скарахме се
- snowprincess
скарахме се
вчера с мъжа ми
поводът беше, че голямата разказа за своя позната, която като свършила 7ми клас, баща и направил купон с 200 човека (аз предполагам, че цифрата е силно преувеличена, но тя я е възприела буквално) и че тя също мечтаела за такъв купон
мъжът ми ме обвини, че съм ги възпитавала като принцеси и не знаели цената на парите
а аз се стреснах само от факта, че тя предполага, че при 200 човека е гарантирано купона да бъде хубав
опитах се да и обясня, че няма как на толкова народ да угоди за ядене, пиене и музика, и може да е по-самотна или тъжна отколкото ако е с 2-3ма, но явно това са уроци, които предстои да научи
моля за вашите коментари, вие как бихте се почувствали ако децата ви споделят за мечта, която е неизпълнима за момента
ще ги разубеждавате ли
ще ги обвините, че са неразумни
ще се самообвините, че не можете да им я осъществите
...
аз ще продължа да насърчавам моите да мечтаят и да искат, защото много от нещата ще се изпълнят, въпреки че няма да имат същия ефект, който са предполагали
поводът беше, че голямата разказа за своя позната, която като свършила 7ми клас, баща и направил купон с 200 човека (аз предполагам, че цифрата е силно преувеличена, но тя я е възприела буквално) и че тя също мечтаела за такъв купон
мъжът ми ме обвини, че съм ги възпитавала като принцеси и не знаели цената на парите
а аз се стреснах само от факта, че тя предполага, че при 200 човека е гарантирано купона да бъде хубав
опитах се да и обясня, че няма как на толкова народ да угоди за ядене, пиене и музика, и може да е по-самотна или тъжна отколкото ако е с 2-3ма, но явно това са уроци, които предстои да научи
моля за вашите коментари, вие как бихте се почувствали ако децата ви споделят за мечта, която е неизпълнима за момента
ще ги разубеждавате ли
...
аз ще продължа да насърчавам моите да мечтаят и да искат, защото много от нещата ще се изпълнят, въпреки че няма да имат същия ефект, който са предполагали

Хм.
От моя гледна точка това не е мечта.
А дали е каприз - това вече зависи от родителя и от неговите виждания за нещата.
Наистина е много сложно и направо ме хваща страх понякога. С всяко нещо, което правиш и казваш, по някакъв начин въздействаш върху детето си и мисленето му.
Добре, че (както рече и Куида, абе Куиде, променил си се нещо) всеки в края на краищата следва съдбата си.
Ама те и родителите са част от съдбата му.
А дали е каприз - това вече зависи от родителя и от неговите виждания за нещата.
Наистина е много сложно и направо ме хваща страх понякога. С всяко нещо, което правиш и казваш, по някакъв начин въздействаш върху детето си и мисленето му.
Добре, че (както рече и Куида, абе Куиде, променил си се нещо) всеки в края на краищата следва съдбата си.
Panta rhei...
- snowprincess
за първото се разминахме - аз мисля, че всяко нещо си има ценаQuid написа:кеф цена няма са казвали древните
и
всеки следва своята съдба
толкоз
не утепвайте мечтите само ви молим:-)
за второто - съгласна съм наполовина, защото винаги ще смятам, че мога да променя съдбата си и това зависи от решенията, които взимам в даден момент

- snowprincess
важно за самопознанието на човека е като му говорят какво чуваМнемозина написа:Хм.
мъж ми чу - искам едни пари, за да си спретна купон
аз - самотна съм, имам нужда от повече приятели

Остави самопознанието, въпросът каква е същността на мечтата й - купон или приятели.snowprincess написа: важно за самопознанието на човека е като му говорят какво чува
мъж ми чу - искам едни пари, за да си спретна купон
аз - самотна съм, имам нужда от повече приятели
Ако мечтата е за повече приятели, наистина ли ще й помогнеш ли да я осъществи, правейки купон за 200 души и дали не е по-вероятно точно такава мечта да бъде съсипана чрез този купон?
Panta rhei...
Re: скарахме се
тя е казала, че мечтае за купон с 200 човека, а родителската реакция е веднага да "погледнат" как организационно и финансово стоят нещата - място, храна, пари... в повечето семейства биха седяли така нещата, защото ако такива купони са ежедневие, те не биха били мечта...
