женица. В торбичката с храната. Салами и кашкавали си играят на сапунени мехури, а леличката нервно кърши снага наоколу. Справяме се с положението с помоща на тоалетна хартия и минерална вода, но продуктите придобиват траен вкус на жасмин... Символичните граници между България и Гърция са по скоро интересни с опашките които оформят двата пола пред общодостъпните места по КПП-тата. Едната колоритна и шумна .... нервно потропва с токчета, другата скучна и заспала с облачета пушек над главите скоро се изчерпва и след няколко минути и двете тоалетни стават унисекс. Ясно се очертават предимствата да си мъж. Поне за момента. В 8 сутринта сме на пристанището на Керамоти. Първа среща с гръцка земя и кратка разходка по брега. Във вълнолома тихо се плискат вълните на Егейско море. Ръми, но е свежо и въдуха е приятен. Мирише на сол и риба и още нещо. Наоколу има натрупани мрежи, рибарски гемии отплават и се пришвартоват, а стотици чайки се стрелкат из ефира и търсят да завлекат нещо ядливо.

Изображение

Всичко е и познато и не толкова. Товарим се на чисто нов ферибот.

Изображение

Толкова нов, че на горната палуба пейките са още в насипно състояние. Т.е. представляват купчина свежоструговани дъски. Тея които се спънаха в тях още ги помнят. Поемаме към остров Тасос. Дъждът се усилва и почти всички се крият в барчето. Аз също, но преди това изрядно се накисвам. Гърция е това.......ей..... екзотика, морета, острови......как да им устои човек.

Изображение

Жадно попивам всичко наоколу. То не е много разнообразно, понеже пада и мъгла. А сивите вълни попиват капачето на фотоапарата ми. От ентусиазъм да снимам го изтървам, то весело прескача фалшборда и цопва завинаги във водата.. Не съжалявам, понеже съм намерил почти същото на марша през Суха река оня ден. Хем няма да се чудя какво да го правя. Скоро се показва брега.

Изображение

Пускаме котва и бавно се изнизваме от утробата на ферибота. Малко сме като гръмнати след 12 часовото пътуване първо на колела, после по вода, но за около четвърт час влизаме в релси. Оглеждаме се. Всичко е малко по-чисто и малко по-цветно от дома, като че ли.

Изображение

Изображение

Изображение

Има и малко некролози по стълбовете. Значи не сме уникални все пак в България с тях. Успокоявам се.

Изображение

Гърците имат някакъв празник и мирно си спят по къщите. Правим си разходка из улиците.

Изображение

Изображение

Околните хълмове току изникват из-зад косматите лапи на мъглата. Дразнят скитническия ни дух.

Изображение

Теглят ни като магнит, искаме да се разходим натам из черно-зелените гори, но този път уви, времето е кът. Островът има няколко града и много селца. Обхожда го около 100 км. хубаво шосе. На противоположната страна има няколко къмпинга които се заричаме да посетим при следващото ни пътуване. По крайбрежните улици започват да отварят магазинчета за сувенири. Дрънкулки, чашки разни, плажни хавлии и други боклучки. Като навсякъде. Пием кафе, правим още един тигел по крайбрежната алея и времето ни свършва. Последна снимка и се качваме във ферибота.

Изображение

Този е друг. По-стар и очукан. Вътре барчето е типичен соц-арт от 80-те, но е подредено и в тоалетната е чисто. Пия една бира „Mythos” и като стар морски вълк вече не гледам през илюминатора със зяпнала уста, а в чашата си. Удря камбаната, че сме пристигнали в Керамоти. В автобусите ни чакат тези които не пожелаха да си платят 10 евро за екскурзията. Разказваме им. Малко преувеличаваме и украсяваме нещата. Тях ги е тихо яд и леко завиждат. Усеща се отдалеч. Следващата спирка е дъждовна. В Кавала вали като из ведро. Двата часа свободно време се редуцират до 15 минути за тоалетна и продължаваме към Паралия. То е курортното селище на Катерини. Курорт като много такива у нас. Из улиците бръмчат като изтървани, невръстни румънски граждани яхнали АТВ-та и скутери. Един Конник броди из Европа. Разпространява духа на узото. После до него спира полицейска кола. После не гледахме...

