Чета тук

Все същите
Аватар
Мнемозина

Чета тук

Мнение от Мнемозина »

едно нещо, в което пише следното:

Психиатрията също е в преход, защото тя вече подкрепя лудия да приеме себе си като такъв.
В тази връзка аналитиците на западната култура подчертават, че днес позициите на Нормалното и Отклоняващото се са разменени.

Писано е през 2005, така че не се стряскайте - може пък да сме се оправили вече. :grin:

Второто изречение не беше ново за мен, обаче ей тоя преход на психиатрията съм го пропуснала. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

“In a mad world, only the mad are sane.” - Akira Kurosawa

Не знам кога го е казал, но е доста преди 2005 :bigsmile:
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Не е в контекста, но да кажа. Слушах по радиото разни стратегии за работа с изостанали деца. Аз ги сменям тия неща, да знаете, не чета за помощ, не гледам тв предавания за болни деца и така. Но човек докато разбере за какво говорят гадовете и те си кажат. (Затова в колата - само музика)
Та недочутата докрай приказка беше, че ние все гледаме да облекчаваме, да интегрираме тези деца и да се грижим за тях. Време да развием това което могат да правят като другите и е време да развием това което те могат да правят ПО– ДОБРЕ от другите.
Много ми хареса(Без изобщо да го разбирам.)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Green Light написа:Та недочутата докрай приказка беше, че ние все гледаме да облекчаваме, да интегрираме тези деца и да се грижим за тях. Време да развием това което могат да правят като другите и е време да развием това което те могат да правят ПО– ДОБРЕ от другите.
хареса ми и на мен.
наистина е така. а и е вярно, че те всъщност често могат повече. Има едно момче в класа на сина ми, искрено му се възхищавам, трудно ходи без помощ, но позволява родителите му само да го заведат до класната стая, после се оправя сам и мисля, че дори е успял да накара съучениците да не забелязват проблема му. плюс това е едно от най-учещите деца. възхищавам му се. успял там, където много възрастни трудно биха. да преодолееш, без да изпадаш в депресия и да продължиш напред.

това въобще не е по темата, сори, Мнемо
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Pipi

Мнение от Pipi »

Най-често в желанието си да помогнем на такива хора ние още повече им показваме техните различия, а не ги караме да се чувстват равностойни , каквито са всъщност. Това е проблем на възпитание и обучение на работа с тези хора в обичайна среда , а не изведени в институции, както дълги години се правеше.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

За "обичайната среда" виж първия постинг в темата.
И затворихме кръгчето.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Pipi написа:Най-често в желанието си да помогнем на такива хора ние още повече им показваме техните различия, а не ги караме да се чувстват равностойни , каквито са всъщност. Това е проблем на възпитание и обучение на работа с тези хора в обичайна среда , а не изведени в институции, както дълги години се правеше.

в много отношения не са равностойни. Не можеш да искаш от едно дете със специфични образователни потребности да смята биквадратни уравнения със съучениците си, когато то едва може да брои до 10. Много зависи от вида увреждане. Физическият недъг например не те прави умствено неравностоен на останалите. Може дори да те мотивира допълнително. Но пък, прекарвайки живота си в инвалидната количка, не си двигателно равностоен.
Редно е да бъдат облекчавани в областите, където имат проблеми, но и да бъдат насърчавани да развиват други заложби и способности. Това е също интеграция, не разбирам защо по радиото са го казали така.
Но да, важно е всичко това да става пред погледа на обществото, а не встрани, за да се възпита в него здравословно отношение към тези хора, а не да се прави то, че не ги забелязва или че са единствено бреме. От това боли най-силно.
Този въпрос ме засяга лично, защото и пред нас стоеше избора за специализирана или обикновена детска градина. Засега сме в нормална. Но не спирам да мисля какво ще е в училище....
Последно промяна от windcolours на 27.10.11, 11:11, променено общо 1 път.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Nejimaki-dori написа:“In a mad world, only the mad are sane.” - Akira Kurosawa

Не знам кога го е казал, но е доста преди 2005 :bigsmile:
E, то като тръгнем така - свестните у нас считат за луди още през миналия век сме го рекли, гледай как сме ги изпреварили всичките (Боев тук се кефи мощно, ама и аз също :lol:).
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Не е в контекста, но да кажа. Слушах по радиото разни стратегии за работа с изостанали деца. Аз ги сменям тия неща, да знаете, не чета за помощ, не гледам тв предавания за болни деца и така. Но човек докато разбере за какво говорят гадовете и те си кажат. (Затова в колата - само музика)
Та недочутата докрай приказка беше, че ние все гледаме да облекчаваме, да интегрираме тези деца и да се грижим за тях. Време да развием това което могат да правят като другите и е време да развием това което те могат да правят ПО– ДОБРЕ от другите.
Да, това е съвсем друга опера.

Там в оня цитат си представих само как психиатър гали сериен маниакален убиец по косицата и му обяснява "не ти е квадратна главата, чедо, приеми себе си и се интегрирай..." :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:
в много отношения не са равностойни. Не можеш да искаш от едно дете със специфични образователни потребности да смята биквадратни уравнения със съучениците си, когато то едва може да брои до 10. Много зависи от вида увреждане. Физическият недъг например не те прави умствено неравностоен на останалите. Може дори да те мотивира допълнително. Но пък, прекарвайки живота си в инвалидната количка, не си двигателно равностоен.
Редно е да бъдат облекчавани в областите, където имат проблеми, но и да бъдат насърчавани да развиват други заложби и способности. Това е също интеграция, не разбирам защо по радиото са го казали така.
Този въпрос ме засяга лично, защото и пред нас стоеше избора за специализирана или обикновена детска градина. Засега сме в нормална. Но не спирам да мисля какво ще е в училище....
Ще се справите с всичко, сигурна съм. :kiss:

Всичко това, което описваш по-горе, е въпрос на разбиране и търпение от околните. Дори и между хора "без увреждания", защото понякога границите са много подвижни.
На това имаме много да се учим и май винаги ще е така.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа: хареса ми и на мен.
наистина е така. а и е вярно, че те всъщност често могат повече. Има едно момче в класа на сина ми, искрено му се възхищавам, трудно ходи без помощ, но позволява родителите му само да го заведат до класната стая, после се оправя сам и мисля, че дори е успял да накара съучениците да не забелязват проблема му. плюс това е едно от най-учещите деца. възхищавам му се. успял там, където много възрастни трудно биха. да преодолееш, без да изпадаш в депресия и да продължиш напред.

това въобще не е по темата, сори, Мнемо
Да, а това пък в детска среда е особено трудно.
Браво на него, дано успее да удържи все така... :-)
Panta rhei...
Публикувай отговор