Предателството на медиите
- Green Light
Предателството на медиите
http://www.capital.bg/biznes/media_i_re ... storystart
Много хубава статия в Капитал.
По принцип чудно е вестник да пише за това, та съм учуден, че го прочетох. Но ако изобщо може да се предположи, че такова нещо ще се появи, то очаквано е да е в този вестник. Капитал запази приличие.
Медиите в България са проблем. Все по- голям и по- голям, и глупаво е да не му обръщаме внимание.
Най- лесно еда се разбере какво ни чака ако се вгледаме в печатните медии. В платените печатни медии.
Всички те не могат да покрият разходите си. Всички са на загуба. Всички те не привличат реклами( заради тв и радиа)
И същевременно всички те имат голямо влияние, тираж с десетки или стотици хиляди. Отначало срамежливо и тайно вестниците започнаха да продават съдържание на политиците. Това явно е - бързо се изплати и днес и децата могат да видят кой вестник към коя политическа сила се е залепил за съответната сделка. Избори, лоби или кауза. Така от защита и коректив печатните медии станаха допълнотелна сила в изкривяванвто на картинката.
Появиха се откровено платени вестници. Не от политически партии а от фирми. Фарчмацефтичните бяха първи в безплатните весници. Взимайте за вас е безплатно, вече всичко в този весник е пито платено, четете на воля. Лъжем, но безплатно.
Останалите медии са на фазата на срамежливото криене.
Кой е котектива? Интернет форумите? И кой?
По принцип чудно е вестник да пише за това, та съм учуден, че го прочетох. Но ако изобщо може да се предположи, че такова нещо ще се появи, то очаквано е да е в този вестник. Капитал запази приличие.
Медиите в България са проблем. Все по- голям и по- голям, и глупаво е да не му обръщаме внимание.
Най- лесно еда се разбере какво ни чака ако се вгледаме в печатните медии. В платените печатни медии.
Всички те не могат да покрият разходите си. Всички са на загуба. Всички те не привличат реклами( заради тв и радиа)
И същевременно всички те имат голямо влияние, тираж с десетки или стотици хиляди. Отначало срамежливо и тайно вестниците започнаха да продават съдържание на политиците. Това явно е - бързо се изплати и днес и децата могат да видят кой вестник към коя политическа сила се е залепил за съответната сделка. Избори, лоби или кауза. Така от защита и коректив печатните медии станаха допълнотелна сила в изкривяванвто на картинката.
Появиха се откровено платени вестници. Не от политически партии а от фирми. Фарчмацефтичните бяха първи в безплатните весници. Взимайте за вас е безплатно, вече всичко в този весник е пито платено, четете на воля. Лъжем, но безплатно.
Re: Предателството на медиите
Още преди да съм прочела статията: на този въпрос отговора го знам.Green Light написа:
Кой е конектива? Интернет форумите? И кой?
Обаче в момента не мога да го кажа, защото напоследък съм се заела да ядосвам сър Айвън, твърдейки обратното и... тъй де, не мога сега. Дано проявиш разбиране...
Panta rhei...
това е като въпроса с футболните коментатори. колкото и да се напъват все в един момент им проличава от кой отбор са.Green Light написа:
?
п.п. иначе капиталците би трябвало да им личи, че са от отбора на едрия капитал, срещу социалната държава, срещу регулациите в икономиката, за свободен предприемачески дух и т.н.
п.п.п. коректив са многото медии /в идеалния вариант те са се самоопределили чии идеи са им близки/, разнообразните гласове и собствената ни здрава мисъл.
just perfect
- Green Light
За моята се съмнявам. Как да разбера дали е здрава мисълта ми? На какво да се опра? Чий морал, позиция или цел да избера за да се ориентирам?bead_ написа:... собствената ни здрава мисъл.
защо се съмняваш в твоята, а не се съмняваш да речем в тази на иван иванов от в-к стандарт /произволно име, произволна медия/?!Green Light написа:За моята се съмнявам. Как да разбера дали е здрава мисълта ми? На какво да се опра? Чий морал, позиция или цел да избера за да се ориентирам?bead_ написа:... собствената ни здрава мисъл.
п.п. струва ми се, че нашето възприятие за света е мозайка от чуто, видяно, прочетено, досетено, усетено и няма как да изберем някакъв репер, който да ни ориентира през цялото време за вярната посока
just perfect
- Green Light
Не, но говорехме за цяла инстуция. "Медии" Които така са поставени, че най- доброто, което правят е да вадят на показ действията на политиците. Сега се поставиха в подчинение.bead_ написа:защо се съмняваш в твоята, а не се съмняваш да речем в тази на иван иванов от в-к стандарт /произволно име, произволна медия/?!Green Light написа:За моята се съмнявам. Как да разбера дали е здрава мисълта ми? На какво да се опра? Чий морал, позиция или цел да избера за да се ориентирам?bead_ написа:... собствената ни здрава мисъл.
