Интересно четиво...Никой със здрав разум, освен ако не е неизлечим мазохист, не би се съгласил доброволно да бъде третиран по начина, който правителствата действително прилагат върху своите поданици.
Мазохисти ли са управляваните, та търпят?
Мазохисти ли са управляваните, та търпят?
Една статУя във в. "Сега"...
- Green Light
Само да уточня - имаш предвид всички редовно гласуващи, които с гласа си легализират "обществения догово", нали?Green Light написа:Прочетох, помислих, помисилих и отговора си идва от заглавието. Промити мозъци, излъгани камилчета, щрауси със заровени глави И мазохисти.
Но аз предпочитам да го наричам безотговорност.
Re: Мазохисти ли са управляваните, та търпят?
че на тебе какво ти пречи да забегнеш в някоя южно американска джунгла и там знаеш ли колко хубаво ще си живееш без правителство...все още откриват диваци от време на време там из горитеGaspode написа:Една статУя във в. "Сега"...
Интересно четиво...Никой със здрав разум, освен ако не е неизлечим мазохист, не би се съгласил доброволно да бъде третиран по начина, който правителствата действително прилагат върху своите поданици.
Блажени са бедните духом
Мисля да изчакам малко - джунглата май се мести в Лондон :). Четох, че мюсюлмани настоявали за налагане на шериата (или както там се пише) в Англия. Та няма да бързам за сега...Sweety написа: че на тебе какво ти пречи да забегнеш в някоя южно американска джунгла и там знаеш ли колко хубаво ще си живееш без правителство...все още откриват диваци от време на време там из горите
хехе..е стига де!Gaspode написа:Мисля да изчакам малко - джунглата май се мести в Лондон :). Четох, че мюсюлмани настоявали за налагане на шериата (или както там се пише) в Англия. Та няма да бързам за сега...Sweety написа: че на тебе какво ти пречи да забегнеш в някоя южно американска джунгла и там знаеш ли колко хубаво ще си живееш без правителство...все още откриват диваци от време на време там из горите
злорадстваш ли сега или какво?
мене ми хареса Камерон като каза край, до тука беше, част от обществото е болна, обществото е счупено и т.н....следващия път ще има водно оръдие...щото те досега изобщо са нямали такова на разположение и май дори е било забранено да се ползва, но вече не...и т.н.
и както и да е...
думата ми беше, че той дума не обели за лейбаристите и да каже че те са виновни...не че не си го мисли сигурно де...
обществото се учи и с епороменя, и се учи и се променя...след като са докарали в последните 100ина години толкоз много хора и са ги направили консуматори (и то с претенции) и сега когато кинтите свършиха ще трябва да им зимислят друго предназначение, да ги научат да работят и такива неща...
що ме караш да пиша това в тая тема?
Блажени са бедните духом
Ами да... това е истината -Gaspode написа:Една статУя във в. "Сега"...
управляваните открай време са си мазохисти
- преди векове са се съгласявали да бъдат роби,
впоследствие са били закрепостявани към именията на господарите си,
и чак след като това се оказало нерентабилно (за господарите, естествено), били оставени да се оправят както могат - е, не съвсем, де, ама било достатъчно да се подчиняват и да работят по 14-16 часа на ден...горе-долу по това време започнали да се изселват към Америка и да философстват, но принципно, положението не се е променило много ;-)
"инструментите" им за реакция са ограничени от законите
а законите се пишат от...а познай де
и като се изправиш срещу репресивният апарат на обществените структури
а познай ко са случва
е затова и интелигенцията ни не ще да "проработи"
щото предварително знае ко ша и се случи
не визирам "нтелигенцията" а наистина моторите на обществото
щото и се е случвало от 39-та година насам минимум
и разлика нема
а за останалите..доволни са на хляб и зрелища
емпирично изведена доктрина от опита през вековете
а законите се пишат от...а познай де
и като се изправиш срещу репресивният апарат на обществените структури
а познай ко са случва
е затова и интелигенцията ни не ще да "проработи"
щото предварително знае ко ша и се случи
не визирам "нтелигенцията" а наистина моторите на обществото
щото и се е случвало от 39-та година насам минимум
и разлика нема
а за останалите..доволни са на хляб и зрелища
емпирично изведена доктрина от опита през вековете
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- Green Light
Бе не, ама дори нямам предвид гласуването. Имам предвид това че се отказахме от това държавата да е наша. Тя е на правителството. Ние сме тука на хотел само за да я ползваме. Плащаме си, значи са ни длъжни. Те да си я поддържат и да се грижат за нея. И за нас.Gaspode написа:Само да уточня - имаш предвид всички редовно гласуващи, които с гласа си легализират "обществения догово", нали?Green Light написа:Прочетох, помислих, помисилих и отговора си идва от заглавието. Промити мозъци, излъгани камилчета, щрауси със заровени глави И мазохисти.
