Аз и фитнеса

Все същите
Аватар
Green Light

Аз и фитнеса

Мнение от Green Light »

Добреее. Ще напиша доста лични неща, така че не знам колко ще постна тук и колко ще изтрия.
Да започна отзад напред. Над 40така съм. Тежа 78 килограма и съм висок 175 см. Тичам по стълбите до 8мия етаж по няколко пъти на ден. И това е медицинско чудо. Когато нося лаптопа си или някои други по- тежички неща тичам до 7мия, после до 8мия се качвам по- бавно.
Чудо е защото съм малко нещо с проблеми –тука трия малко не ми се разпростира не е тайна, някой друг път ще ви разправям, ако ви е интересно... .... Лоши неща са, но и не касаят вашият покорен раб, защото аз тичам, катеря се и карам ски. Не както ако бях съвсем здрав, но пък надбягвам надкатервам и над-ски-карвам доста здрави.
Започнах да пълнея здраво може би към 26тата си година. Дотогава бях клечо 70-72 килограма. Полека лека заковах 77 стоях така една две години и след 28 се почна стремително наддаване. Съвпадъка е, че около 25тата ми година ме диагностицираха за гореспоменатата болест, реших че не мога да се движа много много, и си рекох, какво пък изкарах 30 години слаб, другите ще си ги изкарам закръглен, много важно.
Да, ама нещата си станаха направо зловещи. Чипс, бира, KFC, много банички всеки ден. Тоблерон и милка от големите разфасовки, цели кутии с вафли и аз станах топка. Отдавна бях минал 95 килограма и натам не знам колко съм станал. Спомням си, че се гледах в огледалото и си правех сметката, че ако резервните гуми отстрани, на ханша ми се махнат, тогава шкембето ми ще стърчи само напред и ще изглеждам доста прлично. Заглеждах мъжете с различни кореми и много завиждах на тези които дебелеят само напред, а на ханша си не слагат нищо. Аз бях абсолютно кръгъл. На всичкото отгоре 175 см не е баскетболна височина, така че за мен далеч не можеше да се употреби лицеприятния и търсен, и желан ефимизъм „едър” Въобще не бях едър. Бях дундьо.
Що се отнася до физическата ми форма, също можете да си представите до къде я бях докарал. Изобщо не можеше да става дума за тичане. По едно време и за дълго ходене не можеше да става дума. Ако ставаше въпрос за 300 метра, палех опела.
Пъпчасах, кожата ми беше жълта, бузите ми висяха и определено се различаваше двойна гуша.
Тези които са ме виждали сега си мислят, че преувеличавам. Не, не преувеличавам, ама въобще, описвам нещата точ и даже лекичко спестявам, защото ме е срам.
Така продължих някъде до към 33. Тогава реших, че трябва да се опитам да се пораздвижа поне.

