тенденция или...???

Все същите
Аватар
bead_
Обратна връзка:

тенденция или...???

Мнение от bead_ »

срещам вчера един приятел - стягал се да заминава за испания, нямало перспективи тука. миналия месец се изнесе едно приятелско семейство, барабар с бебето в англия, малко след тях замина един друг познат /той е малко лудичък, де/ за виена. има ли нова емигрантска вълна или така ми се струва? :?

преди години като си отворих тефтерчето /нямаше мобилни още/ и се оказа, че няма на кого да звънна за един рожден ден. всички се бяха изнесли!!! сега да не се повтарят нещата??? и то с моя набор, мислех, че са улегнали хора вече.
just perfect
Аватар
сър Айвънхоу

Re: тенденция или...???

Мнение от сър Айвънхоу »

bead_ написа:срещам вчера един приятел - стягал се да заминава за испания, нямало перспективи тука. миналия месец се изнесе едно приятелско семейство, барабар с бебето в англия, малко след тях замина един друг познат /той е малко лудичък, де/ за виена. има ли нова емигрантска вълна или така ми се струва? :?

преди години като си отворих тефтерчето /нямаше мобилни още/ и се оказа, че няма на кого да звънна за един рожден ден. всички се бяха изнесли!!! сега да не се повтарят нещата??? и то с моя набор, мислех, че са улегнали хора вече.
щом от известно време и аз се замислям дали не е по-добре да се изнеса...
само дето няма как да намеря работа по специалността си там... а да мия чинии нещо не ми се вързва...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

честно казано и аз искам да замина, само дето е невъзможно за мен

много неща вече ме отчайват тук; остава ми едната надежда, че и другаде не е кой знае колко по-различно:-)

много простотия, много ни се е изродило обществото към момента, осъзнавам, че е етап, през който трябва да преминем, който другите страни са го преживели в даден минал период, но се хващам, че все повече се дразня и никога преди не ми е било по-силно желанието да зачезна нанякъде

и всичко друго ми минава и заминава, но гледайки децата си и това, което мога да им осигуря като образование и среда на развитие, просто ме вбесява.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

сър Айвънхоу написа:
щом от известно време и аз се замислям дали не е по-добре да се изнеса...
само дето няма как да намеря работа по специалността си там... а да мия чинии нещо не ми се вързва...
е, образно казано - мият чинии, но не тръгват съвсем от нулата, както през 90-те. ако примем кариерата условно като ресторант - прескачат момента "общи работници в кухнята" и са горе-долу "бармани"
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

latrevw написа: и никога преди не ми е било по-силно желанието да зачезна нанякъде
аз мисля върху мотивите на 3о4о-поколението да замине? 70-те на ХХ век - политическа емиграция, 90-те на ХХ век в някакъв смисъл - икономическа, а сега?!? как да я наречем?!? тази вълна
just perfect
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bead_ написа:
latrevw написа: и никога преди не ми е било по-силно желанието да зачезна нанякъде
аз мисля върху мотивите на 3о4о-поколението да замине? 70-те на ХХ век - политическа емиграция, 90-те на ХХ век в някакъв смисъл - икономическа, а сега?!? как да я наречем?!? тази вълна
ами тя пак е икономическа според мен, не е много по-различна и това е тъжното мен ако питаш, толкова години и пак сме на изходна позиция
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