Изображение

След настаняването питаме нашите екскурзоводи как да стигнем на другия ден до Литохоро от Паралия. Увъртът като партизанин на разпит. Като двама партизани. Ясно е че не знаят. Жена ми и писва и казва че двама човека с три висши образования все ще намерят начин да стигнат до подстъпа за Олимп. Съгласявам се, прибираме се в хотела и отпочваме ядене, коктейли и изобщо тия неща... На другата сутрин се събуждам към 7 излеко ошашавен ... къде съм, какво съм... Някаква мисъл бавно пъпли из изтерзаните ми мозъчни гънки. Поглеждам навън – градинка с бананово дърво, някаква палма, маслинови дръвчета... Мисълта набъбва и екплодира като кълбовидна мълния..... Гърция, Катерини, Литохоро, Олимп..... Скачам като попарен, пием по едно бързо кафе с Жена ми, слагаме в раницанта по чифт ракъвици и две манерки – със свята вода /просто вода/ и грешна вода /ром и малко сок/ и отърчаваме към неизвестното. На спирката за Катерини докато разучавам гръцките иероглифи върху автомата за билети, пристига автобуса. Докато припряно слагам монетите в прореза, въобще не мога да предполагам, че след час и половина ще бъдем на Приония.

Изображение

Да постигнем това ми помага английския и традиционното за нашия род деликатно нахалство. Приония всъщност е паркинг с таверна. Оглеждаме се и изтърчаваме нагоре по пътеката за заслона. Наклона е човешки и трасето е идеално подготвено. Има дори стълбички тук-там които много улесняват нещата.

Изображение

Не след дълго настигаме северноевропейско семейство с три деца. Най-малкото е на седем. Пазят добро темпо и около час вървим залепени за гърбовете им. Покрай пътеката е пълно с див чемшир, духа лек ветрец.

Изображение

Много е приятно. Горе по високото мъглата се бори със слънцето.

Изображение

Наклона се увеличава и мъглата надделява.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Появяват се мокър сняг. После мокър сняг в едни улеи...

Изображение

Изображение

Сега пред нас вървят няколко румънци на нашата възраст. Виждам каски, пикели и котки. Прекосяват по един улеите. Следваме ги плътно. По един естествено.

Изображение

Постепенно видимостта пада до Н-десет метра и става студено.

Изображение

Зад поредния завой на пътеката изниква стената на заслона. Има няколко човека горе. Тихо си говорят, повечето се готвят да слизат надолу.

Изображение

Изображение

Пиеме по една студена вода и се стягаме и ние за нодолу. Питам румънците дали ще качват Митикас. Момчетата поглеждат със съмнение бялата каша нагоре и клатят многозначително глави „We will try...may be. Later…” Ясно. Предлагат ни да ги изчакаме и да ни свалят до Литохоро с колата си. Все щяли сме да се съберем. С благодарност отказваме и заприпкваме към паркинга.

п.п. Следва продължение:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз може ли още преди продължението да кажа колко много и колко бяло завиждам?

И как се смръзнах от късите ви ръкави в снега...

Ох, много красиво... поне някое мъничко гръцко богче не срещнахте ли?
Panta rhei...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Изображение

Когато вървя надолу, винаги като че ли краката ми се скъсяват. Така и е сега. Правя няколко акробатични скока по хлъзгавата пътека, Жена ми и тя се търкаля мълчеливо някъде из елхичките. Излизаме от снежната зона без поражения.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Скоро мъглата остава над нас. Зевс е благосклонен вече и ни показва чудни гледки. Най-изящните картини не ги снимам. Те остават в мене завинаги. Подминаваме Приония. След кратък спор, надделява разума на Жена ми и решаваме да продължим по туристическата пътека покрай каньона на река Енипеас. Стопа го оставяме за други. Знам, че е около 5 часа ни делят от равнината и няма да е много леко. Вървим бодро и си говорим. Храстите стават по гъсти, дърветата по меки, мирише на цветя.

