Манджа!
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Манджа!
Тези дни като се наслучиха разни събития, зарязах и бачкане, и домашни задължения. Едно такова медитативно – тъжно – философско и радостно ми е. Първите три – ясно защо. В един ден – рожден ден и смърт, второто – покрай тази смърт родата от разни краища по света се събра. И като ми се издумкаха 10 човека в къщи – да се видим, да си спомним, да побъбрим, пък и да поядем, изведнъж изпадам в ужас, че нямам никва манджа! Нула! Една дребна кисела зелка, някви парчета пилешко, телешко и свинско, останали от предни готвеници, ориз, варива и тва е! Мъж ми вика – ше зема китайско, ама роднините от американско в хор ревнаха, че им е писнало и от китайско, и от японско, и въобще – от ресторантско, та искат нещо домашно. Предупреждавам аз, че не съм подготвена, но те – не, та не.
Тъй ли, викам си, претенции ще ми имате! Аз ся ше ви опрая! Ако ще и да ми отиде репутацията на добра готвачка на кино! Набутах месата, зелето, ориза, боба, граха, всичките подправки, дето ми се мотат из шкафа, в еднин голям кахлен съд, лювнах олиото и някъв алкохол – не помня вече къф, турих капака и го шатнах в печката на 250. И им викам – ше стане след 5-6 часа. Никой не ме чу, обаче. Улисани в приказки и зобене на заупокойно жито и сладки, изобщо не ги усетихме тези часове.
По едно време юношата вика, че бил гладен. Ми как не, беше станало среднощ. Гледам аз – онова се е пекло не 6, а 7 часа. Спретвам масата, вадя гювеча, не го опитвам, за да не се депресирвам, льопвам на всеки в чинията по един черпак от нещото с неопределен вид, казваме си наздраве и Бог да прости и.....загребваме с лъжиците. И настана тишина. Ама никой гък не казва. Само ме гледат с премрежени погледи и дъвчат. По едно време чувам боботене през нечия пълна уста:
-Е тва е най-гениалната ти манджа! Пак да направиш!
Та така, в памет на свекърва ми, открих нова рецепта. Само дето не я помня в подробности, и кой знае дали някога ще я повторя.
Тъй ли, викам си, претенции ще ми имате! Аз ся ше ви опрая! Ако ще и да ми отиде репутацията на добра готвачка на кино! Набутах месата, зелето, ориза, боба, граха, всичките подправки, дето ми се мотат из шкафа, в еднин голям кахлен съд, лювнах олиото и някъв алкохол – не помня вече къф, турих капака и го шатнах в печката на 250. И им викам – ше стане след 5-6 часа. Никой не ме чу, обаче. Улисани в приказки и зобене на заупокойно жито и сладки, изобщо не ги усетихме тези часове.
По едно време юношата вика, че бил гладен. Ми как не, беше станало среднощ. Гледам аз – онова се е пекло не 6, а 7 часа. Спретвам масата, вадя гювеча, не го опитвам, за да не се депресирвам, льопвам на всеки в чинията по един черпак от нещото с неопределен вид, казваме си наздраве и Бог да прости и.....загребваме с лъжиците. И настана тишина. Ама никой гък не казва. Само ме гледат с премрежени погледи и дъвчат. По едно време чувам боботене през нечия пълна уста:
-Е тва е най-гениалната ти манджа! Пак да направиш!
Та така, в памет на свекърва ми, открих нова рецепта. Само дето не я помня в подробности, и кой знае дали някога ще я повторя.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
що? нещо не си ме бъзикал тук, пък и аз съм знаенQuid написа:нещо май си доста докачлив или така ми се струваELBI написа:горно .... бе, не съм на изпит на солфеж...Quid написа:
как ти звучи това а:rotfl24:
а?:-)
иначе, както казваше Гергана, добре ми звучи да мушнеш едно 200 грама в манджата довечера и утре да пишеш на глаголица
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
ако мислиш че ми е ясно какво си написал значи си в голяма грешка попаднал
но това няма никакво значени

гледай по широко на нещата
кво издребняваш сега и влизаш в детайли:blum:
но това няма никакво значени
гледай по широко на нещата
кво издребняваш сега и влизаш в детайли:blum:
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- сър Айвънхоу
Re: Манджа!
Едно месо, за да стане крехко, най-добре е дасе пече с "добавки" от лук, зеле и алкохол...
И двете нещица разкъсват там някакви си връзки и месото става крехко и се топи в устата...
Да знаеш, че алкохолеца и зелниите са свършили работата!
А кахления съд не позволява да се препече месото, защото разпределя толпината по незнам какъвси начин. Така че, след 5-тия или 6-тия час всичко си е било вече сготвено...
Толкоз от мие познания по кулинария... Дядо ми ми ги разправяше тия работи навремето, ама кой да слуша. Поне запомних кое как и с какво да се готви...
И двете нещица разкъсват там някакви си връзки и месото става крехко и се топи в устата...
А кахления съд не позволява да се препече месото, защото разпределя толпината по незнам какъвси начин. Така че, след 5-тия или 6-тия час всичко си е било вече сготвено...
Толкоз от мие познания по кулинария... Дядо ми ми ги разправяше тия работи навремето, ама кой да слуша. Поне запомних кое как и с какво да се готви...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
може и да си правELBI написа:200 евро не е детайл.Quid написа:...влизаш в детайли:blum:
нито пък долен пияница
днес май на теб не ти е ден. Аз не бях в добра форма вчера или оня ден. Помни ли човек толкова дълго?
знам ли:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Re: Манджа!
Бе, то месо почти нямаше....сигурно се е разложило от другите работи. Ама и аз съм една, уж все се каня да си пиша, когато готвя нещо сбърканосър Айвънхоу написа:Едно месо, за да стане крехко, най-добре е дасе пече с "добавки" от лук, зеле и алкохол...
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
- Пенчо Заека
- Обратна връзка: