Тема.... (продължение)

Все същите
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Тема.... (продължение)

Мнение от Ън »

Година по- късно

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ще конспектирам за тези, които не им се чете ръкопис:

Имало е чистка във войската- всички съмнителни елементи са били уволнявани "В интерес на службата" Обискирали са им квартирите, включително родните им домове, търсели са "доказателства" за антикомунистическа дейност. Някой са били изкарвани фашисти(най- зле), други кариеристи, македонисти и бог знае още какви. Дядо ми е уволнен, защото е бил "македонствующ"- бил е председател на македонското братство. Също и затова, че е писал в "Зора".
Както става ясно от текста, дядо ми се гордее, че е провеждал политиката за автономия на Македония и последващо присъединяване към България. Кой да му обясни тогава, защо е враг? Ми, не е знаел, че "великият" българин- Г. Димитров е бил и най- големият предател на българската мечта за обединение...

По- нататък Кимон Георгиев разпорежда уволнените "в интерес на службата" офицери да се считат като уволнени "по разпореждане" и по този начин ще могат отново да заемат служба но не като военни и след като на всеки отделно ще се разглежда случая.
И тук се появява за първи път тази магическа "ОФ бележка" за политическа благонадежност, без която не може да се кандидатсва за каквато и да е служба.
Следват поредица откази за издаване на такава...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ън, чувал ли си за Асен Христофоров? Той е роден в Пловдив. Случайно попаднах на името му. В читанката се бях зачела в разказите на Джеймс Джойс и гледам имат по два превода - чета единия, чета другия, ха! Преводът на Христофоров е толкова великолепен, толкова богат и наситен, че няма и място за сравнение с другия. И ми стана интересно - що за човек може да превежда така великолепно. И потърсих в нета. Оказа се, че е бил не само велик преводач, но и гениален икономист, бил е цветущ интелект и богатство за страна като България. Но е бил преследван от комунистите, лежал в Белене, всичко възможно е направено той да бъде затрит и забравен. Няма да се учудя, ако ми кажеш, че не си чувал за него. Той отива в планината и живее там като отшелник в една къщичка. Но дори и там, далеч от света пак го тормозят, пак обискират къщичката му и душат и му отравят живота без да има за какво. На мен ми стана изключително жал за тоя човек и за това, че е бил потъпкан такъв потенциал. И въпреки всичко той пак е оставил следа - писал е трудове по иконимия, превеждал е блестящо, има написани няколко книги, предимно за планината. В момента чета една от книгите му - "Мацакурци" - натурален разказ за зараждането на комунизма, за живота на българите по онова време, за неудачите на този измислен строй, всичко това през призмата на очевидец, живял прост живот, близо до селяните и разказал всичко това по човешки.
Ето за него:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%BE%D0%B2
Ето и Мацакурци:
http://mountain.bajhui.org/pictures/Macakurci.pdf
Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

vyara написа:Ън, чувал ли си за Асен Христофоров? Той е роден в Пловдив. Случайно попаднах на името му. В читанката се бях зачела в разказите на Джеймс Джойс и гледам имат по два превода - чета единия, чета другия, ха! Преводът на Христофоров е толкова великолепен, толкова богат и наситен, че няма и място за сравнение с другия. И ми стана интересно - що за човек може да превежда така великолепно. И потърсих в нета. Оказа се, че е бил не само велик преводач, но и гениален икономист, бил е цветущ интелект и богатство за страна като България. Но е бил преследван от комунистите, лежал в Белене, всичко възможно е направено той да бъде затрит и забравен. Няма да се учудя, ако ми кажеш, че не си чувал за него. Той отива в планината и живее там като отшелник в една къщичка. Но дори и там, далеч от света пак го тормозят, пак обискират къщичката му и душат и му отравят живота без да има за какво. На мен ми стана изключително жал за тоя човек и за това, че е бил потъпкан такъв потенциал. И въпреки всичко той пак е оставил следа - писал е трудове по иконимия, превеждал е блестящо, има написани няколко книги, предимно за планината. В момента чета една от книгите му - "Мацакурци" - натурален разказ за зараждането на комунизма, за живота на българите по онова време, за неудачите на този измислен строй, всичко това през призмата на очевидец, живял прост живот, близо до селяните и разказал всичко това по човешки.
Ето за него:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%BE%D0%B2
Ето и Мацакурци:
http://mountain.bajhui.org/pictures/Macakurci.pdf
на сайта на БНБ има и неговите трудове...
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Re: Тема.... (продължение)