Изображение

Изображение

Странни създания бродят наоколу.

Изображение

Изображение

Изображение

Има и мъртви такива....

Изображение

Слизаме до реката.

Изображение

Изображение

Изображение

Минаваме покрай пещерата на Св.Дионисий.......Има и параклис естествено. Паля няколко свещи. Мълча известно време и гледам към гората. Мисля си за нещо. Много ми е хубаво....

Изображение

Изображение

Не си позволяваме дълги почвки.

Изображение

Изображение

Скоро започва изкачване. Каньона става много стръмен и пътеката се вие на серпантини по десния хълм. Намаляваме темпото и дрехите върху гърба си. Скоро излизаме от гората. Гледката нагоре е.....потресаваща, доколкото ми се намират думи. Размерите на губещите се в мъглата върхове и скални усои от една страна и жълтите плажове с мъгливото синьо море от друга поразяват въобръжението.

Изображение

Изображение

Стигаме до голяма поляна над Литохоро.

Изображение

Хапваме на бързо, а чистата вода свършва. Отпочваме грешната. Последния половин час вървене преминава в оживени разговори, шеги и закачки. С малко повече кикотене и ръкомахане от обичайното. В градчето, току преди центъра покрай нас профучава синя Жигула без номера. Кара я дядо с робошка и камуфлажен каскет. До него сополиво внуче. Чудим сме къде сме, дали не халюцинираме понеже нали сме малко на вълна ДПС* и дълго време се пулим ошашавено след шлейфа пушек останал да се рее над паветата. На спирката разбираме, че сме изтървали автобуса в 19.30 за Катерини. Разхождаме се насам-натам, купуваме си картичка със Митикас, заверяваме билетите за наобратно и идва другия автобус.

Изображение

В Катерини известно време се мотаем под дъжда в търсене на спирката за Паралия. В 22 часа е тъмно и всичко е малко по-различно. Пътьом се запознавам с една понтийка. Радва се на руския ми и излиза от пицарията на мокрото да ми покаже пътя. В 22.30 сме у „дома”. Миене, хапване, коктейли и бавно-бавно ни обгръща изтъкания като цветен килим от спомени сън. Щастливи сме като деца.

*- ДПС - В нашия случай това е Две По Сто, а не общоизвестната партия:grin: Нали пийнахме и от грешната вода:rotfl24:

Следва продължение.:-) По-късно.
annonymus

Мнение от annonymus »

Много хубави снимки, вижда се че супер се си изкарали празниците!

:-)
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

pocti_bezobidna написа:Много хубави снимки, вижда се че супер се си изкарали празниците!

+1

удоволствие е да попадне човек на такава тема
и хич не му се излиза от нея...

Благодаря, Кент-ъки!
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

всички които четоха тази тема да си приготвят по 20 евро :cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Quid написа:всички които четоха тази тема да си приготвят по 20 евро :cool:
дължим много повече
ама Кент ни ги опрощава
понеже е Д.Коледа той
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

holi_day написа:
Quid написа:всички които четоха тази тема да си приготвят по 20 евро :cool:
дължим много повече
ама Кент ни ги опрощава
понеже е Д.Коледа той
д.коледа са спи зимен сън
така че .....
трябва да се спонсорират подобни теми

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Quid написа:трябва да се спонсорират подобни теми
ок
заеми се
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

holi_day написа:
Quid написа:трябва да се спонсорират подобни теми
ок
заеми се
имам и аз снимки едни но са преговарям за цената с нешънъла :-)
мога да пусна нещо но за кратко
са им слагам водни знаци:cool:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Крейзи пипъл! Ние като чуем турция, гърция и си представяме ол инклузив, братче!
Бе нямам думи. Завиждам, страшно завиждам!
Имаше ли последствия от грешната вода?
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Имаше ли последствия от грешната вода?
имаше вселенски чувства:cool:[/quote]
Неф