продължавам след малко
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Началото беше смехотворно. Затичвах се от входа ни, пробягвах до края на блока, където живеехме тогава и там спирах. Краката ме боляха ужасно, сърцето ми разкъсваше гърдите а аз се навеждах за ми да премине виенето на свят. Както и да е, упорствах. Стигах до парка някак, после се връщах и влизах в банята. Ползата от тези самодейни тренировки беше това, че изведнъж се изпълних с тонус. Нашето тяло е невероятна машинка. Колкото и да го измъчваме и тровим, то все пак успява да оцелее и ни награждава за всяка миниатюрна грижа. Настроението ми се върна. Бил съм жив!
След това започнах диети. Опитал съм всички диети на света.
Отначало спрях хляб и тлъсто. Ядях само пилешко месо и черен хляб. Така бях една цяла зима. Ефект имаше, но слаб. Не съм се мерел на кантар по онова време, но тая зима си я спомням като зима на страшни лишения, а да съм смъкнал най- много 2 кила. Дрехите ми си бяха пак същите, не започнаха да ми висят или нещо. А не съм ял козунаци, яйца, свинско, бял хляб, шоколади. Спрях всякакъв алкохол, понеже е много калоричен. Чипса обаче не можах да откажа. И пуканките.
Ноо ефекта беше кажи речи нулев. След година мъки се върнах на 95 кила.
Реших да действам радикално. Лидия Ковачева, доктор Емилова, глад.
Мамицата му, какво ли не съм направил в тоя живот! ИГМ и Теоретични основи на електротехниката 2- в един ден ги взех, че и след запой, та няма няква си диета да направя! Я, Ела ми, Дието!
И изпрасках 22 дена само на плодове и чай с мед. После още десет дена лекичко захранване и общо си става един месец чанч. Сега! Това проработи. Трябва да се признае, че това работи! Отслабнах 14 килограма. От 95 станах 81. Тонус и настроение- до небето! Викам си това е истината!!! После, след седмица ги вдигнах, но това се очаква и даже е препоръчително- станах 85. И така си закютих почти година. Ядях почти без месо, всеки понеделник бях само на плодове и чай с мед. Ограниченията са нормални- повече сурово, по малко захар, по- малко алкохол, почти без месо и яйца.. Кажи речи всички казват и пишат, че това е здравословно и че така и холестреола ти е нисък и всичко ти става наред.
Парадоксално, но точно тогава неочаквано се оказа, че холестерола ми бил висок. Това е неприятно заради болестта ми, но не съм се притеснил. Всичко си беше ОК, всичко щеше да влезе в норми.
Ако има проблем, обаче- то е дебелеенето. Тялото ми връщаше старото си положение със страшна бързина. Не можех да насмогвам на гладувания. Едно двайсет- дневно през октомври, заради многобройните вкусни плодове, един път преди Коледа, един път преди Великден, освен това всеки понеделник…
Ноо нещо нервите се поопънаха, тонуса изчезна, физически бях силен колкото едно новородено пиле, а на всичкото отгоре през по- голямата част от времето пак си бях Топчо.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Тогава реших да помисля. Тоест сам. Не да чета за „бърз и бавен метаболъзъм” и съветите по списанията, ами да задавам въпроси и да търся отговорите самичък.
- Как тялото използва енергията от храната? Какво прави с нея?
- Колко вида енергия се съдържа в храните? Тук отговора е лесен и го давам. 3 вида: Мазнини, протеини, въглехидрати.
- Какво правят въглехидратите, какво правят мазнините, какво - протеините?

Близко до ума е, че за да функционира правилно нашия организъм, ние трябва да му даваме веществата, които са му необходими за да изгражда елементите си и да има за енергия. Отговора, който намерих е, че тези вещества ги има в месото и никъде другаде. Незаменимите елементи, от които сме изградени ги има в месо, яйца и риба.
Другия отговор, който намерих самичък е, че здравословния начин да тренираш тялото си е да тренираш с тежести. Да повдигаш, да буташ и да дърпаш толкова голяма тежест, колкото можеш. Толкова, колкото могат да издържат кашкавалените ни пръсти, изкривените ни рамена, болящия ни кръст. Днес пет пъти, след седмица- пет и така.
Трябва ми някой, който да ми покаже как да клекна, как да подскоча, как да се хвана. Трябва да ме гледа дали го правя правилно. И трябва да не се отказвам.
Няма друг такъв човек освен фитнес инструктура и друго такова място, освен фитнеса. Тренирал съм и друго, и знам.
Намерих такъв фитнес. Ремиус ми го показа.
Твърдя и съм сигурен, че с него, независимо един от друг, сме стигнали до едно и също откритие по отношение на храненето и по отношение на тренирането на тялото си. Той- може би защото знае, че трябва първо да се мисли, а после да се действа. А my way беше уникалния емпиричен метод “удряй си главата в стената толкова пъти- докато уцелиш вратата.”
Започнах:
Не можех да се набера. Не можех да повдигна 30 килограма. Гърба ми беше крив, рамената събрани, китките ме боляха, по кожата ми избиваха червени обриви от напрежението.... Бях трагедия. Жива карикатура. Но бързо тръгнах напред. Казаха ми: Трябва да ти оправим стойката и заради това ще започнем с бебешки тежести. Ти, по- слаб няма да станеш. «По слаб няма да стана» беше и е моята мантра. По- слаб, по изкривен и с повече болки няма да стана. Мога само да се оправя.
За два месеца започнах да правя кофички и кляках с 60 килограма. Свалих 5 килограма от теглото си. Тялото ми, от толкова дългата липса на протеини беше останало без мускули и сега бясно наваксваше, като изсмукваше мазнините ми и стягаше всичко в мен. След 6 месеца видях плочки по корема си. Помислих че светлосенките са ме излъгали, върнах се пред огледалото и се загледах. Да, бе! На 6тия месец от трнирането ми, горе високо, под слънчевия ми сплит имаше мускул!!! Можех да го пипна!
Постепенно корема ми изчезна! Пак виждах (големия си) малък приятел, докато се къпя. Бях си взел довиждане преди много време и го гледах само в огледалото. Само заради това, дет се вика си залужаваше всичко. Здравей приятелю, бе! Здрасти! Толкова се радвам да те видя! Ура!
Сега виждам плочки, мускули и така нататък, набирам се скачам, клякам, бутам и дърпам съвсем мъжки тежести. Като ударя боксовата круша и я сгъвам и с ръка, и с крак. Удара ми е по- бърз и по силен, отколкото когато тренирах. Имам тонус, не помня откога не съм се прибирал в къщи пребит от умора. Не помня откога не ме е болял кръст, рамо, колена... Не помня откога не съм се чувствал по- здрав и млад.
Днес на 40 и кусур ще надбягам и ще надработя моето 28 или 29 годишно Аз. Освен това, то ще иска да изглежда, като мене. Знам, защото помня.
То, 29 годишното ми Аз, това искаше!
Последно промяна от Green Light на 20.10.09, 14:07, променено общо 5 пъти.
annonymus