Мнение от Green Light »

Ън написа:Година по- късно

Ще конспектирам за тези, които не им се чете ръкопис:

Имало е чистка във войската- всички съмнителни елементи са били уволнявани "В интерес на службата" Обискирали са им квартирите, включително родните им домове, търсели са "доказателства" за антикомунистическа дейност. Някой са били изкарвани фашисти(най- зле), други кариеристи, македонисти и бог знае още какви. Дядо ми е уволнен, защото е бил "македонствующ"- бил е председател на македонското братство. Също и затова, че е писал в "Зора".
Както става ясно от текста, дядо ми се гордее, че е провеждал политиката за автономия на Македония и последващо присъединяване към България. Кой да му обясни тогава, защо е враг? Ми, не е знаел, че "великият" българин- Г. Димитров е бил и най- големият предател на българската мечта за обединение...

По- нататък Кимон Георгиев разпорежда уволнените "в интерес на службата" офицери да се считат като уволнени "по разпореждане" и по този начин ще могат отново да заемат служба но не като военни и след като на всеки отделно ще се разглежда случая.
И тук се появява за първи път тази магическа "ОФ бележка" за политическа благонадежност, без която не може да се кандидатсва за каквато и да е служба.
Следват поредица откази за издаване на такава...
Мерси за преразказа. Пак е интересно. И въобще мерси, че споделяш.

Каква работа си е намерил в края на краищата?
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
Архивар, година по- късно. Така и не са му дали прословутата бележка.

П.П. Може би след време ще препиша всички дневници, но ще е доста работа. Дори мога и да ги издам, защо не- колцина са писали дневници в продължение на толкова години... Макар че, като се замисля- това е личен дневник, за да се извлече нещо интересно за всички, трябва да се прескочат много страници със съвсем прозаични неща интересуващи ме мен, като негов внук, но не и останалите. Писания за жена му, децата, баща му, майка му, приятелите, битовизми също всякакви...
Последно промяна от Ън на 05.04.11, 09:47, променено общо 1 път.

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Не, не съм го чувал. На много хора е провален живота, дори и да не са били в Белене.

Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ън написа:
Green Light написа:
Архивар, година по- късно. Така и не са му дали прословутата бележка.
И на моя дядо също. Учител по трудово е станал с хиляда зора, пък е завършил галванотехника във Виена. Имал е галванотехнически цехове, къща, кола и т.н. И естествено, можеш да не се съмняваш, всички от семейството възрастни и невръстни са били врагове на народа.
Интересувал ли си се от досието на вашите? Аз досега не. Но със сигурност и дядовците ни и бащите ни имат.

Чудя се дали си струва.
Аватар
Света вода ненапита

Green Light написа: Учител по трудово е станал с хиляда зора
най-интересното е, че мнозинството от "враговете на народа" са станали учители... това е най-голямата глупост от страна на комунягите... защото оставяш бъдещето си (възпитанието на децата) в ръцете на "враговете" си...
Виж подводницата!
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа:
Чудя се дали си струва.
Не, не си струва. Аз знам, че има и той и баща ми, че и аз може би.
Както знаете, аз съм от Велинград, а ме пратиха в казармата в Любимец. Къде е Велинград, къде е Любимец... Няма никаква логика да съм там, освен тази, че дядо ми е бил радетел за връщането на Беломорието.
Комунистите всичко са проверявали- всииичко! :lol:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Изображение
:grin:

Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Ън написа:Изображение
:grin:
леле, колко интересно :-)

тези дневници са безценни за теб

още едно доказателство как всичко е един кръг, повтарят се във времето едни и същи неща.

абе, много интересно, талантът явно може да е наследствен :-)

нямате ли запазени рисунки на дядо ти?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Успях да ги прочета най-сетне.

А споменава ли някъде защо да пишеш в "Зора" е било толкова лошо?

П.П. Да ти кажа пак, че "битовите" и ежедневни неща в дневника са не по-малко важни от политическите.
Друг е въпросът доколко би искал да ги огласяваш сега.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

latrevw написа: леле, колко интересно :-)

тези дневници са безценни за теб

още едно доказателство как всичко е един кръг, повтарят се във времето едни и същи неща.