сноу, тя си представя какво би й харесало, но от твоята гледна точка е как ще се случат нещата и дали ще успее да "угоди"
тя мечтае за много шумотевица явно, музика и танци... едва ли е помислила за подробности
все пак забавленията на децата не се въртят около трапезата, както най-често е в света на възрастните
ти се опитваш в съзнанието си да планираш по стъпки изпълнението на мечтата (определяме място и меню, осигуряване украса и музика, и т.н. докато се стигне до момента - заличаване следите от купона...) - събитието вече е "видяно" (в резултат от твоя опит) в неговата реализация, чак са предвидени вероятни разочарования
не е ли възможно й определиш бюджет и да й разрешите да организира сама такова парти в мини вариант - примерно 15 гости, но тя да отговаря за всичко по организацията - "но явно това са уроци, които предстои да научи"
...
а за мечтите на децата, за невъзможността да бъдат изпълнени от родителите и за поощряване на детските мечти...
сигурно зависи от мечтите...
моят син _засега_ малко мечтае, сигурно защото няма време за мечти
денят му е разчетен предимно за волейбол и футбол
иначе като беше малък и още по-малко знаеше за мечтите, веднъж възкликна, че мечтае да си купи най-голямата кутия с бонбони от магазина. Тогава лесно изпълнихме тая "мечта"...
Имаше и една друга мечта като беше 7-8 годишен - да спи в къщичката, която с племенника направиха сами в двора на баба му. Учуди се, че му разреших. Понесе куп необходимости - фенер, завивка... Пожелахме му лека нощ. По едно време пристига - скучно и неудобно занимание му се бе видяло да нощува сам на примитивна грубоскована пейка, която дори не бе достатъчно дълга...
И все пак мечтите са желания не чак толкова натоварени с материалното, нещо като да искаш да видиш пирамидите, а не да успееш да си купиш самолетен билет. Когато вече се замислиш как да събереш пари за билет и през кой сезон да пътуваш, тогава мечтата вече се е превърнала в план, който ще се реализира или не. Т.е. планът вече е свързан с реалността, така както въжето, което "държи" за земята дирижабъла преди излитането му...
сноу, тя си представя какво би й харесало, но от твоята гледна точка е как ще се случат нещата и дали ще успее да "угоди"
тя мечтае за много шумотевица явно, музика и танци... едва ли е помислила за подробности
все пак забавленията на децата не се въртят около трапезата, както най-често е в света на възрастните
ти се опитваш в съзнанието си да планираш по стъпки изпълнението на мечтата (определяме място и меню, осигуряване украса и музика, и т.н. докато се стигне до момента - заличаване следите от купона...) - събитието вече е "видяно" (в резултат от твоя опит) в неговата реализация, чак са предвидени вероятни разочарования
не е ли възможно й определиш бюджет и да й разрешите да организира сама такова парти в мини вариант - примерно 15 гости, но тя да отговаря за всичко по организацията - "но явно това са уроци, които предстои да научи"
...
а за мечтите на децата, за невъзможността да бъдат изпълнени от родителите и за поощряване на детските мечти...
моят син _засега_ малко мечтае, сигурно защото няма време за мечти
иначе като беше малък и още по-малко знаеше за мечтите, веднъж възкликна, че мечтае да си купи най-голямата кутия с бонбони от магазина. Тогава лесно изпълнихме тая "мечта"...
Имаше и една друга мечта като беше 7-8 годишен - да спи в къщичката, която с племенника направиха сами в двора на баба му. Учуди се, че му разреших. Понесе куп необходимости - фенер, завивка... Пожелахме му лека нощ. По едно време пристига - скучно и неудобно занимание му се бе видяло да нощува сам на примитивна грубоскована пейка, която дори не бе достатъчно дълга...
И все пак мечтите са желания не чак толкова натоварени с материалното, нещо като да искаш да видиш пирамидите, а не да успееш да си купиш самолетен билет. Когато вече се замислиш как да събереш пари за билет и през кой сезон да пътуваш, тогава мечтата вече се е превърнала в план, който ще се реализира или не. Т.е. планът вече е свързан с реалността, така както въжето, което "държи" за земята дирижабъла преди излитането му...
- snowprincess
не само е възможно, но така смятам да направя, на 15-ти август става на 13holi_day написа: не е ли възможно й определиш бюджет и да й разрешите да организира сама такова парти в мини вариант - примерно 15 гости, но тя да отговаря за всичко по организацията - "но явно това са уроци, които предстои да научи"
ти си страхотна майкаholi_day написа: а за мечтите на децата, за невъзможността да бъдат изпълнени от родителите и за поощряване на детските мечти...
моят син _засега_ малко мечтае, сигурно защото няма време за мечтиденят му е разчетен предимно за волейбол и футбол
![]()

- snowprincess
ми не знам, аз сякаш съм склонна да изпълня мечтите и, ако зависят от менМнемозина написа:Остави самопознанието, въпросът каква е същността на мечтата й - купон или приятели.