Мнение от annonymus »

Ами браво! :-)

ПС. Аз срещу проблеми с гърба ходя на ориенталски танци.
Хем е забавно, хем полезно.
Никви щанги нема да вдигам обаче.

Забравих да попипам - то тва дето го изписа, редактира ли го?
Последно промяна от annonymus на 20.10.09, 12:32, променено общо 1 път.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Много вдъхновяващ разказ!
Благодаря, че сподели!

Възхищавам ти се на волята!

:-)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

В този фитнес- със щангите, има много повече жени отколкото мъже. Невероятно е, но е факт. Железата- щангите, гирите скрипеца извайват много по- добре женското тяло отколкото аеробика и танци. Виждам го.
И оправят кръст-а. Това го чувствам
Аватар
ELBI

а

Мнение от ELBI »

представяш ли си да бе тръгнал по жени - освен килограми и портфейла ти щеше да отслабне значително...

както е казал никарагуанския поет - фитнес и жени, жени и фитнес...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:В този фитнес- със щангите, има много повече жени отколкото мъже. Невероятно е, но е факт. Железата- щангите, гирите скрипеца извайват много по- добре женското тяло отколкото аеробика и танци. Виждам го.
И оправят кръст-а. Това го чувствам
Сега вече волята ти си има обясенние.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Re: Аз и фитнеса

Мнение от Stranniche »

..
Последно промяна от Stranniche на 20.10.09, 14:26, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Забравих да попипам - то тва дето го изписа, редактира ли го?
Първите две- по два пъти. Третото, може би- пет. И сега ще го изредактирам шести понеже съм написъл. "Не помня откога не съм се чувствал млад и здрав." Вместо "не помня откога не съм се чувствал ТАКА млад и здрав." Или пък "не помня откога не съм се чувствал ПО- млад и здрав"
Но пък аз наистина много дълго време се чувствах стар и болен, та не става въпрос за "по" или "повече от това" ами става въпрос - изобщо.
Баси. А някои кретени даже романи пишат.

П.П. Аз, знаеш, със запетайките нещо напоследък се заигравам. Мнемозина ми вика, че ако не си оправя запетайките няма да ми говори въобще. Слагай, бе, вика запетайки, че данси имаш неприятности. И аз, кво да праа, соля!
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа: Първите две- по два пъти. Третото, може би- пет.
Отдъхнах си, ако трябва да сме честни :grin:
Green Light написа:А някои кретени даже романи пишат.
Някои са ги писали и на ръка.
Ужас, ужас!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Green Light написа: Първите две- по два пъти. Третото, може би- пет.
Отдъхнах си, ако трябва да сме честни :grin:

....
:grin:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

мога само да завиждам на волята и упоритостта, и търпението ти.

вярвам, че фитнесът ти дава тонус и сили, както никога до сега. при мен има такава разлика в дните, когато се качвам на крос-тренажора (макар и само за 15 мин), и тези, когато си тъна само в собствената лой.

