Е, ако и сега не ме изгоните ...

Все същите
Дядо Капинчо

Е, ако и сега не ме изгоните ...

Мнение от Дядо Капинчо »

...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:15, променено общо 1 път.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Re: Е, ако и сега не ме изгоните ...

Мнение от Kent »

Та питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.
много просто
що се питаш
що не пита нея
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Всеки живее, колкото му се иска. И това е личен въпрос.
Не можеш да решаваш вместо друг, е можеш, ама е наказуемо.:blum:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Капинчо написа: Има ли възраст, от която нагоре човек трябва да приеме, че пътят му е към вечните ловни полета и да престане да стиска със зъби душата си?
Няма.
Макар че и аз бих постъпила като теб.
И защо да те гоним, това е хубава тема. :cool:
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

dum spiro spero! (дано съм го написал правилно!)
"Докато дишам, надявам се!"

Какво друго да ти пиша?:shy:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Няма.
И защо да те гоним, това е хубава тема.
много сте смели
браво
изисква се голям напън
за да се преодолее инстинкта за живот:cool:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Кент написа:
Няма.
много сте смели
браво
изисква се голям напън
А ти като доктор не мислиш ли, че лечение над определени години може по-скоро да ускори такъв процес. Аз това си помислих. И затова така отговорих.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Капинчо написа:
Има ли възраст, от която нагоре човек трябва да приеме, че пътят му е към вечните ловни полета и да престане да стиска със зъби душата си?
Не, няма такава възраст.
Няма ред в това.

Онзи ден шефката ми (на 68) разказваше как се събудила и се почувствала ужасно добре - физически и умствено (а иначе си има болежки). И си помислила: "Ето, сега ако умра, ще съм много доволна." И понеже трябвало да излиза, си избрала специално бельото, че като се гътне на улицата... и разни ей такива.
Умираше от смях, докато ни го обясняваше това, и още повече се смееше на възмущението ни. Каза, че откакто усеща смъртта постоянно до себе си, се чувства много по-добре. И май е започнала да разбира неща, които преди й бяха недостъпни.
Жена с вроден (сякаш) цинизъм, която се излекува от него благодарение именно на мисълта за смъртта си. Много странно.

То това не е вече по темата де.
Кой беше онзи, който в деня преди смъртното си наказание започнал да учи нов език? Колкото и да има да живее човек, добре е да го осмисля с нещо - за да усеща живота си.
Твоята леля може би е избрала този начин и след като винаги се е борила с рака, сега има възможност да го прави отново.
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Капинчо написа:Гледам навън ясно небе, слънчице, ледът стиска все още здраво калта, та не е мръсно ... но мен ме гложди една мисла ...

Преди да тръгна на работа се обадих на една своя далечна леля на 77 години. Потвърдили са й диагноза рак, макар че тя нищо не усеща и са го открили при годишен профилактичен преглед (отишла за да не я глобят !?!?). Тя твърдо е решила да започне лечение (с операция за начало), макар че няма никакви симптоми. Лелята е лекар и даже е работила в онкодиспансер, та би трябвало да е напълно наясно с картината. Единственият й син почина преди 6 месеца на 50 години. Единствения й внук (от първия брак на сина) е от много години в Щатите и не мисли да се връща.

Та питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.

Има ли възраст, от която нагоре човек трябва да приеме, че пътят му е към вечните ловни полета и да престане да стиска със зъби душата си?
Скоро почина съседката. Над 35г живя с диагноза рак. Няколко операции, диети, хапове, когато се умори, подготви се за края и се предаде. Сама си нагласи погребението, за да не е в тежест, след това гасна леко-полеко в продължение на няколко месеца, последните й седмици бяха само на морфин.
Странно нещо е инстинкта/борбата за живот. Човек се предава когато е готов за това, когато е достатъчно уморен и си е свършил работата на земята, съответно извадил поуки. За всекиго е различно и само си мислим, че решаваме сами.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Капинчо написа:Гледам навън ясно небе, слънчице, ледът стиска все още здраво калта, та не е мръсно ... но мен ме гложди една мисла ...

Преди да тръгна на работа се обадих на една своя далечна леля на 77 години. Потвърдили са й диагноза рак, макар че тя нищо не усеща и са го открили при годишен профилактичен преглед (отишла за да не я глобят !?!?). Тя твърдо е решила да започне лечение (с операция за начало), макар че няма никакви симптоми. Лелята е лекар и даже е работила в онкодиспансер, та би трябвало да е напълно наясно с картината. Единственият й син почина преди 6 месеца на 50 години. Единствения й внук (от първия брак на сина) е от много години в Щатите и не мисли да се връща.

