Абсолютно

Все същите
Аватар
Green Light

Абсолютно

Мнение от Green Light »

Майка ми преди години ми разправяше за дочут разговор на плажа във Велинград. Били там с приятелка, разходки, ресторантчета, Клептуза, минерални бани, слънце. И докато се изтягали мързеливо на плажа…
- Мацка ама тва на нищо не прилича
- А-а-бсолютно
- Тоя си е направо са бой. Да не ти се сърди нещо?
- Не, ма! Сутринта си беше абсолютно ОК.
- Той кво ти вика? Три часа?
- Абсолютно, ма!
- Щото наш откога мина три? Абсолютно заслужава да му врътнеш един шамар.
- А-а-абсолютно!
Пауза, пауза, пауза и вероятно като край на диалог воден наум:
- Абсолютно!
Тогава майка ми вече седнала понеже я заболели коремните мускули от напрежението

Нали знаете оня анекдот, дето при Нилс Бор дошъл развълнуван студент и му съобщил, че открил абсолютния разтворител – И в какво го съхранявате, колега? – попитал Бор
Интересно е, като много добре знаем, че нищо не е абсолютно, защо толкова често я употребяваме тая дума? Абсолютното не само че не съществува ми дори простото „Да” има различен смисъл за всеки от нас. „Да” като отговор на въпроса на Ънноун „Щастлив ли си?” или „Добре ли си?” или „Готова ли си да излизаме?” ..простите отговори „да/не” трябва да се забранят. Аз предлагам да се изобретят три да-та и поне десет не-та. Ирония е при такава относителност на думи обясняващи наши чувства, мисли и намерения да отговаряме с „абсолютно”.
Абсолютен съм по тоя въпрос.

Може би български могат да говорят само хора с чувство за хумор.
почти безобидна

Re: Абсолютно

Мнение от почти безобидна »

Green Light написа: Нали знаете оня анекдот, дето при Нилс Бор дошъл развълнуван студент и му съобщил, че открил абсолютния разтворител – И в какво го съхранявате, колега? – попитал Бор
Интересно е, като много добре знаем, че нищо не е абсолютно, защо толкова често я употребяваме тая дума? Абсолютното не само че не съществува ми дори простото „Да” има различен смисъл за всеки от нас. „Да” като отговор на въпроса на Ънноун „Щастлив ли си?” или „Добре ли си?” или „Готова ли си да излизаме?” ..простите отговори „да/не” трябва да се забранят. Аз предлагам да се изобретят три да-та и поне десет не-та. Ирония е при такава относителност на думи обясняващи наши чувства, мисли и намерения да отговаряме с „абсолютно”.

Аре сега - и да не отговнаряв с да и не... И ти ли ще забраняваш?
Чекай сега някой да дйде да ти дръпне една фирософска реч за абсолюта, та да ти се замае главата:lol:

ПС. Когато някой е вързал тенекия и няма уважителна причина за това, той абсолютно, категорически, всячески и със сигурност си заслужава шамар. Както е известно - всяко правило, дори това за относителността на отговорите, си има изключения.

ПС2. Лично аз понякога употребявам "абсолютно", цитирайки граф Олмаши. Ама това в разговор с точно определен човек, иначе си губи ефекга:grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

за водка абсолют ли става дума
ако е да- да е касис
ако не
то тогава от по простата абсолют
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Green Light написа:
Нищо друго не ми оставя да кажа, освен.......Абсолютно си прав (както винаги):-):winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

caliostro написа:за водка абсолют ли става дума
ако е да- да е касис
ако не
Абсолютът никога и по никакъв начин не може да е ......прост:-):winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

О, да.
Друг такъв универсален разреди... заместител на "да" напоследък е "определено".
Още по-добре звучи. :grin:
Panta rhei...
Гост

Мнение от Гост »

ако е да- да е касис
ако не
уджас - това касис, ванилия и т.н. лайна с които развалят убавата водка
Дарк

Мнение от Дарк »

frisky lioness написа:
Green Light написа:
Нищо друго не ми оставя да кажа, освен.......Абсолютно си прав (както винаги):-):winkw:
аз бих казАла че не е съвсем прав, ама ме е страх рицаря-защитник да не ме прасне по главата за обида към короната :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

frisky lioness написа:
ако е да- да е касис
ако не
защо да не може
много нещо усложнявяш нещата
:cool:
Дарк

Мнение от Дарк »

абсолютна нула звучи ужасно просто :snlach:

във всякакъв неопределен смисъл
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

caliostro написа:
frisky lioness написа:
ако е да- да е касис
ако не
защо да не може
много нещо усложнявяш нещата
Аз ли? Ти поиска касис:blum::winkw:
Изображение

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:Майка ми преди години ми разправяше за дочут разговор на плажа във Велинград. Били там с приятелка, разходки, ресторантчета, Клептуза, минерални бани, слънце. И докато се изтягали мързеливо на плажа…
- А-а-бсолютно
- Абсолютно, ма!
- А-а-абсолютно!
- Абсолютно!
Тогава майка ми вече седнала понеже я заболели коремните мускули от напрежението

Нали знаете оня анекдот, дето при Нилс Бор дошъл развълнуван студент и му съобщил, че открил абсолютния разтворител – И в какво го съхранявате, колега? – попитал Бор

Предполагам, че майка ти не е чула както трябва. Такива казват не "абсолютно", а "абсИлютно"!!!
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Anonymous написа:
ако е да- да е касис
ако не
уджас - това касис, ванилия и т.н. лайна с които развалят убавата водка
не абсолютизарай нещата и да не ги престваме към ароматите каквито и да са те.
по стара традиция водката винаги е с аромат
тва че сме свиктали да се наливаме с аромат на аптека е от по ново време
в миналото по качеството на допълнителните аромати се е съдело за това една жена що за домакиня е
но това е също абсолютизиране
като не харесва някой касиса
още по абсолютно
ще има повечеееееееее :cool:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Дарк написа:абсолютна нула звучи ужасно просто :snlach:

във всякакъв неопределен смисъл
В смисъл на градуси ли? Звучи студено хехехе.
Обобщавам: бутилиран абсолют (тва май на Любен Дилов беше) е водка Абсолют касис изстуден до -273 градуса Целций
почти безобидна

Мнение от почти безобидна »

Ей, на, сега се сетих!
Имаше един "апсолутно рОмантичен" чичо от "Циганско време",
дето се опитваше да си прескочи сянката! Страшен персонаж! апсолутен отвсякъде!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:
Green Light написа:Майка ми преди години ми разправяше за дочут разговор на плажа във Велинград. Били там с приятелка, разходки, ресторантчета, Клептуза, минерални бани, слънце. И докато се изтягали мързеливо на плажа…
- А-а-бсолютно
- Абсолютно, ма!
- А-а-абсолютно!
- Абсолютно!

Предполагам, че майка ти не е чула както трябва. Такива казват не "абсолютно", а "абсИлютно"!!!
Те така го и пишат. Един в казармата пишеше "искимос" "идно" и "ибане" И аз като му направих забележка ми вика че ескимос и едно е навит да ги поправи обаче ибане ш'си го пише така, понеже иначе няма да го разберат.

Ей, знаеш ли, че едно момче на 17-18г беше много се изненадан от правописа на думата "абсурд". - Бе- вика- аз за тва поне съм сигурен, бе! Ъпсурт е, честна дума. Бъркаш
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:Те така го и пишат. Един в казармата пишеше "искимос" "идно" и "ибане" И аз като му направих забележка ми вика че ескимос и едно е навит да ги поправи обаче ибане ш'си го пише така, понеже иначе няма да го разберат.
Ибаси (тва почти като оня виц с Ибисъ - Сеата, де :grin:), тоз как е побрал в идно писмо искимос и ибане???:rotfl24:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

- А-а-бсолютно
- Абсолютно, ма!
- А-а-абсолютно!
- Абсолютно!

Така е! Много дразни. Мен лично това "абсолютно" отдавна ме дразни- виж тук. Естествено /още една паразитна фраза/ е, че нищо не трябва да се абсолютизира. И простите отговори- Да/Не много рядко са наистина прости дори и за простите неща, а да не говорим за кардинални въпроси като "Щастливи ли сте". Но нали затова разполагаме с богат арсенал от думички, за да може всеки да се обоснове на дълго и широко. Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче имах предвид..." :-)
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:
Green Light написа:Те така го и пишат. Един в казармата пишеше "искимос" "идно" и "ибане" И аз като му направих забележка ми вика че ескимос и едно е навит да ги поправи обаче ибане ш'си го пише така, понеже иначе няма да го разберат.
Ибаси (тва почти като оня виц с Ибисъ - Сеата, де :grin:), тоз как е побрал в идно писмо искимос и ибане???:rotfl24:
ако бях споменал и илен и щеше да стане ясно