мисля, че най-важното, което трябва да се опитам да възпитам в децата си е именно да са упорити и търпеливи. но това е най-трудното, нали
Последно промяна от latrevw на 20.10.09, 16:53, променено общо 1 път.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

страст ти дава това нещо
само това ще кажа
страст
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Green Light написа:В този фитнес- със щангите, има много повече жени отколкото мъже.
С това да беше почнал
а ти....
кво си го заовъртал:winkw::blum:кореми, тлъстини и не знам какво си:blum:

Молодец:kiss:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Страхотно!
Страхотна борба и промяна Грийн - поздравления!
Аватар
snowprincess

Re: Аз и фитнеса

Мнение от snowprincess »

ще те чета, но няма да пиша в тази тема, дано успея и аз така да се мотивирам някога
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Струва ми се, че постигнах обратния ефект. Ама точно обратния. Трябваше да обясня, колко е елементарно и лесно, стига човек да приеме няколко абсурдно звучащи истини за храненето и спорта. И да не се хваля, като тийнеджър. Похвалих се и изкарах нещата по- големи отколкото са. Многогодишните ми мъки с диети, с коремни преси и лицеви опори, писане на букви с вдигнати крака, тичане в паркове и непрекъснати мускулни трески не дадоха желания резултат. Въпреки младостта ми и "бързия ми метаболизъм" Лесен и бърз резултат на 40годишна възраст дадоха тренирането с тежести(за офис- шишковци) и храненето без въглехидрати. Без усилия, без мускулни трески и без глад. Препоръчвам ви този начин горещо. Пиша, предполагам и за да се хваля, аз много обичам, но желанието ми е да ви го препоръчам това нещо.
Ще напиша няколко от абсурдно звучащите принципи
1. Въглехидратите вредят. Всички въглехидрати. И тези в плодовете, и тези в меда, и тези в пълнозърнестия хляб.
2. Мазнините са полезни. Животинските мазнини. Растителните- не
3. Хранене поне 4 пъти на ден
- 3 яйца в 7и30
- 1 шкембе в 11- 12
- пържола в 3
- свински хапки със зеленчуци в 7-8
ще пиша още
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:Пиша, предполагам и за да се хваля, аз много обичам, но желанието ми е да ви го препоръчам това нещо.
1. Въглехидратите вредят. Всички въглехидрати. И тези в плодовете, и тези в меда, и тези в пълнозърнестия хляб.
- 3 яйца в 7и30
- 1 шкембе в 11- 12
- пържола в 3
ще пиша още
Аз лично не мога да издържа на такъв режим. Но разковничето за мен лично е повече в движението.

При твоето хранене в организма се натрупва повечко холестерол и е хубаво да се хапват овесени трици (не ядки), те не са храна, не се усвояват от тялото, а са своебразна метла за прочистване на холестерола и червата. Може и да го знаеш това. Ако не си го чувал потърси в Гугъл за режима на Пиер Дюкан и овесените трици, как да се ядат, кога и т.н.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

холестеролът е полезен
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:холестеролът е полезен
Полезният холестерол е полезен. Хората му викат "добър". Но и твърде много добър холестерол пак не било добре.
Но той си е ваш, аз само казвам какво съм чела по въпроса.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Полезният холестерол е полезен. Хората му викат "добър". Но и твърде много добър холестерол пак не било добре.
Верче, натрупването на холестерол не зависи строго, за да не кажа почти никак, от приема му. И не говорим за LDL и HDL. Холестеролът е градивна частица на всяка клетка в организма ти. И участва в куп други неща. Писал съм за това тук някъде. Ето ти линк пак.

http://www.westonaprice.org/brochures/T ... sterol.pdf

А нивата и плаките са генетично детерминирани.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:
Green Light написа:Пиша, предполагам и за да се хваля, аз много обичам, но желанието ми е да ви го препоръчам това нещо.
- 3 яйца в 7и30
- 1 шкембе в 11- 12
- пържола в 3
ще пиша още
Аз лично не мога да издържа на такъв режим. Но разковничето за мен лично е повече в движението.