А дали не е просто желание за промяна? Да смениш писналите ти до немай къде проблеми с други. Щото да си мислим, че на другото място проблеми няма да има е някак....
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

latrevw написа:
ами тя пак е икономическа според мен, не е много по-различна и това е тъжното мен ако питаш, толкова години и пак сме на изходна позиция
именно, много по-различно е. това са хора с професии, кариери, семейства, деца, домове, ипотеки, постигнали някакъв /според мен приемлив/ социален статус, да ги наречем най-общо представители на средната класа, бюргери, консерви... не би трябвало да им хрумва да зарежат всичко и та тръгнат нанякъде, защото по дифолт са най-инертната част от обществото
just perfect
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

bead_ написа: как да я наречем?!? тази вълна
социална...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Gaspode написа:А дали не е просто желание за промяна?
не, не мисля, че го правят в авантюристичен порив. обмислено е решението, последна и/или единствена алтернатива. без да съм сантиментална, нещо ме свива в гърлото като си взимам довиждане с тях, защото усещам колко всъщност НЕ ИМ СЕ ЗАМИНАВА и как го играят "тръгваме с усмивка и ентусиазъм".
just perfect
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

тука си ми е добре, никъде не мърдам засега
най-много да разширим диапазона на пътуванията
в края на краищата, къщата ми е там
където ми седи дупето
а то седи тука засега
много от мойте заминаха, ама повечето останахме
и някой като каже..."оправете си държавата, че да се върнем"
леко избеснявам:shocked:
една мома дори снимаше дупките по пътищата
да плаши хамериканците с тях
сладури:cool:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Кент написа:тука си ми е добре, никъде не мърдам засега
:good:
just perfect
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа:А дали не е просто желание за промяна? Да смениш писналите ти до немай къде проблеми с други. Щото да си мислим, че на другото място проблеми няма да има е някак....
никой не се заблуждава, че проблеми няма да има, но на хората им писна години наред да си броят стотинките, така че да им стигнат за хляба за утре; писна ни след избори всичко да започва отначало и да тъпчем или да се върщаме назад, писна ни кака ти мара с мерцедеса и разните му "мутри" да ни се пробутват като образец за просперитет. пълна нищета на душевността и проституция от най-долно качество.
ей снощи гледам по Цената на истината (знам, че сте възвишени и не ги гледате тези реалита :winkw:), гледам и не вярвам на очите и ушите си. Една жена за 220 лв дойде, за да я унижават по най-долен начин, друг заедно с жена си стояха и слушаха какви са идиоти, само и само да вземат парите - големите пари. Не знам, много ми е показателно това на мен, хората наистина са стигнали дъното. Аз съм последната, която ще тръгне да говори, че трябва да се съобразяваме и да си пазим достойнстовото, общо взето всичко съм готова да си кажа, но такава неистова нужда и жажда за пари, че да се потъпчеш отвсякъде пред очите на 15-годишната си дъщеря е не жалко, ами просто няма думи, с които да го окачествя.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Абе, и аз бях пощурял лятото да се махам от страната.

Но ще трябва да почакам. Като, дай Боже, ми потръгнат проектите, спокойно ще отида да живея на по-топло и ще си управлявам бизнеса през компа.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

bead_ написа:
Gaspode написа:А дали не е просто желание за промяна?
не, не мисля, че го правят в авантюристичен порив. обмислено е решението, последна и/или единствена алтернатива. без да съм сантиментална, нещо ме свива в гърлото като си взимам довиждане с тях, защото усещам колко всъщност НЕ ИМ СЕ ЗАМИНАВА и как го играят "тръгваме с усмивка и ентусиазъм".
Е хубу де. Какво са намерили там в повече?
И последната/единствена алтернатива на какво е?

Аз не бих отказал да замина. Но искам това да е някаква качествена промяна. Ако отивам там за да живея както тук... пак има някакъв смисъл - ще видиш нови места :).

Мислата ми е, че ако естествената следваща стъпка в развитието ми (професионално, душевно-естетическо :) или там квото и да е) е да емигрирам - тогава ОК. Но да отида там, както е казал поета (Аейвенго :) ) да мия чинии... е нема нужда...

Има и още един мотив възможен - "за доброто на децата". Демек аз сега ще страдам, ама те после ще са хамериканци или там квито се. Жертвам се заради тях.

Като казваш, че е обмисмено решение, начи хората са претеглили какво губят и какво печелят. Съвсем различно е от емигрантската вълна преди години, когато идеята беше "само да не съм тук". Или?