абе, много интересно, талантът явно може да е наследствен :-)

нямате ли запазени рисунки на дядо ти?
Това е негово-
Изображение

Точно по това време е рисувал много и като чета разни портрети на приятели е правил, после им ги е давал и т.н.
иии...почти нищо не е останало :lol:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:Успях да ги прочета най-сетне.

П.П. Да ти кажа пак, че "битовите" и ежедневни неща в дневника са не по-малко важни от политическите.
Ми, не знам. Публикувал е разни статии в "Зора" свързани с преселничеството, изгубените територии и т.н. Явно за новата власт, тази пропаганда е била вредна.

Прочети какво пише на тази карта и ще разбереш- Изображение

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Хех! Иди разправяй после(на старата ми шапка), че имало комунисти идеалисти и заблудени такива. Представяш ли си колко "високо интелектуален капацитет" е бил впрегнат в преследването по градове, села и паланки на враговете на народа? Синовете и внуците на убийците от деветосептемврийските(вартоломееви) нощи поеха щафетата и продължиха да "държат под око" и тормозят синовете и внуците на избитите....Тука ще се спра, защото има реална опасност да нараня нечия крехка душица.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:

Ми, не знам. Публикувал е разни статии в "Зора" свързани с преселничеството, изгубените територии и т.н. Явно за новата власт, тази пропаганда е била вредна.

Прочети какво пише на тази карта и ще разбереш-
А тази карта откъде я имаш и от коя година е?
И като пише "учебна карта", това значи ли, че са учили по нея?
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Не, не искам да ги огласявам. Личните неща. А дневниците са пълни с тях. Все пак това е личен дневник и е писан за себе си и за децата, внуците. :lol:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:Хех! Иди разправяй после(на старата ми шапка), че имало комунисти идеалисти и заблудени такива. Представяш ли си колко "високо интелектуален капацитет" е бил впрегнат в преследването по градове, села и паланки на враговете на народа? Синовете и внуците на убийците от деветосептемврийските(вартоломееви) нощи поеха щафетата и продължиха да "държат под око" и тормозят синовете и внуците на избитите....Тука ще се спра, защото има реална опасност да нараня нечия крехка душица.
Не искам да съм краен, нали знаеш. Предполагам, че е имало много заблудени хора(идеалисти), особено от следващите поколения, които хал хабер са си нямали за тези репресии.
Аз и друг път съм давал пример с книгата/филма- “Фатерланд”- "Отечество". Ако не си я чел- прочети я или гледай филма- kino.dir.bg/film.php?id=2681
Или както е казвал Гьобелс- една лъжа повторена хиляда пъти става истина.
И това е така, защото винаги ще има следващи поколения, които няма да са очевидци и ще вярват на това, което им се каже. Това не ги прави лоши или врагове, обаче...:cool:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа: А тази карта откъде я имаш и от коя година е?
Картата не е моя. От 1931година е.

Изображение
Исках да ти покажа какво е било отношението към откъснатите територии и позицията на властта през 31г. по този въпрос и я сравни с тази на Г.Димитров, един от най- големите противници на идеята за национално обединение- " През този период приема вижданията и постановката на Димитър Благоев по националния въпрос и се оформя като привърженик на идеята за Балканска федерация. На XXII конгрес на БРСДП (т.с.), който става първи конгрес на БКП (т.с.), не подкрепя националното обединение на българския народ, а издига тезата за създаване на Балканска федеративна съветска социалистическа република, включваща в състава си и Македония."(от уикипедия).

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:...
Аз и друг път съм давал пример с книгата/филма- “Фатерланд”- "Отечество". ..
Тоя филм съм го гледал вече - на живо - с гл. действащи лица комунисти.:cool:
Не виждам, а и няма разлика между комунисти, фашисти, нацисти. Само че, за едните се говори с някаква носталгия и романтизъм, а другите са забранени със закон и подобаващо заклеймени. Та за това трябва да сме крайни - да се покаже истинската им същност на тия родоотстъпници, предатели, убийци и българомразци - трябва да бъдат порицани и заклеймени, та да не се разболяват повече люде от тая човеконенавистна генетична увреда.:-)