При твоето хранене в организма се натрупва повечко холестерол и е хубаво да се хапват овесени трици (не ядки), те не са храна, не се усвояват от тялото, а са своебразна метла за прочистване на холестерола и червата. Може и да го знаеш това. Ако не си го чувал потърси в Гугъл за режима на Пиер Дюкан и овесените трици, как да се ядат, кога и т.н.
Това че се натрупва холестерол излезе неверно. Ние знаем, че холестерола се натрупва. Че заради това трябва да приемаме храни в които това вещество е малко или липсва и че по този начин холестерола ни ще бъде нисък. Това излезе грешно схващане. Холестерола върши полезната си работа в нашият организъм. Въпроса е какво и защо върши грешно. Натрупва се в съдовете и ги запушва. Лекарите ни казват че плува в кръвта ни като големи мoлекули, например нещо като петмез и се отлага по стените на съдовете, по него залепват разни неща и накрая става тапа, която запушва судовете ни.
Тогава въпросите са:
Защо запушва дебелите грамаднски маркучи- артериите, а не по- тъничките колатерали и вени? Нима този петмез не трябва да запушва именно там, където има тънки тръбички с много завойчета?
Отговора е, че това е предпазен механизъм. Ако не пием достатъчно вода, ако се храним неподходящо и изобщо ако увеличаваме пехато на кръвта си, тя става висококиселинна. Организма действа в режим на авария. Трябва да предпазва именно застрашените от агресивната кръв места. Това са местата където кръвта тече мощно и по много- артериите ни.

Фибрите биха могли да помогнат за перисталтиката, но как биха могли да изчистят каквото и да било от кръвта ни.

И последно. Пиер Дюкан съветва да се ядат протеини но не и мазнини. Това е много вредно и дори опасно, според мен. Протеините дават само градивния елемент а организма се нждае и от гориво за движение. Ако не му го даваме, той отново минава в "спасителен" режим и се опитвадаси го синтезира. Спасителните режими, навсякъде и във всяка област се характеризират с едно: спасяват от опасност без оглед дали ще навредят за дреболии. Трябва ни енергия за да се движим, значи спасяваме организма от припадък- синтезираме енергия от мускулите, без да се интересуваме дали това увеличава ханша ни и вкиселява кръвта ни.

Това са отговорите и въпросите, на които съм си отговорил сам, както писах по- горе. Оказва се, че дори официалната медицина ги потвърждава съвсем, извинявам се за повторението, официално! Трудно се разпространяват обаче, заради парите и интересите наляни в растителните храни, масла, добавки. Мангизите там са невероятни. Като от петрола. Лененото масло, например е по- скъпо от рибеното. Една риба трябва да я хванеш, да я обработиш, да премахнеш разни ненужни неща и т.н. Лена ти расте под носа, само го смилаш. Е как може ленен продукт да е поп- скъп от рибен? И колко печели тоя с лена и колко печели тоя с рибата? Отплеснах се. Мисълта ми беше, че има повод за размисъл по отношение на основни принципи на здравословното хранене. Лесни и интереснои неща. На всичкото отгоре ето ме мене, аз съм си направил експеримента. Дори и медицинския- с холестерола. Може да ми се вярва защото е опит- грешка. Не е само размисъл
Последно промяна от Green Light на 26.10.09, 18:54, променено общо 1 път.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Полезният холестерол е полезен. Хората му викат "добър". Но и твърде много добър холестерол пак не било добре.
Верче, натрупването на холестерол не зависи строго, за да не кажа почти никак, от приема му. И не говорим за LDL и HDL. Холестеролът е градивна частица на всяка клетка в организма ти. И участва в куп други неща. Писал съм за това тук някъде. Ето ти линк пак.

Нямам нищо против да си мислиш, че това, което ядеш, не ти влияе на натрупването или намаляването на холестерол. :lol:
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:
Remmivs написа:

Нямам нищо против да си мислиш, че това, което ядеш, не ти влияе на натрупването или намаляването на холестерол. :lol:
понеже това, което ядеш, всъщност това си ти... значи има влияние...

