Из Учебник по "История и цивилизация" за 6 кл.

Все същите
Аватар
Nejimaki-dori

Из Учебник по "История и цивилизация" за 6 кл.

Мнение от Nejimaki-dori »

Бунтовниците завзели градчето, а Тодор Каблешков изпратил в Панагюрище "Кървавото писмо", подписано с кръвта на първия убит ПОЛИЦАЙ
Честно казано нямам думи просто. :wand: :wand: :wand:

Възмутих се и споделих (защото не е първият идиотизъм на който попадам в учебник)
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Споко! И аз разправях за Левски, че бил изпаднал в нелегалност :lol:
Инак, словосъчетанието "турски полицай" си се използва в езика ни, защото заптиетата са си били точно такива, има го и в тълковния речник. Може би идеята на авторите на учебника е била да се ползват по-ясни за днешната младеж понятия. Знам ли?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Nejimaki-dori

Така е Maggot, но това, което си спомняме, че писмото е подписано не с кръвта на заптието, ами на мюдюрина. Затова съм в недоумение. Поразтърсих се и видях, че правилно си спомням.

Преди години се обаждах в ИКСИ-БАН да питам коя е най-малката планета в слънчевата система, защото знаех че е Плутон, а в учебника пишеше, че е Меркурий.

Та такива ми ти работи.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Аааа, виж ся, не знам кога си се обаждала, ама от 2006та Плутон е развенчан и премахнат от планетарния комплекс на Слънчевата Система, така че може и съвсем научно обосновано да са ти отговорили людете. А ако си звъняла преди това... е, нали знаеш, че на нашите учЕни звездите им говорят? :grin:
Инак аз нямам против всеки автор да изписва понятията по неговия си начин, стига това да не пречи на истинността на написаното. Важното е децата да могат да си го представят и после да го помнят по-лесно. Това за историята, географията, физиката... Така че - нека пишат както искат, важното е да няма правописни грешки, че и това сме срещали.
За литературата обаче, мога мнооого да споря как са написани учебниците и какво се опитват да възпитат в децата. :evil:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Nejimaki-dori

Беше 2004 г. и учЕните ми казаха, че към момента, официално Плутон е най-малката, макар, че скоро щяла отпадне, щото не знам какво си. Т.е. когато учебника е бил написан Меркурий не е бил най-малката, а Плутон.

Както и да е.
Аватар
Глас в пустиня

Re: Из Учебник по "История и цивилизация" за 6 кл.

Мнение от Глас в пустиня »

Nejimaki-dori написа:
Бунтовниците завзели градчето, а Тодор Каблешков изпратил в Панагюрище "Кървавото писмо", подписано с кръвта на първия убит ПОЛИЦАЙ
Честно казано нямам думи просто. :wand: :wand: :wand:

Възмутих се и споделих (защото не е първият идиотизъм на който попадам в учебник)

Ку ще и звездни рейнджъри да ги пишат - важно е децата да знаят, че са турци.

И че в историята остават само писмата написани с кръв - кръвта на враговете.
Аватар
snowprincess

Re: Из Учебник по "История и цивилизация" за 6 кл.

Мнение от snowprincess »

Веществото, което използваме като готварска сол, е разтворено в морската вода. Затова тя е солена.
"Човекът и природата" за 3 клас
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Nejimaki-dori написа:Така е Maggot, но това, което си спомняме, че писмото е подписано не с кръвта на заптието, ами на мюдюрина....
Това е верно. Мюдюрина е убит в конака, където Тодор Каблешков пише писмото. Едно заптие което случайно стрещат на мостчето, преди това е убито и това е "Първата пушка" на Априлското възстание. Някакъв Едикой си Хайдук се казваше заптието. А Каблешков пише писмото и накрая слага кръст с кръвта на мюдюрина къв ага беше от Пловдив.
Объркали са символите, според мен. Първа пушка и Кърваво писмо.

Тва дето не помним имената даже е за срам. Но върха на върховете е вътре в учебника да има грешки от такова естество .. не няма думи за това. На провала е всичко. Трия не ми се пише.

Следва да объркат Кървавото кладенче с не знам Самарското знаме, примерно.
Майната им, педераси
Публикувай отговор