залъгалка

Все същите
Аватар
WALL-E

залъгалка

Мнение от WALL-E »

Електромобилът е много по-енергоефективен от бензиновия автомобил - докато бензиновият двигател има коефициент на полезно действие 30-40 на сто, то при електромобилите този коефициент е до 95 на сто, посочи Бачовски. Електромобилите в експлоатация в САЩ изминават с 11 до 13 киловатчаса електроенергия 100 км. , сочат данните. В същото време, ако една кола харчи 10 литра бензин за 100 км., то реално двигателят консумира 2 л., а останалото количество бензин е разход, посочи Бачовски.

не случайно линка е в "банкс.дир.беге" :lol:
идиотизма в бг медийното пространство напоследък верно ми идва вповече
:twisted:
могат поне да поставят банер "платена реклама" или "пълен булшит"

най-обичам да се извади от конткеста 1 параметър и да се обозначи :rotfl24:
и да се забрави, че кпд-то е съотношение на вложена и резултантна
за машинарията /като система/ в рамките на разумният и полезен срок на ползване
а обичайно /да го еба :lol: / кпд-то и надеждността на една система
шибаня, но по принцип се определя от най-слабият елемент у системата :lol:
примерно, длабнали сте си у двора кладенец
нацелили сте подземен карстов источник
теглите вода с 3 цола диаметър тръба и помпата ви я качва 40 метра над нивото на сдобиване
ма ...подсигурили сте се отсекъде откъде с оборудване :cool:
..и си поливате райграса в задния двор с маркуче половин цол :lol:
някога ще успеете ли да ползвате изсточника на пълния му капацитет?!

да, ел.моторите еле безколекторните 3-фазни с които даже и самолетчетата си караме от 3-4 години
са с мноу убаво кпд :cool:
а някой казва ли колко е кпд-то на батериите?
или колко е кпд-то на тоците докат стигнат до батериите?
а колко е живота им?!

преди няколко седмици май нежимаки я попитах дъл ще може за 3 години да изхарчи 19 000 евра за бензин :winkw:
или долари /все е тая/ щото сумата е такава, че дори порядъка няма значение
вместо да я вложи в батерии
пързалят хората по летвата мокра, щото не може всеки всичко да знае дори и от обща култура
затова и образУванието ни е такова
да произвежда тъпунгери вярващи във всичко поднесено от "кетъринга"
притоплено, па то се оказва че е "студена кухня" :lol:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Какво пак протестираш пък ти бе...
Не разбирам какъв ти е проблемът да мушнеш щепсела в носа си и кпд-то ще е 5 дециметъла. :grin:

Онзи ден разказвах на дъщеря ми за "Призраци под Виенското колело". :lol:
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

нека протестира бе
знаеш ли как ме е яд мен. аз бях първата дето лапна по тези електрически коли, добре, че има добри хора да ме осветлят
:-)
и много ме е яд и недоумявам що за малоумник трябва да си, за да пуснеш за продажба такава кола, кой ще я купи?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Йон

Re: залъгалка

Мнение от Йон »

WALL-E написа: да, ел.моторите еле безколекторните 3-фазни с които даже и самолетчетата си караме от 3-4 години
са с мноу убаво кпд :cool:
а някой казва ли колко е кпд-то на батериите?
или колко е кпд-то на тоците докат стигнат до батериите?
а колко е живота им?!
Е, нали затова е цялата агитация.
Търси се евтин отговор на тези въпроси и докато не се намери, ще четем статийки.
За никого, не е тайна, че за момента ...електромобилите в голяма степен са фантастика.
А, ако ми сервират автомобил на цената на средна градска въшка, с динамични показатели на Порше ГТ3, захранвано от батерия за 60 стотинки, мисля че няма да има нужда от подобни статии. :)

А това с продадените 230000 електроавтомобила ме озадачава. Ако включват електрокари, строителни машини с ел.тяга..но не ми се струва коректно. Автомобили...освен да са броили Приус-ите, ама те пък са хибридни..та не точно ел-мобили.

Докато този вид превозни средства са по-скъпи от бензиновите автомобили нищо не може да накара потребителите да дадат повече пари, въпреки, че всеки човек би искал природата да е чиста, коментира Бачовски
Ще ги направят по-евтини.
В някои страни се въвеждат и данъчни преференции. Съществен проблем пред масовото навлизане на електромобилите е не само все още високата им цена, но и липсата на инфраструктура за зареждане на колите, заяви Йордан Бачовски.
Ще създадат инфраструктура за зареждане. С новите АЕЦ, може и цената за зареждане да падне :rotfl24:

За КПД-то и неговото изстискване, ще трябва да почакаме малко(или повече).