Но аз предпочитам да го наричам безотговорност.
За тая безотговорност говоря и на тая база сме промити мозохисти.
Е хубу де, не е ли това идеята? Тоз обществен договор не е ли точно за туй? Държавата ни предоставя определени услуги, ние плащаме за тях. Хотел, казваш, ми нека е хотел. Ако си плащаме, но си чистим сами, защо да плащаме? Ако си плащаме и не ни чистят, не трябва ли да повдигнем въпроса? Тая гледна точка, че държавата не е само за да я ползваме, налива вода в мелницата на правителството - като ти е мръсно, почисти си сам, без да повдигаш въпрос за плащането. Ако ти е мръсно си виновен ти, не тоя, дето не си е свършил работата. Виновен до доказване на противното, и след това също.Green Light написа: Бе не, ама дори нямам предвид гласуването. Имам предвид това че се отказахме от това държавата да е наша. Тя е на правителството. Ние сме тука на хотел само за да я ползваме. Плащаме си, значи са ни длъжни. Те да си я поддържат и да се грижат за нея. И за нас.
За тая безотговорност говоря и на тая база сме промити мозохисти.
Лошото е, че това би могло да свърши работа, да. Да направи държавата по-чиста. Или по-сигурна, ако вместо да чакаме да ни пазят се пазим сами. И т.н. Това, обаче, може да работи в много малки граници според мен. В рамките на един град, неголям. В рамките на държава, дори такава мъничка като нашата, това няма да проработи заради различните интереси. Та какво предлагаш - разформироваме държавата и се връщаме към самоуправляващи се градове-държави? Или?
- Green Light
Ако ми е мръсно, аз съм си виновен. Тва е истината.Gaspode написа: Ако ти е мръсно си виновен ти, не тоя, дето не си е свършил работата. Виновен до доказване на противното, и след това също.
Та какво предлагаш - разформироваме държавата и се връщаме към самоуправляващи се градове-държави? Или?
Налива вода в мелницата на правителството но аз мисля така. Ако мисля различно, това няма да промени истината.
Впрочем ако всички ние изведнъж започнем да смятаме че от нас зависи и започнем да се събираме или децата ни да се събират за да ни дават идеи например на някой български остров Йотьоя за да си говорим какво ще бъде с нас занапред, може изведнъж да му пресъхне на правителството мелницата.
Ма кво шсе занимаваме с глупости, тва е за норвежците. Дай да си говорим за реалности
Вчера(неделя) минах покрай един човек, който с кози крак отваряше един капак в Мадарската градинка и не го попитах какво и защо прави. Отминах. Ако капака липсва днес, кой МИ е виновен?
Не бе, не предлагам нищо. Лаф да става.
Колкото са отговорни хората по улиците, точно толкова са отговорни и министрите им.
Аз тук съм съгласна с Гаспод пък.Green Light написа:
Ако ми е мръсно, аз съм си виновен. Тва е истината.
Налива вода в мелницата на правителството но аз мисля така. Ако мисля различно, това няма да промени истината.
Впрочем ако всички ние изведнъж започнем да смятаме че от нас зависи и започнем да се събираме или децата ни да се събират за да ни дават идеи например на някой български остров Йотьоя за да си говорим какво ще бъде с нас занапред, може изведнъж да му пресъхне на правителството мелницата.
Ма кво шсе занимаваме с глупости, тва е за норвежците. Дай да си говорим за реалности
Вчера(неделя) минах покрай един човек, който с кози крак отваряше един капак в Мадарската градинка и не го попитах какво и защо прави. Отминах. Ако капака липсва днес, кой МИ е виновен?
Не бе, не предлагам нищо. Лаф да става.
Колкото са отговорни хората по улиците, точно толкова са отговорни и министрите им.
Бях писала - република идва от res publica, което значи "общи дела".
