Какво е
Какво е
мъдростта?
Не, не ми казвайте, че мъдър е този, който знае, че нищо не знае. Това и аз го знам, пък не съм мъдра.
Познавате ли някой мъдър човек? Ама истински, жив, не от книгите или телевизията...
Не, не ми казвайте, че мъдър е този, който знае, че нищо не знае. Това и аз го знам, пък не съм мъдра.
Познавате ли някой мъдър човек? Ама истински, жив, не от книгите или телевизията...
Panta rhei...
Re: Какво е
ПознаваХ, за съжаление. На Звеневия дядото. Дядо Панчо живееше в една махала на село Фролош (на около 5 км). Това е високо в Рила, родното място на Майстора. На един зверски за изнеженото градско чедо баир. Гледаше животинки, вареше ракийца. Сух, жилав, винаги усмихнат и енергичен (запознах се с него, когато беше почти на 80). Вярно, учил е във Виена (смятай кога!), цял живот е бил дърводелец, правил е мебели. Оженил се за най-богатата мома (щерка на кмета, с огромно количество земя наоколо - тва не е ли мъдро?:winkw:) Слушаше радио, нямаше телевизор. Но толкова мъдрост, благост и доброта, които струяха от него, никога не съм срещала. Само съжалявам, че си отиде рано - на 90 и нещо, можех да го познавам по-дълго.Мнемозина написа:мъдростта?
Дали това е придобита житейска мъдрост или винаги е бил такъв? Не знам....
Смяташ, че е бил мъдър, защото е бил благ и добър? Или е бил благ и добър поради мъдростта си?4avdar4e написа: ПознаваХ, за съжаление. На Звеневия дядото. Дядо Панчо живееше в една махала на село Фролош (на около 5 км). Това е високо в Рила, родното място на Майстора. На един зверски за изнеженото градско чедо баир. Гледаше животинки, вареше ракийца. Сух, жилав, винаги усмихнат и енергичен (запознах се с него, когато беше почти на 80). Вярно, учил е във Виена (смятай кога!), цял живот е бил дърводелец, правил е мебели. Оженил се за най-богатата мома (щерка на кмета, с огромно количество земя наоколо - тва не е ли мъдро?:winkw:) Слушаше радио, нямаше телевизор. Но толкова мъдрост, благост и доброта, които струяха от него, никога не съм срещала. Само съжалявам, че си отиде рано - на 90 и нещо, можех да го познавам по-дълго.
Panta rhei...
Ами той беше всичките тези неща едновременно. Като кажеше нещо и ме сащисваше как с прости думи може да се каже нещо толкова мъдро. Всъщност никога не съм търсила връзка между мъдростта и добротата. Историята дори разказва, че повечето мъдри люде далеч не са били благи и добри, напротив - егоцентрици, странни фтици...Мнемозина написа: Смяташ, че е бил мъдър, защото е бил благ и добър? Или е бил благ и добър поради мъдростта си?
Може би планината прави хората ... различни???:huhthink:
Или пък просто някои са си добри (ей мъ на, виж мен
Де да знам, трудни въпроси задаваш... Никога не съм се замисляла, като прочетох въпроса ти и веднага се сетих за "нашия" дядо. Но с удоволствие бих поумувала заедно с теб
Знанието не те прави щастлив, само дава свобода.Мнемозина написа:мъдростта?
Мъдростта е самотно занимание, за грешници...
Това мисля аз;)
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Житейска ще да е. Кат станеш на 90 и ти ще си така4avdar4e написа:
Прилича ми на баба ми, почти по всичко, което описваш (без Виена)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Не знам, Фриски, не съм убедена... Моят дядо също си отиде на тая възраст, беше йога, беше добър човек, но в никакъв случай не и мъдър. Бил е умен, способен, работлив, пробивен, но не и мъдър. Животът (Партията) го е подмятал (след 44 г.) както си иска... Но не беше мъдър по начина, по който говоря за другия дядо...frisky lioness написа:Житейска ще да е. Кат станеш на 90 и ти ще си така4avdar4e написа:
П.П. Не ща, а и не вярвам, да доживея до тия години:shy:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Може би има различни мъдрости:winkw:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Ами като стана мъдра, ще ти кажа какво еМнемозина написа:мъдростта?
Все едно да питаш младия какво е старост или човек, който не се е влюбвал, какво е любов.
Дали познавам мъдри хора ли? Не, не познавам лично. Всеки е малко глупав.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Каквото и да е, не мисля, че е постижимо в рамките на един животМнемозина написа:мъдростта?