Рем-чо, нали знаеш, братко, всичко е едно! :harhar:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Грийн, може би йогите, които никога не хапват месо са с висок холестерол и страдат от сърдечно-съдови заболявания? Не знам, не знам. Щом се чувстваш добре, карай така. Но да не се гледаш само отвън, това исках да ти кажа. Щом си правите изследвания и сте добре, много хубаво.
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:Грийн, може би йогите, които никога не хапват месо са с висок холестерол и страдат от сърдечно-съдови заболявания? Не знам, не знам. Щом се чувстваш добре, карай така. Но да не се гледаш само отвън, това исках да ти кажа. Щом си правите изследвания и сте добре, много хубаво.
Ако не ядеш храни в които има холестерол няма и да го имаш. Но въпроса е нужно ли е това?
Да и аз бих казал, щом си имаш убеждения ОК, всеки си намира своя начин, няма да взема да вържа някого и да го храня с пържоли. Целта ми да предизвикам размисъл. Това са неща за храненето, които не се говорят. А ако ги знаех например преди време, кой знае може би нямаше да имам... доста неприятни неща
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:
vyara написа:Грийн, може би йогите, които никога не хапват месо са с висок холестерол и страдат от сърдечно-съдови заболявания? Не знам, не знам. Щом се чувстваш добре, карай така. Но да не се гледаш само отвън, това исках да ти кажа. Щом си правите изследвания и сте добре, много хубаво.
Ако не ядеш храни в които има холестерол няма и да го имаш. Но въпроса е нужно ли е това?
Да и аз бих казал, щом си имаш убеждения ОК, всеки си намира своя начин, няма да взема да вържа някого и да го храня с пържоли. Целта ми да предизвикам размисъл. Това са неща за храненето, които не се говорят. А ако ги знаех например преди време, кой знае може би нямаше да имам... доста неприятни неща
Аз не съм за отказ от месо. Относно мазнините - вкъщи например никога не се купува маргарин. Яде се краве масло. Но и зехтин. Когато съм пробвала да не ям месо или да ям само белтъчини и мазнини, не издържам. За мен трябва да има баланс. Как например ще откажеш ябълките?! Или меда. Не казвам да прекаляваш. Айде за сладкишите ясно. Ама пък примерно що не си отказал чипса?! Ето това не ми се връзва - чипс да, ябълки не. Що?!
За предимствата на йога пред фитнес няма да говоря, щото сте мъже. :lol: макар, че знаеш ли какви тела извайват някои видове йога. Мускули и чудо. Наистина.
Изображение
jazz

Мнение от jazz »

а защо протеина на прах да се избягва
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

сър Айвънхоу написа:
vyara написа:Нямам нищо против да си мислиш, че това, което ядеш, не ти влияе на натрупването или намаляването на холестерол. :lol:
понеже това, което ядеш, всъщност това си ти... значи има влияние...

Рем-чо, нали знаеш, братко, всичко е едно! :harhar:
не е съвсем така, даже никак всъщност
яжте неща, които нямат и грам холестерол
не яжте мазнини въобще
ако си мислите, че няма да синтезирате от въглехидратите мазнини - лъжете се
Грийн ви е споменал за горивото
мазнините са най-ефективното гориво за организма, те затова се и натрупват, ако се замислите, не натрупвате въглехиратни паласки
въглехидратите горят бързо и лесно, затова при ударно натоварване първо се включва този ресурс и на тялото се дава енергия
ако има въглехидрати ок
ако няма или ако трябва да се извършва продължителна работа и натоварването е разпределено във времето неминуемо започва разграждане на мазнини
белтъците, както ние ги наричаме протеините, са последната мярка на организма, защото те се разграждат само в екстремни условия, организмът започва да се самоизяжда, за да оцелее, ако оцелее
биохимията е интересна наука
и е част от всичкото едно
но ние не сме точно това, което ядем
ние сме това и което не ядем
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Грийн, първо - браво на теб и възхищения!

Не бързай да се радваш сега, защото продължавам така: моето мнение е, че тия работи са сред онези, в които човек сам трябва да намери оптималното за него. Няма диети-панацеи, нито пък фитнесът е такова универсално нещо, хората са различни.
И мисленето не винаги върши работа. При мен например то направо би попречило, така ми се струва, съвсем сериозно имам усещането, че в някакви моменти нещо ми се спуска отнякъде и аз просто го приемам.
Докато нещата се променят и се започне пак отначало. :-)