Чувал ли си за тоя човек - Мустафа Шарков>>>

А за - Дружба "Родина">>>

Схващаш ли разликата и огромното зло което са сторили така наречените "народни освободители"

Няколко цитата ще ти приложа:
Първият е свързан с това, че след дълги години на просвещение и убеждение фесовете и чалмите са изхвърлени и в един момент се явява някакъв крадец мандрообирач и патологичен убиец и заявява:

"...партизанския командир в Чепинския край Манол Велев, който беше ходил из селата и говорил пред събрания, че "всичко, каквото е било досега, отсега обратно ще се прави". За да привлича вниманието на Българите мохамедани, си слагал и фес на главата, а фесовете тогава бяха изхвърляни. "

"Вие, помаците, сега имате пълна свобода. Може да правите и се управлявате, както искате. Вие сте много в Родопите, та може да си образувате и своя държавица, една помашка република. Така да си живеете отделно в свое управление. Ние ще ви помагаме и ви гарантираме свободата. Каквото е в Съветския съюз, така и тука ще стане".
....

"По повод тая агитация Българите мохамедани решиха да не пращат децата си в Българските училища, както беше до тогава, а да искат да ходят те отделно, в "помашки училища", където трябва да се учи турски и коран."

Това по сила и мерзост е равно на сенклеристките бунтове от 1878-ма - чиста проба сепаратизъм на който и ден днешен берем плодовете - имаш ли представа че целият Чеч е готов при първа възможност да се отцепи от българската държава? Заради ей тая идиотска комунистическа политика сега помаците са по-близо до Турция и турците отколкото към България и българите.

Ето за сравнение и делата на един имамин, религиозен водач възпитаник на същата тая политика издала и картата която публикува:

"По това време в Париж започнаха преговори за сключване на мирен договор. Гърция предяви иск към голяма част от Родопите, подтикната от една подписка на Българи мохамедани от Доспатско."
...
"Тогава аз от името на Чепинските Българи мохамедани, в качеството си на мюфтия, направих телеграма до мирната конференция в Париж, че сме Българи и не приемаме откъсването ни от България.
Телеграмата бе доста дълга. В пощата поискаха да се преведе на френски. Затова отидох при жената на Чудомир Кантарджиев, която бе франкиня (французойка - б. р.), която преведе и я изпратихме. Таксата бе много голяма - 1600 лв., дадох всичките си пари, но скърпих и от другаде - бирникът Иван Пандев даде 600 лв., и телеграмата се изпрати. Общината отказа да даде пари."

База за сравнение има ли?:-)

Пак казвам - всичката тая мерзост се е вършила от и с помощта на редовите членове на комунистическата партия, а не от някаква мистериозна демонична безлика свръх сила наричана "партията". Лицето на всеки комунист е и лице на тая престъпна по своята същност "партия". След като партийните членове са изпълнявали партийни поръчения, след като са давали оценка за останалите членове на обществото било като характеристики ил просто като доноси, след като те - парт. членове - са провеждали политиката по установяване и налагане на "народната власт" - то би трябвало някой да не е заблуден, а направо малоумен, та да не знае за какво става въпрос и какви престъпления вършат. Защо мислиш всесилните и всемогъщи парт. секове през 89-та, 90-та се бяха покрили като мишки и не смееха да шукнат? Защото се страхуваха да не им се въздаде народната любов с техния аршин!:-)
И ако ме смяташ за краен и доста радикелен ти предлагам да прочетеш мнението и на един чужденец което горе-долу съвпада с мойто:

news.ibox.bg/news/id_333133611

"...Шрамайер твърди, че в България никой няма интерес от преосмислянето на комунистическото минало. Напротив, този период от историята на България, с всичките престъпления и несправедливости, просто се премълчава.

Невъзможно е да се започне начисто по простата причина, че номенклатурните кадри все още са внедрени по всички етажи на властта и държавните структури, пише юристът-дипломат..."

