Всъщност исках просто да благодаря и да те помоля да не се свениш да научаваш по-простите кулинарно
Рецептите на Мнемо....
Рецептите на Мнемо....
... са в отделно файлче. Наречено на теб! Тъй да знаеш. То не са сладки, тарти, зелници.... Последната, която краднАх е от дирския Готварски рецепти за една чудна тортичка. И вчера Звеневи рече, че специално шъ ходи да купи кръгла тава, щото си нямаме. Мисли му 
Всъщност исках просто да благодаря и да те помоля да не се свениш да научаваш по-простите кулинарно
Не, лъжа.
Всъщност не съм чак такава кулинарка, но предпочитам рецепти, които са лесни, сравнително бързи и ефектни.
П.П. Вчера си изчистих предколедно кухнята. Украсих я подобаващо - защото вкъщи гостите там се канят.
Седнах да изпуша една цигара и се замислих: как сега да захвана голямото готвене, като пак ще я разбутам?
Последно промяна от Мнемозина на 22.12.06, 13:33, променено общо 1 път.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Рецептите на Мнемо....
Я моляте метни тук въпросната тортичка (тя мнемозинска ли е?):-)4avdar4e написа:... са в отделно файлче. Наречено на теб! Тъй да знаеш. То не са сладки, тарти, зелници.... Последната, която краднАх е от дирския Готварски рецепти за една чудна тортичка. И вчера Звеневи рече, че специално шъ ходи да купи кръгла тава, щото си нямаме. Мисли му
Аз преди време си разпечатах цяла готварска книга. Бях си събирала дълго време всякакви рецепти, в това число и от вестници и списания. Тези книжните си ги набрах на компа и после всичко разпечатах. Разделена е на предястия, основни, с кайма и т.н, и т.н.......
След като изпълня някоя рецептаа си правя отметка дали е сполучлива, защото имам и такива, дето не стават и биват грозно задрасквани:mad:
За жалост в последно време само си разпечатвам разни неща, които няма как да прибавя към книгата, защото тя е по-малък от А4 формат, пък и тези новите много често са смесени-десерти, салати, основни ...на един лист:shy::( Готварската ми книга се е напълнила с хвърчащи листчета:crying: Имам и едно за греяно вино

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Нямаш грижиfrisky lioness написа: Я моляте метни тук въпросната тортичка (тя мнемозинска ли е?):-)
1 пакетче (125 г) масло и 1 ч. ч. захар се карамелизират в кръгла тава (аз го правя в дъно от електрическа тенджера). Още докато карамелът е топъл, в сего се подреждат нарязани плодове от бял компот (значи може и круши или кайсии) и цели орехови ядки (хубаво де, половинки с дупето нагоре, това е за по-красиво, но аз слагам и каквито се получат при чупенето). Залива се с добре разбити 5 яйца с 1 ч.ч. захар, 1 бакпулвер и 2 ч.ч. брашно. След изпичането се обръща и се сиропира с 1 ч.ч. сок от компота (топло-студено или обратно, както ти е по-удобно).
Само да допълня, че питането в клуба беше за нещо с праскови от компот.
Ми тъй де, аз що ти ходя по петитеМнемозина написа: Всъщност не съм чак такава кулнарка, но предпочитам рецепти, които са лесни, сравнително бързи и ефектни.
Туй съвсем по Хитър-ПетровскиМнемозина написа: П.П. Вчера си изчистих предколедно кухнята. Украсих я подобаващо - защото вкъщи гостите там се канят.
Седнах да изпуша една цигара и се замислих: как сега да захвана голямото готвене, като пак ще я разбутам?
Щото не може да е по Хари Потърски - с вълшебната пръчка.4avdar4e написа:Туй съвсем по Хитър-ПетровскиМнемозина написа: П.П. Вчера си изчистих предколедно кухнята. Украсих я подобаващо - защото вкъщи гостите там се канят.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Благодаря.4avdar4e написа:Нямаш грижиfrisky lioness написа: Я моляте метни тук въпросната тортичка (тя мнемозинска ли е?):-)
1 пакетче (125 г) масло и 1 ч. ч. захар се карамелизират в кръгла тава (аз го правя в дъно от електрическа тенджера). Още докато карамелът е топъл, в сего се подреждат нарязани плодове от бял компот (значи може и круши или кайсии) и цели орехови ядки (хубаво де, половинки с дупето нагоре, това е за по-красиво, но аз слагам и каквито се получат при чупенето). Залива се с добре разбити 5 яйца с 1 ч.ч. захар, 1 бакпулвер и 2 ч.ч. брашно. След изпичането се обръща и се сиропира с 1 ч.ч. сок от компота (топло-студено или обратно, както ти е по-удобно).
Само да допълня, че питането в клуба беше за нещо с праскови от компот.
Правила ли си я? Става ли? Предполагам, че заради този карамел, трябва да с вади от съда още топла....Няма ли да се втекли
Мисля си, че след сиропирането може да се намаже с някакъв крем или разбита сметана:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Ми не съм, вчера я чопнах. Ся Звеневи като купи кръгла тава, тогава. Мнемо да каже за другото.frisky lioness написа: Благодаря.
Правила ли си я? Става ли? Предполагам, че заради този карамел, трябва да с вади от съда още топла....Няма ли да се втекли
Мисля си, че след сиропирането може да се намаже с някакъв крем или разбита сметана:-)
Апропо, "моят" човек реши да я прави с ананас
Топла, топла се обръща и може веднага да се сиропира със студения сироп. Всъщност това не е торта, а са ми го казали като "Арабски сладкиш", на печелившите - честито.frisky lioness написа: Правила ли си я? Става ли? Предполагам, че заради този карамел, трябва да с вади от съда още топла....Няма ли да се втекли
Може и да се украси, но ако си подредила добре орехите и плодовете, е достатъчно красиво - още повече, че и карамелът е отгоре. А е и достатъчно вкусна и така, без кремове.
Последно промяна от Мнемозина на 22.12.06, 12:17, променено общо 1 път.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Бих го предпочела с ананас:-) Много по-екзотично4avdar4e написа:Ми не съм, вчера я чопнах. Ся Звеневи като купи кръгла тава, тогава. Мнемо да каже за другото.frisky lioness написа: Благодаря.
Апропо, "моят" човек реши да я прави с ананас