Според мен мъдрият човек е осъзнат.Мнемозина написа:мъдростта?
В мир със себе си и със света. Иии, хм, как да го кажа - такъв, който разбира връзката м/у нещата и събитията.
Не мисля, че познавам такъв. Но не знам, може и да не ми е в ред преценката.
- БОЙКО БОРИСОВ
ама за всичко и винаги ли да е мъдър?Мнемозина написа:мъдростта?
такъв не
познавам хора които за всичко са мъдри освен за едно
различно може да е едното
баба ми
другата ми баба
другия ми дядо
лелите
че даже и единия от братовчедите
много са
което ме кара да си мисля че всички са мъдри за определени неща и хора, а за други не
- Stranniche
- Обратна връзка:
Мнемозина написа:мъдростта?
Мнемозина написа:мъдростта?
Познавах такъв - Шаварш Артин - известен фотограф. Казваше, че ако можеш да кажеш добра дума за някого, по-добре да я кажеш. Беше добър към всички, никога не съм го виждала ядосан. Имаше гениални снимки - резултат не само от техническото му майсторство, но и от усета му за живота.
Почина миналата година.
Ето някои негови снимки:

Мъдър е който може да прави верни преценки. Умен, улегнал и с опит (поради което преценява вярно).Мнемозина написа:мъдростта?
Да - познавах (не са между живите) такива хора, но освен от миналото и от настоящето познавам такива. Само дето не мога да се сетя за мъдри връстници... май всичките са по-възрастни...
За мой срам дори не го бях чувала..Stranniche написа: Познавах такъв - Шаварш Артин - известен фотограф.
Благодаря, Странниче!
Ето на, виждаш ли, в моите представи - и съответно в моя опит - мъдрият човек винаги е добър и благ. Ексцентриците никога не са ми се виждали мъдри.4avdar4e написа:Ами той беше всичките тези неща едновременно. Като кажеше нещо и ме сащисваше как с прости думи може да се каже нещо толкова мъдро. Всъщност никога не съм търсила връзка между мъдростта и добротата. Историята дори разказва, че повечето мъдри люде далеч не са били благи и добри, напротив - егоцентрици, странни фтици...Мнемозина написа: Смяташ, че е бил мъдър, защото е бил благ и добър? Или е бил благ и добър поради мъдростта си?
Може би планината прави хората ... различни???:huhthink:
Или пък просто някои са си добри (ей мъ на, виж мен), пък други - умни (ти например:sissies:), пък трети - мъдри...
Де да знам, трудни въпроси задаваш... Никога не съм се замисляла, като прочетох въпроса ти и веднага се сетих за "нашия" дядо. Но с удоволствие бих поумувала заедно с теб
Ти сега какво ми казваш, че съм умна и лоша ли?
Пък аз съм такава душица...
Panta rhei...
Така като казваш и се замислих как знанието понякога слага окови.Глен написа:Знанието не те прави щастлив, само дава свобода.Мнемозина написа:мъдростта?
Мъдростта е самотно занимание, за грешници...
Това мисля аз;)
Занимание? За мен е по-скоро състояние на духа.
Panta rhei...
Ей това също ми е интересно. Ясно е, че мъдреци на по 20 години няма. Но кое е, което успява да направи от житейския опит мъдрост?4avdar4e написа:Не знам, Фриски, не съм убедена... Моят дядо също си отиде на тая възраст, беше йога, беше добър човек, но в никакъв случай не и мъдър. Бил е умен, способен, работлив, пробивен, но не и мъдър. Животът (Партията) го е подмятал (след 44 г.) както си иска... Но не беше мъдър по начина, по който говоря за другия дядо...frisky lioness написа:Житейска ще да е. Кат станеш на 90 и ти ще си така4avdar4e написа:
П.П. Не ща, а и не вярвам, да доживея до тия години:shy:
Добре, а можеш ли да определиш в каква беше разликата между твоя дядо и дядото на Звеневия?
Panta rhei...
Ще почакам.vyara написа:Ами като стана мъдра, ще ти кажа какво еМнемозина написа:мъдростта?
Познавате ли някой мъдър човек? Ама истински, жив, не от книгите или телевизията...![]()
Все едно да питаш младия какво е старост или човек, който не се е влюбвал, какво е любов.
Дали познавам мъдри хора ли? Не, не познавам лично. Всеки е малко глупав.
Panta rhei...
Не, не съм съгласна. Щом изобщо съществува идея за мъдрост, все някой някога я е постигал.frisky lioness написа:Каквото и да е, не мисля, че е постижимо в рамките на един животМнемозина написа:мъдростта?
Panta rhei...
Това не можах да си го представя. Струва ми се, че не може да има наполовина мъдър човек.zlatokoska написа:ама за всичко и винаги ли да е мъдър?Мнемозина написа:мъдростта?
такъв не
познавам хора които за всичко са мъдри освен за едно
различно може да е едното
баба ми
другата ми баба
другия ми дядо
лелите
че даже и единия от братовчедите
много са
което ме кара да си мисля че всички са мъдри за определени неща и хора, а за други не
Може да има бърз ум, склонност към справяне с опредени неща, комбинативно мислене и всякакви такива работи. Но това все още не е мъдрост май.
Panta rhei...
Благодаря, Странниче! И аз не знаех за него.Stranniche написа:
Познавах такъв - Шаварш Артин - известен фотограф. Казваше, че ако можеш да кажеш добра дума за някого, по-добре да я кажеш. Беше добър към всички, никога не съм го виждала ядосан. Имаше гениални снимки - резултат не само от техническото му майсторство, но и от усета му за живота.
Почина миналата година.
Ето някои негови снимки:
Panta rhei...
Преценки за какво?ELBI написа:Мъдър е който може да прави верни преценки. Умен, улегнал и с опит (поради което преценява вярно).Мнемозина написа:мъдростта?
Да - познавах (не са между живите) такива хора, но освен от миналото и от настоящето познавам такива. Само дето не мога да се сетя за мъдри връстници... май всичките са по-възрастни...
И аз точно това си мислех, като пусках темата: дали пък не ни изглеждат някои хора мъдри, просто защото са по-улегнали и опитни от нас?
Panta rhei...
Предполагам че мъдрият човек е успял да победи бесовете в себе си.Мнемозина написа:мъдростта?
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Ти ми кажи кои са бесовете, пък аз ще измисля как да си ги победя.[unknown] написа:Предполагам че мъдрият човек е успял да победи бесовете в себе си.Мнемозина написа:мъдростта?
Panta rhei...
Многолики са и винаги те нападат оттам откъдето не очакваш...Мнемозина написа:Ти ми кажи кои са бесовете, пък аз ще измисля как да си ги победя.[unknown] написа:Предполагам че мъдрият човек е успял да победи бесовете в себе си.Мнемозина написа:мъдростта?