Мнение от Неф »

Кент, страхотни снимки и коментар от твоя страна.
Сърдечно сме ти благодарни за душевната наслада!
Продължавай да ни радваш! :-)
Това е безценно, парите са просто хартийки в случая!
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

просто не знам какво да кажа
освен обичайното и изтъркано, но истинско и от сърце

благодаря ти, друже
живи да сте
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

хубавинки... :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: 36+ /Гърция/

Мнение от bead_ »

кенте, разбиваш на пух и прах всички мои представи за гърция. :shy:

п.п. тайно подозирам, че в хотелските басейни сипват некви валерианови капки. нема как да е другояче. само там се въртя аз.
+- 50 метра.
just perfect
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

На другата сутрин вече много добре знам къде съм. Следва бърза нервна закуска, полагаемото кафе е „ходжата си умил краката”... Затова пък сме готови с раничката, с двете манерки с води и една консерва говеждо с половин хляб. Предстои ни посещение на Метеора. Закуската в една от непретенциозните закусвални на Паралия привършва бавно, затова пък пътуването започва стремително. Снимките направени от движение, меко казано не са удачни. Някъде назад отплува масива на Олимп с желания Митикас. Екскурзоводката бъбри нещо за мръсните и чистите води на Темби и за девственици и нескромници, а ние се ослушваме и кимаме умно от утробата на автобуса. Някой пият кайсиева...някой спят. Приближаваме Метеора. Ефира е пренаситен с фотографии на скалите, затова си затрайвам и гледам с широко отворени очи. Забелязвам катерачи по стените. Значи може. Ех....няма да е безполезно това прожекторно пътуване. Автобусът бавно пъпли по серпантините на пътя нагоре. Гледката наоколо не е безинтересна. Накрая спираме пред Големия Метеор и впечатлението за грандиозност за миг се губи от пъплещите наоколо като мравки туристи. Но това е преодолимо. Забързваме към Манастира.

Изображение

Изображение

Изображение

Движението по стълбището е десностранно, но има и конфузни сблъсаци. Кръстовища има, а светофари не. Има и отбивки за концентрирани и възхитени тълпи. Ние напредваме бързо. Ирена нахлузва униформената пола на входа и проникваме в обителта, която отвътре си е просто цитадела. Кой знае колко несмляна сол са изяли горките монаси преди да я превърнат в непристъпен бастион.

Правя и вътре някоя снимка.

Изображение

Изображение

Включително и една от тоалетната. Минава ми през ума, че мога да си колекционирам снимки от прозорците на разни тоалетни към околния свят от местата където ходя. Мирогледа от тоалетната кореспондира с градуса на цивилизованоста ... хахахаха... Нека тази е първата фотографирана амбаразура. Отвътре.

Изображение

Охранен манастирски котарак.

Изображение

Вътре има няколко музея – на монашесккия бит, исторически, етнографски т.н. Не разрешават снимането.:-)

Изображение

Изображение

Неусетно минава един час. Излизаме и сядаме на една скално площадка под манастира.

Изображение

Препичаме се на слънцето и сладко си хапваме и пийваме. Наближава време за отпътуване.

Изображение

На връщане минаваме по горния път. Разстоянието до Темби го вземаме неусетно унесени в приказки по повод видяното на Метеора. В Темби има две реки – мътна и чиста. Свързани са с някакъв мит за изнасиблени жени, но подробностшти ми се губят заради повредения микрофон в автобуса.

Изображение

Изображение

Влизаме за кратко в църквата. Там има икона на Св. Параскива – покровителката на очните целители. В ръцете си светицата на иконата държи чинийка с две очи.