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това може ли направо в ел.тенджерата да се пече? Искам да кажа с капака на тенджерата или е по-добре във фурна?Мнемозина написа:Топла, топла се обръща и може веднага да се сиропира със студения сироп. Всъщност това не е торта, а са ми го казали като "Арабски сладкиш", на печелившите - честито.frisky lioness написа: Правила ли си я? Става ли? Предполагам, че заради този карамел, трябва да с вади от съда още топла....Няма ли да се втекли
Мисля си, че след сиропирането може да се намаже с някакъв крем или разбита сметана:-)![]()
Може и да се украси, но ако си подредила добре орехите и плодовете и достатъчно красиво - още повече, че и карамелът е отгоре. А е и достатъчно вкусна и така, без кремове.

Не съм опитвала, имам само дъно от електрическа тенджера и си го пека във фурната.frisky lioness написа:Това може ли направо в ел.тенджерата да се пече? Искам да кажа с капака на тенджерата или е по-добре във фурна?Мнемозина написа:Топла, топла се обръща и може веднага да се сиропира със студения сироп. Всъщност това не е торта, а са ми го казали като "Арабски сладкиш", на печелившите - честито.frisky lioness написа: Правила ли си я? Става ли? Предполагам, че заради този карамел, трябва да с вади от съда още топла....Няма ли да се втекли
Мисля си, че след сиропирането може да се намаже с някакъв крем или разбита сметана:-)![]()
Може и да се украси, но ако си подредила добре орехите и плодовете и достатъчно красиво - още повече, че и карамелът е отгоре. А е и достатъчно вкусна и така, без кремове.
Става доста висок, между другото, тавата трябва да е дълбока.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Само дъно:lol::lol::lol::shocked: Къде ти е капака бе, жена:blum:Мнемозина написа:
Не съм опитвала, имам само дъно от електрическа тенджера и си го пека във фурната.

Дал е фира някъде.frisky lioness написа:Само дъно:lol::lol::lol::shocked: Къде ти е капака бе, жена:blum:Мнемозина написа:
Не съм опитвала, имам само дъно от електрическа тенджера и си го пека във фурната.
Дъното си го имам по наследство
Даже не знам сега продават ли такива тенджери.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Мисля, че да:-)Мнемозина написа:Даже не знам сега продават ли такива тенджери.

Да, що бе, те всички неща са от прости по-прости. И може част да се направи по-рано. Ошафът вече е накиснат, утре ще го сварим, та да има време да изстине и да стане по-вкусен. И бобът е накиснат. Питката я правя за нула време, сърмичките и чушките ги върти Звеневия... Нещата са много, но са страшно прости за приготовление (освен навиването на малките лозови сърмички, което за мен е пипкаво и ме фаща нервата, но той е правил такива за 800 души и има сериозен опитlatrevw написа: Мерси, Чаве!
Абе хора, лошо ми стана, вие верно ли подреждате толкова неща на Бъдни вечер. Засрамих се
- Dark Angel
ти пък, я се осъзнайlatrevw написа: Абе хора, лошо ми стана, вие верно ли подреждате толкова неща на Бъдни вечер. Засрамих се
отивам и купувам готово - почти като направено в къщи.
само питката правя аз, преди години правих ли правих, сега предпочитам да си изкарам времето с фемилито насам натам вместо заседнала до печката
ПП / и бискивити ще правим с децата, 3 тави
и лимоново руло за закуска на 25-ти