Не, бе! Аз видях "ибане". За останалите думи почнах да го изпитвам...
І

Мнение от І »

[unknown] написа: Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче..." :-)
Да бе... :lol: Тя жена ми на въпроси, с които може да се отговори само с "да" и "не" почва:
"Ами аз сутринта като станах и направих кафето докато простря пералната дето си я извъртял нощеска, и завих щерката /забрави ли да и сложиш капките?/ и излязох ама първо сипнах нафта че ми сочеше стрелката половината и в едно задръстване и и и и...."
и отцепи през околовръстното.. :lol:
През това време аз съм като светофар- меня си цветовете на жълто, червено и зелено и от носа ми излиза пушек.. :lol: особено ако съм и звъннал по жисиема. :grin:
Отговор "да" си е отговор. Отговор "не" също си е отговор....ама не го харесвам произнесен от жена.. :winkw: :-) :lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

[unknown] написа:Така е! Много дразни. Мен лично това "абсолютно" отдавна ме дразни- виж тук. И наблюденията ми са, че основно софиянци го използвате. Включително и във форума. Естествено /още една паразитна фраза/ е, че нищо не трябва да се абсолютизира. Дори простите отговори- Да/Не много рядко са наистина прости дори и за простите неща, а да не говорим за отговори на кардинални въпроси като "Щастливи ли сте". Но нали затова разполагаме с богат арсенал от думички, за да може всеки да се обоснове на дълго и широко. Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче..." :-)
'Начиии, абсолютно си прав, копеуе:blum: Аре, от мен да мине: майна :sissies:

За съжаление не сме само софиянци. Послушай някоя сутрин някой сутрешен блок да чуеш как говори (почти) целокупното българско народонаселение :( То не са паразитни изрази, то не е "значи" в началото на всяко изречение, абе... трагедия. А тази сутрин мернах слухово презабавен диалог. Лора Крумова задава въпрос за учИлищата, а директорката!!!! й отговаря за училищАта. Лора - учИлищата, оная училищАта. Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли...

П.П. За правописа днес и думичка няма да обеля, заклевам се!!!:lol:
Последно промяна от 4avdar4e на 16.01.07, 17:47, променено общо 1 път.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа: ако бях споменал и илен и щеше да стане ясно
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

Пцолютно!!!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

[unknown] написа: Така е! Много дразни. Мен лично това "абсолютно" отдавна ме дразни- виж тук. Естествено /още една паразитна фраза/ е, че нищо не трябва да се абсолютизира. И простите отговори- Да/Не много рядко са наистина прости дори и за простите неща, а да не говорим за кардинални въпроси като "Щастливи ли сте". Но нали затова разполагаме с богат арсенал от думички, за да може всеки да се обоснове на дълго и широко. Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче имах предвид..." :-)
Като пишем е лесно. Нашите електронни аз-ове са облагодетелствани.

Гад мръсна, как му завиждам на тоя Гринлайт глей как може да се изказва от пълно, по- пълно и никой не му дава зор.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

4avdar4e написа:
[unknown] написа:Така е! Много дразни. Мен лично това "абсолютно" отдавна ме дразни- виж тук. И наблюденията ми са, че основно софиянци го използвате. Включително и във форума. Естествено /още една паразитна фраза/ е, че нищо не трябва да се абсолютизира. Дори простите отговори- Да/Не много рядко са наистина прости дори и за простите неща, а да не говорим за отговори на кардинални въпроси като "Щастливи ли сте". Но нали затова разполагаме с богат арсенал от думички, за да може всеки да се обоснове на дълго и широко. Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче..." :-)

За съжаление не сме само софиянци. Послушай някоя сутрин някой сутрешен блок да чуеш как говори (почти) целокупното българско народонаселение :( То не са паразитни изрази, то не е "значи" в началото на всяко изречение, абе... трагедия. А тази сутрин мернах слухово презабавен диалог. Лора Крумова задава въпрос за учИлащата, а директорката!!!! й отговаря за училищАта. Лора - учИлащата, оная училищАта. Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли...

Лора Крумова? Тая па коя е? Не ми казвай- аз телевизия не гледам...
От всички паразитни думички най- много ме дразни- "Зависи". Човек като не знае какво да отговори и казва "зависи". Е, то е ясно, че всяко нещо зависи от друго нещо...