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа:
Gaspode написа:А дали не е просто желание за промяна? Да смениш писналите ти до немай къде проблеми с други. Щото да си мислим, че на другото място проблеми няма да има е някак....
никой не се заблуждава, че проблеми няма да има, но на хората им писна години наред да си броят стотинките, така че да им стигнат за хляба за утре; писна ни след избори всичко да започва отначало и да тъпчем или да се върщаме назад, писна ни кака ти мара с мерцедеса и разните му "мутри" да ни се пробутват като образец за просперитет. пълна нищета на душевността и проституция от най-долно качество.
ей снощи гледам по Цената на истината (знам, че сте възвишени и не ги гледате тези реалита :winkw:), гледам и не вярвам на очите и ушите си. Една жена за 220 лв дойде, за да я унижават по най-долен начин, друг заедно с жена си стояха и слушаха какви са идиоти, само и само да вземат парите - големите пари. Не знам, много ми е показателно това на мен, хората наистина са стигнали дъното. Аз съм последната, която ще тръгне да говори, че трябва да се съобразяваме и да си пазим достойнстовото, общо взето всичко съм готова да си кажа, но такава неистова нужда и жажда за пари, че да се потъпчеш отвсякъде пред очите на 15-годишната си дъщеря е не жалко, ами просто няма думи, с които да го окачествя.
Хващам се за последните ти думи... там за парите и риалитата...
Тия всичките риалита са внесени от чужденеция. Нищо, до колкото знам, не е измислено тук. И са внесени, след като са били успешни там. Та къде е разликата? И тук и там има хора, които са готови за едните пари да правят всичко. Понякога просто е представено малко "по-така" - сървайвър и яденето на бръмбари, примерно... или това риалити "Страх", дето според мен трябва да се казва "Гнус" - там разликата каква е? Нима не за парите се подлагат хората на всичко това?

А че ни е кофти държавата - две мнения няма. Но пък където и да отидеш ще си чужденец...

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Gaspode написа: А че ни е кофти държавата - две мнения няма. Но пък където и да отидеш ще си чужденец...
А тук какъв си? Роб? Крепостен?
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Ън написа:
Gaspode написа: А че ни е кофти държавата - две мнения няма. Но пък където и да отидеш ще си чужденец...
А тук какъв си? Роб? Крепостен?
Ако трябва да сме честни пред себе си - всички сме роби. Интересен беше тоя Цайтгайст адендум, въпреки че не го догледах до края.
Роби на парите, на кредитите, на банките. И това е навсякъде по света - където и да отидеш няма да си свободен. Тва е.

Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Не знам, много ми е показателно това на мен, хората наистина са стигнали дъното. Аз съм последната, която ще тръгне да говори, че трябва да се съобразяваме и да си пазим достойнстовото, общо взето всичко съм готова да си кажа, но такава неистова нужда и жажда за пари, че да се потъпчеш отвсякъде пред очите на 15-годишната си дъщеря е не жалко, ами просто няма думи, с които да го окачествя.
не сме стигнали дъното, дъното ще е като започнеме да се избиваме активно един друг, тогава и аз ше си зема еднопосочен билет, нали си имам и друга родина. иначе рецептата ми за добруване тук е пълно капсулиране в и определено игнор на обкръжаващата действителност. това че гласувах на изборите го приемам дори като голям прогрес в социализацията си...при нас рецептата действУва:-)[/quote]
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: Ако трябва да сме честни пред себе си - всички сме роби. Интересен беше тоя Цайтгайст адендум, въпреки че не го догледах до края.
Роби на парите, на кредитите, на банките. И това е навсякъде по света - където и да отидеш няма да си свободен. Тва е.
еха, пак стигнахме до свободата, Санчо :-)