п.п. струва ми се, че нашето възприятие за света е мозайка от чуто, видяно, прочетено, досетено, усетено и няма как да изберем някакъв репер, който да ни ориентира през цялото време за вярната посока
в медиите работят хора. и те имат своите пристрастия. освен това работят за пари, т.е. за заплата поне. на трето място ненаситната ни жажда за "информация" деформира информацията в дезинформацияGreen Light написа:
Не, но говорехме за цяла инстуция. "Медии" Които така са поставени, че най- доброто, което правят е да вадят на показ действията на политиците. Сега се поставиха в подчинение.
п.п. не оправдавам голямото медийно блато
just perfect
Сега по самата статия и темата й.Green Light написа:http://www.capital.bg/biznes/media_i_re ... storystart
Да, така е. Но като вземем съвсем да не им вярваме, няма да са четвърта власт. А този процес вече е почнал.
Вече почти няма вестник или новини по телевизията, които да не гледам със силно въпросително усещане и с дълбоко подозрение. Ако изобщо.
Обаче ако го гледаме от посоката на масата и нейната информираност, формирането на нейното мнение, много повече ми прави впечатление следното: ако си един нормален средностатистически човек, не четеш всички вестници, които излизат. В крайна сметка си избираш един, два, три... най-много няколко.
И там е интересното - по какво си ги избираш. Какво имаш нужда да ти бъде казвано и по какъв начин.
И тук е много показателен ей този фрагмент от статията:
Което значи - пожълтяване. Тотално пожълтяване.Главният редактор на "Стандарт" отбелязва, че "тази година кандидатите почти не искат да използват формата на класическото интервю. Те предпочитат да сключват договори за съботно неделните ни издания и приложения, които да им гарантират по човешко представяне". Че това е основна тенденция го доказва и фактът, че издателство "Санома-Блясък" (издателите на Cosmopolitan, Elle, Story, "Блясък", "Журнал за жената" и др.), която е в бизнеса с лайфстайл издания, също има "Тарифа - "Избори 2011".
Panta rhei...
Ами да. Лесно си беше през комунизма - четеш вестниците и мислиш обратното.Green Light написа:За моята се съмнявам. Как да разбера дали е здрава мисълта ми? На какво да се опра? Чий морал, позиция или цел да избера за да се ориентирам?bead_ написа:... собствената ни здрава мисъл.
Виж сега дори и медиите да действаха изцяло според своите убеждения, пак щеше да си затрупан от версии и ориентацията щеше да е трудна.
Каквито и да са мотивите някой да казва или пише нещо, в крайна сметка се осланяш на интуицията и на собствените си представи и нагласи. Абсолютна обективност няма. То затова е необходимо образование, възпитание... те задават ориентирите, личните ориентири. Дори и ако тези ориентири са изградени като съпротива срещу ученото.
Panta rhei...
- Green Light
Мнемозина написа:
И тук е много показателен ей този фрагмент от статията:И на мене това ми се стори много показателно, да.Главният редактор на "Стандарт" отбелязва, че "тази година кандидатите почти не искат да използват формата на класическото интервю. Те предпочитат да сключват договори за съботно неделните ни издания и приложения, които да им гарантират по човешко представяне". Че това е основна тенденция го доказва и фактът, че издателство "Санома-Блясък" (издателите на Cosmopolitan, Elle, Story, "Блясък", "Журнал за жената" и др.), която е в бизнеса с лайфстайл издания, също има "Тарифа - "Избори 2011".
Но не за пожълтяването а за ъъ конвертируемоста на печатните медии.
като гледам посоката, в която гледаш да знаеш, че е труден бизнес и стоят печатните на ръба на фалита през цялото време, тв са по-добре, ама пък инвестицията им е по-голямаGreen Light написа: Но не за пожълтяването а за ъъ конвертируемоста на печатните медии.
just perfect
Права е Бийд-а.
Вижте във фейса какво се появи:
Светльо Витков за Президент написа: След като вчера гледах предаването Референдум по БНТ, разбрах, че днес ще се състои диспут между кандидатите за президент на Република България и всички те били поканени. Зазвъняха ми познати, дали ще ходя. Казах им, да, разбира се. Оказа се обаче, не! Не можело. Водещата излъга като каза, че всички са поканени, защото аз лично не съм, а и премълча факта, че участието струва пари и по този начин се манипулира последващото мнение, че ако някой не присъства, значи не иска да се яви на дебат, сигурно, защото не е подготвен! Дами и Господа, избора на Президент изисква познание и то книжно за правомощията, дадени от Конституцията на държавния глава. Диспутът трябва да е по тази тема, а не за магистрали, гражданско общество или партийна принадлежност!