П.П. За кой правопис няма да обелваш думичка? За моят ли? Нали знаеш, че аз съм неграмотен. :blum:

Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

МЪЖжжж написа:
[unknown] написа: Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче..." :-)
Да бе... :lol: Тя жена ми на въпроси, с които може да се отговори само с "да" и "не" почва:
"Ами аз сутринта като станах и направих кафето докато простря пералната дето си я извъртял нощеска, и завих щерката /забрави ли да и сложиш капките?/ и излязох ама първо сипнах нафта че ми сочеше стрелката половината и в едно задръстване и и и и...."
и отцепи през околовръстното.. :lol:
През това време аз съм като светофар- меня си цветовете на жълто, червено и зелено и от носа ми излиза пушек.. :lol: особено ако съм и звъннал по жисиема. :grin:
Отговор "да" си е отговор. Отговор "не" също си е отговор....ама не го харесвам произнесен от жена.. :winkw: :-) :lol:
Хааа! Това го има. Познавам един полковник егати загори тенджерата. Само от едно здрасти може да ти отиде цялата сутрин. И накрая си викаш -бе ние с тоя за кво приказвахме?
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

[unknown] написа: Лора Крумова? Тая па коя е?
Води заедно с Коритаров сутрин в "Нова телевизия".
[unknown] написа: П.П. За кой правопис няма да обелваш думичка? За моят ли? Нали знаеш, че аз съм неграмотен. :blum:
Не, беееее, не за твоя, във форума не ми прави вчепетление като цяло. Обаче напоследък толкова се дразня от общото ниво под морското равнище на правописа, че ставам вече досадна:shy:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
[unknown] написа: Така е! Много дразни. Мен лично това "абсолютно" отдавна ме дразни- виж тук. Естествено /още една паразитна фраза/ е, че нищо не трябва да се абсолютизира. И простите отговори- Да/Не много рядко са наистина прости дори и за простите неща, а да не говорим за кардинални въпроси като "Щастливи ли сте". Но нали затова разполагаме с богат арсенал от думички, за да може всеки да се обоснове на дълго и широко. Примерно: "Абе, аз отговорих с "Да", обаче имах предвид..." :-)

Гад мръсна, как му завиждам на тоя Гринлайт глей как може да се изказва от пълно, по- пълно и никой не му дава зор.
Ха- ха.... Вярно си за завиждане. И аз ти завиждам за таланта. За мен това си е талант. Ако можех да пиша като теб, щях да побликувам поне една книга.

Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
[unknown] написа: Лора Крумова? Тая па коя е?
Води заедно с Коритаров сутрин в "Нова телевизия".
Абе, тоя сигурна ли си, че не се пише КУритаров:lol::lol::grin::winkw:
Изображение

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

[unknown] написа:
Green Light написа:

Ха- ха.... Вярно си за завиждане. И аз ти завиждам за таланта. За мен това си е талант. Ако можех да пиша като теб, щях да побликувам поне една книга.
Докторе, не мога да ви насмогна на черпене, бе. Недей така

П.П. Аз изоставих темата с оправданията но ще повторя че за мен талант за писане има човек, който описва чужд живот и чужди случки. Есеистично описание на нашите си стои доста по- долу в градацията на способностите. Това наистина е така. Аз нямам никаква литературна заложба. За съжаление.
Но много се лаская от твойто мнение. Абсолютно
Последно промяна от Green Light на 16.01.07, 18:03, променено общо 1 път.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
[unknown] написа:
Green Light написа:

Докторе, не мога да ви насмогна на черпене, бе. Недей така
Вярно е това. Защо да си кривя душата. :-)
П.П. Аз пия Джак Даниелс. :blum:

Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

reductio ad absolutom

Мнение от Remmivs »

си е живо

reductio ad absurdum

:grin:
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

Green Light написа:- Абсолютно!

Твърде си прав ,че говорим много неправилно . А какво искаме да кажем пък е съвсем друг въпрос.

Мен лично винаги ме е дразнила класификацията към нещо , например : той не е умен / интелигентен , добър / лош , красив / грозен , беден / богат .
Ами то винаги има по- от нас " такива " и тези които се изказват на база на какво го правят ? На собственото си самочувствие / без покритие / сигурно.
Нищо лично, само изказах мнение!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Чакайте да се хвана и аз за това чувство за хумор у българския език или поне за българския език и неговата многоликост.