Изображение

Отвън има аязмо с някаква много специално вода. Вие се опашка, хората търпеливо стоят с шишета в ръце. Пълним си вода от близката чешма. Подозирам, че извира от същото място като аязмото. Одалечяваме се от тълпата и сядаме на пейка до реката. Преди това – щрак от поредната тоалетна.

Изображение

Покрай нас се въртят две коткии гледат завистливо сандвичите ни. Дамаве им някакви корички, но те възмутено бръчкат нослета. Оядени котки... Става време за тръгване. Има пешеходен подлез под шосето. Само по него може да се пресича пътя до паркостоянката. В последния момент скача като подплашена антилопа между профучаващите автомобили горе по самия път някаква туристка от нашите. Вглеждам се и познавам лелката с нажасминените салами от началото на пътуването. Явно както му тръгне на човек. В Паралия си правим късна салатено-алкохолна оргия в хотела с Жена ми и един приятел. Става 1 след полунощ и приятелят ни си отива в неговия хотел едвам престъпвайки с треперещи крака. За последно чувам как ломоти нещо неразбираемо от тъмното чрево на коридора....”Хорошо посидели” както казват руснаците. Гасим лампите и ние. На другия ден ставаме по рано и приготвяме багажа. Забавяме се с половин час, заради „жасминовата лелка” която си е забравила ключа отвътре на вратата и бравата е щракнала. Направо да не повярва човек...като по Илф и Петров... В 10 най-сетне потегляме за Солун. Тессалоники на гръцки. Наречен така от Александър Велики в чест на победата му в Тессалия. Там правим крътка обиколка на града с автобуса и първата ни спирка е църквата „Св. Димитър”. Големите и размери не убиват ни на йота красотата и.

Изображение

Изображение

Бавно се разхождам между пейките и разглеждам в почуда човешкото творение. Не ми убягва, че нашите туристи се снимат до ковчега с мощите на светеца като с панаирджийска маймуна обаче. Чудни хора... Поредната опашка за чудодействена вода. Излизам вънка и си отварям една бира от неприкосновенния ми запас. Скоро всички се събираме и автобусът ни закарва накрайбрежната алея. Снимам паметника на Александър и си мисля за бившата Югославска Македония. Как малките новоизмислени държавички крадат от историята на големите, къде явно, къде тайно си присвояват събития и личности. Като че ли хората са слепи и нечетящи наоколо...

Изображение

Бавно се разхождаме покрай морето. Хората са много, празничен ден е, но никой не бърза.

Изображение

Изображение

Пресичаме голям площад.

Изображение

Забелязвам че фукнцията на ромите-амбулатни търговци у нас, тук е иззета от чернокожи африканци. Разнасят и продават из улиците най-невероятни боклуци.

Изображение

А някой хора просто седят на тротоара и хранят гълъбите.

Изображение

Стигаме до прословутия Солунски пазар. В рибния отдел е невероятна дандания.

Изображение

Начумерени гърци размахват замразени скумрии и шумно рекламират вкусовите им качества. Изнизваме се почти тичешком от настоятелните опити на ни пъхнат в ръцете по някой мазен паламуд. В месния отдел е тихо и спокойно. Като в морга.

Изображение

Изображение

Останалата част на пазара изключая маслинените щандове, копира всички останали пазари по света - човешки шум и разни цветни джунджурии.

Изображение

Правим си бърза разходка по улица Егнатия. Из между храсти и дървета, направо между блоковете се извисяват като рубки на подводници стари църкви.

Изображение

Изображение

Изображение

Стигаме до ротондата и се обръщаме кръгом.

Изображение

Срещат се и странни надписи по пътя....

Изображение

Изображение

Последния половин час в Солун прекарваме в парка на центъра до паметника на някакъв местен ленин /прилича по брадичката и по позата/ на по бира и под капките на пропръскващия дъжд.