Ако беше така, нямаше да възприемаме държавата като нещо отделно от себе си.
Щом обаче ние сме нещо различно и отделно от държавата, значи общи дела няма и нещо някъде куца.
Неслучайно се говори за "криза на представителството". Избираме хора, които не припознаваме после като свои представители.
Panta rhei...
- Green Light
Добре, добре, ясно стана че тоя Гаспод ми пречи на мене в социалното общуване. Даже, малко по малко, се премествам накъмто неговата позиция. В този случай започвам да се питам -знам ли аз какво въобще означава обществен договор? Май не.
Аз си мисля че е като във фирмата ми. Аз я управлявам, нали, аз съм правителството. Плащам на чистачка да чисти. Какво става ако чистачката пропусне?
Случва се така че някой от нас е хвърлил хартия по средата на пода и си е излезнал. Целия офис е празен, само един колега нещо има работа и се щура насам натам. Хартията си седи, колегата не и обръща внимание. Аз влизам в офиса, водя клиент.
Кой кому трябва да направи забележка относно боклука на пода?
Правилно ли мисля, че според теб и Гаспода, моя колега трябва да ми се скара на мене?
Аз си мисля че е като във фирмата ми. Аз я управлявам, нали, аз съм правителството. Плащам на чистачка да чисти. Какво става ако чистачката пропусне?
Случва се така че някой от нас е хвърлил хартия по средата на пода и си е излезнал. Целия офис е празен, само един колега нещо има работа и се щура насам натам. Хартията си седи, колегата не и обръща внимание. Аз влизам в офиса, водя клиент.
Правилно ли мисля, че според теб и Гаспода, моя колега трябва да ми се скара на мене?
Последно промяна от Green Light на 16.08.11, 11:43, променено общо 1 път.
- сър Айвънхоу
Green Light написа:Добре, добре, ясно стана че тоя Гаспод ми пречи на мене в социалното общуване. Даже малко по- малко се премествам накъмто неговата позиция. В този случай започвам да се питам -знам ли аз какво въобще означава обществен договор? Май не.
ех, ама четеш и ти като дявола евангелието...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
- сър Айвънхоу
ти много добре се опита да сравниш държавното управление с управлението на една фирма. само има една малка, но съществена разлика - при фирмата управителя/собственика избира подчинените си, докато при т.нар. обществено договор народа избира управниците.Green Light написа:
Иначе сериозно питам за обществения договор. Как го разбираш, например ти?
доколкото си спомням Русо (не Рене, а Жан Жак) го е описал много точно. само дето това реално не работи... по една много проста причина - народът, който би трябвало да е суверен и, следователно, назначаващ управлението си е, меко казано, неграмотен и в най-добрия случай избира неподходящи управляващи..
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Глей ся начи. Нещата, както винаги, не са черно-бели. Съгласен съм, че ако ми е мръсно И аз съм виновен. Но не съм съгласен, че само аз съм виновен и нямам право да изисквам другите да си вършат работата. Твоят пример с фирмата не е съвсем коректен. Защото става въпрос за някакъв хипотенузен и много случаен един такъв случай :). В конкретната ти питанка най-добре да вдигнеш хартийката, да я метнеш в кошчето и да забравиш за случая. Колегата ти не е там за да чисти, има си работа, за която му плащаш, и тя му е приоритетна. Хартийката може и да не я е забелязал въупште. Та да му се скараш за това, че си върши работата, вместо да върши работата на чистачката е малко глупаво, мисля. И демотивиращо. Но примерът ти, както казах, не е коректен. По-скоро става дума за това, че чистачката системно не си върши работата. И служителите ти са принудени да работят в кочина. В този случай, мисля, ще се съгласиш, че те имат пълното право да ти се скарат за това, че не си организирал почистването на офиса. Това е твое задължение, не тяхно. Да, биха могли да спретнат един ленински съботник и да почистят. Но това е временно/еднократно решение. Дори и всички да пазят чистота, рано или късно ще се стигне до същото положение. А през цялото това време чистачката седи, люпи семки и си получава заплатата. Как ти се струва картинката?Green Light написа:Добре, добре, ясно стана че тоя Гаспод ми пречи на мене в социалното общуване. Даже малко по- малко се премествам накъмто неговата позиция. В този случай започвам да се питам -знам ли аз какво въобще означава обществен договор? Май не.