Хубава е темата.
:-) мисля си по моите си мисли, пък аз.
Вчера опитвах да обясня на един човек, ама не се получи. Да се пробвам пак: тази жена вероятно и така е живяла. Това се случва с хора, преживели много силни бури, не просто турболенции. Като факти в биографията. Нисък старт. Падане отвисоко да кораво дъно. Няма значение дори кой ще е примера, но такива, които са се изправяли. Опитвам се да кажа нещо като прекалено много гадости, независещи от нея. Та си мисля, че когато тези хора "оцелеят" и докато оцеляват, при всички случаи, те просто не могат да си позволят на себе си да изпаднат в депресия. Защото знаят, че няма кой да ги изправи, даже може да се каже. Това до тук е точка едно - както са живели - така живят до края.
:-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

А ти като доктор не мислиш ли, че лечение над определени години може по-скоро да ускори такъв процес. Аз това си помислих. И затова така отговорих.
то от рак до рак има разлика
доста от нещата се лекуват вече
особено ако се хванат навреме
те затова са профилактичните прегледи
които простолюдието не уважава
за свое нещастие, де
това първо
второ... не, не мисля
дъртите се справят много по добре
обикновенно
поради особенностите си в обмяната
/забавена/
и пак казвам, между рак и рак
има разлики много
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Кент написа:
Няма.
много сте смели
браво
изисква се голям напън
не...
изисква се една простичка депресия ....
макар че и това не е достатъчно...
като ги стисне за гушата и казват:"Направи всичко възможно"...
и тва е
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

браво на бабето, силна жена е
майка ми се оперира на 70 и след това нямаше нито лъчетерапия, нито химиотерапия, щото е бил в начална фаза, минаха вече 4 години и няма помен от коварната болест
при възрастните туморните клетки се развиват по-бавно и често с операция, ако рака не е открит в напреднал стадий (и зависи от местоположението му), е лечимо
Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:
Жена с вроден (сякаш) цинизъм, която се излекува от него благодарение именно на мисълта за смъртта си. Много странно.

:-) подпис
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

всеки решава за себе си. Освен това ми се струва, че в различни периоди на живота приемаш пътя си към онези полета по различен начин и с различна времева рамка. Понякога като сравнително млад не ти се живее, а понякога като сравнително възрастен се наслаждаваш на всеки миг и искаш още и още... Ала това е функция на мислите ти за качеството и смисъла на живота.

Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Капинчо написа:
И все си мисля, че това е някаква заблуда - че живота трябва да има смисъл, или да се осмисля с някаква дейност, близки и т.т. След като не сме наясно защо съществува животът въобще, търсенето на смисъл в рамките на една, като цяла безсмислена система, е доста странно занимание.:blum::lol:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

snowprincess написа:браво на бабето, силна жена е
майка ми се оперира на 70 и след това нямаше нито лъчетерапия, нито химиотерапия, щото е бил в начална фаза, минаха вече 4 години и няма помен от коварната болест
при възрастните туморните клетки се развиват по-бавно и често с операция, ако рака не е открит в напреднал стадий (и зависи от местоположението му), е лечимо
:unknown: :doktorka:
annonymus

Мнение от annonymus »

Възхищавам се на твоята леля.
Човек да не живее само заради децата си?
Волята и да се бори, да прави нещо вместо примиренчески да чака е велико нещо!
esti

Мнение от esti »

Mila написа:
И все си мисля, че това е някаква заблуда - че живота трябва да има смисъл, или да се осмисля с някаква дейност, близки и т.т. След като не сме наясно защо съществува животът въобще, търсенето на смисъл в рамките на една, като цяла безсмислена система, е доста странно занимание.:blum::lol:
Ето веднага ти давам един смисъл. :lol:
И без осмисляща дейност, и без близки почваш да се бориш, защото не си съгласна някой да те цака и да ти взима живота преди ти да си решил, че го искаш.
Посегателство върху личността е това.:blum:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Memento mori

Мнение от Remmivs »

Последно промяна от Remmivs на 27.11.07, 11:27, променено общо 1 път.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

pocti_bezobidna написа:

Възхищавам се на твоята леля.
Човек да не живее само заради децата си?
Волята и да се бори, да прави нещо вместо примиренчески да чака е велико нещо!
хм...
аз чак до там не стигам - да им се възхищавам. всеки си знае за себе си.
не държа да съм герой по този параграф точно.

