Е, ако и сега не ме изгоните ...
-
Дядо Капинчо
Е, ако и сега не ме изгоните ...
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:15, променено общо 1 път.
Re: Е, ако и сега не ме изгоните ...
много простоТа питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.
що се питаш
що не пита нея
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Няма.Капинчо написа: Има ли възраст, от която нагоре човек трябва да приеме, че пътят му е към вечните ловни полета и да престане да стиска със зъби душата си?
Макар че и аз бих постъпила като теб.
И защо да те гоним, това е хубава тема.
- сър Айвънхоу
dum spiro spero! (дано съм го написал правилно!)
"Докато дишам, надявам се!"
Какво друго да ти пиша?:shy:
"Докато дишам, надявам се!"
Какво друго да ти пиша?:shy:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
много сте смелиНяма.
браво
изисква се голям напън
за да се преодолее инстинкта за живот
А ти като доктор не мислиш ли, че лечение над определени години може по-скоро да ускори такъв процес. Аз това си помислих. И затова така отговорих.Кент написа:много сте смелиНяма.
браво
изисква се голям напън
Не, няма такава възраст.Капинчо написа:
Има ли възраст, от която нагоре човек трябва да приеме, че пътят му е към вечните ловни полета и да престане да стиска със зъби душата си?
Няма ред в това.
Онзи ден шефката ми (на 68) разказваше как се събудила и се почувствала ужасно добре - физически и умствено (а иначе си има болежки). И си помислила: "Ето, сега ако умра, ще съм много доволна." И понеже трябвало да излиза, си избрала специално бельото, че като се гътне на улицата... и разни ей такива.
Умираше от смях, докато ни го обясняваше това, и още повече се смееше на възмущението ни. Каза, че откакто усеща смъртта постоянно до себе си, се чувства много по-добре. И май е започнала да разбира неща, които преди й бяха недостъпни.
Жена с вроден (сякаш) цинизъм, която се излекува от него благодарение именно на мисълта за смъртта си. Много странно.
То това не е вече по темата де.
Кой беше онзи, който в деня преди смъртното си наказание започнал да учи нов език? Колкото и да има да живее човек, добре е да го осмисля с нещо - за да усеща живота си.
Твоята леля може би е избрала този начин и след като винаги се е борила с рака, сега има възможност да го прави отново.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Скоро почина съседката. Над 35г живя с диагноза рак. Няколко операции, диети, хапове, когато се умори, подготви се за края и се предаде. Сама си нагласи погребението, за да не е в тежест, след това гасна леко-полеко в продължение на няколко месеца, последните й седмици бяха само на морфин.Капинчо написа:Гледам навън ясно небе, слънчице, ледът стиска все още здраво калта, та не е мръсно ... но мен ме гложди една мисла ...
Преди да тръгна на работа се обадих на една своя далечна леля на 77 години. Потвърдили са й диагноза рак, макар че тя нищо не усеща и са го открили при годишен профилактичен преглед (отишла за да не я глобят !?!?). Тя твърдо е решила да започне лечение (с операция за начало), макар че няма никакви симптоми. Лелята е лекар и даже е работила в онкодиспансер, та би трябвало да е напълно наясно с картината. Единственият й син почина преди 6 месеца на 50 години. Единствения й внук (от първия брак на сина) е от много години в Щатите и не мисли да се връща.
Та питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.
Има ли възраст, от която нагоре човек трябва да приеме, че пътят му е към вечните ловни полета и да престане да стиска със зъби душата си?
Странно нещо е инстинкта/борбата за живот. Човек се предава когато е готов за това, когато е достатъчно уморен и си е свършил работата на земята, съответно извадил поуки. За всекиго е различно и само си мислим, че решаваме сами.
Хубава е темата.Капинчо написа:Гледам навън ясно небе, слънчице, ледът стиска все още здраво калта, та не е мръсно ... но мен ме гложди една мисла ...
Преди да тръгна на работа се обадих на една своя далечна леля на 77 години. Потвърдили са й диагноза рак, макар че тя нищо не усеща и са го открили при годишен профилактичен преглед (отишла за да не я глобят !?!?). Тя твърдо е решила да започне лечение (с операция за начало), макар че няма никакви симптоми. Лелята е лекар и даже е работила в онкодиспансер, та би трябвало да е напълно наясно с картината. Единственият й син почина преди 6 месеца на 50 години. Единствения й внук (от първия брак на сина) е от много години в Щатите и не мисли да се връща.
Та питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.