П.П. Правилата на учтивостта изискват когато изброяваш, да слагаш себе си на последно място. Тъй че заглавието ти би трябвало да бъде "Фитнесът и аз" :blum:
Да не вземеш да го променяш сега, че те убих направо, нали няма запетайки вътре? :grin:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа: Аз не съм за отказ от месо. Относно мазнините - вкъщи например никога не се купува маргарин. Яде се краве масло. Но и зехтин. Когато съм пробвала да не ям месо или да ям само белтъчини и мазнини, не издържам. За мен трябва да има баланс. Как например ще откажеш ябълките?! Или меда. Не казвам да прекаляваш. Айде за сладкишите ясно. Ама пък примерно що не си отказал чипса?! Ето това не ми се връзва - чипс да, ябълки не. Що?!
За предимствата на йога пред фитнес няма да говоря, щото сте мъже. :lol: макар, че знаеш ли какви тела извайват някои видове йога. Мускули и чудо. Наистина.
Бе нещо не бива напоследък, Вяра! Объркал съм цялата тема. Нищо не е написано така, както ми се иска.
Разбира се, че съм спрял чипса и пуканките. Не можах да ги спра тогава, оная първа година на диети. Сега вече е друго. Аз така и не написах хранителния си режим. Пък и не искам, няма нужда. Храненето там горе по часове е дадено само като пример на здравословно нещо. Няма нужда да се спазва, даже изобщо. Това е поредното грешно написано нещои.
Аз в тази тема исках, да поставя под съмнение принципите на здравословното хранене. Здравословно хранене и здравословен спорт. Само това- да обсъждаме нещата теоретично. А излезе, че прокламирам някакъв определен и силно рестриктивен хранителен режим. Това не е така и по принцип, и в частност- за мен
Конкретно ще ти отговоря- според мен може да се ядат и ябълки, и мед. Лично аз ям. Без меда, де :-), но пък в къщи е на почит. Децата само с това подслаждат всичко. Ябълки ям, пълнозърнест хляб, разни изсушени плодове, последно хрупах смокини с орехи - божествено нещо. Шоколад също хапвам. Но всичко това знам, че не е полезно. Като го ям, не мисля че давам полезни неща на организма си. Да, предполагам, че има нужда, но миниатюрна. Какаото също е полезно, значи от шоколада също полза има, нали? Но има и вреда. Горе долу- същото мисля за всякакви сладки неща, някои(ябълките) повече помагат по- малко вредят, други(шоколада)- обратно.
Така че що се отнася до хранителен режим- по всичко личи, че твоя не се различава драстично от моя. Различаваме се в разбиранията си кое е полезно.
Аз съм се занимавал с йога. Учител в техйникума ми беше Ефтим Ефтимов, най- известният йога по онова време. Йогата е свръхестествено нещо. Говорехме си с Ремиус и с Елби на темата за упражненията за дишане(нали имаше курс лятото). Вярвам че това е супер полезно нещо. Но трябва да се прави. Трябва постоянство.
Бях напред с йога, много ми харесваше и можеш да говориш за предимствата на йога с мен.

Ако имам цел, тя е да поставя под съмнение.
Растителните мазнини, с които се готви, които минават температурна обработка. растителните хранителни добавки. Постното ядене. Плодовете. Витамините, като добавки. Цялостния начин на здравословно хранене.
И
Аеробиката, като начин на трениране. Аеробните упражнения имат своята полза, защото горят калории. Но не помагат за здраве и добър външен вид.

Просто, като разбиране.

Сега се замислих, че едно време в темите за екология, пак така- исках тук, да поставим под съмнение официалните постулати. Ти ми каза, че избивам комлекс. Да, вероятно е точно така- комплекс от натрупани проблеми в ума ми, който избива в обяснение. Сега е същото- точ в точ. Комплекса за здравословния начин на живот в градовете
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

jazz написа:а защо протеина на прах да се избягва
Ами не че трябва да се избягва, по- скоро не разбирам за какво е. Протеин има в месото, защо трябва да бъде на прах? Вместо един коктейл изяж една пържола.