Ако мечтата е за повече приятели, наистина ли ще й помогнеш ли да я осъществи, правейки купон за 200 души и дали не е по-вероятно точно такава мечта да бъде съсипана чрез този купон?
ти какво мислиш

snowprincess написа:не само е възможно, но така смятам да направя, на 15-ти август става на 13holi_day написа: не е ли възможно й определиш бюджет и да й разрешите да организира сама такова парти в мини вариант - примерно 15 гости, но тя да отговаря за всичко по организацията - "но явно това са уроци, които предстои да научи"
бъзла съм аз, наиш ли какво ми струва да не личи многоsnowprincess написа: ти си страхотна майка
иначе се карам интересно
последния път като ги сътвори някакви бели, които и сам не одобри после, му казах, че се надявам след време заедно да се посмеем на това какви ги е свършил, след години да каже "мамо, помниш ли тогава като..."
ти какво си мислиш, аз кво си мисля и кво си мислят другите няма никакво значение за реалноститеsnowprincess написа:за първото се разминахме - аз мисля, че всяко нещо си има ценаQuid написа:кеф цена няма са казвали древните
и
всеки следва своята съдба
толкоз
не утепвайте мечтите само ви молим:-)
за второто - съгласна съм наполовина, защото винаги ще смятам, че мога да променя съдбата си и това зависи от решенията, които взимам в даден момент
всеки плаща понякога нереални цени за неща които иска
тва е неизбежно
всеки /що я мразя тази дума/ който си прави тънки сметки и иска да плаща по курса за деня ....е чао когато става дума за кеф
западният модел на мислене....
променете съдбата си
направете това ,направете онова за 7 дни , за 24 часа.... и ставате друг човек
по принцип не трябва да се пречи на хората да си живеят с илюзиите
поне до сега аз не съм видял някой да си е променил съдбата
вероятно няма и да видя
но е хубаво човек да наблюдава ентусиасти макар да е доста цинично понякога:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
1. намерили за какво да се каратsnowprincess написа:вчера с мъжа ми
2. купон с 200 човека е яко, особено като си на 14
3. преди последния купон, който прави дъщеря ми бяха зададени въпроси "може ли да има наргиле? може ли да вземеш лимони и текила? може ли вие с татко да не сте в къщи?" добре, че бях седнала...
just perfect
- Глас в пустиня
Баси!:blink:snowprincess написа:... която като свършила 7ми клас, баща и направил купон с 200 човека ...
Това абитуриентски бал ли е или? И какво като е завършила 7-ми клас? Голяма работа! Или това ще й е стимула да завърши и 8-ми?:rotfl24: А после като една циганка с която работех - била със средно образование, защото учила до четвърти клас, а четвърти клас е средата на осми.
Фукарията няма край и не познава граница - това не е мечта, а съревнование кой е по-по-най. Не позволявай на децата да бъдат увлечени в такава надпревара.
За училище и оценки пари/материални награди не бива да има!
Иначе от моят скромен опит да ти кажа, един купон с целия клас + някое и друго другарче, за РД, добре ще й се отрази. По това време(13г) моята си правеше купоните сама в къщи - ние подготвяхме материалното, а тя правеше подредбата и след това почистването. След 16 започнаха да се събират по заведения или дискотеки.
Не всяка прищявка е мечта - спекулират мъниците малки!
Това, разбира се, е чудесно, стига заедно с урока, че понякога е по-хубяво докато го мечтаеш, отколкото когато го получиш, да се получи и урока, че всяка мечта си има своята цена (грозна дума, знам), че за да ти се сбъдне мечтата трябва (зверски понякога) да се потрудиш...snowprincess написа:...аз ще продължа да насърчавам моите да мечтаят и да искат, защото много от нещата ще се изпълнят, въпреки че няма да имат същия ефект, който са предполагали
(просто мнение)
ПП Да, аз също бих се постарал да стане.
Последно промяна от Влад на 21.07.09, 11:17, променено общо 1 път.
- Green Light
Разрешихте ли и? Аз мисля че бих разрешил. Тя е на 15 нали?bead_ написа:1. намерили за какво да се каратsnowprincess написа:вчера с мъжа ми
2. купон с 200 човека е яко, особено като си на 14
3. преди последния купон, който прави дъщеря ми бяха зададени въпроси "може ли да има наргиле? може ли да вземеш лимони и текила? може ли вие с татко да не сте в къщи?" добре, че бях седнала...