Умен човек си, не им позволявай да ти "затварят" очите и ушите щото видиш ли щели да те сметнат за краен. :bigsmile:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

БоЕВ написа:
Аз всички тия неща ги знам, камарад. Както виждаш, по тези въпроси отдавна сме на една позиция и на една страна. :cool: Но аз сега се опитвам по мек начин (със записките на дядо ми) да показвам какво е било. Да- престъпници са комунистите, да- режимът им беше престъпен и трябваше да се обяви за престъпен, да- трябваше много хора да бъдат съдени и вкарани в затвора...Но преди вече повече от двайсет години трябваше да стане това. Ми те измряха, бе. Тези истинските престъпници измряха от старост или сега са грохнали старци. Децата им- нашите набори са били по на 18-20 години-89-та и аз наистина си мисля, че болшинството от тях не са знаели какво са вършели предците им. Самите им родители са криели това от тях. И сега, аз със съвсем благи методи се опитвам да им го покажа- със записките на дядо ми. И тук в нашият форум има деца на комунистически функционери, някой са го казали открито, други не, но знам че са такива. И те четат тук. Има полза.:-)

П.П. Както наскоро ти писах, по друг повод- малки победи, една след друга- това е пътят, не можеш да очакваш нещо мащабно и грандиозно да се промени, не и ако ги няма тези малки стъпки водещи до малки победи...
Последно промяна от Ън на 10.04.11, 09:59, променено общо 1 път.

Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Ън написа:
Аз всички тия неща ги знам, камарад. Както виждаш, по тези въпроси отдавна сме на една позиция и на една страна. :cool: Но аз сега се опитвам по мек начин (със записките на дядо ми) да показвам какво е било. Да- престъпници са комунистите, да- режимът им беше престъпен и трябваше да се обяви за престъпен, да- трябваше много хора да бъдат съдени и вкарани в затвора...Но преди вече повече от двайсет години трябваше да стане това. Ми те измряха, бе. Тези истинските престъпници измряха от старост или сега са грохнали старци.
абсолютно си прав... просто през последните 20 години живеем в един цирк, който ни измислиха точно тия "грохнали старци"... и то зи цирк е изграден на принципа: "Нали искахте демокрация и капитализъм - НА ВИ!"... а в същото време точно те са капиталистите и управляват със желязна ръка...
Ън написа: Децата им- нашите набори са били по на 18-20 години и аз наистина си мисля, че болшинството от тях не са знаели какво са вършели предците им. Самите им родители са криели това от тях. И сега, аз със съвсем благи методи се опитвам да им го покажа- със записките на дядо ми. И тук в нашият форум има деца на комунистически функционери, някой са го казали открито, други не, но знам че са такива. И те четат тук. Има полза.:-)
и да не са знаели какво правят родителите им, то крушата не пада по-далеко от дървото, та... тия същите, наследниците на прат.сековете сега управляват фирмите на бащите си... и решават съдбините на България (да ти харесва как е в България напоследък?)

п.п. и не говори за "малки победи"... требе си пушка да пукне... и едни 100-200 човека да бъдат наказани...
но за съжаление робската психика на народа ни ще ги остави ненаказани...
Виж подводницата!
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Додю Додев написа:
и да не са знаели какво правят родителите им, то крушата не пада по-далеко от дървото, та... тия същите, наследниците на прат.сековете сега управляват фирмите на бащите си... и решават съдбините на България (да ти харесва как е в България напоследък?)
Не- не ми харесва.
А ти нещо конструктивно можеш ли да предложиш? Щото аз не мога. Освен да ви покажа записките на дядо ми. Това мога, това правя.:-)

П.П. Няма "пушка да пукне". То това трябваше преди 22години да стане. Щом досега не стана- няма и за напред да стане...

Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Ън написа:
Додю Додев написа:
Не- не ми харесва.
А ти нещо конструктивно можеш ли да предложиш? Щото аз не мога. Освен да ви покажа записките на дядо ми. Това мога, това правя.:-)
единственият път е да се скача при всяка възможност и да се защитават правата... тези гадове все още си мислят, че сме стадо от 7 млн овце, което трябва да бъде стригано и доено, а за храна, че трева, колкото искаш...
Виж подводницата!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

vyara написа:Ън, чувал ли си за Асен Христофоров?
Четох за него миналата година. И от него четох. Комунягите са попиляли великолепно обучен и изключително талантлив човек. И колко ли още такива...
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Ън написа: Архивар, година по- късно. Така и не са му дали прословутата бележка.
Дядо ми по майчина линия са го пуснали от лагера чак 53 г. зимата, за да си умре вкъщи - напреднал генерализиран рак. И са му отказвали болнично обслужване, защото е враг на народа. Стари "дружки" на постове в новата власт тайно са му осигурявали бутилки кислород и морфин. Нелегално, по утвърдени стари канали. Майка ми не са и давали да следва висше, щото е враг на народа. На третия път кандидатствала с моминската фамилия на майка си, та я приели. Баба ми, главен готвач сосие и конфетиер в рест. "България", след години глад и безработица, най-накрая са и разрешили да стане готвачка в детска градина... Нали, тя е жена на враг на народа.

