Манджа!

Все същите
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Манджа!

Мнение от Пенчо Заека »

Тези дни като се наслучиха разни събития, зарязах и бачкане, и домашни задължения. Едно такова медитативно – тъжно – философско и радостно ми е. Първите три – ясно защо. В един ден – рожден ден и смърт, второто – покрай тази смърт родата от разни краища по света се събра. И като ми се издумкаха 10 човека в къщи – да се видим, да си спомним, да побъбрим, пък и да поядем, изведнъж изпадам в ужас, че нямам никва манджа! Нула! Една дребна кисела зелка, някви парчета пилешко, телешко и свинско, останали от предни готвеници, ориз, варива и тва е! Мъж ми вика – ше зема китайско, ама роднините от американско в хор ревнаха, че им е писнало и от китайско, и от японско, и въобще – от ресторантско, та искат нещо домашно. Предупреждавам аз, че не съм подготвена, но те – не, та не.

Тъй ли, викам си, претенции ще ми имате! Аз ся ше ви опрая! Ако ще и да ми отиде репутацията на добра готвачка на кино! Набутах месата, зелето, ориза, боба, граха, всичките подправки, дето ми се мотат из шкафа, в еднин голям кахлен съд, лювнах олиото и някъв алкохол – не помня вече къф, турих капака и го шатнах в печката на 250. И им викам – ше стане след 5-6 часа. Никой не ме чу, обаче. Улисани в приказки и зобене на заупокойно жито и сладки, изобщо не ги усетихме тези часове.

По едно време юношата вика, че бил гладен. Ми как не, беше станало среднощ. Гледам аз – онова се е пекло не 6, а 7 часа. Спретвам масата, вадя гювеча, не го опитвам, за да не се депресирвам, льопвам на всеки в чинията по един черпак от нещото с неопределен вид, казваме си наздраве и Бог да прости и.....загребваме с лъжиците. И настана тишина. Ама никой гък не казва. Само ме гледат с премрежени погледи и дъвчат. По едно време чувам боботене през нечия пълна уста:
-Е тва е най-гениалната ти манджа! Пак да направиш!

Та така, в памет на свекърва ми, открих нова рецепта. Само дето не я помня в подробности, и кой знае дали някога ще я повторя.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

последно сега
колко алкохол сложи в гозбата?
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:последно сега
ще готвиш довечера? :winkw:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

:rotfl24:

как ти звучи това а:rotfl24:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Quid написа:последно сега
е, известно количество, колко :grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа::rotfl24:

горно .... бе, не съм на изпит на солфеж...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:

нещо май си доста докачлив или така ми се струва
а?:-)

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:
ELBI написа:

нещо май си доста докачлив или така ми се струва
а?:-)
що? нещо не си ме бъзикал тук, пък и аз съм знаен :blum:

иначе, както казваше Гергана, добре ми звучи да мушнеш едно 200 грама в манджата довечера и утре да пишеш на глаголица :blum:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако мислиш че ми е ясно какво си написал значи си в голяма грешка попаднал
но това няма никакво значени
:-)
гледай по широко на нещата
кво издребняваш сега и влизаш в детайли:blum:

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:...влизаш в детайли:blum:
200 евро не е детайл.

нито пък долен пияница :cool:

днес май на теб не ти е ден. Аз не бях в добра форма вчера или оня ден. Помни ли човек толкова дълго?
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Манджа!

Мнение от сър Айвънхоу »

Едно месо, за да стане крехко, най-добре е дасе пече с "добавки" от лук, зеле и алкохол...
И двете нещица разкъсват там някакви си връзки и месото става крехко и се топи в устата...
Да знаеш, че алкохолеца и зелниите са свършили работата!
А кахления съд не позволява да се препече месото, защото разпределя толпината по незнам какъвси начин. Така че, след 5-тия или 6-тия час всичко си е било вече сготвено...

Толкоз от мие познания по кулинария... Дядо ми ми ги разправяше тия работи навремето, ама кой да слуша. Поне запомних кое как и с какво да се готви... :-)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

:-) вдъхновила те е!
супер!
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:
Quid написа:...влизаш в детайли:blum:
200 евро не е детайл.

нито пък долен пияница :cool:

днес май на теб не ти е ден. Аз не бях в добра форма вчера или оня ден. Помни ли човек толкова дълго?
може и да си прав
знам ли:-)

Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Re: Манджа!

Мнение от Пенчо Заека »

сър Айвънхоу написа:Едно месо, за да стане крехко, най-добре е дасе пече с "добавки" от лук, зеле и алкохол...
И двете нещица разкъсват там някакви си връзки и месото става крехко и се топи в устата...
Да знаеш, че алкохолеца и зелниите са свършили работата!
А кахления съд не позволява да се препече месото, защото разпределя толпината по незнам какъвси начин. Така че, след 5-тия или 6-тия час всичко си е било вече сготвено...

Толкоз от мие познания по кулинария... Дядо ми ми ги разправяше тия работи навремето, ама кой да слуша. Поне запомних кое как и с какво да се готви... :-)
Бе, то месо почти нямаше....сигурно се е разложило от другите работи. Ама и аз съм една, уж все се каня да си пиша, когато готвя нещо сбъркано :wand: Сега таз гениална манджа ще си остане само в нечии стомаси (за кратко) и нечии спомени (завинаги).
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Semiramis написа::-) вдъхновила те е!
супер!
Не , тя изобщо не можеше да готви, но беше абсолютен ценител! Та може и права да си.:-)
Публикувай отговор