Изображение

После тръгваме за България. Странно, но не ме „гони” никаква носталгия. Дори не ми се връща особенно. В около 20.30 сме в Петрич. Хотела е от соц-а с две звезди и напълно сносен. Докато заспивам се чудя за оставащите до края на екскурзията 24 часа на „жасминовата лелка” какво ли ще и се случи още... На 5-и сутринта потегляме за Рупите. Не съм особен поклонник на баба Ванга, затова пък с интерес разглеждам бамбуковата горичка и горещите минерални извори в кратера на бившия вулкан.

Изображение

Изображение

Изображение

Следваща и предпоследна спирка е Мелник. Правя поредното щрак от местната тоалетна и се изгубваме с Жена ми из навалицата по централната улица.

Изображение

Изображение

Славната навремето механа.

Изображение

Скоро ни омръзва да вървим с всички и встрани от гъмжилото намираме стара Църква и някакви римски останки.

Изображение

Изображение

Изображение

Неусетно стигаме до нивото на Кордопуловата къща. Подминаваме я не особенно любезно и се насочваме към избата на Митко Шестака. Там удряме по една чаша червено от дъбова и от кестенова каци и с бутилка под мишница бавно се насочваме към центъра. Две птички се карат:-)

Изображение

Разхождаме се, приказваме си и неусетно настава време за отпътуване към Варна. Десетте часа път за вкъщи не искам да си ги спомням. Не стана нищо интересно.
Изводите от Гърция са, първо – без английски език човек е за никъде. Има опасност да остане гладен и жаден. Или да се напикае примерно в гащите. Второ – гъркините съвсем не са грозни жени, в двата ни автобуса имаше доста повече безформени от времето или от гена фигури отколкото наоколо по улиците.
Трето – гърците са много добри шофьори или владеят някакви недостъпни за българите шофьорски тайни. За четири дни не чух нито една псувня, а клаксон съвсем рядко се използваше при все че на зелената светлина на светофара потегляха и като рояк оси скутерчета покрай автомобилите. ПТП-та не съм видял също. Това всичко на фона на буйноватия местен темперамент.
На Тасос има рент-а-кар за 25евро, а в Паралия е 40.
Разписанието на автогарата на КТЕЛ в Катерини от където хванахме автобус до Литохоро.

Изображение

Изображение

Двупосочния билет около 7 и нещо евро. За връщане трябва да се завери в Литохоро.
Благодаря за търпението.
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Не, Васко няма такава иконка, която да изрази емоцията ми в момента - обичам ви бе, за това,че по този начин ме вкарахте във вашето преживяване - благодаря ти, прекрасно е, красиво е и както след повечето твои пътеписи правя асоциации с Ultimate Survival

айде повече обяснения като те видя в неделя :kiss:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Ехаааа:-):kiss::kiss::kiss:

Благодаря от цялото си сърце за прекрасната разходка :58:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Ааааа, не! Теб те мразим, да знайш! :lol:

П.П. Просто завиждам :cool:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

[unknown] написа:Ааааа, не! Теб те мразим, да знайш! :lol:

П.П. Просто завиждам :cool:
не си единствен хахаха
интересни фоторазкази...
Странничето да не мисли, че шъ се размине без да разкаже къде скитори
и БоЕВ нещо се умълча, явно ще ни изненада...

П.П. От рубриката "ни в клин, ни в ръкав" - само да споделя, че вчера ни се излюпи едно канарче, днес - още 2... направихме 2-3 снимки, ама не бяха особено сполучливи... щото родителската двойка се плаши от светкавицата... а мъниците са едни сладури - големи колкото лешник... дано оцелеят... има още няколко яйца неизлюпени... А нали гледаме отскоро и финки (амадини) и за тях се очаква съвсем скоро да станат родители.... лелеле къде шъ ги дяваме толкова хвъркати...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Изображение
Ей тоя градско_джунгленски_шамана много ме грабна - готина снимки.

Изображение
Са тва църква ли е, или джамия? Гърците са най-големите вандали относно не елинското/гръцкото, па дори и към гръцкото - дострояват, застрояват, `възстановяват` по собствено осмотрение без да се съобразяват с историческата действителност и го `шиткат` за мноостаро, антично и автентично.

