Палатки.

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Палатки.

Мнение от Kent »

..... за палаткуването. /моя гледна точка/.
Не обичам да спя на палатка. Никак. Това сигурно след първия опит с татко на Василашките езера през 1978, като ми замръзнаха зверски малките крачка до сутринта. Не съм плакал, ама беше гадно….много гадно. Това през юли, но явно високото си е високо.
Друг лош спомен имам от БАК през деветдесетте години. Тогава една от нощите заваля и нашата съдрана „Пиринка” пускаше на порции водопадчета ледена вода които нямаше как да изтекът през гумираното дъно. Напуснахме и се скрихме в някаква чужда празна палатка на възстановителите на Заслона /капитална двуслойка, идеално опъната и май промазвана с нещо/ щом водата стана около педя. Радо остана геройски. След половин час и той дойде, каза че вече само лицето му се виждало над водата.
Та палатката е зло за мен. Не на последно място че разпъването и нагласяването е адски досадно. Асобено ако си грухал и облизвал напукани устни като разгонено прасе из тръни и чучки лятоска цял ден. Мене така след едно обикаляне /Багалевци/ привечер като бях буквално изтерзан и страшно изнервен от обезводняване, ме ухапа един овод по задника докато се гъзех от палатката да намествам вътре чувалите. После цял вечер бях бооооолен:rotfl24:
Освен в редки, ама много, редки случаи когато край брега на морето ЛЯТОТО е приятно да се спи и да се слуша прибоя на някое далечно и непосещавано място /впрочем ако не духа много и няма насекоми, отново чувала е за предпочитание/ и естествено далеч в Планините или къде да е, далеч от цивилизацията, ако няма друга възможност. Но тогава неприятните усещания се компенсират стократно от преживяното през деня. Но…ако климатичните условия позволяват, там за предпочитание е ултралекия хамак отново.
С това, че обикаляме насам и натам, може би малко повече над средното, явно правим впечатление на супер сурови герои които ядът червеи, пушат изсушени дъбови листа, пият вода от локвите и спят затрупани в шумата, като вЬет-нАм-ци в тръстика.
Не.
И ние обичаме на чаршаф бял с измити дупета да спиме, а преди това на стол с с чиния и чашка да седиме и да си говориме.
Но, ако си струва, всичко това може да се пренебрегне.
Ако в сравнението с видяното, наученото и изживнато - белия чаршаф, топлата вода, масата и стола ти се струват само суета. Тогава да естествено.

:lol:
Аватар
Piqndurnik

Re: Палатки.

Мнение от Piqndurnik »

Kent написа:... като ми замръзнаха зверски малките крачка до сутринта. Не съм плакал, ама беше гадно….много гадно. Това през юли, но явно високото си е високо...
Да позная ли? Спал си с чорапите.
Наздраве :cool:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Re: Палатки.

Мнение от Kent »

Piqndurnik написа:
Kent написа:... като ми замръзнаха зверски малките крачка до сутринта. Не съм плакал, ама беше гадно….много гадно. Това през юли, но явно високото си е високо...
Да позная ли? Спал си с чорапите.
а защо, не помня, може би:cool:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Звучи малко парадоксално, но наистина, като спиш с чорапи, краката измръзват. Явно колкото и да не стягат, пречат на кръвообращението, когато заспиш.
Стига да имаш одеяло де.
Наздраве :cool:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Piqndurnik написа:Звучи малко парадоксално, но наистина, като спиш с чорапи, краката измръзват. Явно колкото и да не стягат, пречат на кръвообращението, когато заспиш.
Стига да имаш одеяло де.
но аз бях на осем, тогава баланса е положителен и няма как да стане, сърцето лумбурка и пуска гореща кръв към краките исках да кажа. и да съм бил с чорапи те не са биле ластични, по скоро е понадухвало от входа щото татко ме сложи и на походно легло да спя вътре... за чорапите си прав при много студено. един си сложил три на единия крак и един на другия без да иска през славнатя заря на българсия алпинизъм в пирин през 50-те. ампутациите после биле на тоя с три естествено. след 15 часа джуч. и аз мразя да ми стяга.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

А за мен (нас с мъжа ми) палатката е добро и го предпочитаме по ред причини, най-вече свобода и независимост. Разбира се в комбинация с добри чували.
Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

лично на мен ми е малко тегаво с палатка. Едно такова гадно е като не знаеш какво се случва отвън. А там - мечки. Примерно. И като вземе да пука и шуми из гората и да се приближава, не знаеш дали след минута-две няма нещо да връхлети отгоре ти. Една нощ над Петрохан спим ние в палатка и по някое време се чу тежко тупуркане наоколо. Бързо, ама не е като да кажеш, че е било заек, щото по-скоро беше едрогабаритно. И страх ви казвам....На сутринта се оказа, че голямата диня, която бяхме подпрялi малко над палатката се изтърколила надолу по наклона. Ма тва през палатката не се видя.

По-добре без палатка, а на чувал под звездите. Там поне не мислиш половин нощ диня ли е било или бронтозавър
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

windcolours написа: По-добре без палатка, а на чувал под звездите. Там поне не мислиш половин нощ диня ли е било или бронтозавър
Преди две години се въртях цяла нощ и не можах да си намеря място в палатката. Не знам бронтозаври ли имаше или извънземни ни атакуваха, но не мигнах. Което ми помогна да видя светкавиците и преди да чуя гръмотевиците успях да вдигна спящите. Последва скоростно прибиране на багажа, изравяне на едно пиле от дупката му и с първите капчища вече бяхме в колата, на път към асфалтираната земя. После гледахме в новините как гражданска защита помага на останалите палаткисти да изгазят от калта.
Абе хубаво преживяване е палаткуването. И чувалите също – да се будиш от ситен дъждец на плажа на „Рибката” преди ... 20 години :-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

А там - мечки.
ко са пощуряли хората с тея мечки бря. мечките са безвредни. автомобилите повече убиват:lol:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Kent написа:
А там - мечки.
ко са пощуряли хората с тея мечки бря. мечките са безвредни. автомобилите повече убиват:lol:
автомобилите убиват по пътищата. мечките- в гората. тия стръвници в Родоопите много смущаващи начи.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

vyara написа:А за мен (нас с мъжа ми) палатката е добро и го предпочитаме по ред причини, най-вече свобода и независимост. Разбира се в комбинация с добри чували.
има едни матрачета ли, дюшечета ли да ги нарека, навити на руло и като ги опънеш и извадиш една тапа и сами се надуват! :shocked:
мекички и удобнички...супер
...и едни посуди пластмасови, разни купи за салати и кви ли не там тенджери, гледаш ги плоски, и като ги тръснеш ей така и се разпъват и те!
изобщо сега на палатка изглежда много по-добре от едно време на палатка...
Блажени са бедните духом
Публикувай отговор