- Green Light
Сноу, бая си мислех какво да ти кажа, но май заемам плътно позицията на мъжа ти. Че купон с 200 човека е романтична мечта за 7мокласничка, може да реши само много романтична майка. Купон с 200 човека 7 ми клас е е глезотия, а осъществяването му е разглезване. Аз бих го заявил на Терминаторите, без да обяснявам повече.snowprincess написа:вчера с мъжа ми
...
винаги се сещам за с кингВлад написа:Това, разбира се, е чудесно, стига заедно с урока, че понякога е по-хубяво докато го мечтаеш, отколкото когато го получиш, да се получи и урока, че всяка мечта си има своята цена (грозна дума, знам), че за да ти се сбъдне мечтата трябва (зверски понякога) да се потрудиш...
(просто мнение)
ПП Да, аз също бих се постарал да стане.
внимавай за какво мечтаеш
за да не стане реалност
а в конкретния случай
става въпрос за прищявка
а не за мечта
а мечтите е хубаво сам да си ги изпълнчваш
а не да искаш някой друг да го направи
не й отказах, но си направих оглушка, купихме само храна и безалкохолни, наргилето - в мазето, барчето - празно... ометохме се за 5 часаGreen Light написа:
Разрешихте ли и? Аз мисля че бих разрешил. Тя е на 15 нали?
след това съседите ме посрещнаха още на входната врата, цялата къща беше в сол, подът лепнеше, някой беше използвал мивката не по предназначение, на котлоните - пепел и на всичко отгоре презервативите в нощното шкафче не бяха покънтати. гледах снимките вчера /вероятно отбрана селекция/ и ми се стори, че са бая разкрепостени за моето разбиране
къде сбъркахме?:roll:
just perfect
- Green Light
bead_ написа:не й отказах, но си направих оглушка, купихме само храна и безалкохолни, наргилето - в мазето, барчето - празно... ометохме се за 5 часаGreen Light написа:
Разрешихте ли и? Аз мисля че бих разрешил. Тя е на 15 нали?
след това съседите ме посрещнаха още на входната врата, цялата къща беше в сол, подът лепнеше, някой беше използвал мивката не по предназначение, на котлоните - пепел и на всичко отгоре презервативите в нощното шкафче не бяха покънтати. гледах снимките вчера /вероятно отбрана селекция/ и ми се стори, че са бая разкрепостени за моето разбиране
къде сбъркахме?:roll:
Със сигурност никъде. Страхотни са ни децата. Това купона по случай Френската ли беше?
ами те може да са си ползвали техните сиbead_ написа:и на всичко отгоре презервативите в нощното шкафче не бяха покънтати
нееее. купони по такива поводи - тц.Green Light написа:Това купона по случай Френската ли беше?
рд просто
уж беше просто, де...
just perfect
То май е от библията това : "Внимавайте какво си пожелавате, защото ще ви се даде!"jazz написа:...винаги се сещам за с кинг...
Доста свободен цитат...
а, дано!jazz написа:ами те може да са си ползвали техните сиbead_ написа:и на всичко отгоре презервативите в нощното шкафче не бяха покънтати
just perfect
библията съм я преглеждал доста по-повърхностноВлад написа:То май е от библията това : "Внимавайте какво си пожелавате, защото ще ви се даде!"jazz написа:...винаги се сещам за с кинг...
Доста свободен цитат...
в сравнение с кинг
от което не следва
че кинг ми е библия
но приемам свободния ти цитат
но поне в моя
авторът е известен
Ами аз ти казах, за мен това не е мечта.snowprincess написа:ми не знам, аз сякаш съм склонна да изпълня мечтите и, ако зависят от менМнемозина написа:Остави самопознанието, въпросът каква е същността на мечтата й - купон или приятели.
ти какво мислиш
И във всички случаи идеята за купон за 200 души не е свързана с търсене на приятелство. А ако наистина за нея е свързана (ей това трябва да провериш) е добре да си поговорите за това що е приятелство.
Но ми се струва, че ти наистина виждаш своето обяснение в желанието й, а не нейното.
Нещо такова.
Panta rhei...
Deal!jazz написа:...но поне в моя
авторът е известен
ей това женитеМнемозина написа:И във всички случаи идеята за купон за 200 души не е свързана с търсене на приятелство. А ако наистина за нея е свързана (ей това трябва да провериш) е добре да си поговорите за това що е приятелство.
Но ми се струва, че ти наистина виждаш своето обяснение в желанието й, а не нейното.
Нещо такова.
и в частност майките
може да съсипете
и най-готиния купон
още в зародиш
лесно се съгласиВлад написа: Deal!
а можехме да поспорим
Нали знаеш какво казва Чандлър: "Ченгетата са като майките - винаги си мислят най-лошото."jazz написа:...и в частност майките...