Изводите от Гърция са, ... гъркините съвсем не са грозни жени, в двата ни автобуса имаше доста повече безформени от времето или от гена фигури отколкото наоколо по улиците...
Пич, това е точно от остатъците на българските гени останали там, независимо от това какви са и се самоопределят в момента. Съвсем скоро ще излезе документален филм на Леля Любка Рондова за пътуването и до родния край в беломорието - намеря ли го ще ти го препоръчам да видиш как в един момент `антични` гърци проговарят на български, но все още се страхуват да го заявят открито.

Благодаря за разходката!
Не ме грабна, не ме привлича тая страна и няма да ида никога там по свое желание.:-)
Аватар
Глас в пустиня

holi_day написа: ...и БоЕВ нещо се умълча, явно ще ни изненада...
Цъ, няма да стане! Стягам си абитурентката, минахме предварителните и готвим редовните кандидат студентски питанки, защитих едно, предстои ми защита на второ удостоверение за професионална квалификация, нали съм безработен от миналата година:lol:...такива битовизми някакви са ме налегнали.:lol:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Охо Боев, баш ми е драго. Ротондата доколкото си спомням е визатнийска църква с достроено от турците минаре. За щастие гърците не са го барнали и са я превърнали в музей. Ама сега спореха за него тяхната митрополия и некви културтрегери кой да го стопанисва /познато/ и беше затворено. Ние в Гърция отидохме заради Олимп и заради Метеора, няма да си кривя душата. Паралии там и Катерини въобще можехме да ги проспим или пропиеме, както и направихме. В Солун също беше интересно, ама за един път. Не мога да кажа, че Гърция ме е грабнала с нещо, но още едно посещение се очертава. може би с Дарки. то и тя е била там - говорихме по тел. ама на някакъв острав тамбукту в йонийско море. На Тасос има яки къмпинзи за лятото и ранната есен, ходи ми се и по другите острави и пак на Олимп, тука такава планина няма.. Следвашщия път си купвам ена тениска в бяло,зелено червено с герба, а на жена ми с росийския триколор, или обратно...понеже и двата ни са майчини езици и по лесно да се разбираме със сънародниците...щото с ени пичове плямпах половин час на инглиш, пък те били от Хасково....по бутилката "девин" на раницата го познах. Мене гърчолята упорито ме смятаха я за ингилиз, я за чех, я за шваба....най вече за шваба. Ама то и тука е така. Аз съм съ примирил:rotfl24:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

готино! А видяхте ли се в Мелник с Шестака? Аз 2-3 пъти съм си говорил подробно с него и съм му виждал палеца ;)

А кой е сега баш игумен в Рожен? Навремето беше оня мафиот - брат Джон - голяма капия, но май го изгониха...

Сетих се и за рибния пазар в Солун - върха си е... и ресторантчетата с рибка са готинки...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ELBI написа:готино! А видяхте ли се в Мелник с Шестака? Аз 2-3 пъти съм си говорил подробно с него и съм му виждал палеца ;)

А кой е сега баш игумен в Рожен? Навремето беше оня мафиот - брат Джон - голяма капия, но май го изгониха...

Сетих се и за рибния пазар в Солун - върха си е... и ресторантчетата с рибка са готинки...
аз с шестака само се видях, в кородопуловата ги бомбих, то горе имало каса пък аз не съм я забелязъл. в роженския не ходихме, преди бях ходил и останах с някво кофти чуство. руснаците му викат "оскомина в рту" нещо като лайнян вкус в устата след прекалени веселби с пиянски изстъпления и много цигари
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
ELBI написа:готино! А видяхте ли се в Мелник с Шестака? Аз 2-3 пъти съм си говорил подробно с него и съм му виждал палеца ;)