Както е известно у нас ругатните, да не кажа псувните, че четат и деца, а точки не съм слагал, са, освен емоционален еквивален на предпазен вентил, и форми на речта (така ли беше другари фильолози). Например срещат се двама приятели, които отдавна не са се виждали и протича следния разговор:

- Как си? :D
- Мани, е.аха ми майката... :hang:
- Кой бе, да му е.а майката!?! :hammer: :guns:
- Е.а ли му майката... :huhthink: :dunno:
- Бе я му е.и майката! :cheers:

Коя друга нация ще извлече нещо смислено от този диалог питам аз? :cool:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа: Коя друга нация ще извлече нещо смислено от този диалог питам аз? :cool:
Както и от любимите ми "такова/-то/", "онова, нали се сещаш" и др. подобни:grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

графинята написа: Твърде си прав ,че говорим много неправилно . А какво искаме да кажем пък е съвсем друг въпрос.

Мен лично винаги ме е дразнила класификацията към нещо , например : той не е умен / интелигентен , добър / лош , красив / грозен , беден / богат .
Ами то винаги има по- от нас " такива " и тези които се изказват на база на какво го правят ? На собственото си самочувствие / без покритие / сигурно.
Освен това е любопитно, не мислиш ли? Употребяването на думата "абсолютно" в случаи когато се касае за супер относителни неща. Дори говорещия да е най- простия човек в България, той пак е наясно че абсолютни неща няма. Значи употребява думата с елемент на ирония
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

Green Light написа:
графинята написа: Твърде си прав ,че говорим много неправилно . А какво искаме да кажем пък е съвсем друг въпрос.

Освен това е любопитно, не мислиш ли? Употребяването на думата "абсолютно" в случаи когато се касае за супер относителни неща. Дори говорещия да е най- простия човек в България, той пак е наясно че абсолютни неща няма. Значи употребява думата с елемент на ирония
Точно ! И прост ли е тогава? Много философско стана май , пък аз не съм чак такъв капацитет .
Аватар
графинята

Мнение от графинята »

Remmivs написа:
Коя друга нация ще извлече нещо смислено от този диалог питам аз? :cool:

Само нашата определено.
Преди време едно от нещата които ме изненадаха в Италия беше вида на обидите.
Ако напсуваш по нашенски някой тамошен не само че не се обижда , ами отговаря : Ами пробвай като искаш...може и да стане вашата работа . Но кажеш ли му мърша например , може да ти се обиди до края на живота си .
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

- А-а-бсолютно
- Абсолютно, ма!
- А-а-абсолютно!
- Абсолютно!

Добър пример за ползване на паразитни думи (струва ми се, че в Българията ни - "значи" държи палмата на първенството). Най-често се употребяват от спортисти и приравнени към тях по образование и интелигентност индивиди (певачки, т.н. бизнесмени/уомънки и т.н.). И това не е само у нашенско. В странство са същите - или абсолютно, или "знаете, че", или "ъъъъ"...

Понякога има разни изключения - спортяги и други, дето си говорят правилно, или пък уж грамотни/изучили се, но с честа употреба на паразити...

Вервай ми - не е само българско това "качество" :blum:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

[unknown] написа:Лора Крумова? Тая па коя е? Не ми казвай- аз телевизия не гледам...
Лоренцето е другарчето на Коритаров - с добричка визия, добродушно излъчване и голям арсенал от тъпи въпроси и коментари, които вече са леко ошлайфани от Георги-то, но милата си е просто за гледане, а не за слушане.

Не си пропуснал нищо, кат не си я слушал. И евала, че не гледаш бг новини. Мен "ме принуждават" понякога и затова съм ги понаучил, а и понякога има по нещичко забавно, като за Господари на ефира...

Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

4avdar4e написа:

За съжаление не сме само софиянци. Послушай някоя сутрин някой сутрешен блок да чуеш как говори (почти) целокупното българско народонаселение :( То не са паразитни изрази, то не е "значи" в началото на всяко изречение, абе... трагедия. А тази сутрин мернах слухово презабавен диалог. Лора Крумова задава въпрос за учИлищата, а директорката!!!! й отговаря за училищАта. Лора - учИлищата, оная училищАта. Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли...

Когато бях в пети клас ни заведоха на лагер на морето. Една вечер моя съученичка отиде да си пере банския костюм, но пред бунгалото се разнесе сърдитият глас на класната ни ръководителка: "Стига сте си прали кюлотите, че ще се баням!" :shy:

Въпреки това станахме псулютно грЪмотни. :grin:
Публикувай отговор