Обаче мнемозина има известно право, това около което се съгласихме и стеб -
"а мечтите е хубаво сам да си ги изпълнчваш
а не да искаш някой друг да го направи", твоя вариант, и
"за да ти се сбъдне мечтата трябва (зверски понякога) да се потрудиш... " - моя.
О, не, това не е от жените, нито от майките.jazz написа:ей това женитеМнемозина написа:И във всички случаи идеята за купон за 200 души не е свързана с търсене на приятелство. А ако наистина за нея е свързана (ей това трябва да провериш) е добре да си поговорите за това що е приятелство.
Нещо такова.
и в частност майките
може да съсипете
и най-готиния купон
още в зародиш
Моля да не разпростирате моите си деформации върху останалите невинни души.
Panta rhei...
Ами как се чувствам в подобни ситуации- неловко или леко виновно може би, а също и озадачена и възхитена.snowprincess написа:
ще ги разубеждавате ли
...
Не си спомням в будно състояние да съм мечтала - при мен всичко е план, така че съм споделяла с родителрте си само планове.
Ако нещо ми се е струвало невъзможно или пък прекалено трудно за тях - не съм си позволявала да го искам или споделям.
Хлапетата ми споделят неосъществими за момента мечти, като кой къде щял да учи, какво щял да постигне и пр. Мигам само насреща им и казвам че незнам - може и да може да стане но аз не знам как.
Така де, отклоних се - значи когато те искат нещо, правя всичко по силите си, защото вярвам, че за да го кажат гласно, значи наистина го искат.
Пример - сина ми до тази година не си беше празнувал рождения ден, въпреки че сме му предлагали. Сега стана на 18 год. и каза, че исска купон с 30 и повече човека, но да не е в кръчма, а на хижа. Сто телефона навъртях - никъде на евтините места не искаха да ги пуснат. Накрая купонясваха вкъщи - определихме бюджет от 200 лв и напазарувахме със сина,приготвих им 100 сандвича и други работи, чаши и чинии за еднократна употреба, изнесохме повечето мебели, чупливи неща и картините, обиколихме съседите да предупредим че няма да спят нощес и отидохме да спим у едни приятели.
По-щастлив не си спомням да съм го виждала - струваше си нанагорнището.
Ако си сигурна, че не е прищявка и можеш да си го позволиш - направи й жеста с купона
Ама какво са ти виновни майките и аз в частност, като в темата си писал същото, което и аз казвам.jazz написа:всяка втора издадена книга в бг
беше от чандлър по едно време
тази мисъл съм ч пропуснално някои майки
са си ^&#$)( майката
Купонът си е купон, а приятелството е съвсем друго нещо.
Да направиш купон, за да си намериш приятели... ми няма да се получи. Не купонът, приятелството.
Целта на купона трябва да е друга.
Panta rhei...
- Green Light
Не съм съгласен. Според мен примера, който си дала с теб и сина ти е противоположен на съвета ти. Децата, малките, не знаят къде е границата между мечтата и прищявката. Трябва някой да им го каже, самички няма да го разберат.shshtt написа: Ами как се чувствам в подобни ситуации- неловко или леко виновно може би, а също и озадачена и възхитена.
Не си спомням в будно състояние да съм мечтала - при мен всичко е план, така че съм споделяла с родителрте си само планове.
Ако нещо ми се е струвало невъзможно или пък прекалено трудно за тях - не съм си позволявала да го искам или споделям.
Хлапетата ми споделят неосъществими за момента мечти, като кой къде щял да учи, какво щял да постигне и пр. Мигам само насреща им и казвам че незнам - може и да може да стане но аз не знам как.
Така де, отклоних се - значи когато те искат нещо, правя всичко по силите си, защото вярвам, че за да го кажат гласно, значи наистина го искат.
Пример - сина ми до тази година не си беше празнувал рождения ден, въпреки че сме му предлагали. Сега стана на 18 год. и каза, че исска купон с 30 и повече човека, но да не е в кръчма, а на хижа. Сто телефона навъртях - никъде на евтините места не искаха да ги пуснат. Накрая купонясваха вкъщи - определихме бюджет от 200 лв и напазарувахме със сина,приготвих им 100 сандвича и други работи, чаши и чинии за еднократна употреба, изнесохме повечето мебели, чупливи неща и картините, обиколихме съседите да предупредим че няма да спят нощес и отидохме да спим у едни приятели.
По-щастлив не си спомням да съм го виждала - струваше си нанагорнището.
Ако си сигурна, че не е прищявка и можеш да си го позволиш - направи й жеста с купона