естествено, че навсякъде ще си зависим, без да си зависим не може да си част от обществото, така е устроена земята, ако щеш, всичко е навързано.
Но, тук говорим, да живееш и работиш при поносими условия и без толкова простотия - съжалявам, че го казвам, винаги съм се пазела от това, но напоследък много ми дойде. Ти имаш и аз имам познати, които работят в чужбина. Такива, които не мият чинии. Ами ако не беше носталгията, сигурно хич нямаше да се сетят да си идват. Просто социализъмА го построиха на запад, докато ние на изток се биехме в гърдите :-)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Кент написа: не сме стигнали дъното, дъното ще е като започнеме да се избиваме активно един друг, тогава и аз ше си зема еднопосочен билет, нали си имам и друга родина. иначе рецептата ми за добруване тук е пълно капсулиране в и определено игнор на обкръжаващата действителност. това че гласувах на изборите го приемам дори като голям прогрес в социализацията си...при нас рецептата действУва:-)
[/quote]

ами аз съм социално животно, аз се вълнувам и искам да участвам в живота извън капсулата, искам да го направя по-хубав, и при всеки свой опит съм горчиво разочарована за пореден път. но капсулирането не е за мен, въпреки че го смятам за много мъдра позиция
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

не знам какво да кажа
и нашите приятели се пръснаха по света
преди ми беше тежко и страшно заради тях, сега го приемам по-леко
вероятно и децата ни ще заминат един ден
аз искам да живеем тук поне докато родителите ми са живи
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

latrevw написа:
Кент написа: не сме стигнали дъното, дъното ще е като започнеме да се избиваме активно един друг, тогава и аз ше си зема еднопосочен билет, нали си имам и друга родина. иначе рецептата ми за добруване тук е пълно капсулиране в и определено игнор на обкръжаващата действителност. това че гласувах на изборите го приемам дори като голям прогрес в социализацията си...при нас рецептата действУва:-)
ами аз съм социално животно, аз се вълнувам и искам да участвам в живота извън капсулата, искам да го направя по-хубав, и при всеки свой опит съм горчиво разочарована за пореден път. но капсулирането не е за мен, въпреки че го смятам за много мъдра позиция
Извън "капсулата" си част от стадото. Щеш не щеш, стадото те тътри в неговата посока. А "капсулата" съхранява малко или много ценностите ти, аз-а ти, твоя свят. Без тези неща какво би променил човек?!
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:...

много простотия, много ни се е изродило обществото към момента, осъзнавам, че е етап, през който трябва да преминем, който другите страни са го преживели в даден минал период, но се хващам, че все повече се дразня и никога преди не ми е било по-силно желанието да зачезна нанякъде
Това е нещото, което мен също страшно ме дразни.
Страшно много хора са започнали да живеят така, като че ли са сами и около тях няма други - в съвсем битов аспект говоря, но нали ти е ежедневие, страшно дразни - блъсканици по улиците, викове - много се псува в тая държава, ей!

И мърсотията, мърлящината, енвайрмента дет се вика, ми къса нервите.
Около нас застроиха страшно много, пренасели се.
Няма достатъчно гаражи за колите и паркират кой къде завари.
Не само, че трябва да слаломирам непрекъснато между колите, ами и след малко дъж настава кал като в полето.

Стига да имам възможност за нормална работа там, вдигам си парцалките моменталически.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Gaspode написа:
Ако трябва да сме честни пред себе си - всички сме роби. .
модерните крепостни - http://www.temanews.com/index.php?p=tem ... 71&cover=1
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа: ей снощи гледам по Цената на истината
Ъъъъ, тва шоу е голяма простотия.
И не е много сигурно какъв % от нещата е истина :grin:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
Стига да имам възможност за нормална работа там, вдигам си парцалките моменталически.
уф :(
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа:
pocti_bezobidna написа:
уф :(
Уф ами. Не ща да живея в кочина. Подтиска ме това. Агресията по улиците ме подтиска.
Тия дето ходят като валяци ме нервят - носи се напред и изобщо не гледа какво се случва наоколо.
В кварталните улички като се засилят с колите... Лампи няма, дупки, плочките разтропани.
Искам просто някакви елементарни битови и социални условия, нищо повече.
С малко възпитание се постига това, не се иска кой знае какво.
Изтрещяло е масово народонаселението, казвам ви.