Поне може да си начертае път към помъдряването и да го следва. Дали ще достигне крайната дестинация е друг въпрос, но поне може да опита...Mila написа:Има и друг - лично за мен - по-интересен въпрос - дали е възможно един най-обикновен човек да помъдрее?

Предполагам, обикновен=не мъдър.Мнемозина написа:Ако разберем какво всъщност е мъдростта, ще отговорим и на него.Mila написа:Има и друг - лично за мен - по-интересен въпрос - дали е възможно един най-обикновен човек да помъдрее?Също и какво значи "обикновен човек".

Това - очевидно, при така зададения въпрос.[unknown] написа:Предполагам, обикновен=не мъдър.Мнемозина написа:Ако разберем какво всъщност е мъдростта, ще отговорим и на него.Mila написа:Има и друг - лично за мен - по-интересен въпрос - дали е възможно един най-обикновен човек да помъдрее?Също и какво значи "обикновен човек".
Но има и не-мъдри хора, които са необикновени.
Panta rhei...
Но са обикновенни в немъдростта си.Мнемозина написа:Това - очевидно, при така зададения въпрос.[unknown] написа:Предполагам, обикновен=не мъдър.Мнемозина написа:Ако разберем какво всъщност е мъдростта, ще отговорим и на него.Mila написа:Има и друг - лично за мен - по-интересен въпрос - дали е възможно един най-обикновен човек да помъдрее?Също и какво значи "обикновен човек".
Но има и не-мъдри хора, които са необикновени.
Последно промяна от Ън на 08.12.06, 21:11, променено общо 1 път.

Аз съм умен, но не съм мъдър. Точно и аз така я приемам мъдростта- като нещо духовно.Mila написа:Точно това имам предвид - не мъдър, не умен... Защото мъдростта ми звучи по-скоро като духовно качество.[unknown] написа:Предполагам, обикновен=не мъдър.

Мъдри са тези, които имат ясен поглед върху....абе върху всичко (сега не съм философски настроена, ама за да не ми пишете отсъствие, ще се включа), та мъдрите хора обикновено са с потресаващо опростена и изчистена житейска философия.
Колко пъти се е случвало на сложен и засукан (за нас) въпрос, някой мъдрец да даде най-простия и ясен отговор и ти да си кажеш "верно бе, просто и логично е, а аз не съм се сетил".
Мъдрите не са обременени. Те са свободни хора.
И както ти каза, мъдростта е състояние на духа.
(засега стига, когато ми дойде музата, ще мъдрувам повече):blum:
Колко пъти се е случвало на сложен и засукан (за нас) въпрос, някой мъдрец да даде най-простия и ясен отговор и ти да си кажеш "верно бе, просто и логично е, а аз не съм се сетил".
Точно така- необременени са. Защото са победили бесовете си.esti написа:Мъдри са тези, които имат ясен поглед върху....абе върху всичко (сега не съм философски настроена, ама за да не ми пишете отсъствие, ще се включа), та мъдрите хора обикновено са с потресаващо опростена и изчистена житейска философия.