След като разговаряхме днес с гжа Яковлевна, занимаваща се с организацията на диспута от БНТ, разбрахме, че те не можели да отделят от времето си, за да се обаждат на всички кандидати, защото щели да фалират цялата телевизия. А да намерят e-mail-ите им щяло пък да отнеме много време. С този аргумент от БНТ се опрадаха, че аз не съм поканен днес на диспут. А и вече било късно за подаване на заявка. И още един аргумент – след като сме били отказали участие в сутрешния блок поради липса на бюджет (в случая със сутрешния блок 800 лева), не им било минало и през ум да ни поканят на диспут, защото мислели, че няма да можем да си го платим!
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
maggot написа:Права е Бийд-а.
Светльо Витков за Президент написа: След като вчера гледах предаването Референдум по БНТ, разбрах, че днес ще се състои диспут между кандидатите за президент на Република България и всички те били поканени. Зазвъняха ми познати, дали ще ходя. Казах им, да, разбира се. Оказа се обаче, не! Не можело. Водещата излъга като каза, че всички са поканени, защото аз лично не съм, а и премълча факта, че участието струва пари и по този начин се манипулира последващото мнение, че ако някой не присъства, значи не иска да се яви на дебат, сигурно, защото не е подготвен! Дами и Господа, избора на Президент изисква познание и то книжно за правомощията, дадени от Конституцията на държавния глава. Диспутът трябва да е по тази тема, а не за магистрали, гражданско общество или партийна принадлежност!
След като разговаряхме днес с гжа Яковлевна, занимаваща се с организацията на диспута от БНТ, разбрахме, че те не можели да отделят от времето си, за да се обаждат на всички кандидати, защото щели да фалират цялата телевизия. А да намерят e-mail-ите им щяло пък да отнеме много време. С този аргумент от БНТ се опрадаха, че аз не съм поканен днес на диспут. А и вече било късно за подаване на заявка. И още един аргумент – след като сме били отказали участие в сутрешния блок поради липса на бюджет (в случая със сутрешния блок 800 лева), не им било минало и през ум да ни поканят на диспут, защото мислели, че няма да можем да си го платим!
- сър Айвънхоу
ако бяха само печатните медии, с мед да ги намажеш. то и телевизиите са здраво купени...
някои толкова здраво са купени, че чак те хваща срам да ги гледаш...
алтернативата... интернет... новинарски сайтове, които отразяват новините кратко точно и ясно, без коментари, само с факти...
п.п. а на Мнемо много по(-)здрави...
някои толкова здраво са купени, че чак те хваща срам да ги гледаш...
алтернативата... интернет... новинарски сайтове, които отразяват новините кратко точно и ясно, без коментари, само с факти...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
спомни си какво са ти казвали майка ти и баба ти, баща ти и дядо ти, когато си бил на възраст до 7 години... там е истината... там е базата, там е морала...Green Light написа:За моята се съмнявам. Как да разбера дали е здрава мисълта ми? На какво да се опра? Чий морал, позиция или цел да избера за да се ориентирам?bead_ написа:... собствената ни здрава мисъл.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Ти - да, да, ти - първо ще си прочетеш цялата читанка до края и после ще ми се ядосваш на мен.сър Айвънхоу написа:
Panta rhei...
- Green Light
Не ми е тва посоката. Знам, че не печелят. Казвам, че заради липсата на печалби, намериха пазар, който не ми изнася на мене. И на тях вече не им отива да заемат стойката на обществени защитници. Защитават други.bead_ написа:като гледам посоката, в която гледаш да знаеш, че е труден бизнес и стоят печатните на ръба на фалита през цялото време, тв са по-добре, ама пък инвестицията им е по-голямаGreen Light написа: Но не за пожълтяването а за ъъ конвертируемоста на печатните медии.
- Green Light
Да бе, да бе. Досега да съм ослепял.сър Айвънхоу написа:спомни си какво са ти казвали майка ти и баба ти, баща ти и дядо ти, когато си бил на възраст до 7 години... там е истината... там е базата, там е морала...Green Light написа:За моята се съмнявам. Как да разбера дали е здрава мисълта ми? На какво да се опра? Чий морал, позиция или цел да избера за да се ориентирам?bead_ написа:... собствената ни здрава мисъл.
така е. но малко обърнато. медиите се създават, за да се продават, а не се продават, защото създали се изведнъж осъзнават, че не могат да печелят. иначе ролята на обществени защитници пък им е нужна, за да се бръкнеш в джоба и да извадиш левчето за вестника... левче по левче...Green Light написа:Не ми е тва посоката. Знам, че не печелят. Казвам, че заради липсата на печалби, намериха пазар, който не ми изнася на мене. И на тях вече не им отива да заемат стойката на обществени защитници. Защитават други.bead_ написа:като гледам посоката, в която гледаш да знаеш, че е труден бизнес и стоят печатните на ръба на фалита през цялото време, тв са по-добре, ама пък инвестицията им е по-голямаGreen Light написа: Но не за пожълтяването а за ъъ конвертируемоста на печатните медии.
just perfect