Иначе ясно, че там ще е същия гърч като тука, че и по-голям.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

vyara написа: Извън "капсулата" си част от стадото. Щеш не щеш, стадото те тътри в неговата посока. А "капсулата" съхранява малко или много ценностите ти, аз-а ти, твоя свят. Без тези неща какво би променил човек?!
а според мен докато не разберем, осъзнаем, че всички сме част от стадото, няма как да направим промяна или да дръпнем в друга посока. верно е, че влияе стадото, ама пък що отхвърляш възможността и аз да му повлияя. това да се затворя и да си живея както ми е кеф, без да ме е еня за другите, не ме влече, да не говорим, че е невъзможно, защото и Кента, въпреки че се е капсулирал, ежедневно се сблъсква със стадото. и се вълнува. да, задал си е други приоритети и много успешно ги осъществява, но децата му растат и навлизат все по-навътре в стадото, те няма как да го избегнат, въпреки всичко това, което той им залага непрекъснато.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:срещам вчера един приятел - стягал се да заминава за испания, нямало перспективи тука. миналия месец се изнесе едно приятелско семейство, барабар с бебето в англия, малко след тях замина един друг познат /той е малко лудичък, де/ за виена. има ли нова емигрантска вълна или така ми се струва? :?

кои легнали, кои улегнали... затова трябва динамика лейди бийд, динамика :) Кой се изнесъл - изнесъл. Внасяме приятели всякакви :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
jazz

Мнение от jazz »

аз не разбирам много от тези работи
но това че си оставаш чужденец
е един от най-големите митове
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

jazz написа:аз не разбирам много от тези работи
но това че си оставаш чужденец
е един от най-големите митове
не е мит. Истина е.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
jazz

Мнение от jazz »

ти може да се чустваш така
и в собствената ти страна
въпрос на светоусещане
ако ти се възприемаш за чужденец
и другите ще го правят
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

jazz написа:ти може да се чустваш така
и в собствената ти страна
въпрос на светоусещане
ако ти се възприемаш за чужденец
и другите ще го правят
не е в това въпросът. Има си заложени неща от малък/ранен живот. И разбира се, не трябва да се възприемаш особено/странно. Говоря даже като си постигнал интеграция в обществото/вливане в мисленето на тамошните хора. Както и да е.
jazz

Мнение от jazz »

добре
прав си
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

jazz написа:добре
прав си
всъщност всеки е прав за себе си. Аз просто имам много наблюдения :) Абсурд е да твърдя, че еди кой си мисли/усеща еди какво си. Обаче са забавни проявите му, мислите му, желанията му... абе сложна тема. Бях в нея преди време, после 10 г. живях по 3 месеца с човек, прекарал над 30 г. навън без да се връща. Да не говорим за десетките емигранти след 9-ти, дето познавам. И за сегашните колеги/приятели, повечето от които са по света и у нас. По-добре е да говорим за вино.
jazz

Мнение от jazz »

аз и от вино не разбирам
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

jazz написа:аз и от вино не разбирам
млад си. Имаш време.
jazz

Мнение от jazz »

нали знаеш
акъл и мензис
не ти ли дойдат на време
хич не ги и чакай :)
та и аз така
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

jazz написа:нали знаеш
акъл и мензис
не ти ли дойдат на време
хич не ги и чакай :)
та и аз така
надеждата умира последна :) вчера ми писаха австралийците, дето ми гостуваха миналия месец ... та нещо се сетих за тази част на света. Може би и защото ми подариха едно двойно дивиди с красотите на Астралия :-)
Публикувай отговор