Това е едно селце със затихващи функци. Черквата е сравнително нова, правена е след освобождението, но вече се руши...Определено си е православна, днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.Капинчо написа:Коя е тази самотна черква? Има нещо особено в нея. Прилича ми на черквите, които съм виждал в Латвия по съветско време, а за тях не съм сигурен, че са православни.БоЕВ написа:още една празна дума.
Де да знам и аз.maggot написа: Някой ще обясни ли за какво си говорите на всеослушание?
Приятелю, недей така! Има си всякакви периоди в развитието. Възходи, застои и упадъци.БоЕВ написа:Де да знам и аз.
Още една думичка отива в забрава като: чест; достойнство; уважение; родина; родолюбие и тн.
Рушът се черквите и никой не го еня, сал едни манастири "процъфтявата" като туристически атракции и място за еж и пий...
Сори, ма, какоmaggot написа:Б@си, и тука ли трябва да си нося боба да фъргам да гадая? Единия приказва нещо дето ич не му вдявам, другия репликира с нещо дето още повече ме кара да се чувствам като последния профан.![]()
Бе аз ли не съм в ред или вас ви прихващат бесовете от толкоз пости? :eek:
Някой ще обясни ли за какво си говорите на всеослушание?
БоЕВ написа:Това е едно селце със затихващи функци. Черквата е сравнително нова, правена е след освобождението, но вече се руши...Определено си е православна, днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.Капинчо написа:Коя е тази самотна черква? Има нещо особено в нея. Прилича ми на черквите, които съм виждал в Латвия по съветско време, а за тях не съм сигурен, че са православни.БоЕВ написа:още една празна дума.
Ами мисля, че е нормално в едно селце в което освен 3 баби с двете им кози няма никой друг, сградите които никой не обитава да се рушат. То така трябва да почнем да оплакваме и селата като цяло. За съжаление това е истината и тя е такава по цял свят - не само тук в България.БоЕВ написа: Това е едно селце със затихващи функци. Черквата е сравнително нова, правена е след освобождението, но вече се руши...Определено си е православна, днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.
Вяра си я имаме вече!maggot написа: иска се само време. И вяра.
А пък в нашто любимо село дострояват църквата и я поддържа кметството. Обаче пък няма поп. Той е в едно съседно село и е на преклонна възраст.maggot написа: Ами мисля, че е нормално в едно селце в което освен 3 баби с двете им кози няма никой друг, сградите които никой не обитава да се рушат.
Досрамя ме тази година като водих мъжа си из България - построили едни "хотели" с полуобслужване и големи цени, обаче църквите и старите и някога красиви български сгради се рушат.БоЕВ написа: Рушът се черквите и никой не го еня, сал едни манастири "процъфтявата" като туристически атракции и място за еж и пий...
не виждам за какво пък те е срамStranniche написа: Досрамя ме тази година като водих мъжа си из България - построили едни "хотели" с полуобслужване и големи цени, обаче църквите и старите и някога красиви български сгради се рушат.![]()
В Мелник например от спирката те прихващат разни "хотелиери", строи се, а в същото време пътищата в градето вече почти липсват и за старините няма кой да се погрижи. Добре че природата е божествена и имаше на какво да се радваме.
Големината на групата индивиди не винаги определя ценността на нещотоDark Lady написа:
не виждам за какво пък те е срам
щом нещо се руши и запада начи няма достатъчно интерес към него
или вече не представлява ценност
ценност е за една малка група индивиди. болшинството има други приоритети
така че нищо срамно, България не е единствена под слънцето с такива проблеми
Извинявай че се обаждам, но може би имаш предвид двете християнски деноминации, вероятно, да?БоЕВ написа:...днес ще мина през селото на трите религии - в него са построени три църкви, православна, католишка и румънскастарозаветна. Ако имам време и прогнозата позволава ще снимама и тях.
За последно бях в Мелник преди 5-6 години, града много го обичам, има особена атмосфера, почти нереален изглежда някак си, сякаш изведнъж попадаш в друго време. Много стрранно усещане, почти физически осезаемо за спряло време, ама буквално.Stranniche написа: В Мелник например от спирката те прихващат разни "хотелиери", строи се, а в същото време пътищата в градчето вече почти липсват и за старините няма кой да се погрижи. Добре че природата е божествена и имаше на какво да се радваме.

Следващият път ще разпитам по обстойно и ще споделя. В момента съм меко казано неподготвен и говоря общи приказки.pocti_bezobidna написа: А пък румънските староозаветници (ако не става дума всъшност за руски старообрядници) за първи път ги чувам. Така че чакам инфо за въпросната църква.
темата за църквите е интереснаСледващият път ще разпитам по обстойно и ще споделя. В момента съм меко казано неподготвен и говоря общи приказки.
В Румъния има много старообрядци - преселници от Русия, естествено.pocti_bezobidna написа:А пък румънските староозаветници (ако не става дума всъшност за руски старообрядници) за първи път ги чувам. Така че чакам инфо за въпросната църква.
Мерси.
Не си спомням точно как се наричат - "старообрядници", "старозаветници" или нещо подобно. Но си мисля, че деленето става на база АзъБу-кито. Нямя начин подмяната на богослужението от църковнославянски към румънски да е минало гладко, без разцепление и съпротива.Мнемозина написа:
В Румъния има много старообрядци - преселници от Русия, естествено.
Вероятно става дума за такива.
О, не знам.БоЕВ написа:Не си спомням точно как се наричат - "старообрядници", "старозаветници" или нещо подобно. Но си мисля, че деленето става на база АзъБу-кито. Нямя начин подмяната на богослужението от църковнославянски към румънски да е минало гладко, без разцепление и съпротива.Мнемозина написа:
В Румъния има много старообрядци - преселници от Русия, естествено.
Вероятно става дума за такива.
Аз, аз, моля другаркоELBI написа:Да не говорим, че до 1989 г. почти никой не беше чел Библията...
И помниш от тогава?4avdar4e написа:
Аз, аз, моля другаркоИ ходех на църква...
Га видях по талавизора Луканов на Великден в "Александър Невски", спрях..
Бе то аз и Фройд и Ницше съм чела преди таз велика година, че и "Сребърните кънки" със стария правопис..
П.П. Моля, да не ми бъде обръщано Фнимание.. Мнемозинките и Айвъните са виновни
Ахъм, и аз съм от тия новите...новопокръстените. Преди избягвах подобни места, защото си бях изчадие адово, но по-късно открих, за себе си, величиетоно на "храма". Майсторство, труд, изкуство. Столетия наред венчавки и кръщенета, погребения и панахиди, сълзи на радост и мъка. Нещо тихичко си отива и няма начин да не ми е поне мъничко криво.ELBI написа:Всяко нещо с времето си и с мястото си. Да не говорим, че се водим православни, но до 1989 г. почти никой не беше чел, камо ли дискутирал или знаещ добре Библията... А след 1989 ситуацита не е много по-различна.
Такива ми ти работи. Този път - наистина лека вечер.
Умея да чакам!Кент написа:темата за църквите е интереснаСледващият път ще разпитам по обстойно и ще споделя. В момента съм меко казано неподготвен и говоря общи приказки.
и за храмовете по принцип
може и аз да се включа
някога:-)
нагледно
Извинявай, Боев, не исках да ти оспамвам хубавата тема, ама тая вечер ме е налегнал оня неконтролируем кикот от писанията на адаша СтаневБоЕВ написа:Това ми прозвуча като - Бубулета и Кокорота.4avdar4e написа:Мнемозинките и Айвъните са виновни
Ч'ш, ти на кого викаш, мамуна, м?4avdar4e написа: тия мамуни