аз с шестака само се видях, в кородопуловата ги бомбих, то горе имало каса пък аз не съм я забелязъл. в роженския не ходихме, преди бях ходил и останах с някво кофти чуство. руснаците му викат "оскомина в рту" нещо като лайнян вкус в устата след прекалени веселби с пиянски изстъпления и много цигари
да ... това усещане в устата - прехвърля време и пространство ;)

ей, добре че съвсем отказах цигарите. Такъв кеф е и такъв чист въздух... може само някоя пура чат пат ;)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ей, добре че съвсем отказах цигарите. Такъв кеф е и такъв чист въздух... може само някоя пура чат пат ;)
пък аз не съм лапал две години и нещо:lol:
ми не е по кофти, дори си е добре така[/quote]
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
пък аз не съм лапал две години и нещо:lol:
ми не е по кофти, дори си е добре така
еле пък в къщи - мебелите се отмирисаха и сега някой като запали (ала избягват) си личи колко зле е било навремето ;) Всъщност - добре, че има балконче, където се пращат пушачите :winkw:
annonymus

Мнение от annonymus »

Що коли у Мелник :shocked:
И там цивилизацията настъпва с пълна пара май...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

holi_day написа:
П.П. От рубриката "ни в клин, ни в ръкав" - само да споделя, че вчера ни се излюпи едно канарче, днес - още 2... направихме 2-3 снимки, ама не бяха особено сполучливи... щото родителската двойка се плаши от светкавицата... а мъниците са едни сладури - големи колкото лешник... дано оцелеят... има още няколко яйца неизлюпени... А нали гледаме отскоро и финки (амадини) и за тях се очаква съвсем скоро да станат родители.... лелеле къде шъ ги дяваме толкова хвъркати...
Страхотно
Да са ви честити
Дано оцелеят:-)

Сърцето да е широко, Холи:-):kiss:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Изображение

Вълк зад решетката.
Само аз ли го виждам?.. няма ли друго куку наоколо...:-)
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

[unknown] написа:Изображение

Вълк зад решетката.
Само аз ли го виждам?.. няма ли друго куку наоколо...:-)
От жегата е
Днес беше къде 30 града

Ако много си се мотал по слънцето...
така става

странични ефекти/дефекти
дет се вика
Требе да се видим скоро
не мислиш ли:winkw:
Изображение

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

frisky lioness написа: Требе да се видим скоро
не мислиш ли:winkw:

Оооо, непременно! :kiss:
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:Охо Боев, баш ми е драго.
Щом те кефи всичко друго са подробности.:-)

Общото ни минало, тук на балканите, май ни разделя повече отколкото ни събира. Факт е обаче, че гърците искат да прилапат всичко свързано с ИРИ за свое. Самото название `Византия` им дава основание за това, въпреки че самите жители на `Византия` са се самоопределяли и назовавали `ромеи`, а не `гърци`. Гърция изчезва от картата на Европа с падането си по Рим-ско и се появява чак през 1850-та като самостоятелна държава с помощта на - а познай - точно така - Русия.:lol:
Друг феномен е `славянският език` или така наречените `славяно говорящи`, защото в югоизточна Европа най-старите писмена на славянски език са българските, сиреч, `славяно говорящите` обитаващи и обитавали беломорието и халкидики могат да бъдат само българи, а не украинци, молдовци, руснаци, поляци или пък чехи да речем.:winkw::lol:

------------------------------

пп Допуснал съм груба грешка - Гърция се освобождава не 1850-та, а 50 години преди нас, сиреч - 1829-та.:shy:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

pocti_bezobidna написа:Що коли у Мелник :shocked:
то па мнооо улици у мелник
малииииииииии
2 улици има от двете страни на рекичка малка
и там стана един кочин:cool:

Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Quid написа:
pocti_bezobidna написа:Що коли у Мелник :shocked:
то па мнооо улици у мелник
малииииииииии
2 улици има от двете страни на рекичка малка
и там стана един кочин:cool:
да ама през делник е яко
аз като бях безделник
ходих само през делник
на празник е зверилник
било то 9 септември
или 6 май:-)
Публикувай отговор