Ми там е работата, че не е ясно. Поне на мен, явно и на теб. И на автора на статията също. Той май затуй беше писал нещо в стил "бе дайте го да го видим тоя договор в писмен вид", примерно.Green Light написа:
Иначе сериозно питам за обществения договор. Как го разбираш, например ти?
Може би от там трябва да се тръгне
- Green Light
Мен малко ме е страх да не се изложа като говоря за философи и ученията им(не ми личи, обаче е така
) та затова да те питам. Не беше ли на Русо идеята че народа трябва да се възпитава. И няма ли връзка между Емил или за възпитанието и Обществения договор?
И така казано не се ли приближихме пак към мойта фирма. Тоест "Дръж се възпитано, твойта мама, пък тогава изисквай"
И така казано не се ли приближихме пак към мойта фирма. Тоест "Дръж се възпитано, твойта мама, пък тогава изисквай"
- Green Light
Да, така картинката ми се намести. Общо взето и аз така си представям нещата.Gaspode написа:
Глей ся начи. Нещата, както винаги, не са черно-бели. Съгласен съм, че ако ми е мръсно И аз съм виновен. Но не съм съгласен, че само аз съм виновен и нямам право да изисквам другите да си вършат работата. Твоят пример с фирмата не е съвсем коректен. Защото става въпрос за някакъв хипотенузен и много случаен един такъв случай :). В конкретната ти питанка най-добре да вдигнеш хартийката, да я метнеш в кошчето и да забравиш за случая. Колегата ти не е там за да чисти, има си работа, за която му плащаш, и тя му е приоритетна. Хартийката може и да не я е забелязал въупште. Та да му се скараш за това, че си върши работата, вместо да върши работата на чистачката е малко глупаво, мисля. И демотивиращо. Но примерът ти, както казах, не е коректен. По-скоро става дума за това, че чистачката системно не си върши работата. И служителите ти са принудени да работят в кочина. В този случай, мисля, ще се съгласиш, че те имат пълното право да ти се скарат за това, че не си организирал почистването на офиса. Това е твое задължение, не тяхно. Да, биха могли да спретнат един ленински съботник и да почистят. Но това е временно/еднократно решение. Дори и всички да пазят чистота, рано или късно ще се стигне до същото положение. А през цялото това време чистачката седи, люпи семки и си получава заплатата. Как ти се струва картинката?
По- долу пишеш че не си наясно какво е обществения договор. И аз така. Пак покрай тебе взех да мисля: Абе аз много добре знам какво е обществен договор, ама другите страни в тоя договор май няма откъде да знаят, понеже никому не съм казвал.
Май всеки от 7те милиона има различна идея за това какъв е тоя договор. Та прав си, Кривчо.
СефтеGreen Light написа: Да, така картинката ми се намести. Общо взето и аз така си представям нещата.
По- долу пишеш че не си наясно какво е обществения договор. И аз така. Пак покрай тебе взех да мисля: Абе аз много добре знам какво е обществен договор, ама другите страни в тоя договор май няма откъде да знаят, понеже никому не съм казвал.
Май всеки от 7те милиона има различна идея за това какъв е тоя договор. Та прав си, Кривчо.
Тва с договора си е баш така - всеки си го представя някакси, а той все е друг някакъв :). И май е малко като договорите за кредит - банката има право, а получателят има задължение. Сещаш се ние в коя позиция сме - партер
Да, но това беше през 18 век и то във ФранцияGreen Light написа:Мен малко ме е страх да не се изложа като говоря за философи и ученията им(не ми личи, обаче е така) та затова да те питам. Не беше ли на Русо идеята че народа трябва да се възпитава. И няма ли връзка между Емил или за възпитанието и Обществения договор?
А аз сега като един същи Жан-Жак Русо на 21 век в България бих отбелязала, че нещата са се попроменили или че не са същите - и е нужно да бъдат възпитавани управниците.
Тук някъде е връзката с обществения договор.
Panta rhei...
- Green Light
Хе! Ама той бил швейцарец, бе! Сега се зачетох.Мнемозина написа:
Да, но това беше през 18 век и то във Франция
един същи Жан-Жак Русо...
Няма справедливост, бе на тоя свят. Русо подпалил французите, Маркс -руснаците, че и до нас стигна, пък Германия и Швейцария само гледат сеир, да му се невиди.
Ей! Е ТОВА ще е филм!