Вчера опитвах да обясня на един човек, ама не се получи. Да се пробвам пак: тази жена вероятно и така е живяла. Това се случва с хора, преживели много силни бури, не просто турболенции. Като факти в биографията. Нисък старт. Падане отвисоко да кораво дъно. Няма значение дори кой ще е примера, но такива, които са се изправяли. Опитвам се да кажа нещо като прекалено много гадости, независещи от нея. Та си мисля, че когато тези хора "оцелеят" и докато оцеляват, при всички случаи, те просто не могат да си позволят на себе си да изпаднат в депресия. Защото знаят, че няма кой да ги изправи, даже може да се каже. Това до тук е точка едно - както са живели - така живят до края.
то от рак до рак има разликаА ти като доктор не мислиш ли, че лечение над определени години може по-скоро да ускори такъв процес. Аз това си помислих. И затова така отговорих.
доста от нещата се лекуват вече
особено ако се хванат навреме
те затова са профилактичните прегледи
които простолюдието не уважава
за свое нещастие, де
това първо
второ... не, не мисля
дъртите се справят много по добре
обикновенно
поради особенностите си в обмяната
/забавена/
и пак казвам, между рак и рак
има разлики много
не...Кент написа:много сте смелиНяма.
браво
изисква се голям напън
изисква се една простичка депресия ....
макар че и това не е достатъчно...
като ги стисне за гушата и казват:"Направи всичко възможно"...
и тва е
- snowprincess
браво на бабето, силна жена е
майка ми се оперира на 70 и след това нямаше нито лъчетерапия, нито химиотерапия, щото е бил в начална фаза, минаха вече 4 години и няма помен от коварната болест
при възрастните туморните клетки се развиват по-бавно и често с операция, ако рака не е открит в напреднал стадий (и зависи от местоположението му), е лечимо
майка ми се оперира на 70 и след това нямаше нито лъчетерапия, нито химиотерапия, щото е бил в начална фаза, минаха вече 4 години и няма помен от коварната болест
при възрастните туморните клетки се развиват по-бавно и често с операция, ако рака не е открит в напреднал стадий (и зависи от местоположението му), е лечимо

Мнемозина написа:
Жена с вроден (сякаш) цинизъм, която се излекува от него благодарение именно на мисълта за смъртта си. Много странно.
всеки решава за себе си. Освен това ми се струва, че в различни периоди на живота приемаш пътя си към онези полета по различен начин и с различна времева рамка. Понякога като сравнително млад не ти се живее, а понякога като сравнително възрастен се наслаждаваш на всеки миг и искаш още и още... Ала това е функция на мислите ти за качеството и смисъла на живота.
Такива ми ти работи.
Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
И все си мисля, че това е някаква заблуда - че живота трябва да има смисъл, или да се осмисля с някаква дейност, близки и т.т. След като не сме наясно защо съществува животът въобще, търсенето на смисъл в рамките на една, като цяла безсмислена система, е доста странно занимание.Капинчо написа:
snowprincess написа:браво на бабето, силна жена е
Възхищавам се на твоята леля.Капинчо написа:Гледам навън ясно небе, слънчице, ледът стиска все още здраво калта, та не е мръсно ... но мен ме гложди една мисла ...
Човек да не живее само заради децата си?
Волята и да се бори, да прави нещо вместо примиренчески да чака е велико нещо!
Ето веднага ти давам един смисъл.Mila написа:
И все си мисля, че това е някаква заблуда - че живота трябва да има смисъл, или да се осмисля с някаква дейност, близки и т.т. След като не сме наясно защо съществува животът въобще, търсенето на смисъл в рамките на една, като цяла безсмислена система, е доста странно занимание.:lol:
И без осмисляща дейност, и без близки почваш да се бориш, защото не си съгласна някой да те цака и да ти взима живота преди ти да си решил, че го искаш.
Посегателство върху личността е това.
Memento mori
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=19797#19797
И за хората отвъд
http://youtube.com/watch?v=WNNKoIEtjz0
И за хората отвъд
http://youtube.com/watch?v=WNNKoIEtjz0
Последно промяна от Remmivs на 27.11.07, 11:27, променено общо 1 път.
хм...pocti_bezobidna написа:Възхищавам се на твоята леля.Капинчо написа:Гледам навън ясно небе, слънчице, ледът стиска все още здраво калта, та не е мръсно ... но мен ме гложди една мисла ...
Човек да не живее само заради децата си?
Волята и да се бори, да прави нещо вместо примиренчески да чака е велико нещо!
аз чак до там не стигам - да им се възхищавам. всеки си знае за себе си.
не държа да съм герой по този параграф точно.
- Житената Питка
- BOFH
Твоят избор би бил такъв какъвто би бил твоя избор когато ти дойде до главата. Това дето го редиш сега са алабализми.Капинчо написа:Та питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
Понякога желанието за живот е плод на старческа деменция или Алцхаймер.esti написа:Ето веднага ти давам един смисъл.Mila написа:
И все си мисля, че това е някаква заблуда - че живота трябва да има смисъл, или да се осмисля с някаква дейност, близки и т.т. След като не сме наясно защо съществува животът въобще, търсенето на смисъл в рамките на една, като цяла безсмислена система, е доста странно занимание.:lol:
И без осмисляща дейност, и без близки почваш да се бориш, защото не си съгласна някой да те цака и да ти взима живота преди ти да си решил, че го искаш.
Посегателство върху личността е това.
И все пак е достатъчно, за да бъде човека жив.
И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.
Иначе нямат смисъл всички тези усилия, лозУнги, добри дела, близки и т.н. - когато човек умре, всичко това изчезва.
- сър Айвънхоу
Или по-кратко казано: 42Mila написа:И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.![]()
Bella Ciao
Bella Ciao
По-скоро да си доволен, че си жив.....докато си жив.Mila написа: И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.![]()
След това наистина е все тая.
esti написа:По-скоро да си доволен, че си жив.....докато си жив.Mila написа: И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.![]()
не е така...смисълът е да си жив и да ти е все тая
Т.е. по-добре живот на колене отколкото каквато и да е друга достойна алтернатива.сър Айвънхоу написа:Или по-кратко казано: 42Mila написа:И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.![]()
- сър Айвънхоу
Ей, чш! Нито аз съм Жельо Желев, нито ти си ми пресаташето, за да казваш какво съм искал да кажа!Remmivs написа:Т.е. по-добре живот на колене отколкото каквато и да е друга достойна алтернатива.
Bella Ciao
Bella Ciao
т.е. - всичко е едно.Remmivs написа:
Т.е. по-добре живот на колене отколкото каквато и да е друга достойна алтернатива.
Има един важен момент - бабата не я боли.Semiramis написа: хм...
аз чак до там не стигам - да им се възхищавам. всеки си знае за себе си.
не държа да съм герой по този параграф точно.
Не е зависима от околните, не е на легло, не е неподвижна.
Открили са го при профилактичен преглед.
Ский ква съвестна бабка - отишла на профилактичен преглед!
Аз дори нямам ДжПи, щото не ми се е налагало да ходя по доктори поне от 2-3 години,
а последното ми ходене беше след един инцидент с немска овчарка.
А това си е тотална липса на здравна култура и все си обащавам как ще се поправя, ама
Аз бих се отказала при положението че не мога да владея нещата сама.
Да. Но трябва да го има това 1. А не 0. Защото човек трябва да има за какво да умре, за да може каже, че живее истински. Поне според менMila написа:т.е. - всичко е едно.
Защо мислиш, че говоря от твое име?сър Айвънхоу написа:Ей, чш! Нито аз съм Жельо Желев, нито ти си ми пресаташето, за да казваш какво съм искал да кажа!
Нима не може да задам въпрос, дори и да не му сложа въпросителна.
значи ако ти е все тая, че си жив със сигурност ще си доволен като умреш - далавера отвсякъде си е.Semiramis написа:esti написа:По-скоро да си доволен, че си жив.....докато си жив.Mila написа: И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.![]()
не е така...смисълът е да си жив и да ти е все тая
- сър Айвънхоу
Ля-ляля-ля-ля!Remmivs написа:Защо мислиш, че говоря от твое име?сър Айвънхоу написа:Ей, чш! Нито аз съм Жельо Желев, нито ти си ми пресаташето, за да казваш какво съм искал да кажа!:shocked::blink:
Нима не може да задам въпрос, дори и да не му сложа въпросителна.
Заяждам се, бре!
Bella Ciao
Bella Ciao
неELBI написа:ще се разровиш за забравени родствени връзки?Quid написа:за некво наследство ли става дума е са
разсъждавам практично
все пак някой трябва да се грижи за тва тук де:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
всъщност май е: не, разсъждавам практично...ELBI написа:а аз съм Бил Гейтс...Quid написа:... не разсъждавам практично
...
тогава не съм Бил Гейтс.
Предупреждение до какво води неизползването на препинателни знаци
Добре, че наште треснаха Тунис днес. Обаче изгубиха доста точки и сега трябва да разчитаме Русия да го начука на Щатите повече, отколкото на нас...
на едно мънинко разстоянийце сме от 3-тото място...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.