Трябва да се избягва яденето САМО на протеин, както препоръчва Дюкан. Това кара организма да синтезира гориво. Понеже му трябва спешно, той синтезира въглехидрати, а излишното(каквото бездруго има, ако изкльопаш едно пиле наведнъж) складира под единствената възможна форма- мазнина.
Има и други вреди- за синтеза му трябва калций и разни други минерали. Вместо те да отидат или да си седят където им е мястото- в костите в черния дроб, мозъка и т.н. те, тези неща участват в синтез на въглехидрати. А въглехидратите, когато изгарят остават след себе си сума боклук.
Да гориш мазнини е като да гориш дърва в печката. Да гориш въглехидрати е като да гориш хартия- два пъти по горещо, за десет пъти по- малко време, и с десет пъти повече сажди в кюнците. А ако си ги синтезираш сам от протеини, тогава все едно гориш найлон.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:Грийн, първо - браво на теб и възхищения!

Не бързай да се радваш сега, защото продължавам така: моето мнение е, че тия работи са сред онези, в които човек сам трябва да намери оптималното за него. Няма диети-панацеи, нито пък фитнесът е такова универсално нещо, хората са различни.
И мисленето не винаги върши работа. При мен например то направо би попречило, така ми се струва, съвсем сериозно имам усещането, че в някакви моменти нещо ми се спуска отнякъде и аз просто го приемам.
Докато нещата се променят и се започне пак отначало. :-)

П.П. Правилата на учтивостта изискват когато изброяваш, да слагаш себе си на последно място. Тъй че заглавието ти би трябвало да бъде "Фитнесът и аз" :blum:
Да не вземеш да го променяш сега, че те убих направо, нали няма запетайки вътре? :grin:
Мисленето, всъщност, е невъзможно да навреди. Оная патка, която се е удавила, не е мислила. Заблудили са се тези които са я видели там навремето. Не е мислила, а е била заспала, знам от очевидец! Заблудени, патка, очевидец, аз... и воала.(нещо да кажеш?)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа: Сега се замислих, че едно време в темите за екология, пак така- исках тук, да поставим под съмнение официалните постулати. Ти ми каза, че избивам комлекс. Да, вероятно е точно така- комплекс от натрупани проблеми в ума ми, който избива в обяснение. Сега е същото- точ в точ. Комплекса за здравословния начин на живот в градовете
Накара ме да изровя темата. :lol:
Така си и мислех - не съм казвала, че избиваш комплекси. Казала съм ти само, че си като щраус и си заравяш главата. :lol:Ти тогава си твърдял, че човек няма пръст в глобалното затопляне и че биохраните не са по-полезни, а аз съм твърдяла обратното.
Както и да е, никога не съм мислила, че имаш комплекси. Хубаво е всичко да се поставя под съмнение, както правиш ти. Точно това правя и аз в твоята тема. :lol:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

йогата е супер, да
но не е за града, уви
като студент ходех на йога (при същия този Ефтимов, бтв) и бях вегетарианец
после се ожених :grin:
Аватар
Йон

Мнение от Йон »

Я, вие сте си заформили спайдър групичка, струва ми се. :)
ВМ-НВД и щанги - nice!

Хубаво е, че си преоткрил себе си в спорта и си го накарал да работи за теб. Уверен съм, че ти доставя голяма доза удовлетворение, дори и самото му практикуване, само по себе си.
Готина тема!
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

позна
баш такива сме
:cool:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Green Light написа: Ще напиша няколко от абсурдно звучащите принципи
- 3 яйца в 7и30
- 1 шкембе в 11- 12
- пържола в 3
ще пиша още
Обясненията , които ти и Рем давате по-долу на тези "абсурдно звучащи принципи", са логични, обаче дали практиката ги доказва?

Въглехидратите... По твоята и на Рем логика, много народи от Далечния изток трябва да са измрели от затлъстяване и болести, защото там се яде за ЗАКУСКА, обяд и вечеря ориз, който си е чиста проба въглехидрати. Шкембето е непознато в много страни, а кравешкото месо е въведено в Япония само в последните векове. Преди отварянето на страната им към света японците са ядели главно ориз, соеви продукти и каквото морето им даде - животни и водорасли. Това е страната с най-голяма продължителност на живот.
А бабките и дядковците се ме засрамвали във фитнеса със своята физическа сила и издръжливост.
Последно промяна от Stranniche на 22.10.09, 11:19, променено общо 1 път.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:йогата е супер, да
но не е за града, уви
като студент ходех на йога (при същия този Ефтимов, бтв) и бях вегетарианец
после се ожених :grin:
след втория брак - ставаш канибал :rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Публикувай отговор