Дядо ми по бащина ту е бил в лагер, ту са го пускали. Никога не е могъл да си намери работа като "извънлагерник". Тримата му синове са го издържали. Той хич не е можел да си държи устата затворена - все е правел разни публикации, все се е изказвал публично "на кестерме" спрямо партийната политика, та... хайде пак лагери, пак изселвания. Последно си живя към година вкъщи. Да си намери работа - забрави. И това става през първата половина на 70-те. Умря от сърце в съня си през 1974. Баща ми, знаейки, че няма да го допуснат до следване във ВУЗ, си е вършел работата през трудовите кооперативи. Там си е направил и всичките патенти.

Аман от комунисти!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:
Благодаря.
Иначе отношението към тия територии го знам, просто си помислих, че картата е и част от семейния ви архив.
И наистина това "учебна" е интересно.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Ън написа:
Благодаря.
Иначе отношението към тия територии го знам, просто си помислих, че картата е и част от семейния ви архив.
И наистина това "учебна" е интересно.
Това си е обикновенна, учебна физическа карта на България. И съм сигурен, че без никакъв политически мотив е написано това- "и поробените територии" Просто това си е било факт- неуспорим, никой не се е съмнявал в това, както никой не се е съмнявал, че картата е на България. :lol: И изведнъж идва Г. Димитров и казва- беломорието си гръцко, западните покрайнини са си македонски и всеки който мисли обратното, особено пък, ако е публикувал материали за това и е бил председател на македонско дружество- е враг.

П.П. Картата се продава, ама едва ли ще я купя. Изпуснах една много по- ценна- от 44-та с включените в нея всички български територии.

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Ън написа:
БоЕВ написа:
Аз всички тия неща ги знам, камарад. Както виждаш, по тези въпроси отдавна сме на една позиция и на една страна. :cool: Но аз сега се опитвам по мек начин (със записките на дядо ми) да показвам какво е било. Да- престъпници са комунистите, да- режимът им беше престъпен и трябваше да се обяви за престъпен, да- трябваше много хора да бъдат съдени и вкарани в затвора...Но преди вече повече от двайсет години трябваше да стане това. Ми те измряха, бе. Тези истинските престъпници измряха от старост или сега са грохнали старци. Децата им- нашите набори са били по на 18-20 години-89-та и аз наистина си мисля, че болшинството от тях не са знаели какво са вършели предците им. Самите им родители са криели това от тях. И сега, аз със съвсем благи методи се опитвам да им го покажа- със записките на дядо ми. И тук в нашият форум има деца на комунистически функционери, някой са го казали открито, други не, но знам че са такива. И те четат тук. Има полза.:-)

П.П. Както наскоро ти писах, по друг повод- малки победи, една след друга- това е пътят, не можеш да очакваш нещо мащабно и грандиозно да се промени, не и ако ги няма тези малки стъпки водещи до малки победи...
А пък аз искам присъда - морална, но присъда! Който е служил на престъпен режим => е престъпник - точка! И тук децата на комунистите нямат нищо общо, е, ако самите те не са комунисти де. И въобще не ми пука дали ще им е криво или не - ако са различни ще видят истината и ще разберат, ако ли не каквото и да направиш няма да има смисъл и ще си се фръцкат обидени.
Аватар
Глас в пустиня

Додю Додев написа:... просто през последните 20 години живеем в един цирк, който ни измислиха точно тия "грохнали старци"... и то зи цирк е изграден на принципа: "Нали искахте демокрация и капитализъм - НА ВИ!"... а в същото време точно те са капиталистите и управляват със желязна ръка...
...
Според мен решението е в една закъсняла, но жестока лустрация - до трето поколение след последния с парт. билет или отношение към ДС да нямат право да заемат държавни или ръководни длъжности най-малко за 10 години. Така ще им бъде отнет властовия и финансов ресурс, респективно и възможността да влияят на обществените процеси.
Публикувай отговор