:(
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

Капинчо написа:Та питам се аз - защо тази възрастна жена е решила, че трябва да се излекува от рака на всяка цена, за да живее по-дълго. Моят избор би бил друг - обезболяващи (ако се наложи) и колкото-толкова.
Твоят избор би бил такъв какъвто би бил твоя избор когато ти дойде до главата. Това дето го редиш сега са алабализми.
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

esti написа:
Mila написа:
Ето веднага ти давам един смисъл. :lol:
И без осмисляща дейност, и без близки почваш да се бориш, защото не си съгласна някой да те цака и да ти взима живота преди ти да си решил, че го искаш.
Посегателство върху личността е това.:blum:
Понякога желанието за живот е плод на старческа деменция или Алцхаймер.
И все пак е достатъчно, за да бъде човека жив.

И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.:rotfl24:
Иначе нямат смисъл всички тези усилия, лозУнги, добри дела, близки и т.н. - когато човек умре, всичко това изчезва.:winkw:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Mila написа:И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.:rotfl24:
Или по-кратко казано: 42
Bella Ciao
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

честно казано ми е през ....... кой колко иска да живее или да не живее:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
esti

Мнение от esti »

Mila написа: И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.:rotfl24:
По-скоро да си доволен, че си жив.....докато си жив.
След това наистина е все тая.:lol:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

esti написа:
Mila написа: И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.:rotfl24:

не е така...смисълът е да си жив и да ти е все тая
:lol:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

сър Айвънхоу написа:
Mila написа:И въобще, като мисля, мисля, мисля, излиза, че смисъла на живота се състои в това да си жив.:rotfl24:
Или по-кратко казано: 42
Т.е. по-добре живот на колене отколкото каквато и да е друга достойна алтернатива. :grin:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Remmivs написа:Т.е. по-добре живот на колене отколкото каквато и да е друга достойна алтернатива. :grin:
Ей, чш! Нито аз съм Жельо Желев, нито ти си ми пресаташето, за да казваш какво съм искал да кажа! :harhar:
Bella Ciao
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Remmivs написа:

Т.е. по-добре живот на колене отколкото каквато и да е друга достойна алтернатива. :grin:
т.е. - всичко е едно.:blum:
annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа: хм...
аз чак до там не стигам - да им се възхищавам. всеки си знае за себе си.
не държа да съм герой по този параграф точно.

:(
Има един важен момент - бабата не я боли.
Не е зависима от околните, не е на легло, не е неподвижна.
Открили са го при профилактичен преглед.
Ский ква съвестна бабка - отишла на профилактичен преглед!
Аз дори нямам ДжПи, щото не ми се е налагало да ходя по доктори поне от 2-3 години,
а последното ми ходене беше след един инцидент с немска овчарка.
А това си е тотална липса на здравна култура и все си обащавам как ще се поправя, ама :shy:
Аз бих се отказала при положението че не мога да владея нещата сама.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Mila написа:т.е. - всичко е едно.:blum:
Да. Но трябва да го има това 1. А не 0. Защото човек трябва да има за какво да умре, за да може каже, че живее истински. Поне според мен
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

сър Айвънхоу написа:Ей, чш! Нито аз съм Жельо Желев, нито ти си ми пресаташето, за да казваш какво съм искал да кажа! :harhar:
Защо мислиш, че говоря от твое име? :blink::shocked::blink:
Нима не може да задам въпрос, дори и да не му сложа въпросителна.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

за некво наследство ли става дума е са:cool:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
esti

Мнение от esti »

Semiramis написа:
esti написа:

не е така...смисълът е да си жив и да ти е все тая
:lol:
значи ако ти е все тая, че си жив със сигурност ще си доволен като умреш - далавера отвсякъде си е.:lol:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Remmivs написа:
сър Айвънхоу написа:Ей, чш! Нито аз съм Жельо Желев, нито ти си ми пресаташето, за да казваш какво съм искал да кажа! :harhar:
Защо мислиш, че говоря от твое име? :blink::shocked::blink:
Нима не може да задам въпрос, дори и да не му сложа въпросителна.
Ля-ляля-ля-ля! :harhar:

Заяждам се, бре! :blum:
Bella Ciao
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:за некво наследство ли става дума е са:cool:
ще се разровиш за забравени родствени връзки? :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:
Quid написа:за некво наследство ли става дума е са:cool:
ще се разровиш за забравени родствени връзки? :cool:
не
разсъждавам практично
все пак някой трябва да се грижи за тва тук де:-)

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:... не разсъждавам практично
...
а аз съм Бил Гейтс...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

ELBI написа:
Quid написа:... не разсъждавам практично
...
а аз съм Бил Гейтс...
всъщност май е: не, разсъждавам практично...

тогава не съм Бил Гейтс.

Предупреждение до какво води неизползването на препинателни знаци :blum:

Добре, че наште треснаха Тунис днес. Обаче изгубиха доста точки и сега трябва да разчитаме Русия да го начука на Щатите повече, отколкото на нас...

на едно мънинко разстоянийце сме от 3-тото място...
Публикувай отговор