Просто искат да спретнат малко АЕЦ-и, какво толкова. :)

Колкото и да не ни се иска, в някой момент, петрола ще попривърши и ще стане много скъп за широка употреба за транпортни дейности.
Не виждам нищо лошо в търсене на алтернативни горива, двигатели и енергийни източници.
Изображение
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Йон написа: Ще създадат инфраструктура за зареждане. С новите АЕЦ, може и цената за зареждане да падне :rotfl24:

Просто искат да спретнат малко АЕЦ-и, какво толкова. :)
и 2-те лобита яхват тая летва :lol: и аец-овите и тия на фец-овете
всъщност безплатна енергия има открита отпреди повече от 100 години
но ако се ползва нема кой да пълни гушка :lol:
щото представяш ли си закон държавен "акциз връз безплатен въздух" :rotfl24:
нема как да се оправдае напротив масите
та и електромобилите ко станат масовост, ще има нови данъци :lol:
например върху канцерогентността на батериите и данък рециклация на същите
пак, щото за всяка батерия вече се прибират такива :lol:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа: Онзи ден разказвах на дъщеря ми за "Призраци под Виенското колело". :lol:
тва ми напомня оня лаф за турбините и женските усти :lol: и щу енергия щело а се спести
бих добавил и квоти за со емисии /модерно :rotfl24: /
в случая пръсти :winkw: :blum:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

latrevw написа:аз бях първата дето лапна по тези електрически коли, добре, че има добри хора да ме осветлят
:-)
и много ме е яд и недоумявам що за малоумник трябва да си, за да пуснеш за продажба такава кола, кой ще я купи?
виж, не си подлъгана чак толкоз
просто търговската концепция е измамна
а инженерната още повече
за да върви една лада /800 кила/ с 60 км. в час по равен път са и нужни ...60 вата :blink:
всичко останало е за преодоляване на съпротивления, загуби в двигателя и за да има нужното ускорение
за да е печеливша стратегията, за мен поне правилното е
полезният товар да е минимум 2/3 от общото тегло на колицата
или простичко казано ако возиш 80 кила, колицата ти да не тежи напълно оборудвана повече от 40 /съвсем грубо/
тогава и 250-300 вата са ти достатъчни за нормални градски скорости
дори и за ускорението, щото то ти трябва на ниски скорости
а диаграмата на ел моторите е баш за целта
най-голям въртящ момент при близки до 0-левите скорости
опитай се някога да надбягаш с ускорение при тръгване тролей :winkw:
за кратка справка, подготвен велосипедист в първата минута може да развие мощност до 250-300 вата
после пада на около 80
средно подготвени тиквеници и кашкавалвелосипедисти кат нас отдават между 20 и 50 вата :winkw:
за да имаш скорост /около 15 км.ч. и съответното ускорение да ги достигнеш тия скорости/
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Йон написа: Колкото и да не ни се иска, в някой момент, петрола ще попривърши и ще стане много скъп за широка употреба за транпортни дейности.
Не виждам нищо лошо в търсене на алтернативни горива, двигатели и енергийни източници.
забравих, та ще се довърша у нов отговор :grin:
злите /неплатени/ езици, твърдят, че имаме фосилни горива с отчетения темп на нарастване на потреблението
за около 2000 години напред :shocked:
/убу...нека а са 200 за да не прекаляваме :lol: /
първите състезания между коли са били спечелени от електро такава
но са отчели превеса на децентрализираното производство на енергия пред централизираното и
за тоя случай де :winkw: макар ся доста хора да си мислят отново за децентрализацията и при стационарните инсталации
та да
ако примерно 100 години се е влагало в разработването на батерии и ел мотори
колкото в разработването на двг, сега сигурно щяхме да сме в друга реалност
само за 4 години производителите минаха от NiCd и NiMh към литий-йонни и литий полимерни батерии
за радост на нас авиомоделистите :rotfl24:
/всъщност...най големите литийни находища са познайте :lol:... в авганистан :lol:/
а като знаем кво се случва за 100 години с прогреса... :roll: кой знае кво още ще извадят от касите :winkw:
което оУбаче няма връзка с намаляване на кинтите дето ние ще вадим от джобовете си :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа:
Мнемозина написа: Онзи ден разказвах на дъщеря ми за "Призраци под Виенското колело". :lol:
тва ми напомня оня лаф за турбините и женските усти :lol: и щу енергия щело а се спести
бих добавил и квоти за со емисии /модерно :rotfl24: /
в случая пръсти :winkw: :blum:
Не го знам тоя лаф и малко трудно разбирам напоследък какво казваш, ама ти за всеки случай внимавай. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Основният проблем са си батериите: скъпи, с кратък живот, зареждат се бавно и събират малко. Не мога да приема, ри едно пътуване на всеки 200 км (грубо) да спирам за по няколко часа зареждане.

Иначе предимствата на електродвигателите са ясни. Особено ме блазни това, че при спиране може да се генерира обратно ток (нали съм си габровец). Обаче, точно бавното зареждане на батериите прецаква работата и само малка част от енергията отива обратно в тях.

То може кондензатори, вместо батерии, но при катастрофа, много ярко ще свети.
Наздраве :cool:
Публикувай отговор